Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Ο "Μεγάλος Αδελφός" κρύβεται στα ρούχα σου!

Πριν λίγες ημέρες, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Mανώλης Aγγελάκας, εξέθεσε, με ερώτησή του στην Επιτροπή, τον προβληματισμό του για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της υγείας των καταναλωτών έναντι της νέας τεχνολογίας μικροτσίπ παρακολούθησης (RFID)

H νέα αυτή τεχνολογία ασύρματης αναγνώρισης των αντικειμένων -αρχής γενομένης από τα ρούχα- που αντικαθιστά τις ετικέτες γραμμωτού κώδικα, μέσω του οποίου ελέγχεται ο ρυθμός διακίνησης των προϊόντων και παράλληλα προτείνονται στον καταναλωτή ιδέες χρήσης, φροντίδας και συνδυασμών του προϊόντος με άλλα προϊόντα, παρά τα θετικά της στοιχεία, παρουσιάζει ένα σημαντικό αντίβαρο: "ο πελάτης μέσω του τσιπ γίνεται αντικείμενο παρακολούθησης, όσον αφορά τον τόπο που κινείται και τις επιλογές του. Επιπλέον φέρει μονίμως επάνω του ένα αντικείμενο αμφιβόλων επιδράσεων ακόμα και στην ίδια του την υγεία", όπως δηλώνει ο Mανώλης Aγγελάκας.

Σε ερωτήματα που έθεσε ο ευρωβουλευτής, (φωτο) μεταξύ των οποίων και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι εταιρείες την τεχνολογία RFID και τα πιθανώς προτεινόμενα μέτρα για την ανάπτυξη τρόπων προστασίας του απορρήτου του καταναλωτή, η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Κοινωνίας της Πληροφόρησης και MMΕ, κ. Viviane Reding διευκρίνισε ότι "ορισμένοι από τους αναγνώστες RFID που είναι εγκατεστημένοι σε δοκιμαστήρια καταστημάτων ... εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ανάλογη με εκείνη που συνεπάγεται η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου της τεχνολογίας GSM".


Το περιοδικό «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ της Επιστήμης» στο 305ο τεύχος του, (Ιούνιος 2006), είχε εκτενές και αναλυτικό αφιέρωμα στο RFID. Μεταφέρω ορισμένα που γράφτηκαν στο συγκεκριμένο αφιέρωμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠ RFID: Οι ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency IdentificationRFID) όπως είναι η επιστημονική ονομασία, είναι ένα σύστημα το οποίο έχει στόχο να μεταδίδει την ταυτότητα και την θέση ενός αντικειμένου (ή ακόμα ζωντανού οργανισμού) μέσω ραδιοκυμάτων.

(Στο προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά στο VeriChip και την εμφύτευσή του σε ανθρώπους).

Είναι σημαντικό ότι από τις ετικέτες RFID που έχουν εμφυτευθεί σε ανθρώπους στις ΗΠΑ, οι περισσότερες είναι σε υπαλλήλους της γεγονός που δείχνει ότι το πρόγραμμα είναι ακόμα σε υβριδικό στάδιο..

Το RFID είναι ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα. Με μια ενσωματωμένη μικροσκοπική κεραία μπορεί να μεταδίδει σε απόσταση όλα τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε αυτό.

- Ήδη, όπως είναι γνωστό και το έχει γράψει αρκετές φορές ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ, τέτοια μικροτσίπ εμφυτεύονται σήμερα σε κατοικίδια ζώα ή ενσωματώνονται σε ειδικά βραχιόλια που φορούν ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, φυλακισμένοι, παιδιά που κινδυνεύουν να χαθούν -.

Σάλος έγινε πριν δύο χρόνια, όταν αμερικανικό σχολείο επέβαλε σε μαθητές να φορούν ένα καρτελάκι με ενσωματωμένο μικροτσίπ ραδιοσυχνοτήτων, (γνωστό ως tags) ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους και οι παρουσίες τους στην τάξη!!! Το μέτρο προκάλεσε τότε ζωηρές αντιδράσεις - μεταξύ άλλων, επειδή το σχολείο «παρέλειψε» να ενημερώσει τους μαθητές και τους γονείς για τον μηχανισμό παρακολούθησης που ήταν ενσωματωμένος στα καρτελάκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία άρχισαν να λειτουργούν τα λεγόμενα πάρκα "Safe Tzones", όπου οι γονείς εφοδιάζουν τα παιδιά τους με λουράκια στο χέρι (φωτο) που είναι εφοδιασμένα με tags (μικροτσίπ RFID), ώστε να μένουν ήσυχοι, ότι το παιδί τους δεν θα χαθεί ή δεν θα απαχθεί από τίποτα παιδόφιλους που συνηθίζουν να συχνάζουν σε πάρκα και παιδικές χαρές...

H χρήση εμφυτευμάτων με μικροτσίπ ραδιοσυχνοτήτων έχει εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όταν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας ή υγείας. Το εμφύτευμα είναι υποδόριο και περιέχει κωδικό αριθμό τον οποίο μπορεί να διαβάσει κάθε αρμόδιος σκανάροντας το μπράτσο του ατόμου. Ύστερα, ο κωδικός εισάγεται σε ένα κομπιούτερ και ανοίγει αυτόματα ο ατομικός φάκελος με τα προσωπικά δεδομένα.

Ένας από τους βασικούς φόβους των επικριτών της τεχνολογίας RFID είναι η ευρεία εξάπλωσή της και η δημιουργία με αυτόν τον τρόπο ενός ασύρματου δικτύου παρακολούθησης των δραστηριοτήτων όλων των πολιτών.

Πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας ως «Δούρειο Ίππο» τις πρακτικές εφαρμογές των RFID οι εταιρίες θα δράσουν καταλυτικά για την εξάπλωση των ετικετών RFID με στόχο την παρακολούθηση και την κατάργηση των προσωπικών ελευθεριών.

Σε αυτές τις επικρίσεις οι εταιρίες ανταπαντούν ότι οι ετικέτες RFID έχουν ακτίνα δράσης μόνο μερικών μέτρων και ότι απενεργοποιούνται όταν οι πελάτες εξέρχονται από το κατάστημα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Wall-Mart, Bill Wertz.

Στον αντίποδα ο αντιπρόεδρος της Gillette, Dick Cantwell, είχε δηλώσει ότι οι ετικέτες RFID θα απενεργοποιούνται στο ταμείο των καταστημάτων μόνο όταν το ζητήσει ο πελάτης!

Η σύγχυση αυτή στις δηλώσεις των εκπροσώπων των εταιριών ανησυχεί ιδιαίτερα τους επικριτές της τεχνολογίας RFID.

Όσον αφορά την ακτίνα δράσης των ετικετών RFID, η Alien Technology υποστηρίζει ότι σήμερα είναι της τάξης των 3-5- μέτρων.

Φανταστείτε λοιπόν έναν κόσμο όπου ένα αόρατο μάτι θα παρακολουθεί κάθε σας κίνηση.

Όπου κάθε αντικείμενο, από την μπλούζα έως το περιεχόμενο της τσάντας σας, θα στέλνει, χάρη στην «ετικέτα-κατάσκοπο» που θα φέρει, πληροφορίες για εσάς.

Απ’ ότι φαίνεται ο «Μεγάλος Αδελφός» μοιάζει να έχει βρει ήδη αρωγούς κάποιες μεγάλες εταιρείες.

Οι κατασκευαστές, βέβαια, δεν τις αποκαλούν «ετικέτες-κατασκόπους», αλλά ... «έξυπνες ετικέτες». Επί το επιστημονικότερον, «Ετικέτες Εντοπισμού με Ραδιοσυχνότητες - RFID». Υποστηρίζουν πως μοναδικός σκοπός τους είναι η «παρακολούθηση» όλων των προϊόντων, από το εργοστάσιο έως το ταμείο του καταστήματος, για τον καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων.

Δεν πείθουν, ωστόσο, τις οργανώσεις για την προστασία των καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (ή ιδιωτικότητας) των καταναλωτών.

Η πιο γνωστή τέτοια οργάνωση, είναι η CASPIAN, (για την οποία έγραψα στο προηγούμενο άρθρο), τα αρχικά της οποίας σημαίνουν «Καταναλωτές Εναντίον της Παραβίασης της Ιδιωτικότητας και της Αριθμοποίησης».

Η επικεφαλής της, μία θαρραλέα νέα γυναίκα, με διδακτορικό στο Χάρβαρντ και βαθιά θρησκευτική πίστη, η Κάθριν Άλμπρεχτ (Katherine Albrecht), έχει κηρύξει τον πόλεμο για τον λόγο αυτό σε πολυάριθμες εταιρίες. Ανάμεσά τους, η Gillette, η Benetton, η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, η αμερικάνικη αλυσίδα πολυκαταστημάτων Wal - Mart και πρόσφατα η γνωστή αλυσίδα Marcs & Spencer.

Μαζί με την συνεργάτιδά της, Liz McIntyre, έγραψε το βιβλίο SPYCHIPS” «Τσιπ Κατάσκοποι - Πως οι Μεγάλες Εταιρίες και η Κυβέρνηση Σχεδιάζουν να Καταγράψουν Κάθε Κίνησή σου με το RFID».

Το βιβλίο κέρδισε το Νοέμβριο του 2005 το Βραβείο Lysander Spooner για την βοήθεια που προσφέρει στην λογοτεχνία της ελευθερίας.

Η Αλμπρεχτ παρουσιάζεται να επίσης να μιλάει για το RFID, στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2006, ο Αμερικανός παραγωγός και γνωστός φιλελεύθερος πολιτικός και ακτιβιστής, Aaaron Russo "AMERICA:From Freedom to Fascism" - ΑΜΕΡΙΚΗ: Από την Ελευθερία στον Φασισμό.

