Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ανοικοδόμιση Συναγωγής προαναγγέλει το κτίσιμο του Τρίτου Ναού στην Ιερουσαλήμ;


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εβραϊκής εφημερίδας Haaretz, αν ο Vilna Gaon, (φωτο), ο Ραββίνος του 18ου αιώνα που θεωρείται αυθεντία, ήταν σωστός, στις 16 Μαρτίου 2010, θα αρχίσει η κατασκευή του Τρίτου Ιουδαϊκού Ναού.


Το σχέδιό του αναφέρει ότι η ευοίωνος ημέρα θα συμπέσει με την ολοκλήρωση της τρίτης ‘Συναγωγής Hurva’ στην εβραϊκή συνοικία της Ιερουσαλήμ.


(Σ.Σ. Κατά τον 18ο αιώνα, ο Vilna Gaon, 'προφήτευσε' ότι όταν η Συναγωγή Hurva στην Ιερουσαλήμ, η οποία χτίστηκε στις ημέρες του, θα καταστρεφόταν και θα ξαναχτιζόταν δύο φορές, κατά την χρονική στιγμή που θα ήταν και πάλι έτοιμη για τρίτη φορά, η ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού στην Ιερουσαλήμ θα ξεκινούσε).


Η μεγάλη μέρα πλησίασε: Στις 15 Μαρτίου θα γίνει η «αφιέρωση» της ανακατασκευασμένης ‘Συναγωγής Hurva’, η οποία θεωρείται ο σημαντικότερος οίκος προσευχής στην Ιερουσαλήμ. Καταστράφηκε τελευταία στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.


Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανακατασκευή, η Συναγωγή Hurva έγινε το μήλο της έριδος μεταξύ των υπερ-Ορθοδόξων Ιουδαίων και άλλων Ιεροσολυμιτών.


Η σύγκρουση αφορά το είδος του ιδρύματος που θα έχει τελικά η Hurva. Μια ομάδα ‘σεκουλαριστών’ (κοσμικών) και εθνικο-θρησκευόμενων Ιεροσολυμιτών λένε ότι αν το κράτος δεν δράσει γρήγορα, η Hurva θα γίνει άλλη Υπερ-Ορθόδοξη συναγωγή, όπου οι γυναίκες και οι τουρίστες θα είναι ανεπιθύμητοι.


"Η κυβέρνηση έχει επενδύσει εκατομμύρια για την αποκατάσταση της συναγωγής. Είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη αξία για τους τουρίστες. Η Εβραϊκή συνοικία έχει δεκάδες συναγωγές και δεν χρειάζεται άλλη μία», δήλωσε ο ακτιβιστής Tehila Nahlon.


Η συζήτηση αντικατοπτρίζει τα ευρύτερα θέματα ταυτότητας που αντιμετωπίζει η εβραϊκή συνοικία, η οποία καθίσταται όλο και πιο Υπερ-Ορθόδοξη τα τελευταία χρόνια.


Η δημοτική σύμβουλος της πόλης, Rachel Azariya, είπε, "Η Hurva δεν πρέπει να γίνει άλλη μια συναγωγή, και η Εβραϊκή Συνοικία απλώς μια άλλη ‘Haredi’ γειτονιά."


Η Hurva, όνομα που σημαίνει «καταστροφή», χτίστηκε αρχικά από τους μαθητές του Ραβίνου Ιούδα Hahasid στις αρχές του 18ου αιώνα. Καταστράφηκε λίγο αργότερα από μουσουλμάνους οι οποίοι απαιτούσαν την επιστροφή των δανείων που δόθηκαν για την κατασκευή του συναγωγή. Μετά ξαναχτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, έγινε η σημαντικότερη συναγωγή στη χώρα, αλλά ανατινάχθηκε το 1948 από τους άνδρες της Ιορδανικής Λεγεώνας, λίγες ημέρες πριν από την πτώση (στα χέρια των Ισραηλιτών) της εβραϊκής συνοικίας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.


Το 2001, μετά από χρόνια συζητήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει το κτίριο.


Το ιστορικό κτήριο, του οποίου ο γνωστός θόλος δεσπόζει ακόμη στον ορίζοντα της εβραϊκής συνοικίας, έχει τώρα σχολαστικά αναδημιουργηθεί, συμπεριλαμβανομένης της επίπλωσης και των τοιχογραφιών στον τοίχο.


Ωστόσο, οι «κοσμικοί» και οι σιωνιστές Ορθόδοξοι της Ιερουσαλήμ ανησυχούν ότι δύο εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη συναγωγή να γίνει ultra-Ορθόδοξη.


