Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

“Field of Lost Shoes”. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα



Είναι γνωστό ότι το Χόλυγουντ αρέσκεται να παρουσιάζει το Νότο με αρνητικά χρώματα. Μια νέα ταινία στον εν λόγω τομέα είναι η πρόσφατη “Field of Lost Shoes” (2014). Η ταινία φιλοδοξεί να πει την ιστορία των ευελπίδων στη φημισμένη Στρατιωτική Σχολή της Βιρτζίνια (Virginia Military Institute ή VMI) οι οποίοι με μεγάλες θυσίες συμμετείχαν στην επιχείρηση να απόκρουσης των εμπρηστών και βάνδαλων Γιάνκηδων εισβολέων στη Μάχη του New Market το 1864 (όπου κατάφεραν παρά την μικρή δύναμή τους να αναγκάσουν την στρατιά του στρατηγού στης Ένωσης Franz Sigel να εγκαταλείψει την κοιλάδα Shenandoah). Η σχέση της ταινίας με την πραγματική ιστορία είναι ελάχιστη. Έτσι:
 
* Στα 96 λεπτά που διαρκεί η ταινία, συμπεριλαμβανομένης μισής ώρας που έχουμε μάχες, δεν θα δείτε την «προσβλητική» πλέον στις ‘πολιτικά ορθές’ ΗΠΑ Συνομόσπονδη σημαία, ούτε καν σε κάποια αμυδρή εικόνα ! (Αυτό το φρικτό αντικείμενο έχει προφανώς τώρα απαγορευθεί εντελώς στην VMI, ακόμη και σε εκδηλώσεις μνήμης της ιστορικής μάχης!)

* Τα πρώτα 10 λεπτά είναι αφιερωμένα στην δημοπρασία ενός σκλάβου, όπου βάρβαροι Νότιοι διαλύουν μια οικογένεια - μάλλον απίθανο στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια, το 1864. Βλέπουμε μια αναδρομή αυτού του περιστατικού, καθώς οι δόκιμοι βαδίζουν προς την μάχη, θυμίζοντάς μας πως, ο αιματηρός κατακτητικός πόλεμος των Βορείων είχε «ευγενικό σκοπό», αφού το μόνο που ήθελαν ήταν να απελευθερώσουν τους σκλάβους. Έτσι δεν είναι;

* Κάπου στη μέση βλέπουμε έναν σοβαρό ξυλοδαρμό ενός έξυπνου, ευγενικού, καλού σκλάβου για κάτι που δεν έκανε.

* Βλέπουμε τον Λίνκολν να είναι ηθικά προσβεβλημένος που οι Νότιοι έστελναν "αγόρια να σφαγιαστούν". Αυτό είναι παράλογο, καθώς υπήρχαν πολλοί στρατιώτες και στους δύο στρατούς τόσο νέοι, όσο οι Ευέλπιδες της Σχολής. Εκτός αυτού, ο Λίνκολν ήταν αυτός που έφερε την αιματοχυσία, παρόλο που ο ίδιος αναμφίβολα δεν είχε προβλέψει την ένταση που θα ακολουθούσε και ο ίδιος θα μπορούσε να την αποφύγει ή να την διακόψει ανά πάσα στιγμή, εάν ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει τα οφέλη που έφερε ο πόλεμος στο κόμμα του και στους Βόρειους λεφτάδες. (Τουλάχιστον σε αυτή την ταινία, ο Λίνκολν είναι σωστά άσχημος και δεν μοιάζει με σταρ του σινεμά.)

* Ο άμαχος πληθυσμός της Βιρτζίνια μοιάζει να είναι παχύς, να τρώει καλά και να καλοπερνάει και να μην έχει καμία στέρηση το 1864.

* Ο πρώτος Εβραίος δόκιμος της VMI, ο Moses Ezekiel, που αργότερα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες της Αμερικής, παρουσιάζεται σαν να έχει αμφιβολίες σχετικά με τον αγώνα της Συνομοσπονδίας. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ήταν κάτι τέτοιο, και ότι δεν ήταν πιστός στο Νότο. Υποθέτω ότι εκείνοι που έφτιαξαν την ταινία, σκέφτηκαν ότι ήταν αφού ήταν εβραϊκής καταγωγής, θα έπρεπε να είναι ένας "λίμπεραλ".

Αλλά υπάρχουν και κάποια - ελάχιστα - καλά:

* Υπάρχει μια καλή και συμπαθητική απεικόνιση του John C. Breckinridge από τον Βρετανό ηθοποιό Jason Isaacs. [Ο Breckinridge, (1821 – 1875), ήταν δικηγόρος και πολιτικός από την πολιτεία του Κεντάκι, που διετέλεσε 14ος και νεότερος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1857-1861) και μετά τον πόλεμο του Λίνκολν, υπηρέτησε ως υπουργός πολέμου της Συνομοσπονδίας].

* Εκείνοι που κάνουν τους Νότιους, μιλάνε σαν Νότιοι και μερικές φορές ακόμη και ενεργούν σαν Νότιοι.

* Η σκηνή της μάχης είναι ζωντανή, αν και δεν είναι πολύ ακριβής.

Συμπερασματικά, με αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο Χόλυγουντ, υποθέτω, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, αλλά φυσικά θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα, αν υπήρχε λίγη ειλικρίνεια.

Το trailer:

ΚΟ: Η VMI έχει κεντρικό ρόλο στην ταινία “Gods and Generals”, όπου το κεντρικό πρόσωπο, ο θρυλικός Νότιος στρατηγός Thomas “Stonewall” Jackson, ήταν καθηγητής (δες κι εδώ).


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλο να περιμένουμε από το Χόλλυγουντ, φίλε μου ΚΟ; Απορώ πως δεν είδαμε όλους τους Γιάνκηδες στρατιώτες νέγρους να αγωνίζονται εναντίον των "ρατσιστών Νοτίων". Βέβαια, το ότι ο Τζέφερσον Ντέιβις και ο Συνομοσπονδιακός στρατός πρώτοι αναγνώριζαν την αξία του νέγρου στον πόλεμο και πρώτοι έδωσαν ελευθερία στους μαύρους Νότιους που πολεμούσαν για τη γη τους, δεν έχει σημασία για τους "πολιτικώς ορθούς" αριστερούς, αντί-λευκούς, αντί-Νοτίους, αντί-Χριστιανόυς επαγγελματίες προπαγανδιστές.
Αυτό όμως που με εξόργισε περισσότερο ήταν που ο Άτιμος Λίνκολν φαίνεται να "επαναστατεί" που οι νεαροί αυτοί πολέμησαν. Η απάντησή μου είναι αυτή: Εσύ, που ξέρεις πολύ καλά να στέλνεις 600000 στρατιώτες στο θάνατο, να καταστρέφεις το Νότο, να καταστρατηγείς το Σύνταγμα της ίδιας σου της χώρας, να εκκαθαρίζεις τους Ινδιάνους και πολλά άλλα μπορείς να εξοργίζεσαι επειδή κάποιος αγαπά το σπίτι του και το υπερασπίζεται με τη ζωή του, αλλά να ξέρεις ότι δε δίνουμε δεκάρα για το τι λες και σκέφτεσαι.
Συνέχισε να τα λες φίλε μου, με την ευλογία του Θεού.
Confederate soldier.