Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Ποιος θα μας βγάλει από την παγκόσμια οικονομική κρίση;


«Η Παγκόσμια Οικονομία είναι σε καλή κατάσταση». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο κείμενο που υπόγραψαν οι G8, στο Χάιλιγκενταμ της Βόρειας Γερμανίας, στις 8 Ιουνίου 2007.

Ακριβώς δύο μήνες μετά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα άρχιζε να τρίζει..

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε να συγκληθεί γρήγορα μια κατεπείγουσα, διευρυμένη σύνοδος της G8 προκειμένου να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Η G8 αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Ο Λαβρόφ πρότεινε να κληθούν και να συμμετάσχουν επίσης η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και το Μεξικό.

Διέξοδο από την οικονομική κρίση αναζητούν και οι ηγέτες χωρών της Ευρωζώνης που συμμετείχαν σήμερα Κυριακή, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στο Παρίσι.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε Σύνοδος κορυφής των ηγετών μόνο των χωρών που συμμετέχουν στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ήδη πάνω από 4 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αυτή τη βδομάδα, ενώ από την αρχή του έτους το πόσο αγγίζει τα 25 τρισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί βλέποντας την κρίση να εισέρχεται σαρωτικά στην πραγματική οικονομία.

«Είμαστε σε φάση πανικού» τονίζουν αναλυτές και προσθέτουν ότι αυτό που ζούμε είναι χειρότερο από το 1987, καθώς τότε δεν είχε χαθεί τελείως η εμπιστοσύνη για τις αγορές και η κρίση είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην οικονομία.

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «έχουν την ισχυρότερη και την πιο ανθεκτική οικονομία του κόσμου», οι Αμερικανοί οικονομολόγοι αναμένουν επιδείνωση της κρίσης.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει βουλιάξει στην ύφεση και η κρατική πρωτοβουλία είναι αναγκαία για την αναχαίτιση της πτωτικής πορείας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα προβλέψεων της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Φάμπρι της BNP Paribas «Βρισκόμαστε τη μέση ενός κατασκότεινου τούνελ. Κάθε μέρα ζούμε έναν καινούργιο κλυδωνισμό του συστήματος».

Οι κλυδωνισμοί αυτοί συσσωρεύονται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι 52 οικονομολόγοι της έρευνας αναμένουν σε γενικές γραμμές συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Για πρώτη φορά οι προβλέψεις της συγκεκριμένης έρευνας αυτή την εποχή του έτους είναι απαισιόδοξες. Εάν επαληθευτούν, η μείωση του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα τρίμηνα θα αποτελέσει ρεκόρ των τελευταίων 50 χρόνων.

Μετά την χρεωκοπία των εταιρειών Ginnie Mae και Freddie Mac ήλθε η σειρά της "Lehman Brothers", η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο χορός των πτωχεύσεων άρχισε πριν ένα χρόνο και δεν φαίνεται να κοπάζει το τσουνάμι , που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση των ομολόγων των στεγαστικών δανείων.

Οι διεθνείς αναλυτές παραδέχονται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το 1929. Σήμερα η αγορά ακινήτων έχει πέσει κατά 28% και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει. Την ίδια κάθετη πτώση ακολουθούν και τα Χρηματιστήρια μετά την πτώση της "Lehman Brothers", διότι φοβούνται ότι θα συμβεί το φαινόμενο του «ντόμινο» και θα παρασύρει και άλλες τράπεζες και εταιρείες.

Ο Πολ Κρούγκμαν (Paul Robin Krugman) (φωτο) ένας από τους πιο οξυδερκείς και διορατικούς σύγχρονους οικονομολόγους, και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», είχε προειδοποιήσει: «Φυλαχθείτε από ένα δολάριο που δεν στηρίζεται πουθενά».

...Εδώ και αρκετά χρόνια πολλά βιβλία και άρθρα σε περιοδικά προειδοποιούσαν για το επερχόμενο παγκόσμιο οικονομικό κραχ και μάλιστα προσδιοριζόταν ως πηγή του η καταρρέουσα οικονομία των ΗΠΑ.

Ήδη από το τέλος περίπου της δεκαετίας του ’70 υπήρχαν κάποιοι οικονομολόγοι οι οποίοι προειδοποιούσαν πως η οικονομία των ΗΠΑ, ήταν ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Τότε όλοι τους λοιδορούσαν και έλεγαν ότι αυτά είναι αστήρικτες συνωμοσιολογίες κάποιων ευφάνταστων καταστροφολόγων, οι οποίοι βλέπουν παντού τριγύρω τους ανύπαρκτους κινδύνους.