Ο Russo (για τον οποίο ίσως κάνω αναφορά σε μελλοντικό άρθρο), πέθανε πέρσι, σε ηλικία 64 ετών.

«H τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις κινήσεις των ανθρώπων από τη στιγμή που ξυπνούν έως τη στιγμή που κοιμούνται», λέει η Κάθριν Άλμπρεχτ.

Οι «έξυπνες ετικέτες» είναι ουσιαστικά μικροτσίπ στο μέγεθος κόκκου άμμου, τα οποία ενσωματώνονται στα προϊόντα και εκπέμπουν ραδιοσήματα σε ακτίνα πέντε μέτρων. Εάν δεν καταστραφούν, παραμένουν ενεργά πολύ μετά την πώληση του προϊόντος και την έξοδό του από το κατάστημα. Μέσω σαρωτών, οι οποίοι συνδέονται με το Ίντερνετ, είναι δυνατόν να εντοπιστούν οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως, διατηρώντας τις «ετικέτες» ενεργές, θα διευκολύνεται η διαδικασία επιστροφής των ελαττωματικών προϊόντων.

Όλα αυτά όμως δεν πείθουν την Άλμπρεχτ, και τους επικριτές της τεχνολογίας αυτής, οι οποίοι «βλέπουν» ένα ζοφερό και εφιαλτικό μέλλον, με την Αστυνομία, τους παράγοντες της αγοράς αλλά και τους εγκληματίες να «σαρώνουν» ηλεκτρονικά όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και να γίνονται η «σκιά» μας……..

Προσοχή στα ευρώ!

Επόμενος στόχος της Caspian, η οποία διαθέτει όπως υποστηρίζει 6.000 μέλη σε 15 χώρες, είναι τα Marks & Spencer.

H Άλμπρεχτ, ωστόσο, σπεύδει να προειδοποιήσει πως το ενδιαφέρον για τις «έξυπνες ετικέτες» δεν περιορίζεται στον ιδιωτικό τομέα: η βρετανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί δοκιμές για την αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής στην καταπολέμηση των κλοπών και της παραχάραξης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να εφοδιάσει με «μικροτσίπ-κατασκόπους» τα χαρτονομίσματα του ευρώ.

Το σενάριο που φαντάζεται η Άλμπρεχτ περιγράφει έναν ολοκληρωτικό κόσμο, που όμως, όπως γράφει το περιοδικό «Γουάιαρντ», ίσως δεν θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αν γενικευτούν τα σχέδια που έχουν κατά νου η Φίλιπς, η Πρόκτερ & Γκαμπλ, η Γουόλ-Μαρτ και άλλες εταιρείες αλλά και κυβερνήσεις για να παρακολουθούν προϊόντα και ανθρώπους.

(Στην φωτογραφία ΠΑΝΩ: διαμαρτυρία της CASPIAN , κατά της νέας ταυτότητας (με τσιπ), με χάπενινγκ που παρουσιάζει φυλάκιο "ελέγχου ταυτότητας" απολυταρχικού καθεστώτος τύπου Αν. Γερμανίας...).

H Άλμπρεχτ λέει πως τα μικροτσίπ ραδιοσυχνοτήτων, ιδιαίτερα το υποδόριο εμφύτευμα που προορίζεται για ανθρώπους, δεν απέχει πολύ από το «σημάδι» που περιγράφει η «Αποκάλυψη» του Ιωάννη: όλοι όσοι πουλούν ή αγοράζουν θα λάβουν «χάραγμα επί της χειρός αυτών της δεξιάς ή επί των μετώπων αυτών» (Αποκάλυψη 13: 16).

Ένα άλλο εδάφιο στην «Αποκάλυψη» γράφει ότι «...και δεν έχουν ανάπαυση ημέρα και νύχτα όσοι προσκυνούν το θηρίο και την εικόνα του, και όποιος παίρνει το χάραγμα του ονόματός του.» (Αποκάλυψη 14: 11).

«Ένας υποδόριος μηχανισμός ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να προκαλέσει βασανιστικούς πόνους, αν υποβληθεί σε μια ισχυρή πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», γράφει η Άλμπρεχτ.

H Άλμπρεχτ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της.

«Όταν ήμουν οκτώ ετών», εξηγεί, «η γιαγιά μου με έβαλε να καθίσω, έπειτα από μία επίσκεψη στο μπακάλικο, και μου είπε πως θα έρθει μια εποχή που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν τρόφιμα χωρίς έναν αριθμό, όπως το 666 στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Υποσχέθηκα τότε στον εαυτό μου πως, εάν συνέβαινε ποτέ αυτό, θα σταματούσα οτιδήποτε και αν έκανα και θα το πολεμούσα».

ΠΑΡΑΚΑΤΩ δείτε το ΒΙΝΤΕΟ από αναφορά του καναλιού ABC, για τα SPYCHIPS, όπου εμφανίζεται και για λίγο η Κ. Άλμπρεχτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: