Εκατοντάδες φορητούς ανιχνευτές (scanners) όπλων, σαν κι αυτούς που βρίσκονται στα αεροδρόμια πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Βρετανική αστυνομία για την καταστολή των επιθέσεων με μαχαίρι.
Ομάδες των 15 αστυνομικών θα αναπτυχθούν σε ολόκληρους τους 10 δήμους στο Λονδίνο όπου έχουν καταγραφεί τα οι περισσότερες εγκληματικές επιθέσεις με μαχαίρι.
Ο υποδιοικητής Tim Godwin, επικεφαλής της αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα, δήλωσε ότι αστυνομικοί θα πρέπει να αναπτυχθούν στις διάφορες κακόφημες περιοχές και να σταματούν και να ερευνούν εφήβους που είναι ύποπτοι ότι φέρουν όπλα.
Η Αστυνομία παραδέχεται ότι αυτή η ασφυκτική αστυνόμευση αναμένεται να προξενήσει αύξηση των εντάσεων σε ορισμένες περιοχές.
Αλλά λένε ότι τους υποστηρίζουν σημαντικά οι κοινότητες που έχουν φτάσει σε όρια απελπισίας σχετικά με το πρόβλημα αυτό.Οι αστυνομικοί θα έχουν την εξουσία να σταματούν κάποιον και να τον ερευνούν χωρίς την ανάγκη να υπάρχουν "βάσιμες υποψίες" ότι εμπλέκονται σε κάτι παράνομο.
"Στόχος μας δεν είναι για να ενοχλήσουμε κανέναν» είπε ο Godwin.
Το θέμα όμως έχει να κάνει με το να κάνουμε το Λονδίνο όσο το δυνατόν πιο ασφαλές."
Στην Βρετανία εντωμεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει ένα νέο «πιλοτικό πρόγραμμα» της αστυνομίας που επιτρέπει, με τη βοήθεια μίας συσκευής, τη λήψη αποτυπωμάτων στο δρόμο για τη στιγμιαία εξακρίβωση στοιχείων.
Σύμφωνα με την άποψη της αστυνομίας, κατ' αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθεί χρόνος, καθώς οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αγγλία και την Ουαλία είναι εφοδιασμένες με μία ειδική συσκευή, η οποία συνδέεται με βάση δεδομένων που περιέχει 6,5 εκατομμύρια δακτυλικά αποτυπώματα.
Ο «στόχος» του νέου προγράμματος είναι κυρίως οι οδηγοί που είναι ανασφάλιστοι καθώς και όσοι δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης και δηλώνουν συχνά ψευδή στοιχεία όταν τους σταματά η αστυνομία.
Ωστόσο, μπορεί να ζητηθούν δακτυλικά αποτυπώματα και από τους περαστικούς εφόσον υπάρχει η υποψία ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα (...), επισημαίνει το BBC.
Μέχρι πρόσφατα ένας αστυνομικός στη Βρετανία έπρεπε να θέσει κάποιον υπό κράτηση προκειμένου να ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα.
Εντωμεταξύ Αστυνομία και τοπικά συμβούλια στη Βρετανία μελετούν την εγκατάσταση ισχυρών μικροφώνων στις κάμερες CCTV για να παρακολουθούν συζητήσεις στον δρόμο μέχρι και 100 υάρδες μακριά!!!
Οι συσκευές χρησιμοποιούνται ήδη στην Ολλανδία και οι αξιωματούχοι στο Λονδίνο ενδιαφέρονται να τις εγκαταστήσουν πριν τους Ολυμπιακούς του 2012.
Ήδη υπάρχουν περισσότερες από 4.2 εκατομμύριες κάμερες κλειστού κυκλώματος και ο μέσος πολίτης μαγνητοσκοπείται περισσότερες από 300 φορές την ημέρα.
Η προσθήκη μικροφώνων θα εκτινάξει την “επιτήρηση” σε αχαρτογράφητες περιοχές.
