Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Περιβόητος σφαγέας των Ερυθρών Χμερ ζητά συγχώρεση

Ο Kaing Guek Eav, πρώην αρχηγός της ταξιαρχίας των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, κατά την διάρκεια της δίκης του, για το φόνο χιλιάδων ανθρώπων, απολογήθηκε δημόσια για τα εγκλήματα του και ζήτησε από τους επιζώντες «να ανοίξουν ένα παράθυρο και να του επιτρέψουν να ζητήσει συγχώρεση».

Ο Kaing Guek Eav, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πλέον, ένας «αναγεννημένος» χριστιανός, ήταν επικεφαλής της περιβόητης φυλακής βασανιστηρίων Tuol Sleng στην Πνομ Πενχ, με κωδικό όνομα S-21 κατά τη διάρκεια της επικράτησης των Ερυθρών Χμερ από το 1975 ως το 1979 που κατέληξε σε γενοκτονία. Περίπου 14.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν κάτω από την επίβλεψη του.

«Είμαι υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην S-21, ιδιαίτερα για τους βασανισμούς και τις εκτελέσεις των ανθρώπων εκεί», είπε ο Eav στo υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ, ειδικό δικαστήριο που έχει συσταθεί στην Πνομ Πενχ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Kaing συνελήφθη το 1999, όταν η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε από ένα δημοσιογράφο και είναι το πρώτο μέλος της ηγεσίας των Ερυθρών Χμερ που προσάγεται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου της Πνομ Πενχ.

«Μπορώ να απολογηθώ στους επιζώντες της ταξιαρχίας και στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν αγαπημένους οι οποίοι πέθαναν βίαια στην S-21; Σας ζητώ να με συγχωρήσετε».

Ο 66χρονος πρώην καθηγητής μαθηματικών, Kaing Guek Eav, γνωστός στους συνεργάτες του ως Comrade «Duch», είναι ο πρώτος ερυθρός Χμερ που αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη των πράξεών του στην ταξιαρχία.

Οδηγούμενοι από τον κομμουνιστή δικτάτορα Πολ Ποτ (Pol Pot - φωτο) οι Κόκκινοι Χμερ, σκόρπισαν τον φόβο, τον τρόμο και τον θάνατο στην Καμπότζη, κατά την περίοδο 1975-1979 σκοτώνοντας κοντά δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1/4 περίπου του πληθυσμού της χώρας, πριν εκθρονιστούν από το Βιετνάμ το 1979.

Ο Πολ Ποτ (1928 - 1998) επιθυμούσε την επιστροφή σε μία αγροτική οικονομία και για αυτό προχώρησε στην εκκαθάριση των μορφωμένων, σκοτώνοντας ακόμα και όποιον φορούσε γυαλιά (!), ώστε να καθαρίσει τον πληθυσμό από τους «δυτικότροπους».

Γνωστά και από την κινηματογραφική ταινία του 1984, «Κραυγές στην σιωπή», τα «Κilling Fields» που βρίσκονατι στην περιοχή Choeunh Ek, 15 χλμ έξω από την πρωτεύουσα της Καμπότζης, αποτελούν το πεδίο θανάτου 17.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βάρβαρο τρόπο την περίοδο 1975-1978 και θάφτηκαν σε 129 ομαδικούς τάφους. Στον πύργο που υπάρχει σήμερα εκεί «φιλοξενούνται» 8.000 κρανία, σχεδόν όλα με τρύπες από τσεκουριές…

Ο «Duch» είπε πως η χριστιανική πίστη του τον παρακίνησε να ομολογήσει την ανάμειξή του στις εκτελέσεις και αναμένεται να αποκαλύψει τις εντολές που έλαβε από άλλους αρχηγούς της ταξιαρχίας. Μαζί με άλλους τέσσερις κατηγορούμενους κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανιστήρια και φόνους και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης αν τελικά καταδικαστεί.

Από την άλλη, κάποιοι παρατηρητές αμφισβητούν την ειλικρίνεια της απολογίας σημειώνοντας ότι ο «Duch» έχει πει επανειλημμένα πως απλώς ακολουθούσε εντολές φοβούμενος ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα σκοτώνονταν αν δεν υπάκουε. «Είμαι ατομικά υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα, αλλά είμαι απλώς ένας αποδιοπομπαίος τράγος, ένα άτομο που έπαιξε ένα ρόλο στους φόνους», είπε στο ειδικό πενταμελές δικαστήριο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δικηγόροι του «Duch» ζήτησαν την απελευθέρωση του από τη φυλακή λέγοντας πως η σχεδόν δεκάχρονη απομόνωσή του, πριν από την δίκη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της Καμπότζης, αναφέρει η Africa's Independent Online. Επίσης υποστήριξαν ότι από την όποια ποινή του επιβληθεί τελικά, θα πρέπει να αφαιρεθεί το διάστημα που βρισκόταν στην φυλακή πριν τη δίκη.

Ο καμποτζιανός χριστιανός πάστορας που οδήγησε το «Duch» στον Ιησού Χριστό το 1996, είπε ότι ο πρώην βασανιστής δε προσπαθεί να αποφύγει την τιμωρία. «Πραγματικά μου έδινε κουράγιο να βλέπω αυτόν τον άνθρωπο, έναν αρχηγό των Ερυθρών Χμερ, να στέκεται μπροστά στο λαό του και να παραδέχεται ''έκανα ένα τρομερό πράγμα, παρακαλώ συγχωρήστε με'', είπε ο Christofer LaPel, (φωτο) πρεσβύτερος της εκκλησίας «Golden West Christian Church» στο Λος Άντζελες.

"Γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο, τον μαθητεύω, τον οδηγώ στον Κύριο. Κάθομαι και μιλάω μαζί του. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συγχωρήσουν εύκολα, αλλά αυτός θέλει να πει στον κόσμο ότι ο Θεός μπορεί να σε συγχωρήσει. Είναι ένα μήνυμα που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Όταν κατανοήσεις την αγάπη του Θεού, καταλαβαίνεις την συγχώρεση. Όταν δεν κατανοείς την αγάπη του Θεού τότε είναι δύσκολο να καταλάβεις την έννοια της συγχώρεσης.»

Όντας και ο ίδιος επιζών από την βία των Ερυθρών Χμερ, ο LaPel ξέρει τον πόνο που νιώθουν οι Καμποτζιανοί. «Κάθε χρόνος που κυβερνούσαν οι ταξιαρχίες των Χμερ έμοιαζε με 10», λέει ο LaPel ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1980. Όσο ζούσε στην Καμπότζη έβλεπε ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά του, άλλους να πεθαίνουν σε «στρατόπεδα εργασίας» και έχασε τους ίδιους τους γονείς του, αδελφό και αδελφή από τις ταξιαρχίες. «Ζούσες με τον φόβο και τον τρόμο κάθε στιγμή», είπε.

Όταν έγινε χριστιανός βρήκε ειρήνη και μπόρεσε να πει στο «Duch» προσωπικά ότι τον συγχωρεί. «Ήθελα να ακούσει τα λόγια αυτά μέσα από την καρδιά μου. Του είπα σε συγχωρώ και σε αγαπάω» είπε, περιγράφοντας τη συγχώρεση σαν καθήκον του χριστιανού. «Πώς μπορείς να προσεύχεσαι λέγοντας ‘Θεέ μου συγχώρησε με’, αν δεν συγχωρούμε ο ένας τον άλλον;»

Αν και πιστεύει πως οι Ερυθροί Χμερ θα πρέπει να καταδικαστούν ως υπεύθυνοι για τα εγκλήματά τους, o LaPel είπε πως μια δίκη δεν είναι δυνατόν να θεραπεύσει την Καμπότζη. «Η δίκη δεν είναι η απάντηση για το λαό της Καμπότζης», είπε στο περιοδικό Charisma. «Απλώς θα βρεθεί ποιος είχε δίκιο, ποιος άδικο. Ο Χριστός είναι η απάντηση για τους ανθρώπους της Καμπότζης -για θεραπεία, για ελπίδα, για ειρήνη, για χαρά

Πηγή: http://www.charismamag.com/


----Και ένα σχόλιο στο άρθρο το οποίο υπογράφει ο «Rev. DW HERRON»

"Κι εγώ έχω διαπράξει φοβερά εγκλήματα, ξεκληρίζοντας αθώους ανθρώπους στα προ-χριστιανικά μου χρόνια. Αξίζω κι εγώ να φυλακιστώ ισόβια. Μπορώ να καταλάβω το βάρος που νιώθει αυτός ο άνθρωπος και τον εξευτελισμό της δημόσιας ομολογίας μπροστά σε κόσμο που ζητά οδυνηρή αποκατάσταση για αυτόν.

Χρησιμοποίησα τα 12 (βασισμένα στη Γραφή) βήματα των Ανώνυμων Αλκοολικών και των Ανώνυμων Ναρκομανών ως χρήσιμες οδηγίες για το πώς να επανορθώσω για τα τρομερά λάθη μου . Έψαξα εκτεταμένα τους ανθρώπους που έβλαψα, όσο αυτό ήταν δυνατό αν σκεφτεί κανείς ότι ο ένας γνώριζε τον άλλο μόνο με παρατσούκλια των δρόμων. Χάραξα στην ψυχή μου τα ονόματα και τα πρόσωπα όσων δεν μπόρεσα να βρω ή είχαν ήδη πεθάνει σαν μνημόσυνο και υπενθύμιση του τι είμαι ικανός να κάνω χωρίς την δύναμη του Θεού πάνω μου να με συγκρατεί. Ως αποτέλεσμα της σωτηρίας μου από τις αμαρτίες μου αφιέρωσα την υπόλοιπη ζωή μου στο να βοηθάω όσους έχουν κακοποιηθεί και απορριφθεί. Ζω ακόμα με τις απερίγραπτα ζωντανές μνήμες τις ώρες που ξυπνάω και στον ύπνο μου ώστε να προσφέρω τον εαυτό μου μια ζωντανή θυσία για τα χρόνια που μου απομένουν. Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων χρόνων ταπεινώθηκα από την επιλογή του Θεού να χρησιμοποιήσει εμένα να βοηθήσω ουσιαστικά τους αθώους ανθρώπους και να προσπαθήσω να αφυπνίσω το πνεύμα εγκληματιών που αξίζουν επίσης καταδίκη. Γι' αυτό λοιπόν, στέκομαι στο πλευρό αυτού του εν Χριστώ αδερφού και εμπνέομαι έντονα να ζητήσω συγχώρεση και πάλι".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο Rev. DW HERRON?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

SkyWatcher είπε...

Άφηνε σχόλιο κάτω από το άρθρο που μετέφρασα. Δεν ξέρω καν αν είναι πραγματικό όνομα. Για αυτό το έβαλα σε εισαγωγικά.