Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Η Γέννηση του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού


Ο Μύθος του Λίνκολν είναι κεντρικής σημασίας για την καθεστωτική βία

Ο συγγραφέας και καθηγητής Δρ Thomas DiLorenzo γράφει ένα σκληρό άρθρο σχετικά με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και τις ρίζες του που βρίσκονται στις εκστρατείες γενοκτονίας ενάντια στους Νοτίους και τους Ινδιάνους στη δεκαετία του 1860:

Στο βιβλίο Costs of War (Το κόστους του πολέμου), ιστορικός Joseph Stromberg αναφέρεται στο Ισπανο-Αμερικάνικο πόλεμο του 1898 ότι αποτέλεσε το «δοκιμαστικό» για την αμερικανική αυτοκρατορία. Ο πόλεμος δεν είχε καμία σχέση με την εθνική άμυνα και ήταν καθαρά μια πράξη ιμπεριαλισμού από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία απέκτησε τον έλεγχο στην Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ, και τα Νησιά των Φιλιππίνων. Οδήγησε τον φημισμένο - στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα- φιλελεύθερο λόγιο, William Graham Sumner του Yale, να συνθέσει ένα διάσημο δοκίμιο με τίτλο «Η κατάκτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ισπανία». Το δοκίμιο αυτό περιγράφει πώς ο πόλεμος μετέτρεψε την Αμερική από μια συνταγματική δημοκρατία σε μια ιμπεριαλιστική δύναμη, όπως την παλιά Ισπανική Αυτοκρατορία, που νίκησε στον πόλεμο.

Ο Sumner επίσης προβλέπει τι επρόκειτο να συμβεί, και αυτό που η Αμερική είναι σήμερα: ο παγκόσμιος χωροφύλακας, με μια στρατιωτική παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, με ατέλειωτες αναμείξεις στις υποθέσεις σχεδόν του καθενός επάνω στον πλανήτη. Όπως έγραψε στο ‘War and Other Essays’ : «Μας είπαν ότι χρειαζόμασταν την Χαβάη, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την Καλιφόρνια. Τι θα πρέπει τώρα να πάρουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις Φιλιππίνες; . . . . Θα πρέπει να πάρουμε την Κίνα, την Ιαπωνία, και τις Ανατολικές Ινδίες. . . . για να «εξασφαλίσουμε» ό, τι έχουμε. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι. . . πρέπει να πάρουμε όλη τη γη, ώστε να είναι ασφαλής σε κάθε κόμμα της, και η πλάνη να σταθεί εκτεθειμένη".

Η ανάλυση του Stromberg σχετικά με τη σημασία του Ισπανο-Αμερικανικού Πολέμου ως «δοκιμαστικού» για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό είναι μια διορατική ανάλυση, αλλά η πραγματική ‘δοκιμή’ έλαβε χώρα στην πραγματικότητα, περισσότερο από τριάντα χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια αυτού που ο Stromberg ονομάζει πόλεμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στα «εσωτερικά ανεξάρτητα έθνη», δηλαδή, τους Ινδιάνους. Αυτό είναι που το πραγματικό πρότυπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είχε καθοριστεί, με το να δαιμονοποιήσουν τους Ινδιάνους ως απάνθρωπα "άγρια ​​κτήνη". Με το να δολοφονήσουν μαζικά τους πάντες και τα πάντα, γυναίκες, παιδιά και ζώα. Και με την πολιτική της άνευ όρων συνθηκολόγησης. Πράγματι, μπορεί ακόμη και να ισχυριστεί κανείς ότι ο πόλεμος για στην Ανεξαρτησία του Νότου ήταν και αυτός ένα «δοκιμαστικό» για τα είκοσι πέντε χρόνια του πολέμου κατά των Ινδιάνων.

Ο Πόλεμος Εξόντωσης του Σέρμαν

Σύνδεσμος

(Διάβασε και : Στρατηγός Σέρμαν: Ο πρώτος εγκληματίας πολέμου, εμπνευστής του «ολοκληρωτικού πολέμου» και της «καμμένης γης»)

Μόλις ο πόλεμος κατά της Ανεξαρτησίας του Νότου ολοκληρώθηκε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε έναν νέο πόλεμο εναντίον των Ινδιάνων των πεδιάδων. Στις 27 Ιουνίου 1865, μόλις δύο μήνες μετά το τέλος του πολέμου, δόθηκε εντολή στον Στρατηγό William Tecumseh Sherman, από την στρατιωτική περιοχή του Μισούρι, που ήταν μία από τις πέντε στρατιωτικές περιοχές στις οποίες η κυβέρνηση είχε διαιρέσει την χώρα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία προσπάθεια να κρύψει το γεγονός ότι ο πόλεμος εναντίον των Ινδιάνων ήταν, πρώτα απ’ όλα, μια έμμεση επιχορήγηση προς τους επιδοτούμενους από την κυβέρνηση - διηπειρωτικούς σιδηροδρόμους. Οι Σιδηροδρομικές Εταιρείες ήταν η οικονομική ραχοκοκαλιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο μονοπωλούσε ουσιαστικά την εθνική πολιτική από το 1865 έως το 1913, αρχής γενομένης με την εκλογή του πρώτου Ρεπουμπλικάνου Προέδρου, του γνωστού δικηγόρου και λομπίστα του σιδηροδρομικού κλάδου, Αβραάμ Λίνκολν από το κεντρικό Ιλλινόις.

Ο Στρατηγός Sherman έγραψε στα απομνημονεύματά του (σελ. 775) ότι μόλις τελείωσε ο πόλεμος, "οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου αμέσως ήλθαν στην κατασκευή του μεγάλου Pacific Railway. . . . Εγώ ο ίδιος έθεσα σε επικοινωνία τα μέρη που ασχολούνται με το έργο, τους επισκέφτηκα από κοντά και τους διαβεβαίωσα ότι θα τους παρείχα κάθε δυνατή βοήθεια και ενθάρρυνση". " Δεν πρόκειται να αφήσουμε μερικούς κλέφτες, κουρελήδες Ινδιάνους να ελέγξουν και να σταματήσουν την πρόοδο [των σιδηροδρόμων]", έγραφε ο Sherman στον Οδυσσέα Γκράντ (Ulysses S. Grant) το 1867 (βλέπε Michael Fellman, Citizen Sherman, σ. 264).

Ο παλιός προσωπικός φίλος του Λίνκολν, ο Grenville Dodge, ο οποίος είχε διοριστεί ως Στρατηγός, είχε προτείνει αρχικά ότι σκλάβοι πρέπει να γίνουν οι Ινδιάνοι, ώστε να μπορούν να είναι αναγκασμένοι να σκάβουν τις ράγες από την Iowa έως την Καλιφόρνια (Βλ. Dee Brown, Hear that Lonesome Whistle Blow, σ. 64). Η κυβέρνηση αποφάσισε, αντίθετα, να προσπαθήσει να δολοφονήσει, όσο το δυνατόν πιο πολλούς Ινδιάνους, γυναίκες και παιδιά, και στη συνέχεια να φυλακίσει τους επιζώντες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που κατ’ ευφημισμό αποκάλεσε «Διαφυλάξεις» (“reservations”)

Όταν έγινε πρόεδρος ο Grant, έκανε τον παλιό του φίλο, Sherman διοικητή του αμερικανικού στρατού και ένα άλλο αστέρι του «εμφυλίου πολέμου», ο στρατηγός Phillip Sheridan, ανέλαβε τη διοίκηση στη Δύση. «Έτσι η μεγάλη τριανδρία των Βορείων», γράφει ο Fellman (σ. 260), «διατύπωσε και θέσπισε την στρατιωτική ινδιάνικη πολιτική, μέχρι να έρθει, το 1880, αυτό που ο Sherman μερικές φορές αναφέρει ως «η οριστική λύση του Ινδιάνικου προβλήματος». Άλλοι πρώην αξιωματικοί του στρατού της Ένωσης συμμετείχαν στη σφαγή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι : John Pope, O.O. Howard, Nelson Miles, Alfred Terry, E.O.C. Ord, C.C. Augur, Edward Canby, George Armstrong Custer, Benjamin Garrison, and Winfield Scott Hancock.

"Ο Sherman έβλεπε τους Ινδιάνους όπως έβλεπε τους ανθεκτικούς Νότιους κατά τη διάρκεια του πολέμου και πρόσφατα απελευθερωμένους ανθρώπους στη συνέχεια: «αντιστασιακοί στις νόμιμες δυνάμεις μιας διατεταγμένης κοινωνίας», γράφει ο Τζον Marzalek, συγγραφέας του ‘Sherman: A Soldiers Passion for Order’ (σ. 380). "Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου," συνεχίζει ο Marzalek, "ο Sherman και ο Sheridan είχαν δημιουργήσει ολοκληρωτικό πόλεμο καταστροφής της περιουσίας. . . . Τώρα ο στρατός, στο ινδιάνικο πόλεμό του, συχνά αφάνιζε ολόκληρα χωριά. . . . ο Sherman επέμεινε ότι η μόνη απάντηση στο ινδιάνικο πρόβλημα ήταν ο ολοκληρωτικός πόλεμος. – αυτού του είδους τον πόλεμο που είχε χρησιμοποιηθεί κατά της συνομοσπονδίας ".

Ο Sherman, ο Sheridan, ο Grant, και οι άλλες «Φωτισμένες Μορφές του Εμφυλίου Πολέμου» όλοι θεωρούσαν τους Ινδιάνους «απάνθρωπους και φυλετικά κατώτερους από τους λευκούς», μια πεποίθηση που χρησιμοποιούσαν για να «δικαιολογήσουν» την πολιτική τους εξόντωση. Ο Sherman επίσης πίστευε ότι οι απελευθερωμένοι σκλάβοι θα γίνουν "άγρια ​​κτήνη" αν δεν ελεγχτούν αυστηρά από τους λευκούς. «Οι Ινδιάνοι δίνουν μια σωστή εικόνα για την τύχη των νέγρων αν υπάρχει αποδέσμευσή τους από τον έλεγχο των λευκών», είπε (Βλ. Lee Kennett, Sherman: A Soldiers Life, σ. 297). Ο Sherman ζητούσε «μια φυλετική κάθαρση της γης», έγραψε Fellman. "Όλοι οι Ινδιάνοι θα πρέπει να σκοτωθούν ή να διατηρηθούν ως ένα είδος άπορων," δήλωσε ο Sherman. Ο Fellman (σ. 271) αναφέρει ότι ο Sherman "έδωσε προηγουμένως άδεια στον Σέρινταν για τη σφαγή, όσο γίνεται περισσότερων γυναικών και παιδιών καθώς όσο και οι ανδρών, ο Sheridan ή οι υφιστάμενοί του, αισθάνονταν ότι ήταν απαραίτητο, όταν επιτίθονταν στα ινδιάνικα χωριά."

Ο Sherman και τα στρατεύματά του Sheridan διεξήγαν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις σε ινδιάνικα χωριά, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι οικογένειές τους ήταν μαζί. Δόθηκαν εντολές να σκοτώσουν τους πάντες και τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των σκυλιών. Ένας πόλεμος εξόντωσης επίσης διεξάγονταν κατά των αμερικάνικων βισώνων, δεδομένου ότι ήταν η κύρια πηγή τροφής των Ινδιάνων, ενώ από αυτούς έφτιαχναν χειμωνιάτικα ρούχα, και άλλα πράγματα (ακόμα και αγκίστρια για να πιάνουν τα ψάρια έκαναν οι Ινδιάνου από αποξηραμένα οστά βισώνων).

Οι «Ινδιάνικοι Πόλεμοι» ήταν στην πραγματικότητα μια συνέχιση της πολιτικής εξόντωσης που ξεκίνησε από τη κυβέρνηση του Λίνκολν κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Νότιας Ανεξαρτησίας. Μια από τις πρώτες επιθέσεις ήταν η περιβόητη Σφαγή στο Sand Creek, το Νοέμβριο του 1864. Υπήρχε ένα χωριό Ινδιάνων Cheyenne και Arapaho στο Sand Creek, του νοτιοανατολικού Κολοράντο που είχε λάβει τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι θα ήταν ασφαλές εκεί. Ωστόσο, ένα άλλο «αστέρι» του στρατού της Ένωση, ο συνταγματάρχης John Chivington, πραγματοποίησε το σχέδιο της κυβέρνησης στο να υπαναχωρήσει σε αυτή την υπόσχεση. Όπως περιγράφεται στο ‘Crimsoned Prairie: The Indian Wars’, από τον S.L.A. Marshall ο οποίος έχει συγγράψει τριάντα βιβλία αμερικανικής στρατιωτικής ιστορίας, οι εντολές του Chivington προς τα στρατεύματά του ήταν: "Θέλω να σκοτώσετε και να πάρετε το σκάλπ από όλους, μεγάλους και μικρούς. Οι κόνιδες κάνουν ψείρες".

Ο Marshall περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα στρατεύματα "ξεκίνησαν μια ημέρα γεμάτη από λαγνεία για αίμα, οργιαστικούς ακρωτηριασμούς οργάνων, λεηλασίες και καταστροφές - με τον Chivington. . . να παρακολουθεί και να εγκρίνει. "Μετά την επιστροφή στο Ντένβερ, ο Chivington "και οι επιδρομείς του παρέλασαν σε όλο το Ντένβερ, κουνώντας τα τρόπαια τους, πάνω από εκατό ξερά δέρματα κεφαλής. Τους υποδέχτηκαν ως κατακτητές ήρωες, που ήταν αυτό το οποίο είχαν ζητήσει κατά κύριο λόγο". «Οι στρατιώτες του Κολοράντο για άλλη μια φορά καλύπτονται με δόξα», έγραψε μία εφημερίδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κολοράντο (Marshall, σ. 39).

Μία ακόμη πιο αηδιαστική περιγραφή της σφαγής του Sand Creek δίνεται στο περίφημο βιβλίο του Dee Brown, ‘Bury My Heart at Wounded Knee: An Indian History of the American West’ (σ. 89). (Το 2007 γυρίστηκε και ταινία) «Όταν οι στρατιώτες ήρθαν μέχρι τις squaws, (Ινδιάνες) βγήκαν έξω και έδειξαν τα πρόσωπα τους για να δουν οι στρατιώτες ότι ήταν squaws και ικέτευαν για έλεος, αλλά οι στρατιώτες τις πυροβόλησαν όλες. . . . Φάνηκε να υπάρχει αδιάκριτη σφαγή ανδρών, γυναικών και παιδιών. . . . Οι squaws δεν έφεραν καμία αντίσταση. Σε κάθε μία . . αφαιρέθηκε το σκάλπ".

Αυτός ο τύπος του πολέμου εξόντωσης ή γενοκτονίας επαναλήφθηκε εκατοντάδες φορές από το 1865-1890, όταν η «τελική λύση» του Sherman τελικά πραγματοποιήθηκε. Σχολιάζοντας το σφαγιασμό των ινδιάνων γυναικών και των παιδιών από τον στρατηγό Κάστερ (Custer), (ο οποίος, επίσης, ήταν στρατιωτικός του στρατού των Βορείων) ο Έφορος των Ινδιάνικων Υποθέσεων Thomas Murphy παρατήρησε το 1868 ότι ήταν "ένα θέαμα πιο ταπεινωτικό, μια αδικία απαράμιλλη, ένα εθνικό έγκλημα πιο αποκρουστικό, ότι πρέπει, αργά ή γρήγορα, να πέσει σε εμάς ή τους απογόνους μας, η Κρίση του Ουρανού» (αναφέρεται στον Dee Brown, Bury Bury My Heart at Wounded Knee, σ. 157).

Ο Custer διαπίστωσε ότι η εντολή του να "σκοτώσει ή να κρεμάσει όλους τους πολεμιστές» ήταν «επικίνδυνο» για τους στρατιώτες του, γιατί σήμαινε "ότι έπρεπε να τους χωρίσει από τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τα παιδιά» (Brown, σ. 169). Έτσι αποφάσισε να τους σκοτώσει όλους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο Marshall, ο οποίος ήταν επίσημος ιστορικός της κυβέρνησης των ΗΠΑ από το ευρωπαϊκό θέατρο του πολέμου στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και συντάκτης τριάντα βιβλίων για την αμερικανική στρατιωτική ιστορία, ονομάζει τις εντολές του Sheridan και του Custer "τις πιο βάναυσες διαταγές που έχουν δοθεί ποτέ σε αμερικανικά στρατεύματα». Στον Sheridan πιστώνεται το ρητό ότι «ο μόνος καλός Ινδιάνος είναι ο νεκρός Ινδιάνος», μια πολιτική που εγκρίθηκε και από τους δύο, τον Sherman και τον Grant (ο οποίος - είναι να γελάει κανείς- απεικονίζεται από τους ιστορικούς ως ένα είδος «φυλετικού ήρωα», δηλ. υπερασπιστή του ‘αντιρατσισμού’).

Ήταν η βάρβαρη συμπεριφορά αυτών των «Φωτισμένων μορφών του Εμφυλίου Πολέμου» κατά τη διάρκεια ενός τετάρτου του αιώνα μετά το Appomattox (το τέλος του «Εμφυλίου Πολέμου», με την συνθηκολόγηση των Νοτίων) που χρησιμοποιήθηκε για να «δικαιολογήσουν» πράγματα όπως η μαζική δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Φιλιππινέζων από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Φιλιππίνων το 1899-1902, ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος Θεόδωρος Ρούσβελτ "δικαιολόγησε" αυτή τη μαζική σφαγή αποκαλώντας τους Φιλιππινέζους "άγριους, μιγάδες, άγριους και αδαείς ανθρώπους." Ούτε ο William Tecumseh Sherman δεν θα μπορούσε να το πει καλύτερα.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: