Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Η ελευθερία του λόγου εναντίον των λίμπεραλ ελίτ

ΚΟ: Για τον Ilja Janitskin δεν γνωρίζω πολλά. Το σίγουρο όμως είναι ότι καθώς οι ανεξάρτητες και εναλλακτικές φωνές στην ενημέρωση ακούγονται όλο και περισσότερο χάριν του διαδικτύου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον, στρέφουν την πλάτη τους στους «πραγματικούς δημοσιογράφους», στα «αξιόπιστα media» και στις «κανονικές ειδήσεις», θα εντείνεται ο πόλεμος του κατεστημένου (που στηρίζει τους «πραγματικούς») κατά αυτών των φωνών προκειμένου να μην χαθεί εντελώς ο έλεγχος της πληροφόρησης. Ήδη διάσημοι youtubers που δεν λένε να ‘καλουπωθούν’ γνωρίζουν επιθέσεις (περίπτωση του Σουηδού ‘PewDiePie’). Πάντα η πιο «καυτή» κατηγορία και η μεγαλύτερη "αίρεση" είναι ο «λόγος μίσους»…

Του Johan Bäckman* / ΚΟ

Το παρακάτω είναι από απομαγνητοφώνηση συνέντευξης.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά γεγονότα στη Φινλανδία αυτό τον καιρό είναι η περίπτωση του Ilja Janitskin.

Ο Ilja Janitskin είναι Φιλανδός πολιτικός και editor-in-chief σε ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά φινλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το MV-lehti. Το MV-lehti ιδρύθηκε το 2014 ως δίκτυο εναλλακτικής ενημέρωσης ενάντια στα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης, συστημικά και λίμπεραλ. Πολύ σύντομα, το MV-lehti έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή και σίγουρα το πιο σημαντικό μέσο μαζικής ενημέρωσης στη Φινλανδία.

Ο Ilja Janitskin είναι Φιλανδός πολίτης. Γεννήθηκε στη Φινλανδία, αλλά έχει Ρώσο πατέρα και Φιλανδή μητέρα. Ζούσε στη Φινλανδία, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στη Βαρκελώνη της Ισπανίας όπου ξεκίνησε αυτό το νέο έργο, το MV-lehti.

Το MV-lehti γρήγορα έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, και κάθε εβδομάδα περίπου μισό εκατομμύριο Φιλανδοί διαβάζουν αυτή την e-εφημερίδα.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι αυτό έγινε ένα πραγματικό πρόβλημα για το φινλανδικό κατεστημένο. Στην πραγματικότητα, όλα τα mainstream πολιτικά κόμματα απαίτησαν να κλείσει το MV-lehti, αλλά οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες.

Φυσικά, υπήρχε μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης εναντίον του. Εάν οποιαδήποτε φινλανδική εταιρεία δημοσίευε ή αγόραζε κάποια διαφήμιση, δεχόταν αμέσως επιθέσεις. Αλλά ύστερα το φινλανδικό κατεστημένο χρησιμοποίησε πιο σκληρά μέσα εναντίον τόσο του Ilja Janitskin, όσο και της ηλεκτρονικής εφημερίδας του.

Τέλος, οι Φιλανδοί λίμπεραλ ελίτ ξεκίνησαν δεκάδες ποινικές έρευνες εναντίον του MV-lehti επικαλούμενοι «παραβίαση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας» ή «συκοφαντική δυσφήμιση» ή «παράνομο τζόγο» (επειδή υπήρχε μια σύνδεση με ένα internet-καζίνο). Όλα αυτά ήταν αστήρικτα και ο Janitskin εξακολουθεί να μην διώκεται ή να μην έχει καταδικαστεί για εγκλήματα.

Ούτως ή άλλως το φινλανδικό κατεστημένο καθώς και η εισαγγελία της Φιλανδίας, έχουν ζητήσει την έκδοσή του από την Ισπανία.

Το περασμένο φθινόπωρο, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον Janitskin για μια-δυο ημέρες, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Αυτό ήταν ένα μεγάλο σοκ για το φινλανδικό κατεστημένο επειδή είχε προετοιμαστεί για την έκδοσή του. Υπήρχε τέτοια μαζική προπαγάνδα εναντίον του στα φινλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κατασκεύασαν τόσες επιθέσεις που δεν περίμενα ότι η Μαδρίτη δεν θα τον αφήσει.

