Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Φιάσκο οι κάμερες, αλλά ο "Big Brother" επιμένει


Αντιγράφω από τα ΝΕΑ (7 -5-2008)
«Απόλυτο φιάσκο οι κάμερες»
Βρετανία: μόλις το 3% των ληστειών στους δρόμους εξιχνιάζονται χάρη σε αυτές.
«Το απόλυτο φιάσκο» χαρακτήρισε ανώτερος επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ το εκτεταμένο δίκτυο καμερών ασφαλείας της Βρετανίας.
Το σύστημα αυτό είναι γνωστό ως "Closed-circuit television" (CCTV) Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης.
Μόλις 3% των ληστειών στους δρόμους, επεσήμανε, εξιχνιάζονται χάρη στις κάμερες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Βρετανία θα πάψει να είναι η χώρα του Μεγάλου Αδελφού.
Απλώς θα κάνει τον Μεγάλο Αδελφό καλύτερο...
Είναι η χώρα με τις περισσότερες κάμερες παρακολούθησης σε ολόκληρο τον κόσμο: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου 4,2 κάμερες εγκατεστημένες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους δρόμους, σε κτίρια, σε καταστήματα παρακολουθούν τις κινήσεις των 59 εκατ. Βρετανών- μία κάμερα ανά 14 πολίτες!!!
Ήδη όμως από τον περασμένο Οκτώβριο, κυβερνητική έκθεση επεσήμανε πως έως και το 80% των εικόνων που παρέχουν στην αστυνομία οι κάμερες αυτές είναι τόσο κακής ποιότητας που αποδεικνύονται άχρηστες.
Ο Μικ Νέβιλ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Οπτικών Εικόνων, Ταυτοποιήσεων και Εντοπίσεων της Σκότλαντ Γιαρντ, έκανε τη Δευτέρα ένα βήμα πιο πέρα: Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο χαρακτήρισε το δίκτυο επιτήρησης με κάμερες «το απόλυτο φιάσκο». «Έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια λίρες», δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα «Τhe Guardian». «Κανείς όμως δεν σκέφτηκε πώς θα χρησιμοποιήσει η αστυνομία της εικόνες και πώς αυτές θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο.
Οι παραβάτες δεν φοβούνται τις κάμερες. Ο λόγος; Θεωρούν πως δεν έχουν αποτέλεσμα».
Βάση δεδομένων
Τίποτε από όλα αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η Βρετανία σκέφτεται να μειώσει, πόσω μάλλον να παροπλίσει τις κάμερες παρακολούθησης.
Πρέπει, απλώς, να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας τους.
Όπως επεσήμανε ο Νέβιλ, χρειάζεται κατ΄ αρχήν να εκπαιδευτούν καλύτερα οι αστυνομικοί: συχνά αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν στις έρευνές τους τις κάμερες, «επειδή αυτό απαιτεί πολύ δουλειά».
Η Υπηρεσία Οπτικών Εικόνων, Ταυτοποιήσεων και Εντοπίσεων της Σκότλαντ Γιαρντ, όμως, έχει και άλλα σχέδια.
Όπως η δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων στην οποία θα ενσωματωθούν εικόνες καταδικασμένων παραβατών καθώς και υπόπτων που δεν έχουν αναγνωριστεί· ή η δημοσίευση φωτογραφιών υπόπτων στο Ίντερνετ, με το ερώτημα «Τον/ την γνωρίζετε;»·
ή ακόμα, η δημιουργία λογισμικού που θα πραγματοποιεί αυτόματες αναζητήσεις υπόπτων στη βάση δεδομένων, ανάλογα με τα ρούχα ή τα παπούτσια τους.
Όλα αυτά βεβαίως βεβαίως «με δεδομένο ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών (...) και θα αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες περί Μεγάλου Αδελφού».

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι (ακόμα...) Βρετανός
ΠΕΡΙΠΟΥ 4,2 εκατομμύρια κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCΤV) παρακολουθούν σήμερα τους Βρετανούς πολίτες.
ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ πως ένας Λονδρέζος φωτογραφίζεται εν αγνοία του έως και 300 φορές την ημέρα!!! ΠΕΡΙΠΟΥ 536 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε κατά τη δεκαετία 1994-2004 το βρετανικό κράτος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης.
ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ 3% των ληστειών στον δρόμο εξιχνιάζονται χάρη στα βίντεο από τις κάμερες.
12% ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν το 2006- σε σύγκριση με το 2005- οι ληστείες και τα «εγκλήματα του δρόμου», όπως η αρπαγή τσαντών, στη Βρετανία.
ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ πάντως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005, καθώς και των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο και τη Γλασκώβη τον Ιούλιο του 2007.ΕΝΑ «ΕΥΡΥ ΣΧΕΔΙΟ» εγκατάστασης καμερών στα γαλλικά δίκτυα μαζικών μεταφορών έχει αναθέσει στους υπουργούς του να μελετήσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Στη Γαλλία υπάρχουν σήμερα περίπου 1.000.000 κάμερες.
ΠΕΡΙΠΟΥ 1.300.000 κάμερες καταγράφουν την καθημερινότητα των πολιτών στην Ιταλία. Το 2007, ωστόσο, οι ληστείες στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 28,7% σε σχέση με το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: