Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Times of Israel: Όλο και περισσότεροι Εβραίοι πηγαίνουν με το Εθνικό Μέτωπο



TA: Από το παράθυρο του σπιτιού του στο Παρίσι, ο Michel Ciardi μπορεί να δει στην αίθουσα αναμονής ενός δημόσιου οργανισμού πρόνοιας, όπου ένα πλήθος από κυρίως Άραβες και Αφρικάνους περιμένει τα επιδόματα του κράτους.
 
Πρώην κομμουνιστής, ο Ciardi κάποτε πίστευε ότι η σκηνή αυτή στο γραφείο ήταν ένα απαραίτητο στοιχείο των προσπαθειών της Γαλλίας να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των νέων μεταναστών. Αλλά αυτό άλλαξε το 2000, μετά τη δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα η οποία προκάλεσε μια μαζική αύξηση αντισημιτικής βίας, ένα μεγάλο μέρος της οποίας προερχόταν από Άραβες και Αφρικάνους μετανάστες.

Η βία ήταν αρκετή για να αλλάξει την πολιτική υποστήριξη προς το Εθνικό Μέτωπο, το ακροδεξιό κόμμα που από καιρό έχει δαιμονοποιηθεί από τους Γαλλό-Εβραίους ως αντι-σημιτικό και μια απειλή για τις αξίες της δημοκρατίας.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να ψηφίσω το Εθνικό Μέτωπο», είπε ο Ciardi στην JTA. «Αλλά συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, την κοινότητά σου, την κοινωνία και τη χώρα ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν να μας υποτάξουν».

Ο εβραϊσμός στην Γαλλία από χρόνια βλέπει το Εθνικό Μέτωπο ως εχθρό, ένα βδελυρό κατάλοιπο του φιλο-ναζιστικού κράτους του Vichy. Αλλά κάτω από την ηγεσία της Marine Le Pen, την φωτογενή κόρη του ιδρυτή του κόμματος Jean-Marie Le Pen, ένα πολιτικό προβοκάτορα που καταδικάστηκε πολλές φορές για ρητορική  μίσους και άρνηση του Ολοκαυτώματος, το κόμμα έχει προσπαθήσει να ρίξει την εικόνα του ως έξω από το mainstream.

Η νεότερη Le Pen φλερτάρει επιθετικά με τους Εβραίους ψηφοφόρους τονίζοντας την αντίθεσή της στην «ισλαμοποίηση της Γαλλίας» και υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι έχουν πολύ περισσότερα να φοβηθούν από τον αραβικό αντισημιτισμό από ό, τι από τη ρατσιστική ρητορική ορισμένων ακροδεξιών ακτιβιστών.

Η στρατηγική της φαίνεται να λειτουργεί.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα 1.095 Εβραίων έδειξε ότι το Εθνικό Μέτωπο είχε υπερδιπλασιάσει το μερίδιό του στην εβραϊκή ψήφο στις προεδρικές εκλογές του 2012, κερδίζοντας 13,5 τοις εκατό της υποστήριξης των Εβραίων - ένα εύρημα που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους ηγέτες των μεγάλων εβραϊκών ομάδων της Γαλλίας.

«Τα πλούσια αφεντικά της κοινότητάς μας και οι καλά εκπαιδευμένοι φοιτητές δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, επειδή δεν ζουν με τους μουσουλμάνους στις γειτονιές της εργατιάς», δήλωσε ο Ciardi. «Εκεί οι Εβραίοι συνειδητοποιούν ότι οι πολιτικές για τη μετανάστευση και η πολιτική ορθότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων δημιούργησαν μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να φορέσει kippah έξω».

Η Marine Le Pen ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου το 2011, αντικαθιστώντας τον πατέρα της. Εκείνος είχε διοικήσει το κόμμα μαζί με τον αναπληρωτή του, Bruno Gollnisch, ο οποίος είχε επίσης καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος, αν και η απόφαση ανατράπηκε από ανώτερο δικαστήριο. Μαζί φαίνονταν ευχαριστημένοι που έκαναν το Εθνικό Μέτωπο το “bete noire” (μαύρο τέρας) του πολιτικού κατεστημένου.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία, η Le Pen, εργάστηκε να ανυψώσει το κόμμα σε ένα επίπεδο αξιοπρέπειας που ποτέ δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από τον πατέρα της, του οποίου συχνά ο ωμός ρατσισμός κόστιζε στο Εθνικό Μέτωπο πολλές ψήφους και άφησε το κίνημα απομονωμένο.

Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, η Le Pen απογύμνωσε τον Gollnisch των καθηκόντων του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οδηγώντας τον να παρατηρήσει πέρσι, ότι αυτή «επιδιώκει να κρατήσει εμένα και τον πατέρα της σε μια ορισμένη κατάσταση παρθενίας» - μια φράση που παραπέμπει σε ανικανότητα. Έχει επανειλημμένως καταδικάσει τον αντισημιτισμό και έχει τιμωρήσει έναν επίσημο του κόμματος που έκανε αντισημιτικές δηλώσεις. Το 2011, η Le Pen απέστειλε τον σύντροφο της ζωής της και αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Louis Alliot σε μια αποστολή δημιουργίας γεφυρών στο Ισραήλ.

