Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Ιταλός καθηγητής του CERN επέκρινε την φεμινιστική άποψη και την «αστυνομία σκέψης» και (surprise!) αποπέμφθηκε


Ένας διακεκριμένος Ιταλός επιστήμονας, ο Alessandro Strumia, τιμωρήθηκε με παύση της συνεργασίας του με το κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN, επειδή σε ομιλία του σε σεμινάριο  του CERN στη Γενεύη, προκάλεσε «σκάνδαλο», υποστηρίζοντας ότι ενώ η Φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, σήμερα, με βάση στοιχεία που παρουσίασε, στην φυσική οι άνδρες υφίστανται διακρίσεις.

Σε slides που παρουσίασε, χαρακτήρισε την ιδέα της μεροληψίας του φύλου εναντίον των γυναικών επιστημόνων "πολιτιστικό μαρξισμό" και μίλησε επίσης για την "PC Thought Police", την αστυνομία σκέψης της πολιτικής ορθότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη του αντιμετωπίστηκε από υστερικές αντιδράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον εξοστρακισμό του.  

Ο Strumia, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα, είπε, οι άνδρες είναι αυτοί που «εφηύραν και έφτιαξαν τη Φυσική», συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα. Παρόλα αυτά υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι οι άνδρες υφίστανται διακρίσεις.

Υποστήριξε ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», ότι «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» και ότι στην πραγματικότητα γίνονται αξιοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των ανδρών. Όπως σημείωσε, «η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απ’ έξω».  «Η φυσική», είπε σε σχόλια που ανέφερε το BBC, «έγινε σεξιστική εναντίον ανδρών».
Με ανακοίνωσή του το CERN -το οποίο έχει γυναίκα φυσικό για γενικό διευθυντή - καταδίκασε την ομιλία του Στρούμια ως «άκρως προσβλητική».

Επίσης, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, το CERN αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υλικό σχετικό με την ομιλία του Στρούμια, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι απλώς παρουσίασε τα γεγονότα ως έχουν.

Ο Strumia παρουσίασε μια σειρά γραφημάτων, τα οποία έδειχναν ότι οι γυναίκες προσλαμβάνονται εις βάρος ανδρών των οποίων η έρευνα αναφέρεται περισσότερο από άλλους επιστήμονες στις δημοσιεύσεις τους, πράγμα που αποτελεί ένδειξη υψηλότερης ποιότητας.
Παρουσίασε επίσης στοιχεία που υποστήριξε ότι οι άντρες και οι γυναίκες ερευνητές αναφέρθηκαν εξίσου στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, αλλά οι άνδρες σημείωσαν σταδιακά καλύτερη βελτίωση καθώς προχώρησε η σταδιοδρομία τους.

Το BBC επικοινώνησε με τον καθηγητή Strumia, ο οποίος είπε: "Οι άνθρωποι λένε ότι η φυσική είναι σεξιστική, η φυσική είναι ρατσιστική, έκανα μερικούς απλούς ελέγχους και ανακάλυψα ότι δεν ήταν, ότι έγινε σεξιστική εναντίον των ανδρών και το είπα".

KO / εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ

4 σχόλια:

BookClub Arcadia είπε...

Ψαξε να δής τι συνέβη στον Συλβαίν Γκουγκενέμ, συγγραφέα του "Ο Αριστοτέλης στο Μον-Σαιν-Μισέλ. Οι ελληνικές ρίζες της χριστιανικής Ευρώπης".

ο συγγραφέας, αφού επισημάνει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού, τονίζει την απόσταση του ευρωπαϊκού πολιτισμού από τον ισλαμικό κόσμο (σσ. 179-209). Αποτιμά δε ότι «ο ευρωπαϊκός πολιτισμός παρέμεινε ελληνιορωμαϊκής και εβραιοχριστιανικής έμπνευσης» (σ. 215).

Συλβαίν Γκουγκενέμ έδειξε με πειστικό τρόπο ότι ο αραβομουσουλμανικός πολιτισμός παρέμεινε ξένος τόσο στην αρχαία ελληνική κληρονομιά, όσο και στην χριστιανική κοσμοαντίληψη, στοιχεία τα οποία βοήθησαν στην συγκρότηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι τοποθετήσεις και προσεγγίσεις του συγγραφέα είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες και σαφείς. Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι οι διαπιστώσεις του βιβλίου είναι πράγματα αυτονόητα, διότι αυτά, στην μετανεωτερική εποχή μας και στην πολυπολιτισμική κοινωνία μας, για ευνοήτους λόγους, ασχέτους προς την επιστήμη, αποσιωπώνται ακόμα και στα σχολικά εγχειρίδια.
Όχι μονον... Ο Συλβαίν Γκουγκενέμ εδιώχθη παντοιοτρόπως, έχασε την θέση του, έφαγε ξύλο και δεν του επετράπει καν να εξηγήσει την θέση του σε σχετικό συνέδριο.

konion είπε...

Ὁ δείκτης cit στὸ Ν εἶναι σύντμηση τοῦ citations, Ncit σημαίνει ἀριθμὸς ἀναφορῶν - παραπομπῶν καὶ STEM εἶναι ἀρτικόλεξο τῶν science, technology, engineering, and mathematics.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τολμας να εκθεσεις τα γεγονοτα ως εχουν και επειδη σε καποιους δεν αρεσουν αυτα που λες και δεν αντεχουν την αληθεια, σε παιρνουν αμεσως με τις πετρες. Ετσι καταντησαμε!

ΠΑΣΥΑ είπε...

ΠΑΣΥΑ - CASSIE JAYE - ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

https://youtu.be/MSebucjXNvM