Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Η Αυστραλία αναμένει να γίνει μια «κοινωνία χωρίς μετρητά» μέχρι το 2031 (σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μέχρι το 2024)

 

LifeSiteNews / ΚΟ

Η Αυστραλία εγκαταλείπει γρήγορα το χρήμα στην φυσική του μορφή και προβλέπεται ότι θα γίνει μια «κοινωνία χωρίς μετρητά» (‘cashless society’) μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς.

Από το 2019, οι τράπεζες έχουν αφαιρέσει 3.800 ΑΤΜ σε ολόκληρη τη χώρα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των ταμειακών μηχανών της Αυστραλίας, ανέφερε το news.com.au. Οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της Αυστραλίας, εν τω μεταξύ, έχουν κλείσει οριστικά 459 υποκαταστήματα.

Η CBA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, έχει τώρα μόλις 875 υποκαταστήματα, σε σύγκριση με 1.200 που διέθετε πριν από τον COVID-19. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα έχει περικόψει τα ΑΤΜ κατά περισσότερο από το ήμισυ, έχοντας αφήσει 2.000.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, πάνω από 200 προάστια δεν έχουν τρόπο να βρουν μετρητά στην περιοχή τους, σύμφωνα με το news.com.au, και 300 δεν έχουν κατάστημα τραπέζης.

Οι ψηφιακές συναλλαγές κυριαρχούν ήδη στην Αυστραλία, όπου λιγότερο από το 25 τοις εκατό των συναλλαγών αφορούν φυσικό χρήμα και το 80 τοις εκατό των κατοίκων προτιμούν το virtual banking (εικονικές τραπεζικές συναλλαγές).

Η στροφή στην ψηφιακή τεχνολογία, είπαν οι ειδικοί, θα αφήσει τη χώρα ουσιαστικά χωρίς μετρητά έως το 2031 ή νωρίτερα.

Ο καθηγητής Robert Breunig του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας είπε στο news.com.au το περασμένο φθινόπωρο ότι ο COVID-19 επιτάχυνε τη μετάβαση στο online banking, κάτι που θα βοηθήσει τις αρχές να παρακολουθούν και να φορολογούν πιο εύκολα τις πληρωμές. «Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους φόρους κάνοντας εργασίες τύπου μετρητών και αν δεν υπάρχουν μετρητά κάτω από το τραπέζι, τότε θα είναι ευκολότερο να παρακολουθούν πραγματικά τις συναλλαγές», είπε ο Breunig.

Σε μια έρευνα ειδικών που διεξήχθη από το Finder πέρυσι, το 89 τοις εκατό είπε ότι πιστεύει ότι ο COVID έχει επισπεύσει την κατάρρευση των μετρητών. Το 56% είπε ότι το φυσικό νόμισμα πιθανότατα θα εξαφανιστεί στην Αυστραλία μέσα σε 10 χρόνια, αν και αυτό θα μπορούσε ήδη από το 2024, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

«Τα μετρητά έχουν ήδη ωθηθεί στα άκρα της οικονομίας μας και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μόνο μετρητά είναι λίγες. Να περιμένετε να γίνουν ακόμη πιο σπάνιες», δήλωσε ο Graham Cooke, επικεφαλής της έρευνας καταναλωτών για το Finder. «Ο Finder προέβλεψε μια κοινωνία χωρίς μετρητά στην Αυστραλία μέχρι το 2036 πριν από μερικά χρόνια, αλλά σήμερα ακόμη και αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να δείχνει πολύ μακρινό».

Η ώθηση για εύκολα ανιχνεύσιμες ψηφιακές πληρωμές υποστηρίζεται από καιρό από τη λίμπεραλ παγκόσμια ελίτ.

Ο Μπιλ Γκέιτς χαιρέτισε την ανάπτυξη εικονικών νομισμάτων, λέγοντας σε πρόσφατο φόρουμ κρυπτονομισμάτων ότι «μπορούν να μειώσουν το κόστος μιας σειράς συναλλαγών έως και 90%, παρέχοντας σχεδόν καθολική πρόσβαση σε καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Στο βιβλίο του Klaus Schwab, “COVID-19: The Great Reset”, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ παρουσιάζει τις σκέψεις του για την άνοδο ενός παγκόσμιου ψηφιακού νομίσματος. Η κομμουνιστική Κίνα, παρατήρησε ο Schwab, «είναι χρόνια μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος σε συνδυασμό με ισχυρές πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών».

Και σε ένα άρθρο πέρυσι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρότεινε ένα σύστημα κοινωνικής βαθμολόγησης πιστώσεων όπως αυτό της Κίνας που θα καθόριζε την καταλληλότητα των πιστώσεων με βάση το ιστορικό αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα ανοίξει συζήτηση σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες προσπάθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.

ΚΟ / πηγή

6 σχόλια:

  1. Εδώ και καιρό οι συστημικές τράπεζες κλείνουν τα επαρχιακά υποκαταστήματά τους και διατηρούν μόνον αυτά στις πρωτεύουσες των νομών. Στην θέση τους αφήνουν μόνον τα ΑΤΜ.
    Με το άϋλο χρήμα θα χάσουμε πλήρως την ελευθερία μας.
    Φταίμε όμως κι εμείς, όλοι μας.
    Υπάρχουν ακόμη επαγγελματικές τάξεις που δουλεύουν με μαύρα και πλουτίζουν απίστευτα. Εξ ιδίας εμπειρίας γνωρίζω ότι μιά από αυτές είναι οι γιατροί, ιδιώτες και δημοσίου. Αυτοί ζητούν κι εμείς στην απελπισία μας τους τα δίνουμε μαύρα.
    Το κράτος άλλο που δεν θέλει. Η κατάληξη νομοτελειακή.
    Άϋλο χρήμα λοιπόν κι όλοι μαζί στο καζάνι. Άξιοι της μοίρας μας.

    Τάσος.

    "Γύρισες" κι αυτό είναι ευχάριστο. Αντέχεις όπως και η ομάδα σου στις κατακτήσεις τίτλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα και "μαύρα" να μην υπήρχαν, και όλοι να δηλωναμε όλα, πάλι θα επέβαλλαν το "πλαστικό" ή το "ηλεκτρονικό" χρήμα. Είναι η ύψιστη μορφή ελέγχου, παρακολούθησης, εξουσίας κτλ.

      Διαγραφή
  2. Και μετά ακολουθεί το τσιπάκι
    Ξεκάθαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα, χα. Τάσο, είσαι σταθερή αξία στον ΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους επέστρεψες ! Προς στιγμήν μας τρόμαξες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εναλλακτική πληροφόρηση με αναφορά της πηγής και χωρίς αφορισμούς και συναισθηματισμούς. Ειδήσεις κι άρθρα που δεν θα διαβάσεις αλλού και δεν θα πιστεύεις τι είναι αυτό που μόλις διάβασες. Και θα είναι είδηση επιπέδου...Φιδονησίου ή βομβαρδισμένου τζαμιού.
    Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με τον πολιτικό προσανατολισμό του ΚΟ, αυτού του είδους η πληροφόρηση είναι είδος σε εξαφάνιση και καλό θα ήταν να μην εξαφανιστεί.
    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που ΔΕΝ δημοσιεύονται: όσα δεν έχουν σχέση με το θέμα της ανάρτησης, όσα αποβλέπουν σε διαφήμιση, όσα είναι γραμμένα σε greeklish, όσα εκθέτουν προσωπικά δεδομένα, όσα είναι γεμάτα μίσος για λαούς ή κοινωνικές ομάδες, όσα είναι κακόβουλα, όσα είναι υβριστικά, όσα έχουν εριστική διάθεση και όσα είναι εντελώς βλακώδη (plus: σεντόνια, τρολιές & μπαρούφες). Με "ανώνυμους" δεν ανοίγουμε κουβέντα. Εάν αργεί η δημοσίευση ενός σχολίου, κάντε υπομονή. Αν περάσει πολύς καιρός, μάλλον θα το έχει φάει η μαρμάγκα.