Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Αγαπητοί μας έγκλειστοι, σας ενημερώνουμε ότι, για την δική σας ασφάλεια, η ζωή σας παρακολουθείται...





"Αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι κόσμο δημιουργούμε;… Είναι ένας κόσμος φόβου και προδοσίας και βασανιστηρίων. Ένας κόσμος καταπιεστών και καταπιεζομένων, ένας κόσμος που όσο τελειοποιείται θα γίνεται όλο και πιο ανελέητος... Στον δικό μας κόσμο δεν θα υπάρχουν άλλα συναισθήματα εκτός από τον φόβο, την οργή, την θριαμβολογία και την ταπείνωση. Όλα τα άλλα θα τα καταπνίξουμε. Όλα" (Λόγια του ανακριτή Ο΄ Μπράιεν από το βιβλίο "1984" του George Orwell)
Από όλες τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν όλα τα απολυταρχικά και τυραννικά καθεστώτα, που εμφανίσθηκαν επάνω στη γη, οι πιο αγαπημένες ήταν πάντοτε δύο.
Το φακέλωμα των πολιτών - υπηκόων τους και η συνεχής παρακολούθησή τους.
Ο λόγος βέβαια, ήταν (και είναι όπου ακόμα υφίστανται τέτοια καθεστώτα…), ο ασφυκτικός έλεγχος των μαζών και η ελαχιστοποίηση - και ακόμα καλύτερα - η εξαφάνιση κάθε κινδύνου πιθανής εξέγερσης..
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι εφικτή, μέσω της τεχνολογίας, ένα σύστημα ολοκληρωτικής παρακολούθησης των πάντων και καταγραφής και της πιο παραμικρής τους κίνησης. Κάμερες, δορυφόροι, σαρωτές σώματος, κάμερες θερμικής ακτινοβολίας, υπερ-υπολογιστές, βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης και άλλα πολλά, είναι όλα στην διάθεση των επίδοξων μιμητών και θαυμαστών του «Μεγάλου Αδελφού».
Η ιδέα της καθολικής παρακολούθησης όμως, δεν είναι καινούργια.
Στα τέλη του 18ου αιώνα ένας Άγγλος φιλόσοφος και πολιτικός, ο Jeremy Bentham (1748-1832) εμπνεύστηκε και σχεδίασε ένα καινούργιο τύπο φυλακής.
Το όραμά του ήταν μία φυλακή όπου θα μπορούσε κάποιος να έχει την δυνατότητα να παρατηρεί, συνεχώς, ΟΛΟΥΣ τους φυλακισμένους, χωρίς όμως οι φυλακισμένοι να μπορούν να το αντιλαμβάνονται.
Στην φυλακή του έδωσε το ελληνικό όνομα Panopticon (πανοπτικόν).
Το Πανοπτικόν ο ίδιος ο Μπένθαμ χαρακτήρισε ως «μια τελειοποιημένη μέθοδο επιβολής εξουσίας, γιατί η χρήση του επιτρέπει την άσκηση ελέγχου σε πάρα πολλά άτομα με τη χρησιμοποίηση ελάχιστου προσωπικού».
Ο Μισέλ Φουκό στο έργο του «Επιτήρηση και τιμωρία - Η γέννηση της φυλακής» σημειώνει την αποτελεσματικότητα της επινόησης του Μπένθαμ:
«Στην περιφέρεια, ένα δακτυλιοειδές οικοδόμημα, στο κέντρο ένας πύργος, ο πύργος αυτός έχει μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στο εσωτερικό του δακτυλίου, το περιφερειακό οικοδόμημα διαιρείται σε κελιά, που το καθένα τους διαπερνά ολόκληρο το πάχος του οικοδομήματος, τα κελιά έχουν δύο παράθυρα, το ένα βλέπει προς τα μέσα και αντιστοιχεί σε ένα από τα παράθυρα του πύργου, το άλλο βλέπει προς τα έξω και αφήνει το φως να διαπερνά το κελί πέρα για πέρα. Έτσι φτάνει να τοποθετηθεί ένας επιτηρητής στον κεντρικό πύργο και σε κάθε κελί να κλειστεί ένα τρελός, ένας άρρωστος, ένας κατάδικος, ένας εργάτης ή ένας μαθητής. Με την αντιφεγγιά της μέρας μπορείς να διακρίνεις από τον πύργο τους έγκλειστους, μικρές σιλουέτες δέσμιες στα κελιά της περιφέρειας (...) Το πανοπτικό αυτό σύστημα δημιουργεί μονάδες χώρων που επιτρέπουν την αδιάκοπη παρακολούθηση και την άμεση αναγνώριση».
Ο φιλόσοφος Ζιλ Ντελέζ (φωτο) στην «Κοινωνία Του Ελέγχου», εκτιμά ότι οι μεγάλοι χώροι εγκλεισμού έχουν χρεοκοπήσει. «Οι κοινωνίες του ελέγχου έρχονται να αντικαταστήσουν τις πειθαρχικές κοινωνίες», υποστηρίζει ο ίδιος και θα διαθέτουν μηχανισμούς που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις πιο σκληρές μορφές εγκλεισμού.
Ο Ντελέζ είναι σίγουρα διορατικός. Κάποτε ο στοχαστής Φέλιξ Γκουατάρι είχε φανταστεί μια ουτοπική πόλη-φυλακή γεμάτη φράκτες.
Ο κάθε πολίτης -έγκλειστος θα ήταν εφοδιασμένος με μια ηλεκτρονική κάρτα που θα του επέτρεπε να κυκλοφορεί, αφού μόνο με την κάρτα θα μπορούσε να σηκώσει τους φράκτες που του εμποδίζουν τη δίοδο. Φυσικά, το σημαντικό δεν ήταν ο φράκτης αλλά η κάρτα που συνδεδεμένη με έναν κεντρικό υπολογιστή πρόδιδε κάθε στιγμή τη θέση του συγκεκριμένου πολίτη, αποφάσιζε σε ποια κατεύθυνση θα του επιτρέψει να μετακινηθεί και εξασφάλιζε στην πόλη μια οικουμενική ρύθμιση.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο στηρίχτηκε και η ιδέα του περιβόητου ηλεκτρονικού «κολάρου», ή αλλιώς «ηλεκτρονικά επιτηρούμενος κατ' οίκον περιορισμός».
Μία πρακτική που έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και ήδη εφαρμόζεται σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία και πιθανώς και αλλού.
Η αφίσα της "προφητικής" ταινίας Wedlock (1991) με τον κρατούμενο Hauer, να έχει κολάρο στο λαιμό του.
(Σχετικά με το θέμα βλέπε: http://redskywarning.blogspot.com/2008/01/blog-post_23.html)
Το «κολάρο» δεν είναι παρά ένας πομπός στο σώμα του επιτηρούμενου που στέλνει σήματα στο δέκτη που είναι συνδεδεμένος με τη συσκευή τηλεφώνου του επιτηρητή. Η ισχύς του δέκτη υπολογίζεται σε τριάντα με σαράντα μέτρα. Όταν το σήμα διακοπεί τότε ο επιτηρούμενος έχει απομακρυνθεί από τη συμφωνημένη ζώνη, δηλαδή «δραπέτευσε».
(Ένα τέτοιο "μπρασελέ" που φαίνεται στην φωτογραφία, φόρεσε η ηθοποιός Paris Hilton, μετά την έξοδό της από την φυλακή Λινγουντ, και την συνέχιση της ποινής της κατ' οίκον...)
