Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

ΙΣΡΑΗΛ: με απόφαση του υπουργού εσωτερικών τα καταστήματα στο Τελ Αβίβ θα είναι υποχρεωτικά κλειστά το ΣάββατοΟ Υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Gidon Saar, είπε ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον τα σούπερ μάρκετ στο Τελ Αβίβ να παραμένουν ανοικτά το εβραϊκό Σάββατο, δεχόμενος κριτικής από φιλελεύθερους Ισραηλινούς οι οποίοι βλέπουν τη ρύθμιση ως ένα θρησκευτικό εξαναγκασμό ενάντια στην κοσμική κοινωνία.


Στην απόφασή του, ο υπουργός Gideon Saar είπε ότι απορρίπτει το προτεινόμενο Καταστατικό της πόλης να επιτρέπονται τα σούπερ μάρκετ να παραμένουν ανοιχτά από Παρασκευή βράδυ έως το Σάββατο το βράδυ.

Η υπάρχουσα διάταξη «βλάπτει δυσανάλογα την αξία του Σαββάτου ως ημέρας ανάπαυσης στο Ισραήλ εν γένει», δήλωσε ο Saar (φώτο), ο οποίος είπε ότι θα εξαιρούνται τα τρία κύρια τουριστικά αξιοθέατα και τα βενζινάδικα.

Τα καταστήματα είναι κλειστά στις περισσότερες άλλες πόλεις του Ισραήλ, επειδή ο ιουδαϊκός θρησκευτικός νόμος απαγορεύει την εργασία το Σάββατο. Όμως, στο Τελ Αβίβ, εμπορική και πολιτιστική πρωτεύουσα του Ισραήλ γνωστή για το lifestyle του όλο το εικοσιτετράωρο, περισσότερα από 300 σούπερ μάρκετ παραμένουν ανοιχτά το Σάββατο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα καταστήματα ήδη έπρεπε να παραμένουν κλειστά το Σάββατο. Αλλά στην πραγματικότητα, ο δήμος έκανε τα στραβά μάτια, αφήνοντας τα ανοιχτά καταστήματα με ένα πρόστιμο 200 δολαρίων. Το σύστημα είχε δεχτεί τα πυρά από τα μικρά καταστήματα που θεωρούσαν ότι το πρόστιμο έδινε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων που μπορούσαν να απορροφήσουν πιο εύκολα το κόστος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι τα πρόστιμα δεν είναι αποτελεσματικά στην επιβολή του νόμου, και έτσι ο δήμος πρότεινε ένα νέο Καταστατικό, επιτρέποντας τα καταστήματα να είναι ανοιχτά να παραμείνουν ανοιχτά, και απαγορεύοντας σε άλλα καταστήματα να ανοίξουν, αλλά ο Saar απέρριψε την πρόταση.

Ο εκπρόσωπος του Saar, Amatzia Bar Moshe, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί του Τελ Αβίβ θα είναι υποχρεωμένοι να κλείνουν όλα τα σούπερ μάρκετ που παραμένουν ανοιχτά το Σάββατο, από αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Γεώργιος Κιντσάκης είπε...

Πραγματικά, το Ισραήλ είναι πρότυπο κράτους που σέβεται την εθνική ιδεολογία του.