Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Το νεορατσιστικό μόρφωμαΤην επομένη των εκλογών της 18ης Μαΐου 2014, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ είχε στο εσωτερικό της έκδοσής της, αναλύσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών και το τι κέρδισε ή έχασε το κάθε κόμμα. Στο κάθε επί μέρους άρθρο λοιπόν, υπήρχε η φωτογραφία του αρχηγού του εκάστοτε κόμματος. Στο κομμάτι για το ΠΑΣΟΚ υπήρχε η φωτογραφία του Βενιζέλου, στο κομμάτι για την ΔΗΜΑΡ υπήρχε η φωτογραφία του Κουβέλη, στο κομμάτι για το ΚΚΕ η φωτογραφία του Κουτσούμπα και ούτω καθεξής. Στο κομμάτι για την Χρυσή Αυγή υπήρχε το σκίτσο ενός χιμπαντζή που πεταγόταν από την κάλπη, ενώ η σκιά του σχημάτιζε έναν αγκυλωτό σταυρό. Του δε συγκεκριμένου κόμματος το όνομα δεν αναφερόταν στον τίτλο, αλλά ονομαζόταν υποτιμητικά «μόρφωμα». [Παρένθεση: τις ημέρες αυτές το ίδιο έντυπο, όπως και τα υπόλοιπα, δεν κάνουν λόγο για «μάχη για τις ψήφους» του “μορφώματος”, αλλά της “Χρυσής Αυγής” ή της “ακροδεξιάς”. Μόλις περάσουν οι εκλογές θα επανέλθει ο όρος “μόρφωμα”, συνήθως με την προσθήκη «νεοναζιστικό». Τέλος παρένθεσης].

Το μήνυμα που περνάει η γελοιογραφία είναι σαφές. Δεν χωράει καμία προσπάθεια επεξήγησης. Οι άνθρωποι που ψήφισαν το «μόρφωμα» (δηλαδή την Χ.Α.) δεν είναι άνθρωποι, είναι μαϊμούδες. Αξίζει να τονιστεί, ότι εδώ δεν απεικονίζεται ο αρχηγός της Χ.Α. ή έστω κάποιος υποψήφιός της ως χιμπατζής, αλλά η εικόνα του χιμπατζή να βγαίνει από την κάλπη, είναι ξεκάθαρο ότι σημαίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα  της Χρυσής Αυγής, η ψήφος στην Χρυσή Αυγή, δηλαδή με λίγα λόγια, όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, δεν είναι άνθρωποι, όπως όλοι οι υπόλοιποι, αλλά χιμπατζήδες. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα παρουσιάζει σκίτσα του συγκεκριμένου γελοιογράφου, όπου πάντα αρέκεται να απεικονίζει τους γενικά τους “Χρυσαυγίτες” ως μαϊμούδες και γορίλες. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

[Παρένθεση, περί μαϊμούδων: η απεικόνιση ενός δημοσίου προσώπου ως μαϊμού, πάντα «ξεσηκώνει» τον πολιτικό και μιντιακό κόσμο που ομοφώνως σπεύδουν να καταγγείλουν το «ρατσιστικό» σκίτσο που «δημιουργεί σάλο». Παρόλα αυτά τα «αντιρατσιστικά» τους αντανακλαστικά απενεργοποιούνται ανάλογα με το πρόσωπο που παρουσιάζεται ως μαϊμού. Έτσι οι «ευαίσθητοι» ξεσηκώθηκαν όταν είδαν σκίτσο με μαϊμού που συνειρμικά, παρέπεμπε στον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά δεν ξεσηκώθηκαν όταν είδαν ως μαϊμού και μάλιστα σε πολλές εκδόσεις, τον πρόεδρο Μπους. Το ίδιο ξεσηκώθηκαν με την μαϊμουδοποίηση της Γαλλίδας υπουργού Τομπιρά, αλλά όχι με εκείνη του Λεπέν, του Σαρκοζί και της Σεγκολέν και ούτω καθεξής..].

Από όσο γνωρίζω, ο καθένας σε μία δημοκρατία έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει όποιο κόμμα θέλει. Ακόμα και το πιο «ακραίο». Σε μία δημοκρατία, επίσης, επιτρέπεται η σκληρή κριτική σε κόμματα, πρόσωπα και ιδέες με τις οποίες ως άτομο ή ως ομάδα είσαι αντίθετος. Ακόμα επιτρέπεται η αντι-διαφήμιση, ο τονισμός των αδυναμιών και των λαθών και η παρουσίαση των «σκοτεινών» ή «κρυφών» σημείων του αντιπάλου. Τέλος, σε μία δημοκρατία σαφώς, επιτρέπεται η σάτιρα και η διακωμώδηση επωνύμων προσώπων, πρακτικών και επιλογών, μέσω σκετς ή γελοιογραφιών, ειδάλλως έχουμε να κάνουμε με ισλαμικού τύπου θεοκρατικό καθεστώς. Για τα όρια βέβαια της διακωμώδησης έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και φαίνεται να μην υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας, πολλά δε εξαρτώνται από το πρόσωπο ή την ομάδα που διακωμωδεί (βλ. «οργή» μουσουλμάνων για τα λεγόμενα «σκίτσα Μωάμεθ» και τρομοκρατημένη αναδίπλωση της «προοδευτικής» Ευρώπης όπως και καταγγελίες περί «αντισημιτισμού» για γελοιογραφίες που επικρίνουν την στάση του Ισραήλ στο παλαιστινιακό από το εβραϊκό λόμπι).

Το να απεικονίζεις όμως, μια ομάδα ανθρώπων ως μαϊμούδες (ή γενικώς ως μη ανθρώπους) αυτό ξεπερνά κάθε «πλάκα», κριτική, πολεμική ή και εμπάθεια. Αποτελεί ξεκάθαρη έκφραση ρατσισμού. Είναι θα έλεγα, η πεμπτουσία του ρατσισμού. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους, πολλοί που σήμερα φωνάζουν και κόπτονται ότι «πολεμάνε τον ρατσισμό» και το «μίσος» αποδεικνύεται ότι έχουν υιοθετήσει την «καρδιά» του ρατσιστικού συναισθήματος. Φυσικά, δεν θα τους το πει κάποιος «δικός» τους, ομοϊδεάτης τους, ούτε ποτέ θα το παραδεχτούν οι ίδιοι, διότι τότε θα καταρρεύσει η ψεύτικη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και θα θρυμματιστεί το αυτοείδωλό τους. Σαφέστατα θα το αρνηθούν, όπως στο γνωστό ανέκδοτο «Δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτοί είναι μαύροι», όπερ μεθερμηνευόμενο, «σαφώς και δεν είμαι ρατσιστής, αυτοί είναι μαϊμούδες» (ενίοτε και «φίδια» που μπαινοβγαίνουν στο αβγό).  

«Με απασχολούσε η γλώσσα που συνήθως επιστρατεύουν οι άνθρωποι, στην πορεία της Ιστορίας μας συνολικά, όταν αναφέρονται στους εχθρούς τους», λέει ο Ντέβιντ Λίβινγκστον Σμιθ, συγγραφέας του βιβλίου «Λιγότερο από άνθρωποι» (“Less Than Human” - Solving the Puzzle of Dehumanization, Λύνοντας το Πάζλ της Απο-ανθρωποίησης) ο οποίος διδάσκει Φιλοσοφία της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας.

«Είδα ότι χρησιμοποιούμε τα ίδια ρήματα, τις ίδιες εκφράσεις που παραπέμπουν στο κυνήγι των ζώων. Άλλοτε, πολύ συχνά, οι αντίπαλοι περιγράφονται σαν οργανισμοί που κουβαλούν ασθένειες επικίνδυνες για τον άνθρωπο ή σαν έντομα που προκαλούν απέχθεια και αηδία. Διαπίστωσα, λοιπόν, ότι έχουμε συχνά την τάση να αναπαριστούμε άλλους ανθρώπους ως ζώα που αξίζει και πρέπει να εξολοθρευτούν -είτε για πλάκα, για να διασκεδάσουμε, είτε γιατί μας απειλούν. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος επιτυγχάνεται -ο εχθρός μας κατατάσσεται ως είδος του οποίου η ζωή έχει μικρότερη αξία από την ανθρώπινη», λέει ο Σμιθ.
 
«Αρκεί να κοιτάξει κανείς τη γλώσσα και την εικονοποιία της γενοκτονίας, κάθε γενοκτονίας που έχει καταγραφεί. Οι ναζί χαρακτήριζαν τους Εβραίους και τους Τσιγγάνους "Untermenschen", δηλαδή "υπανθρώπους". Πιο πρόσφατα, στη γενοκτονία της Ρουάντα, και εκεί η γλώσσα των Χούτου στόχευε  στην απανθρωποποίηση των θυμάτων τους. Έτσι οι Τούτσι αποκαλούνταν "κατσαρίδες", "ύαινες" και "φίδια", είδη όλα που μπορούν να απειλήσουν τον άνθρωπο. Όταν απανθρωποποιούμε τον άλλο, τον βλέπουμε σαν ένα είδος ζωής κατώτερο από εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να τον σκοτώσουμε χωρίς καμία ηθική αναστολή».

«Βεβαίως….όταν αποκαλούμε ο ένας τον άλλο γουρούνι…εκφράζουμε την οργή μας χρησιμοποιώντας εκφράσεις που ταπεινώνουν ή πληγώνουν το συνομιλητή μας. Σε αυτή τη μεταφορική χρήση της γλώσσας δεν παρεμβάλλεται η διαδικασία της απανθρωποποίησης, διαδικασία κατά την οποία δεν ανταλλάσσουμε απλώς λεκτικές προσβολές, αλλά ονομάζουμε αυτήν που βλέπουμε ως ουσία της ύπαρξης του Άλλου. Δηλαδή, κυριολεκτούμε. Γι' αυτό το λόγο και η απανθρωποίηση, η οποία ξεκινάει πάντως από τη γλώσσα, επιδρά απελευθερωτικά στην ανθρώπινη επιθετικότητα. Κοιτάξτε, όμως, δεν υπάρχει πάντα μια πολύ καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην προσβολή και την απανθρωποποίηση».

Να θυμηθούμε ότι την εποχή των Νεότουρκων ο «αλλόθρησκος» αποτελούσε μία μεγάλη διαφορετική πραγματικότητα. Ο στιγματισμός, η απανθρωποποίηση ή θηριοποίηση, προηγήθηκε της Γενοκτονίας. Ο «γκιαούρης» δεν είχε ανθρώπινη υπόσταση. Η προπαγάνδα του κεμαλικού καθεστώτος παρουσίαζε τους χριστιανούς ως πανούργα άτομα και απάνθρωπα όντα.

Η απανθρωποίηση μιας ομάδας ανθρώπων και η θηριοποίησή τους εκφράζει το μίσος μας για αυτούς και αν δεν καθοδηγεί η ίδια στην φυσική εξόντωση των «μη ανθρώπινων» εχθρών, τουλάχιστον οδηγεί στην ανοχή της.

Ας το έχουν υπόψιν αυτό όσοι εμπλέκονται σε συζητήσεις και λογομαχίες με ποικιλόχρωμους «αντιρατσιστές».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει πολύ η εικόνα του χιμπατζή που πετάγεται απ' την κάλπη. Είναι ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ!

Θα την χρησιμοποιήσουμε και για τον νικητή των περιφερειακών εκλογών και για τον νικητή των εκλογών του 2012.

Κι ας βγουν οι χιμπατζηδολόγοι να ουρλιάζουν.

Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα είναι η απόλυτη έκφραση της έκπτωσης του πολιτικού συστήματος σε επίπεδο συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών παραγκούπολης.

Τα άτομα που αποκαλούνται βουλευτές ή δημοσιογράφοι είναι στην πραγματικότητα χιτλερικοί κάφροι και οπαδοί του απαρτχαιντ.
Αν αντί για "εγώ λευκός ανώτερος εσύ μαύρος κατώτερος"
“Εγώ πλούσιος ανώτερος εσύ φτωχός κατώτερος”, βάλεις έγώ "δημοκρατικός ανώτερος εσύ χρυσαυγίτης κατώτερος φαίνεται πολύ καθαρά ότι είναι η ίδια νοοτροπία της εποχής των Λουδοβίκων με άλλα λόγια.
Οι ανώτεροι, οι άρειοι κι οι κατώτεροι που πρέπει να εξοντωθούν…. Ποιος είναι ο νεοναζί; Ποιος είναι το μόρφωμα;
Δεν έχουν σημασία τα προσχήματα με τα οποία οι σφετεριστές της δημοκρατίας δικαιολογούν την χιτλερική τους στάση και νοοτροπία , αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι όλα όσα λένε για να δικαιολογήσουν τις νεοναζιστικές και δικτατορικές μεθοδεύσεις τους είναι ο φερετζές με τον οποίον σκεπάζουν τον χίτλερ που κρύβεται από πίσω. Μόνο που τα προσχήματα δεν αρκούν πια για να καλύψουν το άσχημο και μπάσταρδο χιτλερικό τους πρόσωπο.
Κι όσο φαίνεται ποιοι είναι οι χιμπατχζήδες που παριστάνουν τον δημοκράτη τόσο ο κόσμος θα στρέφεται προς την ΧΑ παρά την τρομακτική νοθεία που έχει ήδη γίνει στις εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι πριν μερικές μέρες (και τώρα ακόμη) για το "τόξο" οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είμαστε χιμπατζήδες, ναζιστές, φασίστες, δολοφόνοι, αμόρφωτοι, τραμπούκοι κτλ.κτλ. (όλοι μαζι, με συλλογική ευθύνη)

Όταν όμως στο "τόξο" χρειάζονται την ψήφο των παραπάνω "υπανθρώπων" έξαφνα μεταμορφονώμαστε σε παραπλανημένους, οικογενειάρχες, οργισμένους άνθρωπους που έχυν δίκαιο, λαουτζίκο, αγανακτισμένους νέους κτλ.κτλ.

Ποιος θα περίμενε οτι θα φτάσει σε ΤΕΤΟΙΑ κατάπτωση το μεταπολιτευτικό σύστημα στις μέρες της Πομπηίας του - ούτε καν ο πιο πονηρεμένος εχθρός του...

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΚΚΙΝΕ ΟΥΡΑΝΕ!!!

Apodei είπε...

Κ.Ο., προσωπικά, σε ευχαριστώ που ... υπάρχεις!
Ο αγώνας που δίνεις είναι μοναδικός, τα άρθρα σου υψηλής ποιότητας.
Λίγες ιστοσελίδες έχουν ποιότητα και γράφονται από άτομα με ανώτερη μόρφωση και επίγνωση του κοινωνικού γίγνεσθαι - το ότι έχεις διαβάσει πολύ φαίνεταικαι καθρεπτίζεται στα άρθρα σου.
Δεν έχω βρει άλλο ιστολόγιο που να έχει τόσο ψαγμένα άρθρα.
Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι να επαναλάβω τα λόγια του Αγ. Παϊσίου:
"Αν ο Θεός είχε αφήσει τους Έλληνες πολιτικούς να κάνουν αυτά που κάνουν, η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί" (κάπως έτσι)
Επίσης έχε ελπίδα, ο Παϊσιος είπε ότι θα ακολουθήσουν γεγονότα που θα στρέψουν όλον τον πλανήτη στην ορθοδοξία. Θα είναι μια απευθείς Θε|ϊκή παρέμβαση στα τεκτενόμενα στον πλανήτη.
Με εκτίμηση,
Ένας φανατικός αναγνώστης σου!