Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

“They burning Georgia down, those devils dressed in blue...”



Ένα τραγούδι του συγκροτήματος bluegrass Balsam Range από το Haywood της Βόρειας Καρολίνας (μέλη: Buddy Melton, Tim Surrett, Marc Pruett, Caleb Smith και Darren Nicholson).

Για την μουσική bluegrass βλέπε εδώ.

Το τραγούδι ‘Burning Georgia Down’ είναι εμπνευσμένο από την καταστροφή της πολιτείας της Georgia από τον παρανοϊκό εγκληματία πολέμου, Γιάνκη στρατηγό Σέρμαν, κατά την περιβόητη «πορεία προς την θάλασσα» (15 Νοεμβρίου 1864 - 21 Δεκεμβρίου 1864).




Η πορεία του στρατηγού των Βορείων William Tecumseh Sherman μέσα από το Νότο, κυρίως, μέσω της Γεωργίας και της Νότιας Καρολίνας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο φρικτή από όλες τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά άμαχου  πληθυσμού στη σύγχρονη ιστορία. Είναι ατελείωτη η λίστα των απρόκλητων εγκληματικών πράξεων του Sherman, και μια ανάγνωση των επίσημων αρχείων που αφορούν τις δράσεις του Sherman αποδεικνύουν ότι ο Sherman απεχθανόταν τους ανθρώπους του Νότου και ήθελε να τους τιμωρήσει με ακραία προκατάληψη.
    
Ενώ οι φωτιές έπνιγαν την Ατλάντα, την άλλοτε πάμπλουτη πρωτεύουσα της Τζόρτζια, ο στρατός των Γιάνκηδων επιδίδονταν σε λαφυραγωγίες. Ο ίδιος ο Σέρμαν είχε πει σαρκαστικά σε ένα χωρικό που του παραπονέθηκε πως οι στρατιώτες του κατέκλεψαν τα πάντα εκτός από το γαϊδούρι στο οποίο ήταν καβάλα : «Αδύνατον, δεν μπορεί να ήταν οι δικοί μου στρατιώτες γιατί έχουν διαταγή να μη σου αφήσουν ούτε καν κι αυτό το ένα που έχεις».

Η πορεία του προς τις ανατολικές ακτές άφησε καθαρά το κατάμαυρο ίχνος της από όπου περνούσε ο Σέρμαν. Η συνολική εκείνη οικονομική καταστροφή εκτιμήθηκε σε 100.000.000 δολάρια της τότε εποχής , όπου το τότε δολάριο είχε κάπου 20πλάσια αξία σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. 

 
Άλλo ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το καταστροφικό πέρασμα του Σέρμαν από την Γεωργία είναι το ‘Atlanta's Burning Down’ του Dickey Betts από τους Allman Brothers Band.

Οι πρώτοι στίχοι αυτού του τραγουδιού λένε: «I left my home in Georgia / In May of sixty-three / I come here to Virginia / To fight for General Lee…»


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: