Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η χώρα όπου η πλειοψηφία είναι αλλοδαποί και πως τους αντιμετωπίζει



Φωτογραφικό οδοιπορικό του Steve Gong*

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα** (ΗΑΕ) είναι το δεύτερο πιο παράξενο μέρος που έχω επισκεφθεί. Οι μόνοι άνθρωποι που είδα ποτέ και είχα επαφές μαζί τους ήταν Ινδοί και Πακιστανοί, ηλικίας μεταξύ 20 και 35. Σύμφωνα με το Lonely Planet, το 90% του πληθυσμού στο Ντουμπάι είναι αλλοδαποί, που σημαίνει ότι οι ντόπιοι (Emirates) αποτελούν τη μεγάλη ... μειονότητα.

Το Burj Dubai

Το πρώτο πράγμα που κάποιος θα προσέξει (και μπορεί να δει κανείς ακόμη και από το αεροδρόμιο) είναι το πανύψηλο Burj Dubai το οποίο «δεν είναι μόνο το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, αλλά και η υψηλότερη κατασκευή που έφτιαξε ποτέ άνθρωπος». Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν στην πραγματικότητα οι «τούρκικες» τουαλέτες.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum (δεξιά)

Το θέμα με το νέο κέντρο της πόλης του Ντουμπάι (γύρω από το Burj Dubai) είναι ότι αυτό βρίσκεται περίπου 10χλμ από το παλιό τμήμα της πόλης. Και το διάσημο ξενοδοχείο 7 αστέρων, το Burj Al Arab είναι άλλα 10 χιλιόμετρα από αυτό. Το Ντουμπάι είναι η εχθρική για τον πεζό πόλη που έχω επισκεφθεί.

Burj Al Arab

Το Ντουμπάι συχνά παρουσιάζεται ως μια κοσμοπολίτικη ανωτέρας τάξης πόλη του 21ου αιώνα - το σούπερ μέρος. Το Ντουμπάι διαθέτει το μεγαλύτερο [τεχνητό] εμπορικό κέντρο στον κόσμο - ένα πραγματικό αποκορύφωμα πολιτισμού.

 κάπου μεταξύ Ρας αλ-Καϊμά και Fujairah

Αν δεν είστε Εμιράτης, μάλλον δεν έχετε κανένα δικαίωμα. Στην πραγματικότητα, οι νόμοι της χώρας αυτής φαίνονται να έχουν θεσπιστεί με σκοπό να διασφαλίσουν ότι οι Εμιράτες είναι και θα παραμένουν η προνομιακή διοικούσα μειοψηφία, και ότι ο μοναδικός σκοπός των αλλοδαπών στη ζωή είναι να τους υπηρετούν. Έμαθα από συνομιλίες με κάποιους Ινδούς και Πακιστανούς εργαζόμενους που είχαν έρθει με βίζα εργασίας ότι δεν τους επιτρέπεται να φέρουν οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς τους. Υπάρχουν υποχρεωτικές τακτικές εξετάσεις υγείας όπου ουσιαστικά γίνεται ένα «ξεκαθάρισμα» και οι ακατάλληλοι στέλνονται γρήγορα πίσω στις χώρες τους.

Σπίτια μεταναστών
Σε μια εποχή όπου η διεθνής μετανάστευση διασπά τα πολιτικά σύνορα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιορίζουν την ιθαγένεια σε ανθρώπους εντός των φυλών τους. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να λάβετε πολιτογράφηση, ακόμη και αν ζείτε εκεί για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας. Ο γάμος με μία γυναίκα ιθαγένειας από τα Εμιράτα είναι παράνομος (καταραμένος) και δεν μπορείτε να πάρετε την ιθαγένεια, ακόμη και αν έχετε γεννηθεί στα ΗΑΕ.

