Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η «ετυμηγορία της κάλπης»



Ήμουν δικαστικός αντιπρόσωπος σε ορεινό χωριό της Πελοποννήσου. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εκλογέων, περίπου το 70%, ήταν ηλικιωμένοι. Ορισμένοι αρκετά προχωρημένης ηλικίας. Κι όμως έρχονταν να ψηφίσουν. Κάποιους κυριολεκτικά τους έφερναν. Δεν ήταν μόνο λόγω αδυναμίας σωματικής εξ αιτίας του γήρατος, (ου γαρ έρχεται μόνον) αλλά και διανοητικής. Η ουσία ήταν ότι σχεδόν όλοι είχαν «έτοιμο» από πριν το ψηφοδέλτιο. Το αν το είχαν βάλει από πριν οι ίδιοι στην τσέπη τους για να μην μπερδευτούν, ή τους είχαν βάλει άλλοι «για σιγουριά», αυτό είναι ένα θέμα. (Πάντως δεν αποφεύχθηκαν τα άκυρα λόγω «μπερδέματος» των δύο ψηφοδελτίων). Υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι που έμοιαζαν «χαμένοι». Ήταν λυπηρό το θέαμα. Στην ουσία τους έφεραν οι άλλοι (παιδιά, εγγόνια, ανίψια, μπατζανάκια, κουνιάδια, υποψήφιοι) ίσα - ίσα για να ψηφίσουν αυτό που είχαν εκλέξει οι άλλοι (παιδιά, εγγόνια, ανίψια, μπατζανάκια, κουνιάδια, υποψήφιοι). Κάποιοι για να μην ταλαιπωρείται ο παππούς που αδυνατούσε να περπατήσει ως το παραβάν (και να μην γίνει καμιά «στραβή») ζητούσαν να βάλουν οι ίδιοι το ψηφοδέλτιο (που τους είχαν από πριν δώσει) στο φάκελο και από κει στην κάλπη. Σε συζήτηση μελών της εφορευτικής επιτροπής, ακούστηκε ότι υποψήφιος αιρετός επισκέφτηκε καταυλισμό τσιγγάνων και έδωσε «20 ευρώ» σε κάθε έναν κάτοικο του καταυλισμού για να τον ψηφίσει. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, εκείνα τα τετριμμένα και βαρύγδουπα περί αποτελέσματος εκλογών και «λαϊκής  ετυμηγορίας» και «νίκη της δημοκρατίας» μοιάζουν αστεία. Σαν ανέκδοτα.    

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Δὲν εἶναι ἔτσι. Δικαίωμα τοῦ καθενὸς νὰ ψηφίσῃ ὅπως ψηφίσῃ.

    Ἀπὸ τὴν ἄλλη βάσει νόμου μόνο ὁ δικαστικὸς ἀντιπρόσωπος μπαίνει στὸ παραβάν, ἀκριβῶς γιὰ νὰ μὴν ὑποχρεώσῃ κανεὶς κανέναν, τί θὰ ψηφίσῃ. Εἶμαι σίγουρος κανεὶς δικαστικὸς ἐκπρόσωπος δὲν δέχεται νὰ συνοδευθῇ ψηφοφόρος στὸς παραβὰν ἀπὸ ὁποιοδήποτε ἄλλον ἐκτὸς αὐτοῦ τοῦ δικαστικοῦ ἀντιπροσώπου.

    Τὸ πρόβλημα εἶναι ἀλλοῦ. Ἔχουμε ἕνα σύνταγμα τὸ ὁποῖον ἀπαγορεύει τὰ δημοψηφίσματα καὶ μὲ τὸν τρόπον του ὑποτιμᾶ τὸν λαό. Οἱ ὑποψήφιοι εἶναι δέσμιοι τῶν κομμάτων κ.λπ., κ.λπ. Ἐδῶ εἶναι τὰ μεγάλα θέματα, τὰ ὁποῖα χρήζουν λύσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επί τέλους
    χάρη στις εκλογές
    θυμήθηκαν οι συγγενείς και οι γείτονες ότι υπάρχουν και ηλικιωμένοι που ζούνε δίπλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που ΔΕΝ δημοσιεύονται: όσα δεν έχουν σχέση με το θέμα της ανάρτησης, όσα αποβλέπουν σε διαφήμιση, όσα είναι γραμμένα σε greeklish, όσα εκθέτουν προσωπικά δεδομένα, όσα είναι γεμάτα μίσος για λαούς ή κοινωνικές ομάδες, όσα είναι κακόβουλα, όσα είναι υβριστικά, όσα έχουν εριστική διάθεση και όσα είναι εντελώς βλακώδη (plus: σεντόνια, τρολιές & μπαρούφες). Με "ανώνυμους" δεν ανοίγουμε κουβέντα. Εάν αργεί η δημοσίευση ενός σχολίου, κάντε υπομονή. Αν περάσει πολύς καιρός, μάλλον θα το έχει φάει η μαρμάγκα.