Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Στη Σουηδία επέτρεψαν στους μουεζίνηδες να κραυγάζουν από τους μιναρέδες



Από τη ΦΩΝΗ της ΡΩΣΙΑΣ
           
Ο μουεζίνης του τεμένους στο Μποτκίρκα (Botkyrka), προάστιο της Στοκχόλμης πήρε άδεια να καλεί τους μουσουλμάνους για προσευχή από τον Μιναρέ. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο ήταν απαγορευμένο στη Σουηδία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο έχει δημιουργηθεί κοινωνικό προηγούμενο για ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Ευρώπη αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των μεταναστών, που πρεσβεύουν το Ισλάμ και συχνά τα έθιμά τους έρχονται σε αντίθεση με τις εγχώριες παραδόσεις και τους νόμους ακόμη. Μέχρι τώρα στη Σουηδία δεν εμφανίζονταν έντονες συγκρούσεις για θρησκευτικούς λόγους. Οι σουηδικές Αρχές, επιτρέποντας τη δημόσια πρόσκληση σε ναμάζ, προσπαθούν να αποτρέψουν με αυτό τον τρόπο τις ενδεχόμενες διενέξεις, αλλά η μέθοδος που έχουν επιλέξει για αυτό, είναι, για να πώ ήπια, αρκετά παράξενη,- είπε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ρομάν Σιλάντιεφ.

Από καθαρά τεχνική άποψη – η απόφασή τους δεν έχει κανένα νόημα. Η προειδοποίηση των Μουσουλμάνων για την έναρξη του ναμάζ μετά την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να γίνεται εύκολα και χωρίς τις κραυγές από τους μιναρέδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Μουσουλμάνοι ξέρουν πολύ καλά πότε θα πρέπει να πάνε για προσευχή.

Ωστόσο, το προηγούμενο έχει δημιουργηθεί. Οι Μουσουλμάνοι, μάλιστα, όχι μόνο στη Σουηδία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν από τώρα να επιμένουν στην εκτέλεση των ιεροτελεστιών τους στην οικεία τους μορφή και για τις Ευρωπαϊκές Αρχές θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αναχαιτίζουν αυτή την τάση,- είπε ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μακάρκιν.

- Εκείνες οι χώρες της Ευρώπης, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι παραδοσιακά πρεσβεύουν τον χριστιανισμό, σήμερα απομακρύνονται σε μεγάλο βαθμό από την θρησκευτική τους ταυτότητα. Η θρησκευτική ταυτότητα είχε επηρεαστεί αισθητά παντού από την κρίση.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο στα αρχαία ευρωπαϊκά μοναστήρια ανοίγουν εστιατόρια και ξενοδοχεία και οι εγκατελειμένοι καθολικοί Ναοί μετατρέπονται σε τζαμιά. Η ευρωπαϊκή νεολαία ντρέπεται την πίστη των προγόνων της, ενώ οι οπαδοί του Ισλάμ, αντίθετα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους πιο φωναχτά και πιο επίμονα,- είπε ο Λεονίντ Σιουκιγιάινεν, εμπειρογνώμονας στα ζητήματα του Νόμου της Σαρίας.

- Οι Μουσουλμάνοι σήμερα αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να αναζητούν τέτοιες μορφές συνύπαρξής τους με το Ισλάμ, που θα επέτρεπαν τη διατήρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας και των υψηλών προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εννοείται ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τους Ευρωπαίους, αλλά και από τους μουσουλμάνους.

Κατά πόσο η τακτική των υποχωρήσεων απέναντι στις ισλαμικές κοινότητες θα επιτρέψει την εκτόνωση των διαθρησκευτικών και διαπολιτισμικών διαφορών; Προς το παρον μπορούμε να μιλάμε μόνο για την κρίση της ευρωπαϊκής πολιτικής της πολυπολιτισμικότητας.

ΚΟ: Πάρτε μια γεύση για το τι θα ακούγεται σε λίγο στις πολυπολιτισμικές μας γειτονιές (εδώ γειτονιά στη Χάγη)



2 σχόλια:

  1. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' ότι φαίνεται από ηχορύπανση μόνο οι καμπάνες τους ενοχλούν .Και από θρησκείες ,όλες είναι καλές και άγιες εκτός από μία που θα πρέπει να εξαλειφθεί, η χριστιανική . Το μένος τους ενάντια στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού ,δεν μας αφήνει αμφιβολίες για το ποιοί πραγματικά είναι και τι επιδιώκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που ΔΕΝ δημοσιεύονται: όσα δεν έχουν σχέση με το θέμα της ανάρτησης, όσα αποβλέπουν σε διαφήμιση, όσα είναι γραμμένα σε greeklish, όσα εκθέτουν προσωπικά δεδομένα, όσα είναι γεμάτα μίσος για λαούς ή κοινωνικές ομάδες, όσα είναι κακόβουλα, όσα είναι υβριστικά, όσα έχουν εριστική διάθεση και όσα είναι εντελώς βλακώδη (plus: σεντόνια, τρολιές & μπαρούφες). Με "ανώνυμους" δεν ανοίγουμε κουβέντα. Εάν αργεί η δημοσίευση ενός σχολίου, κάντε υπομονή. Αν περάσει πολύς καιρός, μάλλον θα το έχει φάει η μαρμάγκα.