Ένας διαρκής έλεγχος που πραγματοποιείται χωρίς την ανάγκη καταφυγής στη βία των τοίχων από μπετόν.
Ή όπως διέβλεψαν οι Κέβιν Ρόμπστερ και Φρανκ Γουέμπστερ: «Οι τεχνολογίες επικοινωνίας επιτρέπουν ιδιαίτερα με τη μορφή αλληλοσυνδεόμενων ηλεκτρονικών δικτύων, μια μαζική διεύρυνση και διαμόρφωση της ίδιας εφαρμογής που σύστηνε με θέρμη ήδη η αρχή του Μπένθαμ. Αυτές οι τεχνολογίες είναι ουσιαστικά η ίδια η εξάπλωση εξουσίας και κυριαρχίας, αλλά απαλλαγμένες από τους αρχιτεκτονικούς περιορισμούς του σιδερένιου πρωτότυπου που παρουσιάστηκε από τον Μπένθαμ»
Το Πανοπτικόν του Μπέθαμ αποτέλεσε το πρότυπο για την κατασκευή, τον 19ο αιώνα, των Κλειστών Φυλακών της Κέρκυρας.
Ο Κώστας Σαμαράς, βαρυποινίτης και πολυδραπέτης, στο αυτοβιογραφικό «Καταζητείται», δίνει μια λεπτομερή περιγραφή του αρχιτεκτονικού σχεδίου της πειθαρχικής φυλακής της Κέρκυρας.
Παράλληλα, περιγράφει με θαυμαστό τρόπο το συναίσθημα της αδυναμίας που σου γεννά μια τέτοια κατασκευή.
«Το πρώτο που αντίκρισα μπροστά μου μόλις περάσαμε τη βαριά πόρτα, ήταν το κεντρικό τριώροφο κτίριο που στέγαζε τα διοικητικά γραφεία της φυλακής (...) το λεγόμενο "κουλούρι". Γύρω από αυτό ορθώνονταν χτισμένες οι δέκα ακτίνες της φυλακής, οι οχτώ σε τέσσερα διπλά κτίρια και οι δύο που σχημάτιζαν την εξωτερική είσοδο της φυλακής σε μονά κτίρια.
Τα κτίρια αυτά αν τα κοίταζες από ψηλά είχαν ακριβώς το σχήμα φέρετρου.
Η κάθε ακτίνα είχε το τριγωνικό της προαύλιο που χωριζόταν απ' αυτό της διπλανής με έναν τοίχο τριών μέτρων. Τα προαύλια είχαν από ένα κομμάτι λίγων μέτρων φραγμένο με λογχοφόρα κάγκελα που έβλεπε προς το "κουλούρι" (..)
Από την απέναντι μεριά στη βάση του τριγωνικού προαυλίου που έβλεπε στη νεκρή ζώνη και τον ψηλό εξωτερικό μαντρότοιχο υπήρχαν επίσης ψηλά λογχοφόρα κάγκελα με επιπλέον αγκαθωτό σύρμα από πάνω (...)
Τα κελιά, μικρότερα κατά ένα τρίτο από αυτά του Κορυδαλλού, σου δημιουργούσαν μια ασφυκτική αίσθηση. Από την άλλη μεριά, οι αψιδωτές οροφές τους σε κάνανε να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο μοναστήρι. Τα κρεβάτια μέσα ήταν χτισμένα από τσιμέντο, κολλητά στον τοίχο των κελιών. Πάνω στο τσιμέντο υπήρχε ένας σανιδένιος σκελετός που χρησίμευε ως προστατευτικό του στρώματος από το κρύο και την υγρασία (...) Στην άλλη άκρη του κάθε κελιού, κάτω από το παράθυρο ήταν από μια τουρκική τουαλέτα και από μια απλή βρύση στον τοίχο, λίγο πάνω απ' αυτήν».
Για την ιστορία να σημειώσουμε πως ο Μπένθαμ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου και επηρέασε έως ένα βαθμό αρκετούς Έλληνες πολιτικούς, που διατηρούσε μαζί τους αλληλογραφία (Αλ. Μαυροκορδάτο, Θ. Νέγρη, Οδ. Ανδρούτσο κ.ά.).
Για τον Μισέλ Φουκό αυτή η ιδέα της διαρκούς επιτήρησης σηματοδοτεί τη μετάβαση των δυτικών κοινωνιών από την τιμωρία του σώματος με βασανισμούς στον κοινωνικό έλεγχο της συνείδησης.
Το όραμα, λοιπόν, του Bentham, ύστερα από περίπου 200 χρόνια, φαίνεται ότι έχει μπει ήδη σε εφαρμογή.
Μόνο με μία μικρή διαφοροποίηση.
Τα αντικείμενα της αόρατης καθολικής παρακολούθησης, δεν είναι οι έγκλειστοι σε κάποια φυλακή. Είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες της σύγχρονης, ελεύθερης κοινωνίας μας. Αλλά μάλλον πρόκειται για… εξέλιξη του σχεδίου.
Βλέπετε, αντί να προσπαθείς να φτιάξεις εκατοντάδες φυλακές Panopticon σε όλο τον πλανήτη, είναι πιο εύκολο να μετατρέψεις όλο τον πλανήτη σε μία φυλακή Panopticon [π.χ. Έρευνα στην Βρετανία έδειξε ότι το 70% των Βρετανών δεν γνωρίζουν ούτε στο ελάχιστο ότι παρακολουθούνται στις εξωτερικές τους δραστηριότητες..]
Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η συνεχής ασφυκτική παρακολούθηση παρά μια πράξη εγκλεισμού του πολίτη.
Μόνο στις φυλακές ο κρατούμενος επιτηρείται όλο το εικοσιτετράωρο. Και ο φιλήσυχος πολίτης καλείται να συνεργαστεί και να δεχτεί αυτήν την αόρατη φυλακή γι' αυτόν, την πολύ ορατή για την εξουσία.
Μέρα με την ημέρα οι άνθρωποι μοιάζουν να συνηθίζουν στην ιδέα της παρακολούθησης... Τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία δόθηκαν στο παρελθόν σκληροί αγώνες και χύθηκε άφθονο αίμα, σήμερα μοιάζουν ξεθωριασμένα και κούφια για τον σύγχρονο τρομοκρατημένο πολίτη.. . Πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια.
Οι θιασώτες της καθολικής παρακολούθησης υποστηρίζουν πως ο «φιλήσυχος πολίτης» δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, και όλα αυτά γίνονται για τη δικιά του ασφάλεια.
Σε τηλεφωνικό γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, στις 11 Μαΐου του 2006, το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί η ιδέα ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η γνωστή NSA , διαθέτει φάκελο για τα τηλεφωνήματά τους!
Στην Ελλάδα, σε έρευνα της VPRC, που έγινε μετά το κτύπημα στην αμερικάνικη πρεσβεία, ένα ποσοστό 61% Ελλήνων πολιτών (!) δήλωσαν «Ναι στις κάμερες», καθώς νιώθουν προστατευμένοι από αυτές, παρόλο που αναγνώριζαν (σε ποσοστό 52%) ότι μέσω αυτών μπορεί να γίνονται παρακολουθήσεις!!
Έτσι λοιπόν, μπροστά στον κίνδυνο της τρομοκρατίας, σιγά - σιγά κάμπτονται οι αντιστάσεις και το δίχτυ απλώνεται.
Η παγίδα φαίνεται ότι είναι καλοστημένη…
Έτσι, στο Λονδίνο, στον σταθμό Paddington, εγκαταστάθηκε ένας υψηλής τεχνολογίας σαρωτής σώματος για να ανακαλύπτει ύποπτους για τρομοκρατικά χτυπήματα.

(Αυτό το οποίο βλέπαμε κάποτε σε φουτουριστικές ταινίες του Χόλυγουντ, όπως η ταινία του 1990, «Ολική Επαναφορά» (Total Recall) του Paul Verhoeven, - σκηνή της οποίας βλέπε αριστερά- ΤΩΡΑ είναι πραγματικότητα. Τελικά, το μέλλον ήρθε πιο γρήγορα….)
Οι επιβάτες από τώρα και στο εξής, θα περνάνε υποχρεωτικά μέσα από ένα -ύψους εννέα μέτρων κουτί – στις πλατφόρμες του Heathrow Express , ενώ οι αποσκευές θα ελέγχονται με οθόνες επίσης.
«Είναι ένα από τα πράγματα τα οποία πρέπει να ανεχόμαστε στις ημέρες μας» σημείωσε ένας άνδρας.
«Οτιδήποτε θα κάνουμε προκειμένου να νιώθουμε πιο ασφαλείς» δήλωσε μία ηλικιωμένη γυναίκα με ένα μεγάλο χαμόγελο…
Ο Βενιαμίν Φρανκλίνος (1706 - 1790, από τους πατέρες της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ), είχε πει κάποτε Αυτοί που θα θυσίαζαν την ελευθερία για χάρη της ασφάλειας δεν αξίζουν κανένα από τα δύο”.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Μας χτίζουν την φυλακή μας και εμείς τους κοιτάμε….


Επέλαση του Μεγάλου Αδελφού είχαμε τις τελευταίες ημέρες…
Ξεκινάμε με την Σουηδία.
Η υποταγή της πλέον δημοκρατικής χώρας της Ευρώπης στον Μεγάλο Αδελφό και στο ηλεκτρονικό Φακέλωμα, σοκάρει και σίγουρα θα πρέπει να την εκλάβουμε πλέον σαν ένα «σημείο» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...

"Μεγάλος Αδελφός" στην Σουηδία

Ο «Μεγάλος Αδελφός» θα παρακολουθεί τους Σουηδούς πολίτες, ύστερα από την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο της χώρας, που λύνει τα χέρια των μυστικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση όλων των τηλεπικοινωνιών με το εξωτερικό.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, όπως τονίζουν οι επικριτές του, είναι το ίδιο σκληρός με τον «Πατριωτικό Νόμο» (Patriot Act) που είχε περάσει η κυβέρνηση Μπους, ύστερα από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Saepo θα μπορεί να παρακολουθεί (χωρίς δικαστική εντολή) όλα τα τηλεφωνήματα, φαξ και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα φέρνουν σε επαφή κάποιο άτομο μέσα στα σύνορα της χώρας με άλλο άτομο έξω από αυτά.
Το νομοσχέδιο -το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2009-ονομάζεται «En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει : «Bελτιωμένη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών» και πέρασε με οριακή πλειοψηφία.

