Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μία κριτική για την ταινία Avatar


Με 17.000 εισιτήρια το πρώτο τετραήμερο προβολής του στην Ελλάδα (17 - 20/12/2009) με $73 εκατομμύρια στο box office των ΗΠΑ και $232,2 παγκοσμίως, το «AVATAR», η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον μονοπωλεί το ενδιαφέρον.


Σύμφωνα με το σενάριο: Ο Jake (Sam Worthington), ανάπηρος και ύστερα από 5 χρόνια στο ψυγείο, θα κληθεί να αντικαταστήσει τον νεκρό δίδυμο αδερφό του, σε μια επιστημονική αποστολή στον πλανήτη Pandora. Οι άνθρωποι έχουν βάλει στο μάτι τον φυσικό πλούτο του πλανήτη και πρώτα προσπάθησαν να 'εξευγενίσουν' τους ιθαγενείς, μαθαίνοντας τους τη γλώσσα και άλλα 'βάρβαρα' έθιμα. Όταν αποτυγχάνουν στρέφονται στην γνωστή συνταγή του βίαιου πολέμου. Τα ανθρωποειδή του πλανήτη είναι πολύ μεγαλύτερα από τους ανθρώπους, έχουν μπλε δέρμα και είναι εξαιρετικά ευκίνητα. Οι άνθρωποι παίρνουν DNA και μπλέκοντάς το με το δικό τους, δημιουργούν γενετικά υβρίδια που μοιάζουν με τους ιθαγενείς, τα Avatar. Μέσω ενός προγράμματος, η συνειδητή σκέψη τους μεταφέρεται μέσα στο υβρίδιο, που αποκτά ζωή, και έτσι μπορούν να κυκλοφορούν εύκολα στην εχθρική γι' αυτούς ατμόσφαιρα της Pandora. Ο Jake είναι ο πρώτος στρατιώτης που θα μπει σ' αυτό το πρόγραμμα, και οι καλοθελητές θα κοιτάξουν να το εκμεταλλευτούν, στέλνοντας τον κρυφά ως κατάσκοπο του τρόπου ζωής των Omaticaya. Θα καταφέρει να γίνει μέλος της κοινότητάς τους, μιας κοινότητας που θα τον μαγέψει και θα τον γεμίσει διλήμματα...



(Σ.Σ. Αβατάρ (Avatar) ονομάζονται από την Ινδουιστική θρησκεία οι θείες ενσαρκώσεις ανώτερων όντων ή του Υπέρτατου Όντος (Θεού) στη γη. Έτσι ο Βισνού, ο Σίβα, ο Γκανέσα θεωρούνται ότι έρχονται ή έχουν έλθει στη γη ως «αβατάρ». Ακόμα και ο Χριστός και ο Μωάμεθ περιγράφονται από Ινδουιστές ως «αβατάρ»).

Το "Avatar" έχει δεχθεί κριτική από κριτικούς στις ΗΠΑ που θεωρούνται «συντηρητικοί» και οι οποίοι βλέπουν στην ταινία του Κάμερον μία ωμή προπαγανδιστική ταινία που στρέφεται κατά του καπιταλισμού, που προάγει το μίσος για την Αμερική και που εξυμνεί τις νεοεποχίτικες φυσιολατρικές – παγανιστικές, ναζιστικές δοξασίες για την λατρεία της «Μητέρας Γης».


Ιδού μερικές φράσεις που ακούγονται στην ταινία και αφορούν:


* Τον πόλεμο στο Ιράκ: "When people sit on s--- you want, you make them your enemy, then you take it." With "shock and awe," (το περίφημο «σοκ και δέος» του Μπους) no less. Και αλλού: " We will fight terror with terror!"


* Τον καπιταλισμό: "Killing the indigenous population looks bad, but if there's one thing the shareholders hate more than bad press, it's a bad quarterly statement."


* Τον στρατό: "Ήμουνα ένας πολεμιστής που ονειρευόμουν ότι μπορούσα να φέρω την ειρήνη," λέει ο πρωταγωνιστής. "Αργά ή γρήγορα έπρεπε να ξυπνήσω."


* Το περιβάλλον: "Ο πλούτος αυτού του κόσμου δεν βρίσκεται στην Γη, αλλά στον κόσμο (ανθρώπους) που υπάρχουν παντού."


* Για την θρησκεία: "Ένα δίκτυο από «ενέργεια» κυλάει μέσα από όλα τα όντα. Όλη αυτή η «ενέργεια» είναι δανεική και μια μέρα πρέπει να την επιστρέψουμε πίσω".


Οι ζωόμορφοι παγανιστές εξωγήινοι, που είναι οι "καλοί" της ιστορίας, επικοινωνούν με την Μητέρα Φύση, ή "Eywa," όπως την λένε, ανεμίζοντας τα μαλλιά τους στα δέντρα, στα ζώα ή σε άλλες πηγές «ενέργειας».

Δανείζονται στοιχεία από τους ινδιάνους, τους φυσιολάτρες ακόμα και τους Μουσουλμάνους, (υμνείται ένας «μάρτυρας» που προσπαθεί να σταματήσει τους άπληστους ιμπεριαλιστές), τους Αφρικανούς και άλλα θύματα του καπιταλιστικού συστήματος.



Ακολουθεί ένα άρθρο των Ted Baehr και Tom Snyderαπό από το WorldNetDaily


Η οικολογική καταστροφή είναι από παλιά ένα αγαπημένο θέμα σε πολλές ιστορίες και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, από το "The Day of the Triffids," (Ταινία του 1962, μεταφορά από το βιβλίο του Τζον Γουΐνταμ, με τα μυστηριώδη φυτά triffids, που περπατάνε (!) συνεννοούνται μεταξύ τους (!) και επιτίθενται στους ανθρώπους) με τα εξωγήινα φυτά να καταλαμβάνουν την Γη μέχρι το "Them,", μία κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας όπου μυρμήγκια μετατρέπονται σε γίγαντια αρθρόποδα εξαιτίας της ατομικής βόμβας.


Στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "The Sheep Look Up" του John Brunner, (ίσως το κορυφαίο μυθιστόρημα για την καταστροφή του περιβάλλοντος), η τελική λύση για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, είναι να εξοντωθεί το πιο «σπάταλο» έθνος στη Γη, ο αμερικανικός λαός!


Η νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον, "Avatar", που ξεκίνησε να προβάλλεται στους κινηματογράφους την Παρασκευή, λέει ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το μεγάλο πρόβλημα με το "Avatar" είναι ότι Κάμερον αφηγείται μια ιστορία που δείχνει μίσος για τους ανθρώπους.


Στην ιστορία, μια ομάδα εξωγήινων που λατρεύουν τη φύση θριαμβεύει κατά των άπληστων, σατανικών εταιριών των ανθρώπων που θέλουν να καταστρέψουν τον πλανήτη τους. Οι εξωγήινοι στο τέλος, στέλνουν πίσω τους ανθρώπους σε μια Γη που πεθαίνει. Τι ωραία!


Αν νομίζετε ότι αυτό ακούγεται σαν έγραψε το σενάριο για το "Avatar" ο Αλ Γκορ και όχι ο James Cameron, ίσως να έχετε δίκιο. Το σενάριο του αφανισμού όλων των ανθρώπων, και ιδίως το φιλοαμερικανώνς, καπιταλιστικών ανθρώπων, είναι εδώ και καιρό ένα βασικό μήνυμα των αριστερών περιβαλλοντολόγων, αρχίζοντας από τον υστερικό λόγο της Rachel Carson που ζητούσε την απαγόρευση του DDT, αν και, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί ότι το DDT είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, και παρόλο που η χρήση του DDT μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τη θανατηφόρα ασθένεια της ελονοσίας.


Μετά από πολλά εκατομμύρια θανάτων από ελονοσία, έρχεται τώρα το "Avatar" να, και ενοχοποιήσει πάλι, τους ανθρώπους, ιδίως τους μιλιταριστές καπιταλιστές, ως το μέγιστο κακό και να δημιουργήσει ήρωες από μία παρέα παγανιστών πρωτόγονων που έχουν επιτύχει μια ειδυλλιακή, ουτοπική αρμονία με τη φύση.

Για εκατοντάδες χρόνια, φιλο-παγανιστικές, φιλο-κομμουνιστικές ιδέες που εκφράζονται μέσα από την συγκεκριμένη ταινία κυκλοφορούσαν από αυτό το γκρουπ των «απόβλητων» ανθρώπων με τα βρώμικα νύχια και τα λιπαρά μαλλιά, που μοιράζονταν μεταξύ τους τις αποκρυφιστικές τους ιδέες με μία αλλοπρόσαλλη χαρά. Τώρα, ο James Cameron έχει κάνει αυτές τις αλλόκοτες απόψεις το μεγάλο προπύργιο μιας πολύ εντυπωσιακής ταινίας, αλλά το θέαμα δεν κάνει αυτές τις νεο-μαρξιστικές απόψεις πιο συνεκτικές, ορθολογικές ή παρηγορητικές.


Η μεγάλη διασκέδαση (great entertainment) βάζει πρώτον την υπόθεση, δεύτερον τους χαρακτήρες, τρίτον τους διαλόγους, τέταρτον την ιδέα, πέμπτο την μουσική και τελευταίο το θέαμα, όπως επεσήμανε ο Αριστοτέλης. Ο Cameron αυτή την αρχή την αντιστρέφει στο "Avatar".


Στο "Avatar", οι διάλογοι είναι συχνά αστείοι, οι ιδέες είναι αντιφατικές και παράλογες, οι χαρακτήρες είναι ρηχοί και στερεότυποι και η υπόθεση έχει ξεχαστεί καθώς ο Cameron δείχνει την μία σκηνή μετά την άλλη μέσα στον καταιγισμό των ειδικών εφέ.


Σε τελική ανάλυση, το "Avatar" φέρνει κακά νέα. Εκείνο που χρειάζονται οι άνθρωποι στην ταινία για να ελευθερωθούν από την απληστία τους είναι η σωτηρία που δίνει ο Ιησούς Χριστός.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα φιλαρακο, διαβασα με πολυ ενδιαφερον οτι εγραψες, αλλα ξυπνα λιγο, ετσι? Κουνα το λιγο το τσερβελο να κανει γκλου γκλου, μηπως και ξερεταρει λιγο. Μου θυμιζεις αποστεωμένη βασιλική γιαγια που δεν μπορει να ξεχωρισει βασικες εννοιες και που κρυβεται πίσω απο την κοτσίδα, την φουστα και το φλατ παπουτσι.. Εχω 2-3 τετοιες θεουσες στο γραφειο μου, με screen saver τον αγιο γιωργη με το θεριο..

Χαλαρωσε λιγο, μη πιστευεις κατα γραμμα τα εβραϊκα παραμυθια με τον κακο θεο της παλαιας διαθηκης και τον γιο του που ηρθε να κανει upgrade στην θρησκεια της αγαπης (γιατι η άλλη παλιωσε).

Ναι ρε φιλαρακο, ο καμερον ζηταει εμεσα συγνωμη στους ινδιανους της αμερικης που οι θεοσεβουμενοι φιλοι σου λιανισανε απο την αγαπη τους στον θεο (και το χρυσαφι, και την γη και το πετρέλαιο και τον πλουτο γενικώς). Ναι, έχει μπλέξει ινδουιστικές δοξασίες και αγαπη για την φυση και την ηρεμια και την ισσοροπια, κατι που οι καλοι θεοσεβουμενοι ανθρωποι με την κακομοιριά και το κερδος στο μυαλο μπορουν να σκεφτουν μονο με μαστουρα απο πολυ λιβανι και μετα θα τρανταχτουν και θα ξυπνησουν και θα πανε να κλεψουν, να σκοτώσουν, να εξαπατησουν μηπως στρωσουν την μερα τους.

Χιλιες φορες τους παγανιστες του καμερον που κανουν ερωτα με την κοτσιδα, χιλιες φορες να πιστευω ότι καπου είναι ο Διας πανω και χασκογελαει μαζι μας γιατι δεν του έκατσε η Ηρα το βραδυ παρα να περιμενω το χριστό σου να με σωσει.. Να σου βαλω και λιγο τροφή για το βραδυ, μηπως ξελαμπικαρεις λιγο. Για ακολουθα λιγο αυτό:

Ο θεος είναι ενας οι πολλοί? Εισαι τοσο εγωιστής που πιστευεις ότι τα δισεκατομμύρια μη χριστιανών είναι «στον αέρα» από πιστη? Οι Μωαμεθανοί πιστεύουν στον Αλλάχ. Είναι ‘άλλος’ θεος, ψεύτικος, ή ο ίδιος με τον δικό μας με άλλο όνομα? Ή είναι άλλος θεός? Για να δούμε…
-Είναι ψεύτικος. Άρα τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια είναι μαλάκες και εμείς οι έξυπνοι. Πρεπει να είναι η πιο εγωιστική δήλωση από την εποχή του homo erectus.
--Είναι άλλος. Τότε υπάρχουν πολλοί Θεοί, σε στυλ Δωδεκαθεο, και έχουν τις σκέψεις τους, τις γνώμες τους, τους αγαπημένους τους λαους και παιζουν σκακι με τον κοσμο, με πολεμους και σφαγες και αλλα τέτοια ωραια πραγματα…
---Είναι ο ιδιος με άλλο ονομα. Τοτε, πρεπει να είναι ο μεγαλύτερος ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ ολων των εποχων, που αφήνει το αγαπημενο του ειδος στην γη να αλληλοσφαζεται και να του ταζει παραδείσους. Και όταν λέω όλων των εποχών, εννοώ 4 δισεκατομμυρίων ετών.

Ποιος ακριβώς από τους παραπάνω θέλεις να με σώσει?

Γκε γκε?

SkyWatcher είπε...

Ανώνυμε φιλαράκο με το τίγκα από μυαλό τσερβέλο.

Το άρθρο που σχολιάζεις, αν το παρατήρησες, έχει τίτλο "Μία ΚΡΙΤΙΚΗ για την ταινία Avatar" και γράφει:

"..Το "Avatar" έχει δεχθεί κριτική από κριτικούς στις ΗΠΑ που θεωρούνται «συντηρητικοί»..."

Στην συνέχεια ακολουθεί άρθρο των Ted Baehr και Tom Snyder του "συντηρητικού" WND.

Δικαίωμα γνώμης (αν δεν έχεις αντίρρηση) και κριτικής σε αυτόν τον κόσμο, έχουν και οι συντηρητικοί (με ή χωρίς εισαγωγικά). Μέσα στους οποίους ανήκουν, προφανώς, και "εκείνες οι αποστεωμένες βασιλικές γιαγιάδες" με "το φλατ παπουτσι" που σε περιβάλλουν.

Χαλάρωσε και απόλαυσε την πολυφωνία.

Γεωργία είπε...

Να πώς σκέφτεται και το δικό μου το cervello.

Άσχετη πληροφορία: Την ταινία δεν άντεξα να την δω ολόκληρη.
Για τα μηνύματα της ταινίας: Ο τρόπος που μεταφέρει η ταινία τα μηνύματά της μου φαίνεται εξαιρετικά προσβλητικώς ελεεινά τρομερά πολύ χαζοχαρούμενος.
Για το σχόλιο του Ανώνυμου: Θα μου άρεσε ο σεβαστός redsky να είχε δώσει απάντηση στην ερώτηση του Ανώνυμου "είναι όλα τα υπόλοιπα δις ανθρώπων χαζοί και οι χριστιανοί είναι οι έξυπνοι?".

SkyWatcher είπε...

Καλά Γεωργία, τώρα τι θες να σου πω; Αυτά είναι τεράστια θέματα που τελειωμό δεν έχουν, η μία απάντηση φέρνει την άλλη ερώτηση ή την άλλη ένσταση και "όρεξη νάχουμε" - που λένε -και έγω δεν έχω ούτε όρεξη ούτε χρόνο. Επίσης να σημειώσω ότι σε αντίθεση με τον ανώνυμο "ξερόλα" Αβαταρόφιλο, - που δίνει απαντήσεις "στο πιτς φυτίλι", με ενισχυμένη δόση εξυπνακισμού & ειρωνείας, - δεν έχω απαντήσεις για όλα! Και άντε, για να πω δυο λέξεις. Είναι οι χριστιανοί "οι πιο έξυπνοι"; Όχι βέβαια. Αν είχε να κάνει με "εξυπνάδα", θα ήταν μόνιμοι πρωταθλητές στο σκάκι ή στο σουντόκου! Είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός που πιστεύουν οι χριστιανοί; Ναι. Αλλά δεν τον έμαθαν λύνοντας καμιά εξίσωση ή ψάχνοντας στον τηλεφωνικό κατάλογο. Πρόκειται για αλήθεια που αποκαλύπτεται. Τότε τι θα κάνει ο Θεός όλους τους άλλους που τον λένε αλλιώς; Πρέπει να απαντήσω εγώ; "Θεός είμαι";;

ΥΓ. Το Αβατάρ δεν το έχω δει. Όχι ότι καίγομαι κιόλας

ΥΓ2 Ε, όχι και "σεβαστός redsky".. Τι είμαστε; Τίποτα ηγούμενοι;

Γεωργία είπε...

Αυτά είναι τεράστια θέματα που τελειωμό δεν έχουν, η μία απάντηση φέρνει την άλλη ερώτηση ή την άλλη ένσταση και "όρεξη νάχουμε" - που λένε -
-Συμφωνώ
και έγω δεν έχω ούτε όρεξη ούτε χρόνο.
-Σε ζηλεύω
Επίσης να σημειώσω ότι σε αντίθεση με τον ανώνυμο "ξερόλα" Αβαταρόφιλο, - που δίνει απαντήσεις "στο πιτς φυτίλι", με ενισχυμένη δόση εξυπνακισμού & ειρωνείας, -
-Ώστε έτσι σου φάνηκε εσένα
δεν έχω απαντήσεις για όλα!
-Όποιος ζήτησε να'χεις απαντήσεις για όλα, θα έπρεπε να το ξέρει αυτό
Και άντε, για να πω δυο λέξεις.
-:)
Είναι οι χριστιανοί "οι πιο έξυπνοι"; Όχι βέβαια. Αν είχε να κάνει με "εξυπνάδα", θα ήταν μόνιμοι πρωταθλητές στο σκάκι ή στο σουντόκου! Είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός που πιστεύουν οι χριστιανοί; Ναι. Αλλά δεν τον έμαθαν λύνοντας καμιά εξίσωση ή ψάχνοντας στον τηλεφωνικό κατάλογο.
-.
Πρόκειται για αλήθεια που αποκαλύπτεται.
-Η ουσία της απάντησής σου
Τότε τι θα κάνει ο Θεός όλους τους άλλους που τον λένε αλλιώς; Πρέπει να απαντήσω εγώ; "Θεός είμαι";;
-οκ

ΥΓ2 Ε, όχι και "σεβαστός redsky".. Τι είμαστε; Τίποτα ηγούμενοι;
-Ήταν η πρώτη συνάντησή με το μπλογκ σου αυτή η ανάρτηση για το Avatar. Για αυτό και "σεβαστός red sky". Ύστερα, το κοίταξα λιγάκι το μπλογκ. Κατάλαβα οτι θα τριγυρίσω μες στο μπλογκ αρκετά όταν μπορέσω. Ευχαριστούμε πολύ, να το χαίρεσαι και να το χαιρόμαστε.

Chimerakis είπε...

Αυτά δεν είναι τίποτα... Η νέα εποχή έχει έρθει με γοργούς ρυθμούς! Μεταλλάσουν πλέον τον άνθρωπο με τον χείριστο τρόπο. Μην ψάξετε για εξωγήινους και συνομωσίες, δείτε εδώ τι μας δίνουν και λέμε και ευχαριστώ: http://www.fridge.gr/zb/10098/biotech-conspiracy/

Μπροστά σε αυτά το Avatart είναι πλημμέλημα