Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

"Μη χριστιανική προσευχή" από ομοφυλόφιλο επίσκοπο, στην τελετή ορκωμοσίας του Ομπάμα


Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος θα εκφωνήσει προσευχή στο Λίνκολν Μεμόριαλ, στις εκδηλώσεις για την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου Barack Obama.

Ο V. Gene Robinson, επίσκοπος της Επισκοπικής Εκκλησίας του New Hampshire των ΗΠΑ, θα κάνει «επίκληση» σε μια εκδήλωση την Κυριακή, ημέρα έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για την ορκωμοσία.


Ο Robinson (φωτο) ξεκαθαρίζει ότι η προσευχή που θα κάνει δεν θα είναι χριστιανική...


Για την επιλογή του Robinson, προηγήθηκε μία εβδομάδα έντονης κριτικής από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όταν έγινε ο γνωστό ότι ο Obama διάλεξε τον αιδ. Rick Warren, (φωτο), να εκφωνήσει την εναρκτήρια προσευχή στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας, ρόλος που, για τα στελέχη της κοινότητας των ομοφυλοφίλων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ομπάμα, χαρακτηρίστηκε ως «προδοσία».


Ο Warren, 54 ετών, (φωτο) είναι ποιμένας (πάστορας), στην Εκκλησία Saddleback Church, μια από τις μεγαλύτερες ευαγγελικές εκκλησίες των ΗΠΑ, (με κοινότητα 20.000 πιστών), στο Lake Forest στην Καλιφόρνια.

Ο Warren ο οποίος επίσης, είναι συγγραφέας πολλών χριστιανικών βιβλίων, με πιο γνωστό το βιβλίο «The Purpose driven life» (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ζωή με σκοπό», 2002), το οποίο έχει ήδη πουλήσει 30 εκατομμύρια αντίτυπα, είναι γνωστός στις ΗΠΑ για τα κηρύγματά του κατά της ομοφυλοφιλίας και πήρε δημοσίως θέση υπέρ της Πρότασης 8, (Proposition 8) που απαγορεύει τον γάμο ομοφύλων στην Καλιφόρνια.

Ο Warren, ο οποίος αναδεικνύει θέματα όπως η φτώχεια, το AIDS, η κλιματική αλλαγή και ο αναλφαβητισμός επιδοκίμασε τον Ομπάμα «για το θάρρος του να πάρει το ρίσκο μιας κρίσης στις σχέσεις με την βάση του, προσκαλώντας κάποιον με τον οποίο δεν συμφωνεί σε όλα τα θέματα».


«Προσκαλώντας τον Γουόρεν, θολώσατε την άποψη ότι οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, οι αμφισεξουαλικοί και όσοι άλλαξαν φύλο έχουν θέση στο τραπέζι σας», ανέφερε σε επιστολή του προς τον Ομπάμα, ο Τζο Σαλμονίζ, πρόεδρος της «Εκστρατείας για τα ανθρώπινα Δικαιώματα», της μεγαλύτερης ένωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Μία άλλη ομοφυλόφιλη ακτιβίστρια, η Leah McElrath, (στην φωτογραφία αριστερά, μαζί με την σύντροφό της Cathy McElrath Renna και το κοριτσάκι τους....) σε άρθρο της στο γνωστό ιστολόγιο «Huffington Post», χαρακτήρισε την επιλογή του Rick Warren κάτι «πολύ περισσότερο από απογοητευτική,» λέγοντας ότι «είναι μια πράξη πνευματικής βίας εναντίον των λεσβιών και γκέι πολιτών της Αμερικής και μια μεγάλη προδοσία των ιδεών της ενότητας και της ενσωμάτωσης που πρεσβεύει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ομπάμα».


Θέλοντας, προφανώς, να «ισοφαρίσει» ο Ομπάμα, αποφάσισε να δώσει ρόλο και στον ομοφυλόφιλο Robinson, καλώντας τον να κάνει μία προσευχή κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, η οποία θα γίνει την Κυριακή στο Μνημείο του Λίλκολν, από όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ εκφώνησε την ομιλία του «έχω ένα όραμα» το γνωστό "I have a dream".


Ο Robinson δήλωσε ότι είχε «τσιμπηθεί» από την επιλογή του Warren, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει Obama θα είναι ο πρόεδρος που θα υποστηρίξει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μέσα μου, ότι είναι ο πρόεδρος που μας κατανοεί τα θέματά μας και έχει ο ίδιος ένα ιστορικό, που τον κάνει να γνωρίζει πως είναι να υφίστασαι διακρίσεις, εξαιτίας αυτού που είσαι», είπε ο Robinson.

"Νομίζω ότι για πρώτη φορά μέσα σε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα φίλο στο Λευκό Οίκο."


Ο Robinson υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές του Obama, προσφέροντάς του συμβουλές, καθώς και την στήριξή του, στην μάχη τους για την προεδρία στους Δημοκρατικούς, στο New Hampshire, το οποίο τελικά έχασε από την Χίλαρι Κλίντον.

"Αυτό που έχει σημασία για τη χώρα, είναι ότι ο Barack Obama, είναι το πρόσωπο που μας ενώνει," είπε ο Robinson. "Το γεγονός ότι και στον Rick Warren και σε εμένα έχει δοθεί ρόλος στην τελετή ορκωμοσίας, δείχνει ότι ο νέος πρόεδρος θέλει να συμπεριλάβει όλους τους Αμερικανούς."


Η υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις της τελετής ορκωμοσία, Linda Douglass, δήλωσε ότι ο Ρόμπινσον είναι ένας από τους διάφορους θρησκευτικούς ομιλητές που θα συμμετάσχουν, κάτι που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Ομπάμα για «πολυμορφία» στις γιορτές της τελετής.

"Ο αιδ. Robinson επιλέχθηκε με την δική του αξία, διότι είναι ένας άνθρωπος που κηρύττει την ανεκτικότητα και την αποδοχή, όλες πολύ σημαντικές αξίες που μοιράζεται με τον εκλεγέντα πρόεδρο," δήλωσε η Douglass.

Ο Obama και ο εκλεγείς Αντιπρόεδρος Joe Biden, θα παραστούν στην εναρκτήρια ημέρα, όπου και αναμένεται να μιλήσει ο Obama.

Ο Robinson είπε η προσευχή δεν θα απευθύνεται μόνο για τον Barack Obama, αλλά και για ολόκληρο το έθνος.


Σε συνέντευξή του ο Robinson δήλωσε ότι δεν θα μνημονεύσει το όνομα του Ιησού στην προσευχή του, η οποία δεν θα είναι τόσο χριστιανική...

"Θέλω να ξεκαθαρίσω» είπε ο Robinson, «ότι αυτή δεν θα είναι μια χριστιανική προσευχή, και δεν θα παραθέσω εδάφια από την Βίβλο ή κάτι παρόμοιο. Τα κείμενα που εγώ θεωρώ ιερά δεν είναι ιερά κείμενα για όλους τους Αμερικανούς, και θέλω όλους τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι αυτή είναι δική τους προσευχή" συνεχίζει ο Robinson.

Ο Robinson εξηγεί: «Έχω κάτσει και έχω διαβάσει πολλές εναρκτήριες προσευχές που έλαβαν χώρα τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια και ειλικρινά έχω συγκλονιστεί από το πόσο «επιθετικά» χριστιανικές είναι.

Και η πρόθεσή μου είναι να μην επικαλεστώ το όνομα του Ιησού, αλλά να καταστεί αυτή μια προσευχή για τους χριστιανούς και τους μη χριστιανούς εξίσου. Αν και θεωρώ ότι η Αγία Γραφή είναι ο λόγος του Θεού, και αποτελεί τις ιερές γραφές για μένα και τους Εβραίους και τους Χριστιανούς, αλλά από την άλλη άλλοι έχουν τις δικές τους παραδόσεις, την δική τους πίστη και τα δικά τους ιερά κείμενα.

Και έτσι αντί να τους αποκλείσουμε από την προσευχή με τον τρόπο αυτό, θα ήθελα αυτή να είναι μια προσευχή προς τον «Θεό των πολλών μας κατανοήσεων» και μια προσευχή που όλα τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν μαζί μου, άσχετα με την πίστη τους.

Παρακάτω ο Ρόμπινσον εξηγεί τι σημαίνει ο «Θεός των πολλών μας κατανοήσεων».

"Ήμουν σε θεραπεία γιατί ήμουν εξαρτημένος από το αλκοόλ πριν από τρία χρόνια και είμαι ευγνώμων γιατί σήμερα είμαι νηφάλιος. Και ένα από τα πράγματα που έχω μάθει στα 12 προγράμματα που έκανα, είναι αυτή η φράση, «ο Θεός των πολλών μας κατανοήσεων». Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να προσεύχονται σε ένα Θεό όπως τον κατανοεί ο καθένας. Και ας το παραδεχτούμε, κάθε ένας από μας έχει μια διαφορετική κατανόηση του Θεού. Κανείς δεν μας μπορεί να κατανοήσει πλήρως τον Θεό, γιατί αλλιώς ο Θεός δεν θα ήταν Θεός. "

«Το ξέρω ότι αυτό θα είναι κάτι πρωτοποριακό, αλλά έχω κάνει πολλά πράγματα για πρώτη φορά στη ζωή μου και θα είμαι περήφανος που θα κάνω και αυτό».


Ο Robinson, το 2003, είχε διχάσει την Επισκοπική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, με την εκλογή του. Η Επισκοπική Εκκλησία είναι το κομάτι της Αγγλικανικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ.

Ο Robinson, πατέρας δύο παιδιών, ζει έχοντας ομοφυλοφιλική σχέση τα τελευταία 16 χρόνια, αφότου εγκατέλειψε τη πιστή του η σύζυγο, όταν (όπως λέει ο ίδιος) τον κάλεσε ο Θεός για να κάνει γνωστό σε όλους ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Απάντησα στην κλήση του Θεού για να κάνω γνωστό ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Η σύζυγος και εγώ, προκειμένου ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ο γαμήλιος όρκος του να «τιμά ο ένας τον άλλον στο όνομα του Θεού,» λάβαμε την απόφαση να αφήσουμε ελεύθερο ο ένας τον άλλο. Επιστρέψαμε στην εκκλησία, όπου είχε γίνει ο γάμος μας και στα πλαίσια της Ευχαριστίας, απελευθερώσαμε ο ένας τον άλλον από τους γαμήλιους όρκους μας, ζητήσαμε ο ένας από τον άλλο συγχώρεση, κλάψαμε πολύ, δεσμευθήκαμε στην κοινή ανατροφή των παιδιών μας, και μοιραστήκαμε το σώμα και το αίμα Χριστού».

-------------------

Σημειώνεται, πριν 7 χρόνια, είχε δημοσιευθεί μία έκθεση από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Jack Straw (σ.σ. 2001-2006 υπήρξε και Υπουργός Εσωτερικών τα έτη 1997 – 2001, φώτο) η οποία υποστήριζε ότι θα πρέπει να γίνει μία πολυθρησκευτική τελετή στέψης του Πρίγκηπα Καρόλου, όταν θα έρθει η ώρα, καθώς «η τελετή της Στέψης, έτσι όπως γίνεται χρόνια τώρα από την εκκλησία της Αγγλίας (η τελετή ξεκίνησε το 973μ.Χ,) προκαλεί θρησκευτικό μειονέκτημα σε άλλες θρησκείες και χριστιανικές ομολογίες».

«Η τελετή της στέψης, που διευθύνεται από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, στον οποίο ο μονάρχης ορκίζεται να υποστηρίξει την προτεσταντική χριστιανική πίστη, δεν μπορεί πλέον να είναι κατάλληλη στη σύγχρονη, πολυπολιτισμική Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε.

«Ο κυρίαρχος ρόλος ως ανώτατος κυβερνήτης της εκκλησίας της Αγγλίας και του υπερασπιστή της πίστης πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί».

Ο ίδιος ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να είναι ο «υπερασπιστής της πίστης» και όχι ο «υπερασπιστής της μίας πίστης», προκειμένου να απεικονιστεί ο αριθμός των θρησκειών που ασκούνται στη Μεγάλη Βρετανία.

-----------------

Οι εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του Ομπάμα , την έναρξη των οποίων θα ανοίξει με την προσευχή ο Robinson, θα είναι ένα τεράστιο χολιγουντιανού τύπου show, το οποίο θα κοστίσει 75 εκατομμύρια δολάρια (σε καιρούς οικονομικής ύφεσης!) και στο οποίο διάφοροι σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Χάλι Μπέρι και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, και εκπρόσωποι της νέας οικονομίας, όπως οι διευθυντές του Google και της Microsoft, θα συμμετάσχουν γενναιόδωρα στη χρηματοδότηση της επίσημης τελετής.

Δεκάδες πάρτι και συναυλίες έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, με κορυφαία τη συναυλία που θα δώσουν αύριο το βράδυ διάσημοι σταρ όπως ο Bono, η Μπιγιονσέ, ο Τζει-Ζ, η Σακίρα, ο Bruce Springsteen, (στην πάνω φωτογραφία με τον Ομπάμα), ο Stevie Wonder, αλλά και η «Gay Ανδρική Χορωδία της Ουάσιγκτον» (φωτο)...


Η εκλογή του Robinson, δεν φαίνεται να ικανοποίησε την κοινότητα των ομοφυλόφιλων, αφού εκφράζουν την δυσφορία τους για τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από τη νέα κυβέρνηση.

«Πόσα σημάδια έχετε δώσει μέχρι στιγμής στους γκέι και τις λεσβίες Αμερικανούς και Αμερικανίδες ότι δεν είναι ίσοι και ίσες;», ρωτά τον Ομπάμα ο διευθυντής του Gay & Lesbian Victory Fund, Chuck Wolfe (φωτο).

Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων άσκησαν πιέσεις στον Ομπάμα να τοποθετήσει στη θέση της υπουργού Εργασίας την ανοιχτά λεσβία Mary Beth Maxwell, (φωτο) πρόεδρο της οργάνωσης Αmerican Rights at Work, η οποία υποστηρίζει να συμπεριληφθεί στο Νόμο κατά των Διακρίσεων στην Εργασία η προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Ωστόσο, τελικά η κ. Maxwell δεν επελέγη, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς ανοιχτά γκέι υπουργό, παρά τις δεσμεύσεις της ομάδας του Ομπάμα προς γκέι ακτιβιστές ότι θα είναι «ευτυχείς με τις επιλογές προσώπων του εκλεγμένου προέδρου».

Η μόνη ανοιχτά γκέι επιλογή του Ομπάμα έγινε στο πρόσωπο της ανοιχτά λεσβίας Nancy Suttley, αντιδημάρχου του Λος Αντζελες, για τη θέση του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Ποιότητας. Η κ. Shutley θα συμβουλεύει τον νέο πρόεδρο σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, ωστόσο δεν πρόκειται για θέση πρώτης γραμμής, όπως αυτή των υπουργών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε, ελέησον!