Fujairah

Πολλές από τις περιγραφές των θέσεων εργασίας που θα δείτε καθορίζουν τη φυλή, όπως «μόνο ΕΕ / ΗΠΑ /ΑΥΣΤΡ» και έχω ακούσει ότι τα κλαμπς ανοιχτά κάνουν διακρίσεις με βάση την φυλή για όποιον θέλει να εισέλθει. Οι περισσότεροι κάτοχοι δυτικού διαβατηρίου μπορούν να εισέλθουν ελεύθερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς θεώρηση, αλλά εκείνοι που χρειάζονται θεώρηση θα βρουν ότι θα τους κοστίσει 120 δολάρια για να πάρουν μία κατά την άφιξή τους. Α, επίσης είναι υποχρεωτικό να δηλώσουν τη θρησκεία τους στο έντυπο της αίτησης θεώρησης.

Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να ρίξω μια ματιά - είναι πραγματικά ένα αρκετά συναρπαστικό μέρος. Ίσως την επόμενη φορά θα μεταμφιεστώ με μια μπούρκα - με αυτόν τον τρόπο θα με περάσουν ως Εμιράτη και δεν θα διατρέχω τον κίνδυνο να μου αρνηθούν την είσοδο στα σικ κλαμπ τους.

κάπου μεταξύ Ρας αλ-Καϊμά και Fujairah

* Ο Steve Gοng (γεννημένος το 1985 - φώτο) είναι ένας κινέζικης καταγωγής βραβευμένος φωτορεπόρτερ που ζει στο Λονδίνο και ο οποίος έγινε γνωστός όταν με τις φωτογραφίες του εξέθεσε την ζωή στη Βόρεια Κορέα υπό το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ιλ. Η ταινία του “Pyongyang Style”, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο ως μυστικό φωτορεπορτάζ της χώρας. Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις για τα φωτο-δημοσιογραφικά ταξίδια του σε περισσότερες από 58 χώρες.

** Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από 7 εμιράτα, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αραβικής χερσονήσου. Συνορεύουν με τη Σαουδική Αραβία και το Σουλτανάτο του Ομάν και βρέχονται από τον Περσικό κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν. Από τους περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους, μόνο το 20% έχουν την υπηκοότητα των εμιράτων, καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μεταναστών είναι Ινδοί (περίπου 1,75 εκατ.), ενώ ακολουθούν οι Πακιστανοί (περίπου 1,25 εκατ.) και οι προερχόμενοι από το Μπαγκλαντές (περίπου 500.000).

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Ινδοί είναι και αυτοί μουσουλμάνοι όπως και οι πρώην ...Ινδοί, Πακιστανοί και Μπαγκαντέζοι.
Υπάρχουν επίσης πολλοί Φιλιππινέζοι, μουσουλμάνοι από την νήσο Μιντανάο.

ΒΕ.Λ. είπε...

«δεν τους επιτρέπεται να φέρουν οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς τους»
«οι ακατάλληλοι στέλνονται γρήγορα πίσω στις χώρες τους»
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να λάβετε πολιτογράφηση, ακόμη και αν ζείτε εκεί για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας»
«Ο γάμος με μία γυναίκα από τα Εμιράτα είναι παράνομος και δεν μπορείτε να πάρετε την ιθαγένεια, ακόμη και αν έχετε γεννηθεί στα ΗΑΕ»
«επίσης είναι υποχρεωτικό να δηλώσουν τη θρησκεία τους στο έντυπο της αίτησης θεώρησης».

Κράτος υπόδειγμα, με ιδανική πολιτική μετανάστευσης και πολιτογράφησης.
Και δεν μιλάμε για "ακροδεξιούς", "ναζί", "φασίστες", "ρατσιστές". Μιλάμε για Άραβες.

Η μόνη διαφορά είναι οτι τα ΗΑΕ έχουν μπουκώσει με πετροδολάρια τα στόματα και τις τσέπες των στρατευμένων 'αντιρατσιστών' και διεθνιστών ανά τον κόσμο κι έτσι, ανωτέρα βία, αδυνατούν να υπερασπιστούν τα 'ανθρώπινα δικαιώματα' σε αυτή την εξωτική χώρα, οι δύσμοιροι.