Κατά την ψηφοφορία επικρατού σε ένταση μέσα και έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί. Χαρακτηριστικό ήταν ότι οι συγκεντρωμένοι μοίραζαν αντίτυπα του... προφητικού μυθιστορήματος του Τζορτζ Οργουελ «1984» για το κράτος του «Μεγάλου Αδελφού».
Πέρα από τους διαδηλωτές και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Swedish Telecom, Telia sonera ΑΒ και Google Inc χαρακτήρισαν το νέο νομοσχέδιο ως ένα υπερβολικά «σκληρό πρόγραμμα παρακολούθησης».
Συγκεκριμένα, η Google Inc. αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «εισάγοντας τα νέα αυτά μέτρα, η σουηδική κυβέρνηση ακολουθεί το παράδειγμα τωνκυβερνήσεων της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ».

Από την πλευρά της, πάντως, η σουηδική κεντροδεξιά κυβέρνηση επιμένει ότι τα νέα μέτρα είναι αναγκαία για να διαφυλαχθεί η εθνική ασφάλεια και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα για να σχεδιάζει τις επιθέσεις της.
Παράλληλα, προσπαθεί να αποτινάξει την κατηγορία ότι ο νέος νόμος τής δίνει απεριόριστη εξουσία για την παρακολούθηση των πολιτών της, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι τα μέτρα δεν αφορούν τις εγχώριες τηλεπικοινωνίες.
Όπως όμως τονίζουν μερικοί ειδικοί, η διάκριση μεταξύ εγχώριας και διεθνούς επικοινωνίας, όσον αφορά την παρακολούθηση, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σουηδίας, Αντερς Ερικσον, «ο νόμος πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς δεν εγγυάται τα ατομικά δικαιώματα και είναι προβληματικός από μόνος του».

Στο μεταξύ ο Μεγάλος Αδελφός προελαύνει στην Ευρώπη…
Για τον Μεγάλο Αδελφό στην Βρετανία, όπου βρίσκεται σε λειτουργία ένα από τα πλέον ικανά συστήματα παρακολούθησης, είχαμε γράψει σε παλιότερο άρθρο.

Στην Γαλλία αίσθηση είχε προκαλέσει την περασμένη χρονιά, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να τριπλασιαστούν μέχρι το 2009 οι κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Αλλά και την Ιταλία έχει βάλει στο μάτι ο Μεγάλος Αδελφός αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Max Planck, στη γείτονα χώρα αντιστοιχούν κάθε χρόνο 76 υποκλοπές ανά 100 χιλιάδες πολίτες, κάτι που αποτελεί πραγματικό ρεκόρ.

Η Ελλάδα ανακάλυψε την «Αμερική» των παρακολουθήσεων με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν 350 κάμερεςεγκαταστάθηκαν στην Αθήνα για την προστασία αθλητών και θεατών. Η Αρχή Προστα σίας Προσωπικών Δεδομένων θεωρείται τουλάχιστον από ξένους παρατηρητές ότι διατηρεί σημαντικές ισορροπίες, αν και η αποκάλυψη στο παρελθόν σκανδάλων υποκλοπών δείχνει ότι δεν υπάρχει παράδεισος «ασφαλούς επικοινωνίας».
Και να πάμε στην Κίνα.
Ο «Κινέζος Μεγάλος Αδελφός», μπορεί να μην προξενεί μεγάλη εντύπωση αλλά το υποστηριζόμενο από την Δύση, πρόγραμμα «Χρυσή Ασπίδα» είναι μία υπερσύγχρονη ηλεκτρονική φυλακή ασφαλείας χωρίς προσχήματα.
12.000.000 κάτοικοι, 2.000.000 κάμερες...
Στην πόλη Σεντζέν της Κίνας, ο Μεγάλος Αδελφός ονομάζεται «Χρυσή Ασπίδα»
Σεντζέν, Κίνα. Πληθυσμός: 12 εκατομμύρια. Κάμερες κλειστού κυκλώματος: 2 εκατομμύρια. Κωδική ονομασία επιχείρησης: «Χρυσή Ασπίδα».

Πριν από 30 χρόνια, πόλη Σεντζέν δεν υπήρχε. Την εποχή εκείνη, έβλεπες εκεί μόνο ψαροχώρια και ορυζώνες συλλογικής καλλιέργειας.
Στη συνέχεια όμως το Κομμουνιστικό Κόμμα επέλεξε την περιοχή- λόγω της εγγύτητάς της στο λιμάνι του Χονγκ-Κονγκ ώστε να γίνει η πρώτη «ειδική οικονομική ζώνη» της Κίνας, η μία από τις μόλις τέσσερις ζώνες όπου θα επιτρεπόταν, δοκιμαστικά, ο καπιταλισμός.
Το αποτέλεσμα, ήταν μια απόλυτα εμπορική πόλη.

