Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

91χρονος λευκός βετεράνος ηγέτης του αγώνα κατά του απαρτχάιντ δολοφονήθηκε αποκλειστικά και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τουΟ Marcus Jean (φωτο) δικάζεται σήμερα για τη δολοφονία του Murray Wrobel σε ένα έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα.

Η δίκη είναι σε εξέλιξη για την δολοφονία ενός ηλικιωμένου παλαιού ηγέτη κατά του  απαρτχάιντ που πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων του από επίθεση που δέχθηκε το 2012. Η δίκη αποκάλυψε ότι ο ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ δέχτηκε επίθεση αποκλειστικά και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός του.

Ο Murray Wrobel εργάστηκε για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ως γλωσσολόγος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανέκρινε υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματικούς που συλλαμβάνονταν.

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε στη Νότια Αφρική και συν-ίδρυσε μια βρετανική οργάνωση αλληλεγγύης που στόχευε στην ανατροπή του απαρτχάιντ.

Στη συνέχεια, το 2012, σε ηλικία 91 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα σε μια ρατσιστική δολοφονική επίθεση.
Στην φωτογραφία, ο Murray Wrobel συνοδεύει έναν αιχμάλωτο Γερμανό στρατηγό στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Πήγε σε ένα τοπικό κατάστημα με ένα σκούτερ για ανάπηρους. Εκεί ήταν ο Marcus Jean, ο οποίος άρχισε να του επιτίθεται λεκτικά με ρατσιστικά επίθετα και βλαστήμιες. Ο Jean είπε στον Wrobel «Εσύ και το είδος σου θα πρέπει να ήσασταν νεκροί εδώ και πολύ καιρό».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον Wrobel, σπάζοντάς του το ισχίο του. Η υγεία του Wrobel επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω του τραυματισμού του και πέθανε λίγο αργότερα.

Όπως γράφει η Telegraph, ο εισαγγελέας David Harounhoff είπε ότι ο κ. Wrobel είχε σταθμεύσει το σκούτερ του στο κατάστημα στις 26 Μαΐου 2012, όταν εντόπισε ότι ο κατηγορούμενος είχε  σταθμεύσει το ποδήλατό του κοντά στα τρόλεϊ.

Ο δικηγόρος είπε στο δικαστήριο ότι ο κ. Wrobel ενημέρωσε τον Jean ότι δεν ήταν καλό μέρος το συγκεκριμένο για να παρκάρει, και τότε ο κατηγορούμενος ξεκίνησε ένα χείμαρρο επιθετικών φράσεων και προσβολών και στη συνέχεια, τον έσπρωξε και έπεσε κάτω.

Τους επόμενους μήνες η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται και δυστυχώς, στις 16 Μαρτίου του περασμένου έτους πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένας μάρτυρας, ο Lacey-Brennan, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος πέρασε μπροστά του και του είπε ότι ο ηλικιωμένος είναι «ένας ρατσιστής μπ*****ς, ένας ρατσιστής γέρος» και κατόπιν άρχισε να τρέχει μακριά.
EFF
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Σχόλια που ΔΕΝ δημοσιεύονται: όσα δεν έχουν σχέση με το θέμα της ανάρτησης, όσα αποβλέπουν σε διαφήμιση, όσα είναι γραμμένα σε greeklish, όσα εκθέτουν προσωπικά δεδομένα, όσα είναι γεμάτα μίσος για λαούς ή κοινωνικές ομάδες, όσα είναι κακόβουλα, όσα είναι υβριστικά, όσα έχουν εριστική διάθεση και όσα είναι εντελώς βλακώδη (plus: σεντόνια, τρολιές & μπαρούφες). Με "ανώνυμους" δεν ανοίγουμε κουβέντα. Εάν αργεί η δημοσίευση ενός σχολίου, κάντε υπομονή. Αν περάσει πολύς καιρός, μάλλον θα το έχει φάει η μαρμάγκα.