Η πρώτη ήταν ο διορισμός ενός ραββίνου στη συναγωγή - που συνέβη περίπου πριν από τρία χρόνια, όταν το όλο θέμα ήταν ακόμη στα σκαριά – ο αρχιραββίνος Simcha Hacohen Kook, ο οποίος θεωρείται ότι είναι κοντά στον υπερ-Ορθόδοξο μη Χασιδικό ηγέτη, Rabbi Yosef Elyashiv . Είχε επιλεγεί από μια ομάδα ραββίνων, με την ευλογία του Σεφαραδίτικου Αρχιραββίνου Shlomo Amar


"Μια κρατική εταιρεία ήταν αυτή που έχτισε την συναγωγή. Υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με το πως επιλέχθηκαν κάποιοι άνθρωποι. Έκαναν την επιλογή αυτή για να αποτραπεί ο διορισμός ενός σιωνιστή Ορθόδοξου ραββίνου," είπε ο Anat Mufkadi, ένα μέλος της ομάδας που ανησυχεί για τη συναγωγή.


Ο Ραβίνος Elyashiv φέρεται να είπε στον Haredi δημοσιογράφο Shlomo Kook, ανιψιό του ραββίνου της Συναγωγής, ότι ο βιαστικός διορισμός είχε ως στόχο να μείνει μακριά από την θέση του ραββίνου ένας σιωνιστής ορθόδοξος ραββίνος.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της εβραϊκής συνοικίας, η οποία έχτισε την Συναγωγή, Nissim Arazi, που δήλωσε ότι εξεπλάγη από τον διορισμό του ραββίνου, αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του πριν από τρία χρόνια. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας ραβίνος είναι απαραίτητος όταν δεν υπάρχει καν η Συναγωγή και δεν ξέρουμε ποιοι θα αποτελούν το ‘ποίμνιο’", είπε στην Haaretz πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, ο Arazi είπε ότι πιστεύει ότι ο Kook είναι ένας άξιος υποψήφιος.


Η δεύτερη εξέλιξη είναι ότι ο Arazi πρόκειται σύντομα να αντικατασταθεί, μαζί με πέντε από τα οκτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρίας της εβραϊκής συνοικίας. Σύμφωνα με το νόμο, τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα επιλεγούν από τον Υπουργό Στέγασης Ariel Atias, μέλος του Shas (πολιτικό κόμμα). Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης το Ίδρυμα Κληρονομιάς του Δυτικού Τείχους (Western Wall Heritage Foundation), ενός κρατικού φορέα υπό τη διεύθυνση του ραββίνου του Δυτικού Τείχους, Shmuel Rabinovich, να έχει λόγο στην επιλογή των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Κάτω από την ηγεσία του Rabinovich, ορισμένοι έχουν πει ότι η περιοχή του Δυτικού Τείχους έχει γίνει πιο ultra-Ορθόδοξη.


Οι ακτιβιστές λένε ότι η ανακατασκευασμένη Συναγωγή θα πρέπει να παρουσιάζει το ιστορικό έπος της εβραϊκής συνοικίας, με απεικονίσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, και θα πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμη για τους τουρίστες και άνδρες και γυναίκες, χωρίς διακρίσεις.


Ο δημοσιογράφος, Kook, δήλωσε: «Ο θείος μου είναι κοντά σε όλες τις κοινότητες, δεν είναι ένας κλασικός Haredi ή ένας φανατικός. Δεν περιμένει το μέρος να γίνει μια συναγωγή Haredi με 50 προσευχές την ημέρα. Καταλαβαίνει ότι είναι μια διαφορετική συναγωγή. Αλλά είναι σημαντικό για αυτόν ότι είναι περισσότερο μια συναγωγή παρά ένα μουσείο. "


Παρακάτω ορισμένα βίντεο για τους Υπερ-Ορθόδοξους Ιουδαίους.

Όπως φαίνεται στο πρώτο βίντεο η κοινότητα αυτή είναι αντίθετη στην τηλεόραση και τα νέα τα μαθαίνουν οι πιστοί από τις αφίσες που κολλάνε στους τοίχους. Επίσης απαγορεύται αυστηρά το χοιρινό. Κάποιος που τόλμησε να το πουλήσει τους κάψαν το μαγαζί! Δημιούργησαν επεισόδεια κατά τη παρέλαση των ομοφυλόφιλων και έκαψαν ένα κέντρο καύσης νεκρών.

Ττο δεύτερο δείχνει επεισόδια με την αστυνομία.

Το τρίτο αναφέρεται στην ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ να κάθονται στα λεοφωρεία μπροστά οι γυναίκες! Μήπως και αγγίξουν, κατά λάθος, άνδρες και μολυνθούν! Μία που διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν μπορούσε να πάει πίσω την ξυλοφόρτωσαν!










1 σχόλιο:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΔΡΩΝ - [ΠΑ.ΣΥ.Α.] - ΤΟΜΕΑΣ "ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ" είπε...

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ή ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ "666" ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (Ε.Ε.) ΛΟΓΩ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (Η.Π.Α.)

http://megistias.pa-sy-a.gr/2009/01/22/04-00/pa-sy-a_megistias_2009-01-22_04-00.htm#plohghsh_02