Η Σεντζέν έχει σήμερα 12,4 εκατομμύρια κατοίκους και, όπως επισημαίνει η γνωστή Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν στην «Guardian», τουλάχιστον τα μισά από τα υπάρχοντα του μέσου Δυτικού έχουν κατά πάσα πιθανότητα φτιαχτεί εκεί: iΡods, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικά παπούτσια, τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, κινητά τηλέφωνα, τζιν...
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Σεντζέν έχει γεμίσει χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης. Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου 200.000 κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος έχουν εγκατασταθεί στην πόλη.
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμάται ότι θα έχουν εγκατασταθεί στη Σεντζέν έως και δύο εκατομμύρια κάμερες!!! Αριθμός-ρεκόρ!!!
Το Λονδίνο, η πιο «αδιάκριτη» πόλη του κόσμου σήμερα, έχει μόλις μισό εκατομμύριο κάμερες.
Αλλά οι κάμερες είναι μέρος μόνο ενός ευρύτερου προγράμματος παρακολούθησης και λογοκρισίας που είναι γνωστό στην Κίνα ως «Χρυσή Ασπίδα».

Οι πολίτες θα παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο. Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους θα υποκλέπτονται, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής.
Η πρόσβασή τους στο Ίντερνετ θα ελέγχεται χάρη στο διαβόητο «Μεγάλο Τείχος Προστασίας» ως Great Firewall of China και jīndùn gōngchéng στα κινέζικα, κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αρκετές δυτικές επιχειρήσεις όπως η Yahoo!, η AOL, η Google και η Skype έχουν δεχθεί τη χρήση λογοκριμένων εκδόσεων των συστημάτων τους. Κάποιές άλλες παρέχουν στην Κίνα υλικά που επιτρέπουν την υλοποίηση του συστήματος λογοκρισίας.
Οι κινήσεις των πολιτών θα παρακολουθούνται μέσω ταυτοτήτων με ηλεκτρονικά τσιπ και φωτογραφίες που θα «φορτώνονται» απευθείας στις βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας. Είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο: η σύνδεση όλων αυτών των εργαλείων σε μία γιγαντιαία βάση ονομάτων, φωτογραφιών, βιομετρικών δεδομένων και άλλων πληροφοριών. Όταν ολοκληρωθεί η «Χρυσή Ασπίδα», θα υπάρχει σε αυτήν τη βάση δεδομένων μία φωτογραφία για κάθε πολίτη της Κίνας: 1,3 δισ. πρόσωπα.

Η μετατροπή ολόκληρου του κόσμου σε μία ΦΥΛΑΚΗ τύπου Panopticonολοκληρώνεται..
Η συνέχεια στο επόμενο, με το τι ακριβώς είναι το “Panopticon”…

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Η Αγία Γραφή ως "Λόγος Μίσους"!...


Την απαγόρευση των θρησκειών γιατί καλλιεργούν το μίσος απέναντι στους ομοφυλόφιλους, είχε ζήτησε με συνέντευξή του στον Observer, ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής σερ Έλτον Τζον, (Elton John), πριν από ενάμισυ περίπου χρόνο.

«Η οργανωμένη θρησκεία μετατρέπει τους ανθρώπους σε τρωκτικά γεμάτα μίσος. Η θρησκεία πάντα καλλιεργεί το μίσος και την κακία εναντίον των ομοφυλοφίλων αντί για τη συμπόνια. Στην πραγματικότητα ο θεσμός της οργανωμένης θρησκείας δεν έχει λόγο ύπαρξης» είπε.

Αργά αλλά σταθερά, σε πολλές «δημοκρατικές» κοινωνίες του δυτικού κόσμου, το Ευαγγέλιο παρουσιάζεται πλέον σαν «Λόγος Μίσους» (Hate Speech) και οι χριστιανοί που πιστεύουν στις αρχές του Ευαγγελίου και θέλουν να ζήσουν σύμφωνα με αυτές, χαρακτηρίζονται το λιγότερο, οπισθοδρομικοί, φανατικοί μεσαιωνιστές, σκοταδιστές ενώ πολλοί δεν διστάζουν να τους αποκαλέσουν «μισάνθρωπους».

Είναι αυτοί που μισούν τον άνθρωπο και είναι εχθροί των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εχθροί της προόδου.

Ήδη πολλά σύγχρονα δυτικά κράτη έχουν θεσπίσει τα λεγόμενα «εγκλήματα μίσους» (Hate Crimes).

Σύμφωνα με τη καινούργια αυτή νομοθεσία, μπορεί να φερθεί κατηγορούμενος ο οποιοσδήποτε που θα προφέρει λόγο κατά των ομοφυλόφιλων (κυρίως) και άλλων ομάδων.

