Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Τουρκική ταινία με κρυπτοχριστιανούς!



Από το Forum Pontos World:


Η τούρκικη κινηματογραφική ταινία Yuregine Sor’ (Ask your Heart’ – ‘Ρώτα την Καρδιά σου’) σε σκηνοθεσία Yonetmen Yusuf Kurcenli, έχει ως θέμα την αληθινή ιστορία μιας μουσουλμάνας (Esma), που ερωτεύεται ένα κρυπτο-χριστιανό, (Μουσταφά).

Δείτε το βίντεο – ειδικά μετά το 01:20 : (Το βίντεο από ΕΔΩ)

Πριν από το 1856, οι χριστιανοί είχαν λιγότερα δικαιώματα από τους μουσουλμάνους, ως πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για το λόγο αυτό, πολλοί Χριστιανοί διάλεξαν να φαίνονται δημόσια ότι έχουν θρησκεία το Ισλάμ, αλλά στα κρυφά θρησκεύονταν ως χριστιανοί.

Όπως αναφέρει ιστοσελίδα της ταινίας:

"Κάποιοι από τους Έλληνες που ζουν στα ορεινά της Τραπεζούντας / Macka και Gümüşhane, σε μέρη δυσπρόσιτα και σε απομακρυσμένα χωριά, όπως: Krom, Yağlıdere, Stavri, Zigana, Santa, Torul, έπρεπε να εμφανίζονται ως μουσουλμάνοι, κυρίως για να αποφύγουν την καταβολή δυσβάσταχτων φόρων. Αναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ τον 17ο αιώνα, αλλά κράτησαν την πίστη τους στο χριστιανισμό κρυφά, για αυτό είναι γνωστοί στην ιστορία ως κρυπτο-Χριστιανοί" (‘Gizli Hıristiyanlık’ ή ‘Kripto Hıristiyanlık’ στα τούρκικα. Δες άρθρα ΕΔΩ και ΕΔΩ για κρυπτοχριστιανούς στον Πόντο και ένα του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ για Αρμένιους κρυπτοχριστιανούς ΕΔΩ).

Η οικογένεια του Μουσταφά ανήκε σε μια τέτοια χριστιανική οικογένεια, και έτσι η αποκάλυψη της αληθινής θρησκείας του Μουσταφά δημιουργεί μια δραματική και μοναδική ιστορία αγάπης.

Πιστεύεται ότι αυτή είναι η πρώτη ταινία τέτοιου είδους στην Τουρκία, όπου η ύπαρξη των κρυπτο-Χριστιανών θεωρείται κάπως ταμπού.

Στην ιστορία υπάρχει και ο Μεχμέτ ο οποίος είναι ο στενός φίλος του Μουσταφά και η οικογένειά του είναι η ισχυρότερη οικογένεια στην περιοχή και ο οποίος ερωτεύεται την Esma και την θέλει δικιά του, αν και ξέρει ότι ο Μουσταφά την αγαπάει. Ο Μουσταφά αποφασίζει να γίνει Μουσουλμάνος (απαγορεύεται μουσουλμάνα να παντρευτεί χριστιανό) και υπόσχεται να συναντηθούν με την Esma το βράδυ στη γέφυρα και να φύγουν μακριά μαζί. Ωστόσο, ο Μεχμέτ περιμένει έξω και απειλεί την Esma ότι θα σκοτώσει τον Μουσταφά. Η Esma για να σώσει τον Μουσταφά του λέει ψέματα ότι η σχέση τους δεν πρόκειται να προχωρήσει και θα παντρευτεί τον Μεχμέτ. Ωστόσο η Esma δεν μπορεί να το αντέξει και επιλέγει να αυτοκτονήσει βάζοντας φωτιά στον εαυτό της, παρά να αφήνει τον Μουσταφά και να παντρευτεί τον Μεχμέτ.

Δείτε το trailer και με αγγλικούς υπότιτλους:

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παντως δε νομιζω οτι οι κρυπτοχριστιανοι της Τουρκιας κανουν το σταυρο τους οπως οι καθολικοι.
Οι απογονοι των Ποντιων μονο Χριστιανοι Ορθοδοξοι θα μπορουσαν να ειναι.
Αδιαβαστος ο σκηνοθετης.

SkyWatcher είπε...

Σωστός. Νομίζω και ο Εσταυρωμένος είναι καθολικής νοοτροπίας. Αλλά μην ζητάμε και πολλά...

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σαφώς και είναι πόντιοι ορθόδοξοι. Ο παππούς στο δεύτερο βίντεο, κάπου στο 1.40΄΄, κάνει ορθόδοξα το σταυρό του.
Ιδού και ποντιακή μουσική απ' την ταινία εδώ (στο 2ο βίντεο, το 1ο αποσύρθηκε από το ΥΤ λόγω πνευμ. δικαιωμάτων): http://o-nekros.blogspot.com/2011/01/blog-post_31.html.
Ευχαριστώ. Ο Θεός να προστατεύει τους πραγματικούς σημερινούς κρυπτοχριστιανούς και να τους βοηθήσει να ομολογήσουν την πίστη τους, αν βέβαια αυτό είναι το θέλημά Του.