Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΡΩΣΙΑ: Απαγορευμένο ως ‘εξτρεμιστικό’ το t-shirt που γράφει «Ορθοδοξία ή Θάνατος!»


Interfax / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δικαστήριο στη Μόσχα έκρινε ότι το T-shirt με τις λέξεις «Ορθοδοξία ή Θάνατος!» με ορθόδοξα σύμβολα και νεκροκεφαλές αποτελεί εξτρεμιστική τέχνη και πρέπει να απαγορευτεί.

Το επαρχιακό δικαστήριο Lyublino της Μόσχας έλαβε μια καταγγελία από το Γραφείο του Εισαγγελέα μετά τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στην ομάδα Antireligia στην ιστοσελίδα Vkontakte.ru όπου υπήρχε η εικόνα του T-shirt.

Το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Εγκληματολογικής Έρευνας στο ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε να συνταχθεί έκθεση εμπειρογνωμοσύνης με βάση κοινωνιολογικά, ψυχολογικά και γλωσσικά στοιχεία.

Οι εμπειρογνώμονες πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως ποιο είναι το μήνυμα του T-shirt, αν η εικόνα αυτή στοχεύει στην υποκίνηση θρησκευτικής εχθρότητας, την προώθηση της αποκλειστικότητας, της ανωτερότητας ή κατωτερότητας των πολιτών βασίζοντας τη στάση τους απέναντι στη θρησκεία.

Πολλοί Ορθόδοξοι πιστοί φορούν τέτοια T-shirts. Ο ηγέτης του ροκ συγκροτήματος 'Alisa' Konstantin Kinchev το φοράει σε μερικές από τις συναυλίες του.

Τα t-shirts, που φέρουν το λογότυπο «Ορθοδοξία ή Θάνατος», έχουν σχεδιαστεί από τον Igor Miroshnichenko, πρώην underground καλλιτέχνη και σχεδιαστή μόδας που έγινε Ορθόδοξος χριστιανός και φιλο-μοναρχικός. Έχουν ένα σταυρό, κρανία, κόκαλα και μαχαίρια.

Τα t-shirts φοριούνται από ορθόδοξους ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για το συγκρότημα Pussy Riot, τα μέλη του οποίου διώκονται για την εκτέλεση μιας «προσευχής» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στο Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα Χριστού της Μόσχας, τον Φεβρουάριο. (το show με το τραγούδι - αηδία, που υποτίθεται, αποτελεί "διαμαρτυρία" για τους δεσμούς της ορθόδοξης εκκλησίας με τον Πούτιν- λέγεται 'holy shit" και μπορείτε να το δείτε εδώ). Τώρα, το Δικαστήριο της Μόσχας έκανε δεκτή την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου ότι το T-shirt με το λογότυπο είναι εξτρεμιστικό. Το λογότυπο βρίσκεται στον κατάλογο εξτρεμιστικής λογοτεχνίας και εξτρεμιστικών συνθημάτων, του ρωσικού Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο περιλαμβάνει από μουσουλμανικά φονταμενταλιστικά υλικά έως φυλλάδια των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Πολλές δικαστικές υποθέσεις κατά του Miroshnichenko έχουν λάβει χώρα από το 2010. Όσοι φορούν το μπλουζάκι κινδυνεύουν με διώξεις, ωστόσο ένα άλλο δικαστήριο της Μόσχας πέρσι, έκρινε ότι το ίδιο λογότυπο, δεν είναι εξτρεμιστικό.

"Βγάζετε κανένα νόημα;", λέει ο Anatoly Pchelintsev, δικηγόρος θρησκευτικών δικαιωμάτων που εκπροσωπεί τον Miroshnichenko. "Δύο δικαστήρια στην ίδια πόλη: το ένα κρίνει ότι είναι εξτρεμιστικό, το άλλο κρίνει ότι δεν είναι."

Ο Miroshnichenko, ο οποίος γεννήθηκε το 1955, είναι μέλος μιας εθνικιστικής οργάνωσης που ονομάζεται Union of Orthodox Banner Bearers. Στις 15 Μαρτίου, ένα μέλος της οργάνωσης που φορούσε το t-shirt με το «Ορθοδοξία ή Θάνατος» εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή “Let them Talk” με θέμα την διαμάχη σχετικά με την διαμαρτυρία του Pussy Riot και για το αν η μπάντα έκανε καλλιτεχνική και πολιτική δήλωση ή είναι ένοχη για βλασφημία. Τα μέλη της μπάντας Nadezhda Tolokonnikova και Maria Alyokhina παραμένουν προφυλακισμένες.

Η λαϊκιστική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ανέφερε το Φεβρουάριο ότι ένας ακτιβιστής με το t-shirt «Ορθοδοξία ή Θάνατος» ήταν παρών στις δημόσιες ακροάσεις στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια ενός προτεινόμενου νόμου κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» που ψηφίστηκε στη συνέχεια. Η οργάνωση Banner Bearers και υποστηρικτές τους ανάμεσα σε Ρώσους Ορθοδόξους κληρικούς υπερασπίζονται το λογότυπο ως μια πρόσκληση για πνευματικό στόχο και όχι κάλεσμα σε μάχη.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: ΕΔΩ και ΕΔΩ

8 σχόλια:

Φοινικας1957 είπε...

ταλιμπαν της αγαπης ;;
αγαπα μη σε μαχαιρωσω ;;
αν σε χτυπησουν στο ενα μαγουλο χτυπα τον και στα αλλα δυο ;;

.......
ορθοδοξος;;
ή κρεμασμενος στο δεντρο αναποδα με φωτια να καιει και τα εντερα τυλιγμενα γυρω σου;;

στο ενα χερι εχω την αγαπη και δυναμιτες , και στο αλλο εχω αγαπη και χειροβομβιδες.
εσυ ποιο θελεις να σε χαιδεψει;;

αυτοι μου θυμισαν λιγο και εκεινα τα τερατα απ την νορβηγια που πηρανε και το πρωτο βραβειο στην γιουροβιζιον παναθεμα τους.

αλλα γελασα

Τάσος είπε...

Εδώ ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης από όλους τους άλλους .
Η σημασία για έναν πραγματικό Ορθόδοξο Χριστιανό είναι απολύτως μοναδική .
"Δεν απαρνούμαι την Ορθόδοξη πίστη μου ακόμη κι αν αυτό σημαίνει το θάνατό μου" .
Όλοι οι άλλοι το ερμηνεύουν με την αρνητική έννοια .Δηλαδή ή γίνεσαι Χ.Ο. ή πεθαίνεις .
Η θετική έννοια-της αυτοθυσίας-εκφράζει απόλυτα το Ορθόδοξο Χριστιανικό κήρυγμα ενώ η αρνητική έννοια ταιριάζει γάντι στο Ισλάμ .

Όμως η νεκροκεφαλή που δαγκώνει το μαχαίρι είναι ατόπημα αφού ωθεί στην αρνητική ερμηνεία .

Πάντως "όλα τα λεφτά" είναι η Ελληνική γραφή ή οποία συμπληρώνει την Κυριλλική στην ολοκλήρωση του κύκλου .

Μην το πάρουν χαμπάρι τα Λιακοπουλάκια ! Θα πάθουν...πριαπισμό.

Ανώνυμος είπε...

εμενα μου φαινεται οντως ακραιο το t-shirt και περιτο ιδιαιτερος οι αναπαραστασεις που εχει επανω. Δηλαδη εγω που ειμαι χριστιανη αλλα σε αλλο δογμα θα πρεπει να πεθανω?

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως που είμαι Ορθόδοξη το είδα ως "Δεν απαρνούμαι την Ορθόδοξη πίστη μου ακόμη κι αν αυτό σημαίνει το θάνατό μου", όπως λέει και ο φίλος πιο πάνω. Διάβαζα το κείμενο και δεν αντιλήφθηκα το πρόβλημα μέχρι που διάβασα τα σχόλια 1:30 μ.μ. και του Τάσου.
Βέβαια αν είχε και η Ορθόδοξη εκκλησία Ιερά Εξέταση μπορεί να το έβλεπα κι εγώ με τη στραβή έννοια. Πάντως αν εξαιρέσουμε τις νεκροκεφαλές είναι ωράιο.

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδια, συγχωρεσετε με που παρεμβαινω, στο δρομο βλεπει κανεις διαφορα μπλουζακια με ανοητα ως χυδαια ως μηνυματα που ευχεσαι να μην τα ειχες δει... Αυτο μας πειραξε;
Το εν λογω μηνυμα αφορα τον καθε πιστο προσωπικα, και σημαινει οτι χωρις τον Χριστο ειναι σαν να ειμαι νεκρος (πνευματικα ισως και σωματικα).

Ανώνυμος είπε...

ξέρει κανείς που μπορούμε να βρουμε ένα τέτοιο?

Ανώνυμη είπε...

Να ρωτήσω κάτι;
Αυτό με τα μαχαίρια στο στόμα είναι σύμφωνο με την ορθόδοξη παράδοση; Αυτό θυμίζει πειρατές. Γιατί δεν έχω δει ποτέ κάτι ανάλογο. Ή μήπως είναι χαρακτηριστικό της αισθητικής των Ρώσων;

Ανώνυμος είπε...

σεβαστό το ανεβασμένο ηθικό και η διάθεση για θυσία, διότι αυτό ακριβός εκφράζει στην ουσία το μπλουζάκι (αν δεν μπορώ να είμαι ορθόδοξος προτειμώ να πεθάνω, όπως αντίστοιχα κατά την απελευθέρωση το ελευθεριά η θάνατος) και μην προσπαθεί ο καθένας να δόση ότι άλλη εξήγηση του κατεβαίνει η συμφέρει. Είναι καθαρά προσωπική στάση και δεν εννοεί κανέναν εξαναγκασμό σε άλλο άτομο.
Εντούτοις δεν συμφωνώ με το μπλουζάκι σαν τρόπο έκφρασης, διότι το "προσωπικό" ήθος ο ορθόδοξος το ζει και αγωνίζεται μέσα του και δεν το διατυμπανίζει και μάλιστα τόσο επιδεικτικά που θυμίζει χουλιγκανισμό (είπαμε, με θάρρος μεν και χωρίς υποχώρηση σε καίρια θέματα, αλλά όχι μπούλιδες και αγρήμια, αλλιώς που μένει χώρος για το κομμάτι του ειρηνοποιού ; )
Επίσης η ζωγραφιά θυμίζει κάτι στρατιωτικά μπλουζάκια ειδικών δυνάμεων με νεκροκεφαλές με μαχαίρια στο στόμα... Κι αυτό δεν συμβαδίζει με την ορθόδοξη παράδοση, όπου υπάρχει μεν σύμβολο νεκροκεφαλής αλλά με συγκεκριμένο τρόπο και νόημα, οστε μην πάλη τα ανακατεύουμε όλα όπως θέλουμε και τα λέμε ορθόδοξα.
Τέλος, παρά ότι δεν συμφωνώ με το μπλουζάκι ως προσωπικό τρόπο έκφρασης, διότι δίνει σίγουρα στους κοσμικούς και οποιουσδήποτε άλλους, στόχο και αφορμή για παραξήγιση, εντούτοις είναι υπερβολικό που ασχολήθηκαν με αυτό οι αρχές, ενώ υπάρχουν αμέτρητα άλλα τρελά και προκλητικά, ρατσιστικά και ότι άλλο στην αγορά και κυκλοφορούν ελεύθερα! Οστε κι εδώ φαίνεται ως άλλο ένα παράδειγμα η υπερβολική ενόχληση και δίωξη που υπάρχει ειδικά με την ορθοδοξία...