«Το γεγονός ότι η Marine Le Pen έφερε το κόμμα σε μια πιο μετριοπαθή κατεύθυνση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για πολλούς Εβραίους», δήλωσε ο Gilles Goldnadel, ένας εξέχων δικηγόρος και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της CRIF ομάδας ομπρέλας της γαλλο-εβραϊκής κοινότητας. «Σήμερα στη Γαλλία, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από τον ισλαμο-αριστερισμό από τον κίνδυνο που θέτει η ακροδεξιά. Δεν είναι έκπληξη ότι ορισμένοι Εβραίοι, όπως και μη-Εβραίοι, ψηφίζουν την άκρα δεξιά ως αντίδραση στην απειλή αυτή».

Σύμφωνα με την Marine Le Pen, στελέχη του κόμματος για πρώτη φορά άρχισαν να φλερτάρουν με την εβραϊκή ψήφο στέλνοντας επιστολές στις κοινότητές τους. Μια τέτοια επιστολή εστάλη αυτό το μήνα από τον Julien Leonardelli, περιφερειακό γραμματέα του κόμματος από την περιοχή της Τουλούζης, σε ένα τοπικό εβραϊκό κοινοτικό κέντρο στο οποίο άγνωστοι δράστες νωρίτερα αυτό το έτος επιτέθηκαν με μολότωφ.

Ο Leonardelli έγραψε την «σοβαρή ανησυχία του για την αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων» στη Γαλλία, που είπε ότι ήταν αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής μετανάστευσης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα UMP του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

«Ως εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου και εκπρόσωπος της Marine Le Pen, εκφράζω τη βαθιά αγανάκτησή μου για τις πράξεις αυτές και διαβεβαιώνω όλους τους Εβραίους συμπατριώτες μας για την αμέριστη υποστήριξή μας στον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού», έγραψε ο Leonardelli.

Εντός του κόμματος, τέτοιες προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις από την παλιά φρουρά, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της Le Pen και του Gollnisch, ο οποίος έγραψε ένα blog post 1.700 λέξεων νωρίτερα αυτό το μήνα, σε απάντηση της έρευνας του IFOP, στην οποία κατήγγειλε την αποτυχία του κόμματος να ακολουθήσει την ιδεολογική πορεία που τέθηκε από τους ιδρυτές του.

Αφότου η Le Pen απομάκρυνε για λίγο το blog του πατέρα της από την ιστοσελίδα του κόμματος, όταν εκείνος έγραψε για έναν Εβραίο τραγουδιστή «θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά», κατηγόρησε την κόρη του για δειλία μπροστά στα «κυνηγόσκυλα που ψάχνουν συνεχώς για αντισημιτισμό» (δες εδώ).

«Επικρίνεται στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου για τις επιλογές της, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ένα ποσοστό αντισημιτών και αρνητών του Ολοκαυτώματος στο εσωτερικό του κόμματος», δήλωσε ο Ciardi.

Με τους Εβραίους να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1 τοις εκατό του πληθυσμού της Γαλλίας, το αντίκτυπο της υποστήριξης είναι αμελητέο σε εκλογικό επίπεδο. Όμως, η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων IFOP έγινε πρωτοσέλιδο σε μεγάλες εφημερίδες, διότι θεωρήθηκε ως μια ανησυχητική ένδειξη ότι ένα κόμμα που κάποτε το σνόμπαρε το mainstream, τώρα κερδίζει έδαφος.

«Η γυάλινη οροφή που εμπόδιζε το Εθνικό Μέτωπο να γίνει ένα πλειοψηφικό κόμμα έχει αρχίσει να ραγίζει σοβαρά», έγραψε στη Le Figaro, η Valerie Igounet, ιστορικός που ειδικεύεται στη γαλλική ακροδεξιά.

Για τους Εβραίους ηγέτες, το κόμμα παραμένει έξω από τα στάνταρ. Ο πρόεδρος του CRIF, Roger Cukierman, είπε πρόσφατα στον εβραϊκό ραδιοφωνικό σταθμό RCJ, ότι το ότι η Le Pen αρνείται τον αντισημιτισμό, είναι απλώς "λόγια" από ένα κόμμα που διαθέτει ακόμη «αρνητές του Ολοκαυτώματος και αντισημίτες στις τάξεις του».

Αλλά ακόμα και εκείνος πιστώνει στην Le Pen την «προσοχή που καταβάλλει να μην προσβάλλουν την κοινότητά μας και να κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΚΟ: Στο μεταξύ ένα από τα πρώτα μέλη του Εθνικού Μετώπου που εκλέχτηκε στην Γερουσία της Γαλλίας, ο 26χρονος David Rachline, αποκαλύφθηκε ότι είναι γιος Εβραίου.

Ο David Rachline και ο άλλος υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου, Stephane Ravier, εξελέγησαν γερουσιαστές, την Κυριακή στις εθνικές εκλογές για τη άνω γαλλική βουλή, η οποία ποτέ πριν δεν είχε νομοθέτες από το κόμμα. Ο Rachline είναι νεότερος γερουσιαστής που είχε ποτέ η Γαλλία.

Γεννήθηκε από τον Serge Rachline, τον οποίο ο David Rachline το 2011 περιέγραφε στον ιστότοπο ειδήσεων Rue89, ως σοσιαλιστή, μη θρησκευόμενο Εβραίο. Ο Serge πέθανε όταν ο David Rachline ήταν 16.

Σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, μόνο ο απόγονος Εβραίας μητέρας θεωρείται Εβραίος.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο συντροφος της Μαριν Λε Πεν (Marine Le Pen) ειναι εβραιος.