Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Το Πράσινο Κόμμα της Ολλανδίας καλεί την Αριστερά να ασκήσει κριτική στο Ισλάμ



ΧΑΓΗ, Ολλανδία – Η ηγέτης των Πράσινων Αριστερών (GroenLinks) Femke Halsema, πιστεύει ότι οι προοδευτικοί πολιτικοί και διανοούμενοι θα πρέπει να τολμήσουν να κάνουν περισσότερη κριτική στο Ισλάμ. Πάρα πολύ συχνά δέχονται την πίεση που οι ριζοσπάστες μουσουλμάνοι περνάνε μέσα στην ισλαμική κοινότητα, κατά την άποψή της.

Η Halesema λέει ότι είναι καιρός οι αριστεροί πολιτικοί να δουν την θέση των γυναικών και των ομοφυλοφίλων μέσα στις ισλαμικές κοινότητες εξίσου αυστηρά όπως κάνουν όταν πρόκειται για τον Χριστιανισμό. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα διότι υπάρχει πάρα πολύ ένας τρόπος σκέψης όπου κυριαρχεί το ‘μαύρο-άσπρο’, κατά την άποψή της.

«Υπάρχουν δύο γεύσεις: είτε είσαι θιασώτης της πολυπολιτισμικότητας, είτε μισείς το Ισλάμ», είπε σε μια διάλεξη για την ελευθερία της θρησκείας στην εκκλησία Jacobi στην Ουτρέχτη.

Η Halsema καταδικάζει αυτή την άποψη. Κατά την άποψή της, όλοι μπορούν να πιστέψουν όπως και ό,τι θέλουν, αρκεί να αποτελεί αυτό μια ελεύθερη επιλογή.

"Πολλές Σαλαφιστικές (ακραίες συντηρητικές), ορθόδοξες απόψεις έχουν βρει ευρεία υποστήριξη εντός της ολλανδικής ισλαμικής κοινότητας. (...) Αυτές οι απόψεις επιβάλλονται με το ζόρι εκ των άνω και να έχουν μεγάλες συνέπειες για την ελευθερία των γυναικών και των ομοφυλοφίλων, ειδικότερα."

Το πάθος με το οποίο αγωνιζόμαστε αυτούς τους καιρούς για να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ομοφυλόφιλοι στα Μεταρρυθμισμένα Χριστιανικά Σχολεία (...) θα πρέπει επίσης να εμφανίζεται και για να εξασφαλίσουμε ότι και οι μουσουλμάνοι ομοφυλόφιλοι και οι μουσουλμάνες γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελεύθερα την επιλογή τους", δήλωσε η Halsema.

Η Halsema θεωρεί ότι οι αριστεροί πολιτικοί θα πρέπει να υποστηρίξουν το διοικητικό συμβούλιο ενός Βελγικού σχολείου που θέλει να επιβάλει απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για να αποτρέψει την βίαιη επιβολή της. Από την άλλη πλευρά, η καθεμία που θέλει να φοράει την ισλαμική μαντίλα με τη θέλησή της θα πρέπει να είναι σε θέση να το πράξει, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών αστυνομικών, σύμφωνα με την Halsema.

"Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχουν χιλιάδες μουσουλμάνες γυναίκες στην Ολλανδία, οι οποίες - λόγω των εντολών που εφαρμόζονται από τις ισλαμικές αρχές και τηρούνται πιστά από τους πατέρες, τους θείους και τους γιους - έχουν πολύ μικρή ελευθερία κινήσεων (...)

Στη δική μου γειτονιά , βλέπω πολύ συχνά ότι τα κορίτσια τα κακομεταχειρίζονται, εάν δεν φορούν μαντίλα ", δήλωσε η Halsema. "Αυτό το ονομάζω εξαναγκασμό. Ακριβώς όπως η ιδέα ότι είναι ‘δικό σου φταίξιμο’ που βιάζεσαι αν δεν φοράς μαντίλα."

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: