Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Η κρυφή εβραϊκή ιστορία του David BowieΑπό την Jewish Daily Forward / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

20 περίπου χρόνια πριν η Madonna δηλώσει δημόσια ότι είναι οπαδός της Καμπάλα (1998), ο David Bowie τραγουδούσε για το Sefirot, τα ‘μυστικιστικά δοχεία της θείας ενέργειας’, στο ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ του 1976, "Station to Station".  

Ο Bowie τραγουδά στο "Station to Station": "Εδώ είμαστε, μία μαγική κίνηση από το Kether στο Malkuth" ίσως η μόνη χρήση της ορολογίας της Καμπάλα στα εβραϊκά που έγινε ποτέ από κάποιο μεγάλο διεθνή ποπ τραγουδιστή. Οι στίχοι αναφέρονται στις ‘θείες εκπορεύσεις του άπειρου’: Kether, ή «στέμμα», λέγεται ότι είναι η ‘θεία θέληση’ ή το ‘καθαρό φως’, και Malkhuth ή «βασιλεία» που κάθεται στο κατώτατο σημείο του καμπαλιστικού δέντρου, είναι η ‘υποδοχή του φωτός’. Ο Bowie απεικονίζεται στο πίσω μέρος του άλμπουμ, να ζωγραφίζει κάτω ένα διάγραμμα του Sefirot 10, μια δραστηριότητα με την οποία ασχολείτο συχνά, ενώ ηχογραφούσε το δίσκο στο Λος Άντζελες - μια εποχή κατά την οποία βομβάρδισε το μυαλό του με την κοκαΐνη.

Η βύθιση του Bowie στην Καμπάλα ήταν μέρος μιας ευρύτερης πνευματικής αναζήτησης που τον πήρε από το θιβετιανό βουδισμό (σχεδόν εντάχθηκε σε ένα μοναστήρι στα τέλη του 1960, έως ότου ο δάσκαλός του του είπε ότι καλύτερα να γίνει μουσικός παρά μοναχός), τον χριστιανικό μυστικισμό, τον αποκρυφισμό και ένα φλερτ με νεοναζί θέματα που σχεδόν εκτροχίασε την καριέρα του, όταν ανακαλύφθηκε ότι είχε συγκεντρώσει ναζιστικά είδη και ότι έκανε χαιρετισμό "Heil Hitler" όταν έφτασε το 1976, με μια ανοικτή Mercedes, σε ένα πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Victoria Station του Λονδίνου.
Σήμερα για όλα αυτά κατηγορείται ο εθισμός του στα ναρκωτικά. Άλλωστε, ο Bowie είναι παντρεμένος τα τελευταία είκοσι χρόνια με τη Σομαλή supermodel Iman, με την οποία έχει μια κόρη.

Ψευδείς πληροφορίες επιπλέουν στο Διαδίκτυο αναφέρουν ότι η μητέρα του Bowie, η Ιρλανδή Peggy Burns, ήταν εν μέρει Εβραία, αναμφίβολα λόγω του γεγονότος ότι ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του Bowie, ο Terry Burns, ήταν γόνος μιας παράνομης σχέσης της μητέρας του και του Εβραίου Jack Isaac Rosenberg. Όταν η Πέγκυ Μπερνς παντρεύτηκε τον πατέρα του Bowie, Haywood Stenton Jones, υπήρχε η προϋπόθεση ότι θα μεγαλώσει τον τότε-10χρονο Terry (και τον David, ο οποίος ήταν 8 μηνών την ημέρα του γάμου τους), σαν δικό του.

Δύο από τις μεγαλύτερες πρώιμες επιρροές του στην μουσική ήταν οι εβραϊκής καταγωγής rockers Bob Dylan και Lou Reed.

Όταν Bowie ήρθε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε τον Reed και τον μέντορά του, Andy Warhol. Τραγούδησε το κομμάτι "Andy Warhol " και έπαιξε τον Warhol στην ταινία του 1996 "Basquiat" και παρήγαγε το σόλο άλμπουμ του Ριντ "Transformer". Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, Bowie ο υπήρξε μέλος του συγκροτήματοςTin Machine’, μαζί με τον Reeves Gabrels και τους Tony και Hunt Sales, τους γιούς του Εβραίου κωμικού Soupy Sales. Η μεγαλύτερη επιτυχία των ‘Tin Machine’ ήταν τοUnder the God, ένα αντι-σκίνχεντ τραγούδι διαμαρτυρίας. Το συγκρότημα έδωσε ακόμη το 1992 ένα live άλμπουμ, με τον εβραϊκό τίτλο, "Tin Machine Live: Oy Vey, Baby" - (Oy Vey = εβραϊκή έκφραση) πιθανώς ως χιουμοριστική αντίδραση στο άλμπουμ "Achtung Baby" των U2 του 1991.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

citizenbasil είπε...

Ο δάσκαλός του του είπε να γίνει μουσικός παρά μοναχός! Να πάρει!