Ήδη στο προηγούμενο άρθρο είδαμε κάποια δείγματα αυτής της νέας νοοτροπίας και στο που μπορεί να οδηγήσει.

Ας δούμε ορισμένα ακόμα:


Στην ΣΟΥΗΔΙΑ….


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας κατηγόρησε πάστορα ότι εξήγειρε μίσος κατά των ομοφυλόφιλων.

Ο Ake Green ωτο) είχε καταδικασθεί για «έγκλημα μίσους» το Ιούνιο 2004 σε ποινή φυλάκισης 30 ημερών μετά από κήρυγμά του κατά των ομοφυλόφιλων….

Σε ένα κήρυγμά του, σε μία μικρή πεντηκοστιανή συνάθροιση, στο μικρό νοτιοανατολικό νησί Oland, είχε πει ότι οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν ένα «βαθύ καρκίνο στο σώμα της κοινωνίας».

Ο κ.Green ήταν ο πρώτος θρησκευτικός λειτουργός που κατηγορείται με το νέο Νόμο της Σουηδίας περί «εγκλημάτων μίσους».

Ο Νόμος ψηφίστηκε το 2003, προκειμένου να προστατευτούν οι ομοφυλόφιλοι από επιθέσεις και συμπεριλαμβάνει και «κηρύγματα μίσους».

Στον ΚΑΝΑΔΑ…

Εδάφια της Αγίας Γραφής θεωρούνται ως «λογοτεχνία μίσους»...

Ένα επαρχιακό Δικαστήριο στον Καναδά αποφαίνεται ότι η Αγία Γραφή γελοιοποιεί τους ομοφυλόφιλους...

Το Βασιλικό Δικαστήριο στο Saskatchewan ασχολήθηκε με μία απόφαση του 2001, ενός επαρχιακού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επέβαλε πρόστιμο σε έναν πολίτη ο οποίος έδωσε σε μία εφημερίδα να δημοσιεύσει τέσσερα εδάφια από την Αγία Γραφή που μιλάνε συγκεκριμένα κατά της ομοφυλοφιλίας.


Σύμφωνα με τον Κώδικα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Saskatchewan, (πόλη του Καναδά) ο Hugh Owens από την Regina του Saskatchewan, κρίθηκε ένοχος μαζί με την εφημερίδα Saskatoon StarPhoenix, ως υπαίτιος ότι εξεγείρει το μίσος.

Ο Owens αναγκάσθηκε να πληρώσει 1,500 Καναδέζικα δολάρια, ως αποζημίωση, στον καθένα από τους τρεις ομοφυλόφιλους Καναδούς, που κατέθεσαν την προσφυγή.


Ο Κώδικας επιτρέπει την έκφραση των ειλικρινών θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά η Επιτροπή έκρινε ότι μπορεί να θέσει «λογικούς περιορισμούς» στην εξωτερίκευση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του Owens, επειδή με την κίνησή του αυτή «εξέθεσε τους τρεις προσφεύγοντες σε μίσος και γελιοποίηση εξαιτίας του γενετήσιου προσανατολισμού τους ».


Η δημοσίευση στην δεξιά στήλη της εφημερίδας περιλάμβανε μία λίστα από τέσσερα εδάφια της Αγίας Γραφής (Ρωμαίους: 1, Λευιτικό : 18:22, Λευιτικό:20:13 και Α΄ Κορινθίους 6:9-10. Ανάμεσα στα εδάφια υπήρχε ένα σκίτσο με δύο άνδρες να πιάνονται από το χέρι.


Ο Owens, που είναι ευαγγελικός χριστιανός, είπε ότι η δημοσίευση αυτή ήταν μια χριστιανική απάντηση στην Εβδομάδα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.

Σημειώνεται ότι στην δημοσίευση δεν μπήκαν αυτούσια τα εδάφια, αλλά γινότανε μόνο αναφορά στις περικοπές...


Χριστιανός τυπογράφος στον Καναδά καταδικάστηκε από Δικαστήριο να πληρώσει 40.000 δολάρια γιατί αρνήθηκε να τυπώσει υλικό για οργάνωση ομοφυλόφιλων …

Πρόστιμο 5.000 δολαρίων επιβλήθηκε στον Καναδό χριστιανό τυπογράφο Scott Brockie, (φωτο), από το Τορόντο, το 1999 από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ontario Καναδά, επειδή αρνήθηκε να τυπώσει λευκά επιστολόχαρτα και φακέλους για λογαριασμό των «Αρχείων» των Ομοφυλόφιλων του Καναδά (Canadian Lesbian and Gay Archives).

Ο Brockie, είχε, στο παρελθόν, τυπώσει για πελάτες του που ήταν ομοφυλόφιλοι, αλλά δεν ήθελε να τυπώσει το συγκεκριμένο υλικό για τα «Αρχεία», γιατί πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό τα «Αρχεία» αποσκοπούσαν στην ευρύτερη διάδοση της ομοφυλοφικής δραστηριότητας, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τα θρησκευτικά του πιστεύω.

Ο εκπρόσωπος (adjudicator) της Αρχής ισχυρίστηκε ότι ο Brockie, ήταν μεν ελεύθερος να εκφράσει το πιστεύω του, αλλά στο σπίτι του (!!!) ή στην χριστιανική του κοινότητα και τον διέταξε να τυπώσει το υλικό για τις οργανώσεις των ομοφυλόφιλων και των λεσβίων.

Ο κ.
Brockie εξηγεί την απόφασή του: "Έχω μία αναπτυσσομένη επιχείρηση και έχω πελάτες που είναι ομοφυλόφιλοι. Έχω κάνει και υλικό πουκάποιος έλεγε ότι είναι gay. Δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν μπορώ να τους αναγκάσω να αλλάξουν. Από την άλλη πλευρά όμως δεν νομίζω ότι υποχρεούμαι να υποστηρίξω και τον σκοπό τους. Αν ο κ. Brillinger (σ.σ. ο ομοφυλόφιλος εκπρόσωπος των «Αρχείων») μου είχε ζητήσει να τυπώσω προσωπικές του κάρτες θα το είχα κάνει. Πρέπει να προβάλουμε την οικογένεια, αλλά δεν πρέπει να μισούμε αυτούς που είναι ομοφυλόφιλοι."


Ψηφίστηκε Νομοσχέδιο που θα θεωρεί την Βίβλο ως…«Λόγο Μίσους». Ο εμπνευστής του λέει: Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για την ισότητα στον Καναδά...

Η Βουλή των κοινοτήτων του Καναδά ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που βρήκε την αντίθεση των θρησκευόμενων και των υπερασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ποινικοποιείται η δημόσια έκφραση άποψης κατά της ομοφυλοφιλικής συμπεριφορά.

Το Νομοσχέδιο που πέρ

ασε με ψήφους 141 υπέρ και 110 κατά, θεωρεί τον γενετήσιο προσανατολισμό ως κατηγορία που προστατεύεται στον Καναδά σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα μίσους, που επισύρουν ποινή φυλάκισης πάνω από πέντε έτη.

" Αυτή ήταν μια καλή εβδομάδα για την ισότητα στον Καναδά," είπε αυτός που εμπνεύστηκε το Νομοσχέδιο, ο Svend Robinson, (φωτο), Βουλευτής, ο οποίος έχει εκδηλώσει φανερά την ομοφυλοφιλική του ιδιότητα.


Όσοι είναι αντίθετοι στο Νομοσχέδιο, φοβούνται ότι η Βίβλος θα στιγματισθεί ως βιβλίο μίσους και θα ποινικοποιηθεί και σαν απόδειξη προβάλουν την υπόθεση του ανθρώπου του Saskatchewan (case of a Saskatchewan man), που γράψαμε παραπάνω .


Μερικοί Βουλευτές, όπως ο John McKay (φωτο) του φιλελεύθερου Κόμματος, θεωρούν επικίνδυνο αυτό το Νομοσχέδιο με το οποίο φιμώνεται η ελευθερία του λόγου.

"Όποιος έχει διαφορετική άποψη από τον Svend Robinson για την ομοφυλοφιλία, θα εκτίθεται ως κοινός εγκληματίας του Ποινικού Δικαίου," δήλωσε στην εφημερίδα Edmonton Sun.


Σημειώνεται ότι ο όρος «σεξουαλικός προσανατολισμός» είναι ένας πολύ γενικός όρος. Σύμφωνα με λίστα του Αμερικάνικου Ψυχιατρικού Συλλόγου κατονομάζονται 24 συμπεριφορές κάτω από τον όρο «σεξουαλικός προσανατολισμός».

Στον όρο αυτόν περιλαμβάνεται και η πολυγαμία και η κτηνοβασία και η παιδοφιλία…

"’Αρα αν ο όρος περιλαμβάνει και την παιδοφιλία, ο Νόμος προστατεύει και τους παιδόφιλους από τον λόγο μίσους" τόνισε ο Brian Rushfeldt, πρόεδρος της Συνεργασίας της Καναδέζικης Οικογένειας για Δράση (Canada Family Action Coalition).