Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κάμερον: «η Βρετανία είναι μια χριστιανική χώρα και δεν πρέπει να φοβόμαστε να το πούμε»


Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας David Cameron ζήτησε την επιστροφή στις χριστιανικές αξίες με αφορμή την 400η επέτειο από την έκδοση της Αγγλικής Βίβλου του Βασιλέα Ιακώβου (The King James Bible)

Ο Χριστιανισμός προσφέρει ένα «ηθικό κώδικα» για την αντιμετώπιση ταραχών, σκανδάλων δαπάνης και ισλαμικού εξτρεμισμού, λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Στην φωτογραφία: Αρχαία αντίγραφα της μετάφρασης της Βίβλου του βασιλιά Ιακώβου μεταφέρονται κατά τη διάρκεια μιας πομπής στο Αβαείο του Γουέστμινστερ

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «η Βρετανία είναι μια χριστιανική χώρα και δεν πρέπει να φοβόμαστε να το πούμε», σε ομιλία του με αφορμή την 400ή επέτειο της Βίβλου του βασιλιά Ιακώβου.

Ο Cameron είπε στους κληρικούς της Εκκλησίας της Αγγλίας που συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι η επιστροφή στις χριστιανικές αξίες μπορεί να αντιμετωπίσει την «ηθική κατάρρευση» της χώρας και κατηγόρησε την «παθητική ανοχή» της ανήθικης συμπεριφοράς των ταραχών του φετινού καλοκαιριού, του ισλαμικού εξτρεμισμού, των υπερβολών και των σκανδάλων του Westminster.

Τα λόγια του ενθουσίασαν τους παραδοσιακούς στο κόμμα του και τις χριστιανικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι οι πιστοί όλο και περισσότερο τίθενται στο περιθώριο.

Ο Κάμερον είπε ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Βίβλος του βασιλιά Ιακώβου είναι σήμερα τόσο επίκαιρη όσο ποτέ στην ιστορία της.

"Κατ 'αρχάς, η Βίβλος του βασιλιά Ιακώβου έχει κληροδοτήσει ένα είδος γλώσσας που διαπερνά κάθε πτυχή του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Δεύτερον, όπως η γλώσσα και ο πολιτισμός μας έχουν ποτιστεί από την Αγία Γραφή, το ίδιο είναι η πολιτική μας.

(Ακόμα και ο γνωστός άθεος Καθηγητή της Οξφόρδης Richard Dawkins, είπε για την Βίβλο του Βασιλέα Ιακώβου πως «Το να μην γνωρίζεις την εν λόγω Βίβλο σημαίνει πως είσαι, κατά κάποιο τρόπο, βάρβαρος» - διάβασε σχετικό άρθρο για τη Βίβλο από το Ημερολόγιο Αποδημίας).

"Τρίτον, είμαστε μια χριστιανική χώρα και δεν πρέπει να φοβόμαστε να το πούμε Θέλω να είμαι σαφής: με κανένα τρόπο δεν λέω ότι το να έχει κάποιος μια άλλη πίστη - ή καθόλου πίστη - είναι κατά κάποιο τρόπο λάθος...

"Ξέρω και να σέβεται πλήρως ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα δεν έχουν θρησκεία. Και είμαι επίσης εξαιρετικά υπερήφανος για το ότι η Βρετανία είναι η πατρίδα πολλών διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες κάνουν τόσα πολλά για να γίνει η χώρα μας πιο δυνατή. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι η Αγία Γραφή έχει βοηθήσει να δώσει στη Βρετανία ένα σύνολο αξιών και ηθών που κάνουν τη Βρετανία αυτό που είναι σήμερα. "

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι ενώ η πίστη δεν είναι μια «αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη για την ηθική» θα μπορούσε να είναι μια «χρήσιμη παρακίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

"Είτε κοιτάξετε τις ταραχές του περασμένου καλοκαιριού, είτε την οικονομική κατάρρευση και τα σκάνδαλα των εξόδων, ή τη διαρκή απειλή της τρομοκρατίας από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο, ένα πράγμα είναι σαφές: η ηθική ουδετερότητα ή η παθητική ανοχή απλά δεν πρόκειται να τα ανακόψουν πια. "

Είπε ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να διακρίνουν το σωστό από το λάθος.

"Η απουσία οποιασδήποτε πραγματικής ευθύνης, ή ηθικού κώδικα, επέτρεψε σε μερικούς τραπεζίτες και πολιτικούς να συμπεριφέρονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την υπόλοιπη κοινωνία. Και όταν πρόκειται για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, η σχεδόν φοβισμένη παθητική ανοχή του θρησκευτικού εξτρεμισμού έχει επιτρέψει σε χωριστές κοινότητες να συμπεριφέρονται με τρόπους εντελώς αρνητικούς στις αξίες μας και έχει επιτρέψει στον εξτρεμισμό να αναπτυχθεί και να ευημερήσει».

Ωστόσο ενώ ήταν εμφατικός σχετικά με τη σημασία του Χριστιανισμού στη Βρετανία, ήταν λιγότερο απαιτητικός για τη θέση του χριστιανισμού στην προσωπική του ζωή.

Όπως και με προηγούμενες δηλώσεις του για την πίστη του – που κάποτε την παρομοίασε με την αποσπασματική λήψη ενός ραδιοφωνικού σταθμού - ο ίδιος είπε στο ακροατήριό του ότι ήταν ένας «δεσμευμένος αλλά αόριστα πιστός Χριστιανός της Εκκλησίας της Αγγλίας» ο οποίος, ενώ ο ίδιος θα υπερασπιζόταν τις αξίες και τις αρχές της πίστης του, ήταν «γεμάτος αμφιβολίες και, όπως πολλοί, για πολλά από τα δύσκολα μεγάλα θεολογικά ζητήματα".

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα αντίγραφο της Βίβλου του βασιλιά Ιακώβου, πλήρες, με μια εισαγωγή από τον Υπουργό εκπαίδευσης Michael Gove, σε κάθε σχολείο της χώρας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

2 σχόλια:

Αργοναυτης είπε...

Το ότι χάνετε από τις "τσιμούχες" το λέτε δημόσια όμως.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι ενώ η πίστη δεν είναι μια «αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη για την ηθική»...

Είναι βέβαιος γι' αυτό?