Το περιοδικό TIME δημοσίευσε στις σελίδες του, πριν από 16 ακριβώς χρόνια, τον Οκτώβριο του 1992, μία διαφήμιση με την φωτογραφία ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε εκείνη την χρονιά, από τον πρώτης γραμμής οικονομικό ειδικό αναλυτή τον Harry Figgie Jr. O τίτλος αυτού του βιβλίου είναι «Χρεωκοπία το 1995 - Η επερχόμενη κατάρρευση της Αμερικής και πώς να την σταματήσουμε» Bankruptcy 1995: The Coming Collapse of America and How to Stop .

Στην εν λόγω διαφήμιση δημοσιεύθηκαν οι ακόλουθοι τίτλοι: Το FDIC (Ομοσπονδιακή Εταιρία Ασφάλισης Καταθέσεων) χρεωκόπησε! Οι συνταξεις των γονέων σας έχουν διακοπεί! Ο εργοδότης σας ζητά να δεχθείτε μείωση του μισθού! Ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 200% την ημέρα! Κάθε καταναλωτική πίστη έχει καταρρεύσει! Καλωσορίσατε στην Αμερική του 1995!...

Ο Φίτζι έλεγε «Μόνο με γρήγορες συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να σώσουμε τις ΗΠΑ από την επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή που θα είναι χειρότερη από την Μεγάλη Κατάρρευση (το Κραχ του 1929).


Ο John Zajac, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος γιγαντιαίων Αμερικάνικων επιχειρήσεων, αναφέρει στο βιβλίο του «Οι Επερχόμενες Καταστροφικές Αλλαγές στον Πλανήτη ΓΗ» ("The Delicate Balance: Coming Catastrophic Changes on Planet Earth" - φώτο κάτω)

"Το χρηματιστικό σύστημα του ελεύθερου κόσμου είναι στα πρόθυρα μιας μεγάλης καταστροφής. Σχεδόν κατέρρευσε το 1987. Το Εθνικό Τυπογραφείο των ΗΠΑ ήταν έτοιμο να τυπώσει καινούρια χαρτονομίσματα σε περίπτωση που η κατάρρευση κορυφωνόταν».

Στο βιβλίο του «Ο Τελευταίος Παγκόσμιος Δικτάτορας» (1996), ο Dwight Kinman αφιερώνει ένα κεφάλαιο (το 6ο ) στην Επερχόμενη Νομισματική Κρίση. Εκεί λέει αρκετά ενδιαφέροντα. Σταχυολογώ ορισμένα, που μου είχαν κάνει εντύπωση όταν το πρωτοδιάβασα, πριν από 10 περίπου χρόνια.

«Έχουμε ένα ιστορικό ραντεβού με ένα Παγκόσμιο Δικτάτορα και η εμφάνιση το υφαίνεται δεν θα αργήσει. Πάντα μετά την κατάρρευση της οικονομίας ενός κράτους, αναδεικνύεται ένας ισχυρός ηγέτης που αποκαθιστά την αξία του νομίσματος και την τάξη. Ο Μέγας Ναπολέων, ο Στάλιν, ο Χίτλερ, όπως και ο Μάο Τσε Τουνγκ αναδείχθηκαν πανίσχυροι εξουσιαστές μέσα από τα ερείπια μίας οικονομικής καταστροφής. Οι κρίσεις είναι το φυτώριο των δικτατόρων που εμφανίζονται με την μάσκα του κοσμοσωτήρα. Με την έλευση της παγκόσμιας νομισματικής κατάρρευσης ο άνθρωπος που θα αποκαταστήσει την αξία του νομίσματος θα γίνει δικτάτορας ολόκληρου του κόσμου».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Julian Snyder, Σύμβουλο Οικονομικών Επενδύσεων.

Ο ΟΗΕ αναζητά διεθνή ηγέτη για να βγάλει από την κρίση τον πλανήτη!

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε ότι μία σειρά από διεθνείς κρίσεις απειλεί τον κόσμο σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν ηγεσίες για να αντιμετωπίσουν την αναταραχή.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, είπε: «Αναγνωρίζουμε όλοι τους κινδύνους από την παρούσα κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε διεθνή οικονομική κρίση. Διεθνή ενεργειακή κρίση. Διεθνή διατροφική κρίση. Αντιμετωπίζουμε επίσης μία κρίση διαφορετικού είδους...μία πρόκληση της παγκόσμιας ηγεσίας».

O Μουν υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας του γεγονότος ότι άρχισε να υπάρχει «εσωστρέφεια» σε χώρες σε μία περίοδο που οι διεθνείς προκλήσεις απαιτούν περισσότερο από ποτέ πολυμερείς λύσεις». Απαιτείται διεθνής δράση για όλα από την επίλυση των κλιματικών αλλαγών μέχρι την μείωση της φτώχειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Εάν υπήρχε ανάγκη ποτέ για έκκληση για συλλογή δράση, έκκληση για παγκόσμια ηγεσία, είναι τώρα», είπε ο κ. Μουν.


Πριν δυο εβδομάδες περίπου, η Hillary Clinton, σε συνέντευξή της στο κανάλι CBS πρότεινε να αναζητηθεί «μια κυβερνητική οντότητα» για την εποχή της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης («...Some Great Depression-Era Type Of Governmental Entity»)..

Η δήλωσή της ήταν σαφής :«Το σπίτι έχει πάρει φωτιά και πρέπει να φωνάξουμε την πυροσβεστική για τα τη σβήσει»

Συνεχίζεται στο επόμενο....

2 σχόλια:

Filippos είπε...

Φίλε μου με αυτό που είπες ότι μέσα από τα ερείπια πάντοτε αναδύθηκαν μεγάλοι δικτάτορες,με θορύβησες! Εκτιμάς να είναι ο Ομπάμα ένας δικτάτορας? Σε πρόσφατη συζήτηση με φίλο,τον ρώτησα τη γνώμη του για τον Ομπάμα και μου απαντά "ή είναι ένας πολιτικός που ξέφυγε και θα τον δολοφονήσουν πριν περάσει εξάμηνο ή είναι ένας λύκος μεταμφιεσμένος σε αρνί"... Ποια είναι η δική σου εκτίμηση?

SkyWatcher είπε...

Φίλε μου φοιτητή, καταρχάς με συγχωρείς για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των σχολίων σε παλαιότερα άρθρα και έτσι δεν το πρόσεξα το σχόλιό σου.

Τώρα ο Ομπάμα είναι ένα αίνιγμα και για μένα. Θα δείξει.

Το να "ξέφυγε" πάντως το βλέπω λίγο "χλωμό"...

Και αυτό γιατί φαίνεται να έχει ισχυρές διασυνδέσεις.

Υπήρχε "φήμη" ότι παρακολούθησε την τελευταία συνάντηση του "Bohemian Grove", όπως έγραψε ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ σε πρόσφατο άρθρο.

Επίσης το περιοδικό "Hellenic NEXUS", στο τελευταίο τεύχος αναφέρει ότι διέρρευσε η πληροφορία ότι η πανίσχυρη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ "ψήφισε"... Ομπάμα

Ήδη η "New York Post" του μεγιστάνα και θεωρούμενου "συντηρητικού" Μέρντοχ τον στηρίζει, ενώ ο ίδιος ο Μέρντοχ το χαρακτήρισε "φαινόμενο" και ¨ροκ σταρ"!
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=24192

Ανοιχτή υποστήριξη στον Ομπάμα έγινε τελευταία και από τους New York Times
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=950745&lngDtrID=245

Ο ηγέτης της οργάνωσης των μαύρων μουσουλμάνων των ΗΠΑ ``Εθνος του Ισλαμ``, Λούις Φάρακαν τον ανέφερε ως "αγγελιοφόρο του Μεσσία" και ότι μέσα από τον Ομπάμα ο Μεσσίας μιλάει!!!
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=77539

Υπάρχει δε ιστοσελίδα με τίτλο "Ομπάμα Μεσσίας"! http://obamamessiah.blogspot.com/

Από την άλλη πλευρά οι αντίπαλοί του φωνάζουν ότι είναι ο Αντίχριστος! (Καλά αυτό συμβαίνει, ειδικά στις ΗΠΑ, με κάθε καινούργιο ηγέτη)βλέπε : ttp://redskywarning.blogspot.com/2008/03/blog-post_27.html

Το σίγουρο είναι ότι με τον Ομπάμα η εικόνα θα "αλλάξει". Το σύνθημά του άλλωστε είναι "change".

Το αν κάτι ουσιαστικά αλλάξει, τι ακριβώς θα αλλάξει και πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα θα δείξει...