Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Εκθρέφουν τον αντίπαλό τους! Ταλιμπάν από την Μ. Βρετανία

Ζουν και εργάζονται στη Βρετανία το μεγαλύτερο μέρος του έτους για να πάνε να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν για μερικούς μήνες.

Το φαινόμενο των βρετανικής προέλευσης μαχητών Ταλιμπάν που αντιμετωπίζουν οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν εξέτασε ο Guardian σε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως βάση- τόπο διαμονής, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν ταξίδια μηνών στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ένας μαχητής Ταλιμπάν στο Ντανί Γκορί (βόρειο Αφγανιστάν) είπε πως ζει το μεγαλύτερο μέρος του έτους στη Μ. Βρετανία, και συγκεκριμένα στο ανατολικό Λονδίνο, και έρχεται στο Αφγανιστάν τρεις μήνες το χρόνο για να πολεμήσει τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

«Δουλεύω ως οδηγός ταξί» είπε ο αντάρτης, ο οποίος βρίσκεται στα μεσαία επίπεδα της ιεραρχίας των Ταλιμπάν. «Βγάζω καλά λεφτά στη Βρετανία, είναι η αλήθεια. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι φίλοι μου και οικογένειά μου, και είναι καθήκον μου να έρθω να πολεμήσω στην Τζιχάντ (ιερός πόλεμος) μαζί τους…υπάρχουν πολλοί σαν εμένα στο Λονδίνο. Μαζεύουμε όλο το χρόνο χρήματα για την Τζιχάντ και, αν μπορούμε, ερχόμαστε και πολεμάμε». Ο μεγάλος του αδελφός, ο οποίος είναι κληρικός και έχει πολεμήσει επίσης στο Ντανί Γκορί, ζει επίσης στο Λονδίνο.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποψιάζονταν εδώ και καιρό πως πολλοί Βρετανοί μουσουλμάνοι ταξιδεύουν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν κάθε χρόνο για να εκπαιδευτούν σε στρατόπεδα εξτρεμιστών. Πέρυσι, κατασκοπευτικά αεροσκάφη της RAF που επιχειρούσαν στη Χελμάντ είχαν υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες ακούγονταν αντάρτες να μιλούν με προφορές του Γιόρκσαϊρ και του Μπέρμιγχαμ: οι εν λόγω Ταλιμπάν μιλούσαν στις κύριες αφγανικές γλώσσες (Ντάρι και Παστού), αλλά χρησιμοποιούσαν αγγλικά όταν δεν γνώριζαν τις κατάλληλες λέξεις. Το εν λόγω φαινόμενο έχει κριθεί ως αρκούντως επικίνδυνο, ώστε οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών να ξεκινήσουν πτήσεις αεροσκαφών στους ουρανούς του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου, αναζητώντας τα ίδια «φωνητικά αποτυπώματα», με στόχο τον εντοπισμό μαχητών που είχαν επιστρέψει στη χώρα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα βρέθηκε στο νότιο Αφγανιστάν το πτώμα ενός Ταλιμπάν που είχε τατουάζ της Άστον Βίλα.

Η επίσημη θέση του βρετανικού στρατού είναι πως δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες αναφορές Βρετανών Ταλιμπάν στη Χελμάντ και ότι οι Πακιστανοί μαχητές αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η τελευταία φορά που αναγνώρισαν πως αιχμαλώτισαν Ταλιμπάν που προερχόταν από χώρα της Δύσης ήταν το 2001 (η περίπτωση του Τζων Γουόκερ Λιντχ, του αποκαλούμενου «Αμερικανού Ταλιμπάν» ). Παρόλα αυτά, στις φυλακές του Μπαγκράμ υπάρχουν 50 κρατούμενοι που προέρχονται από «τρίτες» χώρες, με τους περισσότερους εξ αυτών να προέρχονται από το Πακιστάν ή από άλλες χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας (η αφγανική υπηρεσία πληροφοριών), στις τάξεις των ξένων Ταλιμπάν υπάρχουν Άραβες, Τσετσένοι, Πακιστανοί και μαχητές από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες MI6 και CIA συνεργάζονται για την ανεύρεση της χώρας στην οποία μετανάστευσαν προτού γυρίσουν για μαχητικές διακοπές Πακιστανοί μαχητές.Ο πονοκέφαλός τους είναι ότι στις υποκλεφθείσες συνομιλίες χρησιμοποιούν συνεχώς μια άγνωστη λέξη. "Μ@Λ@Κ@".