Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΚΑΝΑΔΑΣ: ‘Προοδευτικοί’ γονείς δεν λένε το φύλο του νεογέννητου μωρού τους για να «επιλέξει» εκείνο τι θέλει να είναι


Οι γονείς ενός μωρού 4 μηνών που το ονόμασαν ‘Storm’ (θύελα) αποφάσισαν πριν ακόμα γεννηθεί να κρατήσουν μυστικό το φύλο του παιδιού τους ως "φόρο τιμής στην ελευθερία και την επιλογή».

Φωτο: ο/η Storm με τον μεγάλο αδελφό Jazz

"Εάν πραγματικά θέλεις να γνωρίσεις κάποιον, δεν ρωτάς τι είναι ανάμεσα στα πόδια του", είπε ο πατέρας του/της Storm, David Stocker στην Toronto Star.

Οι γονείς, David Stocker και Kathy Witterick που ζουν στο Τορόντο έχουν επιλέξει έναν τρόπο ζωής για τον εαυτό τους και τα τρία παιδιά τους, που βασίζεται στις δικές τους φιλελεύθερες σκέψεις ανατροφής. Έχοντας δεχθεί κριτική από την οικογένεια και τους φίλους τους, πιστεύουν ότι προκαλούν σοβαρά κοινωνικά και συμβατικά πρότυπα με ένα προοδευτικό και θετικό, αν και δύσκολο, τρόπο από την ίδια την προσέγγιση που λαμβάνουν για την ζωή τους και την ανατροφή των παιδιών τους.

Ο Στόκερ είναι καθηγητής στο City View Alternative, ένα μικρό σχολείο που βασίζει τη διδασκαλία σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η τάξη, η φυλή και το φύλο, ενώ η Witterick μένει στο σπίτι εκπαιδεύοντας η ίδια τα άλλα δύο παιδιά, έχοντας εκπαιδευτικές ιδέες που βασίζονται στην ιδέα ότι το παιδί είναι αυτό που επιλέγει οποιοδήποτε είδος εκπαίδευσης που εκείνο επιθυμεί. Τα δύο μεγάλα τους αγόρια, ο Τζαζ, 5 χρονών και ο Κίο, 2 χρονών, επιλέγουν τα ρούχα, το είδος της κόμμωσης, και τις δραστηριότητες που εκείνα θέλουν και ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν και πειραματιστούν με την "ταυτότητα του φύλου" ή το πώς αναμένεται να μοιάζουν και να ενεργούν ως αγόρια.

Οι γιοι του Stoker και της Witterick συχνά θεωρούνται ότι είναι κορίτσια δεδομένου ότι έχουν επιλέξει να έχουν μακριά, πλεγμένα μαλλιά και ροζ φορέματα μπερδεύοντας εκείνους που τους βλέπουν. Ο πρωτότοκος γιος τους, ο Τζαζ, επέλεξε να μην πηγαίνει στο σχολείο λόγω του φόβου των ερωτήσεων που οι άλλοι μπορεί να του κάνουν σχετικά με τις επιλογές του.

Όταν το τρίτο παιδί τους, ο/η Storm γεννήθηκε, η οικογένεια έστειλε ένα email στην οικογένεια και τους φίλους εξηγώντας την επιλογή τους: «Έχουμε αποφασίσει να μην πούμε το φύλο του/της Storm προς το παρόν – ως ένας φόρο τιμής στην ελευθερία και την επιλογή σε σχέση με τους περιορισμούς, μια κίνηση σε αυτό που ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει στη διάρκεια της ζωής του/της Storm (μια πιο προοδευτική θέση...)."

Με το να κρατάνε το φύλο του/της Storm μυστικό, ο Stoker και η Witterick θέλουν να αφήσουν το μωρό τους να επιλέξει "τι" αυτός ή αυτή θα είναι. "Μη λέγοντας το φύλο του αγαπημένου μου μωρού, λέω στον κόσμο, «Παρακαλώ μπορείτε να αφήσετε μόνο/η του/της το/τη Storm να ανακαλύψει για τον εαυτό του αυτό που θέλει να είναι;!" είπε η Witterick.

Εν τω μεταξύ, με τη δημοσίευση της ιστορίας του/της Storm, η μπλογκόσφαιρα και οι αναγνώστες έχουν εκφράσει τη γνώμη τους επί του θέματος. Πολλοί έχουν επικρίνει τους γονείς για την επιλογή τους, καθώς να απαιτούν και τα άλλα μικρά παιδιά τους να το κρατήσουν μυστικό.

Ένας Αμερικανός ψυχολόγος, ενώ υποστηρίζει την απόφαση των γονέων να επιτρέπουν στα παιδιά τους να κάνουν τις επιλογές χωρίς «προκαταλήψεις λόγω φύλου», είπε ότι αντί να δίνει ελευθερία στο/στη Storm να αποφασίσει αν αυτός / αυτή θα είναι «αρσενικό ή θηλυκό ή κάτι ανάμεσα" στην ουσία δημιουργεί για τον/την Storm άλλη κατηγορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην περιθωριοποίηση.

Παρά τις προφανείς δυσκολίες στη διατήρηση ενός τέτοιου μυστικού, ο Stocker και η Witterick προσπαθούν να γνωρίσουν, αν κάνουν το σωστό πράγμα για τα παιδιά τους, ιδίως επιτρέποντάς τους επαρκή κοινωνική ελευθερία.

Ωστόσο, θεωρούν ότι η επιλογή τους είναι σωστή - για όσο διάστημα και τα μεγαλύτερα παιδιά τους, να επιλέξουν να συνεχίσουν το μυστικό του/της Storm.

"Ο καθένας μας ρωτά «Πότε θα τελειώσει αυτό;", λέει ο Witterick. "Και γυρίζουμε πάντα το ερώτημα πίσω. Πότε θα τελειώσει; Πότε θα ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν επιλογές για το ποιοι θα είναι; "

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

2 σχόλια:

Ε.Δ. είπε...

ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΕΩ ΕΓΩ....
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΙΑΣ Κ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ..

Ανώνυμος είπε...

Η "ασθένειά" τους είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Εδώ πραγματικά χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας.