Το άρθρο είναι από το την Guardian. Η μετάφραση, ο τίτλος της ανάρτησης και τα εισαγωγικά είναι του 'βάρβαρου' ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
Όταν ο Αφρο- Κουβανός ‘καλλιτέχνης’ από τη Νέα Υόρκη Αντρές Σεράνο (Andres Serrano) βύθισε ένα πλαστικό σταυρό σε ένα ποτήρι με τα ούρα του και το φωτογράφισε το 1987 με τον τίτλο ‘Piss Christ’ (για το ‘Piss’ βλέπε εδώ), είπε ότι ήθελε να δείξει την ‘κατάχρηση της θρησκείας’.
Πολλές διαμάχες ακολούθησαν για διάφορα ‘έργα’ του από τότε, με αποκορύφωμα την Κυριακή των Βαΐων, όταν το ‘έργο’ του δέχτηκε επίθεση με σφυριά και καταστράφηκε από Γάλλους φονταμενταλιστές καθολικούς από τη πόλη της Αβινιόν.
Οι βίαιες χαρακιές στο ‘έργο’ καθώς και σε μια άλλη φωτογραφία του Serrano που έδειχνε μία καλόγρια να κάνει διαλογισμό, έχει βυθίσει τη κοσμική Γαλλία σε μία εις βάθος διερεύνηση γύρω από τον χριστιανικό φονταμενταλισμό και της χρήσης του θρησκευτικού λαϊκισμού από τον Nicolas Sarkozy στην προσπάθειά του για επανεκλογή τον επόμενο χρόνο.
Σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή σε μια παλιά διαφωνία μεταξύ του Serrano και των θρησκευτικών δικαιωμάτων που χρονολογείται από περισσότερο από 20 χρόνια, της εποχής του ρεπουμπλικανισμού του Ρήγκαν στις ΗΠΑ.
Η φωτογραφία, φτιάχτηκε το 1987, ως μέρος μίας σειράς ‘έργων’ του Serrano στα οποία θρησκευτικά αντικείμενα βυθίζονταν σε υγρά όπως αίμα και ανθρώπινο γάλα.
Το ‘έργο’ προκάλεσε σκάνδαλο όταν εκτέθηκε το 1989 για το γεγονός ότι, όπως ισχυρίστηκε γερουσιαστής, βραβεύτηκε και επιδοτήθηκε με 15000 δολάρια από Δημόσια Υπηρεσία των Τεχνών στις ΗΠΑ.
Το 1989, η κριτική των δεξιών χριστιανών γερουσιαστών για το ‘Piss Christ’ οδήγησε σε μια έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με τη δημόσια χρηματοδότηση ‘έργων τέχνης’. Ο Δημοκρατικός Τζέσε Τζέιμς δήλωσε στην Γερουσία ότι ο Serrano «δεν είναι καλλιτέχνης. Είναι ένας κόπανος (αγγλικά: jerk. Ερμηνεύεται και χειρότερα…)».
Ο Serrano (φωτο) υπερασπίστηκε την φωτογραφία του ότι αποτελεί κριτική για το "δισεκατομμυρίων δολαρίων Χριστό της βιομηχανίας του κέρδους» και «καταδίκη για εκείνους που κάνουν κατάχρηση της διδασκαλίας του Χριστού για τους δικούς τους πρόστυχους σκοπούς». Έγινε στόχος βανδαλισμού στην Αυστραλία, και νεοναζί λεηλάτησαν μία ‘έκθεση’ του Serrano στη Σουηδία το 2007.
Η φωτογραφία έχει εκτεθεί στη Γαλλία, πολλές φορές χωρίς κάποιο περιστατικό. Η συγκεκριμένη έκθεση που βρίσκονταν στην γκαλερί έπαυλη του 18ου αιώνα του dealer έργων τέχνης Yvon Lambert, στην Αβινιόν, επρόκειτο να λήξει τον επόμενο μήνα, αλλά πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησε μια συντονισμένη εκστρατεία διαμαρτυρίας.
Η ‘Civitas’, μια ομάδα που λέει ότι έχει ως στόχο τον εκ νέου εκχριστιανισμό της Γαλλίας, εγκαινίασε μια online αίτηση και κινητοποίησε και άλλες φονταμενταλιστικές ομάδες. Ο συντηρητικός αρχιεπίσκοπος του Vaucluse, Jean-Pierre Cattenoz, αποκάλεσε το ‘έργο’ "απεχθές" και είπε ότι ήθελε αυτό το "σκουπίδι" να φύγει από τους τοίχους της γκαλερί. Την περασμένη εβδομάδα η γκαλερί έκανε καταγγελίες για «εξτρεμιστική παρενόχληση» από φονταμενταλιστικές χριστιανικές ομάδες που ήθελαν το ‘έργο’ να απαγορευτεί στη Γαλλία.
Ο Lambert, ένας από τους πιο γνωστούς εμπόρους έργων τέχνης της Γαλλίας, κατήγγειλε ότι δεχόταν «διώξεις» από εξτρεμιστές που τού είχαν αποστείλει δεκάδες χιλιάδες emails παραπόνων και βομβάρδισαν το μουσείο με spam. Παρομοίασε την ατμόσφαιρα σαν «μια επιστροφή στο μεσαίωνα».
Το Σάββατο, περίπου 1.500 χριστιανοί διαδηλωτές διαδήλωσαν με πορεία μέσα στη Αβινιόν μέχρι τη γκαλερί. Στην ομάδα διαμαρτυρίας συμμετείχε και ένας περιφερειακός σύμβουλος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο πρόσφατα πέτυχε υψηλά ποσοστά στην περιοχή Vaucluse στις τοπικές εκλογές. Στην γκαλερί αμέσως μπήκε πλεξιγκλάς μπροστά από τη φωτογραφία και ανατέθηκε σε δύο φύλακες της γκαλερί να στέφονται μπροστά της.
Αλλά το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, τέσσερα άτομα με γυαλιά ηλίου ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών μπήκαν στην έκθεση λίγο μετά που άνοιξε στις 11 το πρωί. Ένας έβγαλε ένα σφυρί από την κάλτσα του και απείλησε τους φρουρούς με αυτό. Ο φύλακας άρπαξε έναν άλλο άνδρας από τη μέση, αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η ομάδα κατάφερε να χτυπήσει με το σφυρί την οθόνη πλεξιγκλάς και να σκίσει την φωτογραφία με άλλο αιχμηρό αντικείμενο, κατσαβίδι ή παγοκόφτη. Έσπασαν επίσης ένα άλλο έργο, που έδειχνε τα χέρια μιας καλόγριας που έκανε διαλογισμό.
Ο διευθυντής της γκαλερί, Eric Mézil, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει εκ νέου την έκθεση με τα κατεστραμμένα έργα, "ώστε οι άνθρωποι να δουν τι μπορούν να κάνουν οι βάρβαροι». Είπε ότι υπάρχει ένα είδος «Ιεράς Εξέτασης» με το ‘έργο τέχνης’.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα Libération γιατί υπήρχε τώρα διαμαρτυρία για το ‘έργο’, ο Mézil τόνισε την ομιλία του Σαρκοζί τον Μάρτιο περί «χριστιανικής κληρονομιάς της Γαλλίας» στο Puy-en-Velay, όπου κήρυξαν οι πρώτοι Σταυροφόροι.
Είπε ότι υπήρχε ένα κλίμα έντασης, με διαδηλωτές να μιλούν προσβλητικά στο προσωπικό του μουσείου που είχαν βορειοαφρικανική καταγωγή. Ένας φρουρός είπε ότι άκουσε: "Θα πάω να ρίξω ούρα γαϊδάρου στο Κοράνι". Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο μουσείο μιλούσε για "βύθισμα του ημερολογίου της Άννας Φρανκ στα ούρα».
Ο Γάλλος υπουργός πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν, καταδίκασε τους βανδαλισμούς ως επίθεση εναντίον των «θεμελιωδών ελευθεριών της δημιουργίας και της έκφρασης», αλλά αναγνώρισε ότι το έργο τέχνης θα μπορούσε να σοκάρει το ακροατήριο.
Ο γενικός γραμματέας της Civitas, Alan Escada, είπε στην ‘Le Dauphiné Libéré’: «Εγώ δεν υποστηρίζω ούτε καταδικάζω αυτό που συνέβη», προσθέτοντας ότι η επίθεση στην εικόνα «αντανακλά μια κατανοητή οργή» κατά του μουσείου.
Μήνυση στην αστυνομία κατέθεσαν φρουροί της γκαλερί.
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που ΔΕΝ δημοσιεύονται: όσα δεν έχουν σχέση με το θέμα της ανάρτησης, όσα αποβλέπουν σε διαφήμιση, όσα είναι γραμμένα σε greeklish, όσα εκθέτουν προσωπικά δεδομένα, όσα είναι γεμάτα μίσος για λαούς ή κοινωνικές ομάδες, όσα είναι κακόβουλα, όσα είναι υβριστικά, όσα έχουν εριστική διάθεση και όσα είναι εντελώς βλακώδη (plus: σεντόνια, τρολιές & μπαρούφες). Με "ανώνυμους" δεν ανοίγουμε κουβέντα. Εάν αργεί η δημοσίευση ενός σχολίου, κάντε υπομονή. Αν περάσει πολύς καιρός, μάλλον θα το έχει φάει η μαρμάγκα.