Ως εκ τούτου, ο Ilja Janitskin έγινε ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους στη Φινλανδία. Πρόσφατα, ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία το επόμενο έτος. Κατά τη γνώμη μου, ως υποψήφιος, πρόκειται να έχει μια πολύ ισχυρή επιρροή.

Τα πράγματα με την ελευθερία του λόγου στη Φινλανδία είναι πολύ δύσκολα. Αν κάποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τα λίμπεραλ mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης, δέχεται αμέσως επίθεση. Η περίπτωση Janitskin είναι ένα καλό παράδειγμα - το σύνολο του φινλανδικού κατεστημένου του επιτέθηκε, όλα τα πολιτικά κόμματα απαίτησαν να κλείσει η νέα ιστοσελίδα του, και ο εισαγγελέας ζήτησε την έκδοσή του από την Ισπανία. Θέλουν να τον συλλάβουν και να τον βάλουν στη φυλακή. Στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια έγγραφα που αποδεικνύουν ότι σχεδίαζαν να τον βάλουν σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, μετά την έκδοση.

Έτσι, ο Janitskin έγινε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές προσωπικότητες στη Φινλανδία. Τώρα, θέλει να αναπτύξει το μέσο ενημέρωσής του, ώστε να γίνει διεθνές.

Ο Ilja Janitskin είναι ο κύριος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Φινλανδία που ανησυχεί πραγματικά για τους απλούς ανθρώπους της Φινλανδίας. Οι Φινλανδοί έχουν χάσει το εισόδημά τους, υποφέρουν από την οικονομική κρίση και είναι δυσαρεστημένοι με τους πολιτικούς. Ίσως  γίνει ο ηγέτης ενός νέου πολιτικού κινήματος στη Φινλανδία.

Η ιστοσελίδα MV Lehti του Janitksin κατηγορείται ότι είναι «κατά της «μετανάστευσης», ότι αναπαράγει «θεωρίες συνομωσίας» και «ψεύτικες ειδήσεις» και ότι «προωθεί το μίσος». Ο Janitksin κρίθηκε προφυλακιστέος ερήμην, στις 27 Σεπτεμβρίου στη Φινλανδία, με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους ενάντια σε μια εθνοτική ομάδα» και συκοφαντική δυσφήμηση, μεταξύ πολλών άλλων εγκλημάτων.

*O Johan Bäckman είναι Φιλανδός νομικός κοινωνιολόγος, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αρκετές αμφιλεγόμενες δράσεις. Θεωρείται "η φωνή του "Κρεμλίνου". 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Χριστόδουλος Χατζηπέτρος είπε...

Γιατί οι νεοταξίτες κυριάρχησαν τόσο στις Σκανδιναβικές χώρες ; Η Σχολή της Φρανκφούρτης τόσο πολύ και τόσο εύκολα ρίζωσε σε αυτές τις χώρες ; Θα σας φανεί αστήρικτη η άποψη μου αλλά θεωρώ το κλίμα μια βασική αιτία για την παρακμή αυτών των χωρών . Σε ένα τόσο ψυχρό κλίμα η "παράδοση " στον εισβολέα είναι η φυσική συνέπεια της διάθεσης τους να μην αντιστέκονται στους ανθρώπους , αφού αντιστέκονται τουλάχιστον στην φύση και στις συνθήκες που αυτή επιβάλλει ....Να θυμηθούμε πώς παραδόθηκαν οι Δανοί στους Γερμανούς : Έφτασε ο γερμανός μοτοσυκλετιστής και παραδίδοντας την επειστολή-απαίτηση του Χίτλερ οι Δανοί παραδόθηκαν χωρίς ούτε μια σφαίρα να πέσει !Μια βολική εξήγηση , καθώς και σε εμάς -τους πιο θερμούς -ισχύει η ίδια κατάσταση . Ἀρα τι συμβαίνει ; Βαθύτεροι οι λόγοι ... Πάντως ήδη ο Ὀσβαλντ Σπένγκερ , ο Γερμανός Φιλόσοφος , ήδη από το 1918 στην "Παρακμή της Δύσης " διέβλεψε ό, τι συμβαίνει σήμερα ....