Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020

Το κυνήγι των επιστημόνων είναι δείγμα «φασισμού»;

Η επίθεση και η διαπόμπευση του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ από «αγνώστους» για μια ακόμα φορά, χαρακτηρίστηκε από σύσσωμο τον (αριστερό-δεξιό) Τύπο και σύσσωμη την (αριστερο-δεξιά) πολιτική σκηνή, «φασισμός», «φασιστική» ενέργεια, «φασιστικές» αντιλήψεις», «φασιστικές» μέθοδοι κλπ. Στο τέλος όλοι ανέκραξαν «δεν θα περάσει ο φασισμός»!

Έχει γίνει πλέον σύνηθες, όταν σε παρόμοια περιστατικά, ακόμα και όταν οι ίδιοι οι «δράστες» αυτοχαρακτηρίζονται «αντιφασίστες» και κραδαίνουν κομμουνιστικά σύμβολα, να μην τολμάει κανείς να τους αποκαλεί αυτό που πραγματικά είναι. (Φανταστείτε ότι ο αριστερός Κοντονής μίλησε πριν λίγο καιρό για «σταλινικές μεθόδους» στον ΣΥΡΙΖΑ και οι δεξιοί τρέμουν μην πουν την λέξη «σταλινικός» και «κομμουνιστής», προτιμώντας την λέξη «φασίστας» που είναι πλέον κατά το newspeak, συνώνυμο του «κακού»).

Παρακάτω ένα μικρό μάθημα ιστορίας από ΕΣΣΔ και Κίνα για τις διαχρονικά θερμές σχέσεις κομμουνιστών – «αντιδραστικών» επιστημόνων .

Σημ.: Ο όρος ιντελιγκέντσια (intelligentsia) χαρακτηρίζει τους διανοούμενους, εκείνους που κατέχουν τη γνώση. Τα μέλη της ιντελιγκέντσιας περιλαμβάνουν τους ακαδημαϊκούς, τους καλλιτέχνες, τους εκπαιδευτικούς, τους συγγραφείς, τους λεγόμενους «ανθρώπους των γραμμάτων» και συχνά τους δημοσιογράφους.

Από την σύστασή της η ρωσική ιντελιγκέτσια ως ξεχωριστή κοινωνική ομάδα, βρισκόταν πάντα ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα στο κέντρο της αντίστασης κατά του δεσποτισμού και της υποδούλωσης της σκέψης. Φυσικό ήταν λοιπόν να πληγεί όλως ιδιαιτέρως από τις σταλινικές εκκαθαρίσεις με τα πρώτα κύματα καταστολής – πολύ μετριοπαθή συγκριτικά – του 1922 και του 1928 - 1931. Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 1937, μια καμπάνια του Τύπου στιγμάτισε τους «παρεκκλίνοντες» στους τομείς της οικονομίας της ιστορίας και της λογοτεχνίας. Στην πραγματικότητα όλοι οι κλάδοι της γνώσης και της δημιουργίας ήταν στο στόχαστρο, ενώ συχνά οι δογματικές και πολιτικές αφορμές συγκάλυπταν αντα­γωνισμούς και φιλοδοξίες. Έτσι, στον τομέα της ιστορίας, οι μαθητές του Ποκρόβσκι, που είχε πεθάνει το 1932, συνελήφθησαν χωρίς καμία εξαίρεση. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι επέμεναν να δίνουν δημόσιες διαλέξεις, και άρα θεωρούνταν ικανοί να επηρεάζουν μεγάλα φοιτητικά ακροατήρια, ήταν εξαιρετικά τρωτοί και η παραμικρή κουβέντα τους μπορούσε να επισημανθεί από αφοσιωμένους καταδότες της αστυνομίας. Τα πανεπιστήμια, τα ινστιτούτα και οι ακαδημίες αποδεκατίστηκαν, ιδιαιτέρως στη Λευκορωσία (όπου 87 από τους 105 ακαδημαϊκούς συνελήφθησαν ως «Πολωνοί κατάσκοποι») και στην Ουκρανία. Στην τελευταία, μια πρώτη εκκαθάριση «εθνικιστών αστών» είχε προηγηθεί το 1933: χιλιάδες Ουκρανοί διανοούμενοι είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι «είχαν μεταβάλει σε οχυρά των εθνικιστών μπουρζουάδων και των αντεπαναστατών την ουκρανική Ακαδημία των επιστημών, το Ινστι­τούτο Σεβτσένκο, την Αγροτική Ακαδημία, το Ουκρανικό Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού, καθώς και τα "κομισαριάτα του λαού για την Παιδεία, τη Γεωργία και τη Δικαιοσύνη".

Οι επιστημονικές κοινότητες που είχαν έστω και μακρινή σχέση με την πολιτική, την ιδεολογία, την οικονομία ή την άμυνα, επλήγησαν εξίσου. Τα σημαντικότερα μυα­λά της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, όπως ο Τουπόλεφ (ο κατασκευαστής του περί­φημου αεροπλάνου) ή ο Κορολέφ (από τους πρωτεργάτες του πρώτου σοβιετικού διαστημικού προγράμματος), συνελήφθησαν και απεστάλησαν σε κάποια από τις ερευ­νητικές μονάδες της NKVD, τις οποίες περιγράφει ο Σολζενίτσιν στον Πρώτο Κύκλο. Συνελήφθησαν επίσης: σχεδόν όλοι (27 στους 29) οι αστρονόμοι του μεγάλου αστερο­σκοπείου του Πούλκοβο, η πλειονότητα των στατιστικολόγων της κεντρικής Διεύθυν­σης της Εθνικής Οικονομίας, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει την απογραφή του Ιανουαρίου 1937 που ακυρώθηκε εκ των υστέρων λόγω της «βαθιάς παραβίασης στοι­χειωδών αρχών της στατιστικής επιστήμης και των οδηγιών της κυβέρνησης», πολυά­ριθμοι γλωσσολόγοι οι οποίοι αντιτίθεντο στη θεωρία του μαρξιστή «γλωσσολόγου» Μαρ, την οποία είχε επισήμως αποδεχθεί ο Στάλιν. Ακόμη, εκατοντάδες βιολόγοι που απέρριπταν τον τσαρλατανισμό του «επίσημου βιολόγου» Λυσσένκο. Ανάμεσα στα πιο γνωστά θύματα περιλαμβάνονταν ο καθηγητής Λέβιτ, διευθυντής του ιατρικού- γενετικού Ινστιτούτου, ο Τουλιακόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου δημητριακών, ο βο­τανολόγος Γιανάτα και ο ακαδημαϊκός Βαβίλοφ, πρόεδρος της Ακαδημίας Λένιν των Αγροτικών Επιστημών, ο οποίος συνελήφθη στις 6 Αυγούστου 1940 και πέθανε στη φυλακή στις 26 Ιανουάριου 1943.

Στην Κίνα του Μάο, οι ερυθροφρουροί του έψαχναν να βρουν τους "εχθρούς της "Πολιτιστικής Επανάστασης", με ειδική εντολή να εκκαθαρίσουν τις κατά τόπους κομματικές ηγεσίες, τον Τύπο και τα πανεπιστήμια από τους "ρεβιζιονιστές". Τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο διακόπηκαν και καθηγητές διαπομπεύτηκαν στους δρόμους φορώντας πινακίδες με την επιγραφή "Είμαι διανοούμενος, εχθρός του κόμματος". Γιατροί και νοσοκόμοι υποχρεώθηκαν να φορέσουν επιγραφές στις οποίες έγραφαν οι ίδιοι "Αντιδραστικός διανοούμενος" και "Σκυλάκι της μπουρζουαζίας".

Σε όλη την Κίνα δάσκαλοι, πρώην ιδιοκτήτες και διανοούμενοι ταπεινώθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν. Κυνηγήθηκαν από γείτονες, συναδέλφους και μαθητές που παρασύρθηκαν από «επαναστατικό πάθος» και προσωπικές μνησικακίες… Οι Ερυθροφρουροί έσπασαν ναούς, έκαψαν βιβλία και κατέστρεψαν ιστορικούς θησαυρούς. Τα πανεπιστήμια είχαν κλείσει και οι μαθητές έχασαν χρόνια σχολικής εκπαίδευσης. Άνθρωποι κατηγορήθηκαν ότι ήταν «ταξικοί εχθροί» επειδή ξέχασαν ένα σύνθημα από το Κόκκινο Βιβλιαράκι ή επειδή φορούσαν «δυτικά ρούχα». Ολόκληρα σχολεία ελίτ μουσικών και ομάδων αθλητών στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας. Οι διανοούμενοι κρατήθηκαν σε φυλακές που ονομάζονται υπόστεγο αγελάδων. Η μόνη φορά που έβλεπαν τους συζύγους τους ήταν κατά τη διάρκεια ετήσιων συζυγικών επισκέψεων. «Αντικοινωνικοί» αγρότες αναγκάστηκαν να στέκονται για ώρες με κατεβασμένα τα κεφάλια τους ικετεύοντας για συγχώρεση. Ανώτερους αξιωματούχους τους ξυρίζανε και τους γέμιζαν το στόμα με βρώμικα γάντια και τους έριχναν μελάνι και μπογιά, ενώ τους ανάγκαζαν συχνά να υποκλίνονται, έχοντας με προσβλητικές ταμπέλες κρεμασμένες από το λαιμό τους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από το «Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού» (σ. 224-226) και από εδώ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε "σταλινικές μέθοδοι" είναι φίλε μου. "Κομμουνιστικές" τελεία και παύλα.

Ανώνυμος είπε...

https://anarchypress.wordpress.com/2020/10/31/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%b7/

ουδεμια σχεση με της αναρχικες ιδεες εχουν τουτοι μπορει να χρησιμοποιουν συμβολα της αναρχιας στην πραγματικοτητα αθλιες κρατικιστικες πρακτικες απορω πως οι αναρχικοι ανεχονται τετοιες αθλιες πρακτικες εγω δεν ειμαι καθολου συμπαθον του πρυτανη αλλα δεν θα χρησιμοποιησω πρακτικες του κρατους εδω μιλαμε για ενα κομμουνιστικο κρατισμο και οχι για αναρχια μην ξεχναμε οτι ο μπακουνιν και ο προυντον εκραζαν τον μαρξ και την δικτατορια του προλεταριατου

Unknown είπε...

Απλα κομουνιστικες παψτε πια με τη καραμελα του φασισμου...

Thales είπε...

Η ιδεολογικη κυριαρχια της Αριστερας στα Μεταπολεμικα χρονια και ιδιως στα χρονια της Μεταπολιτευσης ειχε κατα την γνωμη μου ως βασικη ως κυρια αιτια την θεμιτη αλλα και ιδιως αθεμιτη προσδοκια 'νομης' της εξουσιας απο μεγαλες πληθυσμιακες ομαδες του λαου. Απο τις ομαδες του λαου εκεινες που λογω του εμφυλιου πολεμου εμειναν στο περιθωριο του πολιτικου γιγνεσθαι.Πολλες φορες (αλλα οχι παντα) απολυτα δικαιολογημενα.Αυτη ειναι μια αληθεια που δεν αρεσει στην αριστερα που μετα την στρατιωτικη της συντριβη ειχε για δεκαετιες και κατα δηλωση της τα οπλα παρα ποδα!!.Η προσδοκια λαφυραγωγησης του κρατους και της οικονομιας ηταν αυτη που θεριεψε την ιδεολογικη της κυριαρχια οπως επισης και η επιθυμια εκδικησης για την ηττα.Μην προσπαθεις να πεισεις καποιον που δεν θελει να καταλαβει ελεγε παλια ο Δημοκριτος!! Ουτως η αλλως τα ηθικα προταγματα της Αριστερας και ιδιως αυτα του Μαρξισμου ηταν και ειναι εντελως ξενα με την Ελληνικη ιδιοσυγκρασια. Και κατωτερα απο καθε αποψη ακομα και απο τα κλασσικα αντιστοιχα της δυτικης κοινοβουλευτικης δημοκρατιας που ευαγγελιζονταν και ευαγγελιζεται ακομα ανεπιτυχως η αστικη πολιτικη ταξη της δεξιας και του κεντρου(ας την πουμε ετσι).Η προσδοκια κουρσευσης του κρατους διασφαλιζε στο θυμικο των περισσοτερων μαρξιστων- αριστερων (πλην εξαιρεσεων) τον γρηγορο και απροσκοπτο πλουτισμο μεσω των μαζικων,ανεδαφικων, αναιτιων και ακρως προσοδοφορων διορισμων αρχικα και πιο περιπλοκων μεθοδευσεων και χειρισμων μετεπειτα.Παντα δια μεσου του προσφιλους για την Αριστερα κρατους.Του κρατους πατερουλη!! Ουτε για μια στιγμη η μεγαλη αυτη μεριδα του πληθυσμου δεν προσμετρησε και δεν υπολογισε τις Δυτικες και Ευρωπαικες αξιες της ισονομιας της ισομερους αναπτυξης του κρατους δικαιου και της επιχειρηματικοτητας. Καμμια ιδεολογια της δεξιας (επιχειρηματικοτητα,εναλλαγη κομματων, φιλελευθερισμος, κρατος δικαιου κλπ) δεν θα μπορουσε να συγκρατησει την αναριθμητη στρατευμενη αδηφαγια που επελαυανε σαν οδοστρωτηρας.Το κινητρο ηταν η λυσσα για ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και ολα τα αλλα ηταν πομφολυγες!!! Η δεξια-αστικη-κοινοβουλευτικη δημοκρατια μπορουσε να συγκρατησει ιδεολογικα πληθυσμους με πιο νηφαλιες και ισορροπημενες προσδοκιες αναπτυξης και ατομικης εξελιξης.Πληθυσμους με καλυτερη παιδεια (δεν εννοω πτυχια) και πιο ηθικη και εθνικη συνειδηση.Η Αριστερη Ιδεολογικη Κυριαρχια ελαμψε δια των αριστερων ταγων της Τεχνης ιδιως(Θεοδωρακης, Ριτσος,Κουν, Σαββοπουλος, Κατρακης, Φαραντουρη, Νταλαρας κλπ κλπ κλπ) αλλα και πολιτικων, πανεπιστημιακων καθε ειδους και αριστερης ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ αποχρωσης. Φτασαμε ως κοινωνια ΤΙΠΟΤΑ να μην επιβεβαιωνεται ΤΙΠΟΤΑ να μην πιστοποιοειται ως αληθες ως εμπιστο η ως αξιολογο αν δεν φερνει επανω του την οποια πιστοποιηση της Αριστερης Ιντελγκεντζιας..... ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!!!!! ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ!!!! Πρεπει να σταματησει η αρλουμπολογια και οι ιδεοληψιες της Αριστερας και πρεπει η δημοκρατικη αστικη παραταξη να ξεφυγει απο την ραστωνη το βλακωδες λαιφ σταιλ και την αποστασιοποιηση που την εχει σαπισει κυριολεκτικα. Και να αρθρωσει ΛΟΓΟ!!!!Ο κοιμωμενος γιγαντας θα πρεπει επιτελους να ξυπνησει!!! ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΕΣΗ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο Στάλιν τι ήταν;

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάς ο φασισμός θεωρείται το απόλυτο κακό κακό όχι μόνο από τους κομμουνιστες,αλλά και από τους ορισμένους "εθνικιστές".

Ανώνυμος είπε...

https://www.brighteon.com/22449929-c3ce-4998-960b-44f28aff32d7