Σαν σήμερα, 17 Μάϊου του 1920, γεννήθηκε η Norma Cossetto, η 23χρονη Ιταλίδα φοιτήτρια η οποία τον Οκτώβριο του 1943 βασανίστηκε, βιάστηκε και ρίχτηκε ζωντανή στην «foiba», (βαθιά καταβόθρα) από τους γιουγκοσλάβους κομμουνιστές παρτιζάνους του Τίτο. Η απερίγραπτη βία εναντίον των Ιταλών στην Ίστρια, (περιοχή στον κόλπο της Τεργέστης), κόστισε πάνω από 10.000 ζωές.
Η Cossetto ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, όπου σπούδαζε ιταλική λογοτεχνία, ενώ έγραφε την πτυχιακή της διατριβή, την Ίστρια Ρόσα ("Κόκκινη Ίστρια"), σε σχέση με τα πλούσια μεταλλεύματα κοκκινωπού βωξίτη στην Ίστρια, περιοδεύοντας τα γύρω χωριά για να μαζέψει πληροφορίες για τη διατριβή της. Ο πατέρας της Giuseppe, ήταν τοπικός ηγέτης του Φασιστικού Εθνικού Κόμματος, ενώ διετέλεσε και podestà (δήμαρχος) της πόλης Visinada (σήμερα ανήκει στην Κροατία).
Η τραγική ιστορία της αποσιωπήθηκε για πολλές δεκαετίες επαίσχυντα, μόνο γιατί είναι μια ιστορία της απάνθρωπης, αδικαιολόγητης κομμουνιστικής βίας κατά του ιταλικού πληθυσμού.
Τα τελευταία χρόνια κάτι άρχισε να αλλάζει. Το 2005, το ιταλικό κράτος της απένειμε μετά θάνατο μετάλλιο. Τον Φεβρουάριο του 2010 η μνήμη της τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Εξόριστων και των Φοίμπε. Τον Ιούλιο του 2011, οι πόλεις της Τεργέστης και της Νάρνι (Τέρνι) αφιέρωσαν έναν από τους δρόμους τους στη μνήμη της, και ακολούθησε η Ρώμη το 2015.
Το 2018 κυκλοφόρησε και προβλήθηκε - έστω και περιορισμένα - η ταινία "Rosso Istria" του ιταλό-αργεντινού σκηνοθέτη Maximiliano Hernando Bruno (διάβασε εδώ).
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το κόμικ “Foiba rossa. Norma Cossetto, storia di un'italiana” των Beniamino Delvecchio και Emanuele Merlino.Πέρσι τον Φεβρουάριο η Paola Chiesa , δημοτική σύμβουλος στην Παβία με το κόμμα "Αδελφών της Ιταλίας" , άρχισε να διανέμει το κόμικ στα γυμνάσια της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας. Η Chiesa το είχε υποσχεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παβίας πριν από ένα χρόνο, όταν παρουσίασε το κόμικ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Φέτος, τον Ιανουάριο, αποφασίστηκε και η πόλη της Βιτσέντσα να δώσει και αυτή ένα δρόμο στο όνομα της Κοσέτο. Με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο της ενετικής πόλης θα αφιερώσει μια πλατεία στην ιταλίδα μάρτυρα της τραγωδίας των καταβόθρων.
Πριν από αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο της πανέμορφης πόλης Lucca είχε εγκρίνει πρόταση - που παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος της CasaPound Italia, Luca Barsanti – να ονομαστεί ένα τετράγωνο ή ένας δρόμος προς τιμή της Norma Cossetto .
Σχετικό-άσχετο. Ρίξε μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://slpress.gr/idees/quot-pos-ezisa-tin-exegersi-ton-katadikon-toy-spats-sto-kathestos-chotza-quot-21-23-ma-oy-1973/
Αθανατη
ΑπάντησηΔιαγραφή