Ήδη όμως στην Βρετανία κάνουν περιπολία αστυνομικοί που έχουν στα πηλίκιά τους προσαρμοσμένες κάμερες και μαγνητοσκοπούν ότι βλέπουν.
Όλα αυτά βέβαια, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι κάμερες θα καταγράφουν υψηλής ανάλυσης ψηφιακές εικόνες οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία.
Οι κάμερες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μέρη της Βρετανίας και λειτουργούν κυρίως ως φόβητρο.
Το άλλο βρετανικό «επίτευγμα» για την «ασφάλεια» είναι οι ομιλούσες κάμερες που επιπλήττουν τους ταραξίες ή όσους πετούν σκουπίδια στο δρόμο!
Στο Μίντλσμπρο, όπου πρωτοδοκιμάστηκε το «μέτρο» η αστυνομία χρησιμοποιεί 12 ομιλούσες κάμερες για να παρακολουθεί τους περαστικούς και να δίνει οδηγίες. Ο δημοτικός σύμβουλος Μπάρι Κόπινγκερ δήλωσε στο BBC ότι το σύστημα περιόρισε τους καβγάδες, τους βανδαλισμούς και τα σκουπίδια.
Οι επικριτές της τεχνολογίας, πάντως, κάνουν λόγο για μια εξωφρενική πρακτική επιτήρησης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εισβάλλει και να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Σκοπός του μέτρου φέρεται να είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Τα στοιχεία που θα δίνουν στο υπουργείο Εσωτερικών οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και παροχής ίντερνετ, θα αποθηκεύονται για τουλάχιστον 12 μήνες και οι αρχές ασφαλείας θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση με την άδεια δικαστηρίου.
Το "1984" ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!..
Η αποθέωση του «Οργουελικού σκηνικού» που στήνεται τα τελευταία χρόνια στην Βρετανία, είναι ότι, κατά τραγική ειρωνεία, ακόμη και το ίδιο το σπίτι που ζούσε ο Όργουελ παρακολουθείται επί 24 βάσεως!!!
Το διαμέρισμα 27B που ζούσε ο George Orwell, πολυγραφότατος εχθρός του αυταρχισμού και συγγραφέας του πασίγνωστου βιβλίου «1984», στην πλατεία Canonbury του Βόρειου Λονδίνου, παρακολουθείται από περισσότερες από 32 κάμερες κλειστού κυκλώματος και εκατοντάδες άλλες ιδιωτικές!
Είναι το ίδιο το διαμέρισμα στο οποίο ο Τζωρτζ Όργουελ συνέγραψε, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, το δυστοπικό “1984″, όπου περιέγραφε ένα μελλοντικό σκοτεινό και τυραννικό καθεστώς του οποίου ο ηγέτης ήταν ο μυστηριώδης «Μεγάλος Αδελφός».
Απ' ότι βλέπω "προοδεύει" συνεχώς η διακριτική - πλην όμως πανταχού παρών - βρετανική αστυνομία. Το πρόσχημα της τρομοκρατίας, βλέπεις. Καχυποψία παντού, γι' αυτό και πρέπει όλοι να παρακολουθούνται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ζήσει στο Λονδίνο. Παντού υπάρχουν κάμερες, από κάποια γωνία διακριτικά σε παρακολουθούν. Και όταν ξεχνάς, κάποια στιγμή, την παρουσία του "Μεγάλου Αδερφού" μένει πάντα μιά αίσθηση, πως από κάπου, κάποιος σε παρακολουθεί. Γιά την ασφάλεια σου πρόκειται.
Το ποθούμενο είναι η ασφάλεια σήμερα. Και θα μπορούσε να πει κανείς "κακό είναι"; Το θέμα όμως είναι ότι παρά την επιβολή του κράτους του "Μεγάλου Αδελφού" και της αστυνομοκρατίας, η εγκληματικότητα καλπάζει και η ανασφάλεια γιγαντώνεται. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, φίλε Ζορμπά, σε πρόσθεσα στα λινκ.