Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Το χριστουγεννιάτικο δώρο ενός μαύρου Νότιου στρατιώτη



1919, Ατλάντα, Γεωργία, ΗΠΑ. Για τους κατοίκους της Ατλάντα η εποχή των Χριστουγέννων ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για την οικογένεια, τους φίλους και τα παιδιά. Οι άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία και ευχαριστούσαν τον Θεό για την  ευλογία που τους χάριζε.

Υπήρχαν, όμως, και κάποιοι που δεν ήταν τόσο τυχεροί!

Οι γέροντες βετεράνοι στρατιώτες της Συνομοσπονδίας από την εποχή του Πολέμου μεταξύ των Πολιτειών (του λεγόμενου «Εμφυλίου»), ήταν περήφανοι άνδρες που είχαν φανεί γενναίοι στο πεδίο των μαχών. Ένας από αυτούς τους άνδρες ήταν ο πρώην λοχαγός Thomas Yopp που έλαβε μέρος σε μάχες όπως στο Fredericksburg, όπου μια έκρηξη από κανόνι τον άφησε αναίσθητο.

Ο άνθρωπος ο οποίος έμεινε μαζί του μέχρι να αναρρώσει ήταν ο δούλος του, ο οποίος είχε επίσης ενταχθεί στο 14ο Σύνταγμα της Γεωργίας. Ο Bill Yopp ήταν όμως κάτι περισσότερο από σκλάβος. Αυτός και ο Thomas Yopp ήταν φίλοι που κυνηγούσαν μαζί και ψάρευαν μαζί.

Ο Bill Yopp, ένας μαύρος Νότιος στρατιώτης, ήταν συμπαθής στον οίκο των βετεράνων στρατιωτών από την Ατλάντα, οι οποίοι είχαν πολεμήσει μαζί του πριν από 50 χρόνια.

Στον πόλεμο μεταξύ των Πολιτειών του 1861-1865, ο Bill Yopp είχε το παρατσούκλι "Ten Cent Bill" λόγω των χρημάτων που έβγαζε γυαλίζοντας παπούτσια. Το έκανε αυτό για τους στρατιώτες για μια δεκάρα και κατέληξε να έχει περισσότερα χρήματα από ό, τι οι περισσότεροι από τους συντρόφους του. Οι στρατιώτες επίσης τον φρόντιζαν όταν ήταν άρρωστος.

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 1919, ο Bill ήθελε να ξεπληρώσει την καλοσύνη που του έδειξαν. Πήρε το τρένο για το Macon της Γεωργίας και στην συνέχεια το τρένο για τη Savannah, για να μαζέψει χρήματα για τα Χριστούγεννα για τους βετεράνους.

Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα του 1919, είχε μαζέψει τα χρήματα και η ο κυβερνήτης της Γεωργίας Hugh Dorsey τον βοήθησε να διανείμει φακέλους των τριών δολαρίων για κάθε βετεράνο. Αυτό ήταν ένα μεγάλο ποσό εκείνες τις ημέρες.

Οι παλιοί Συνομόσπονδοι έμειναν άφωνοι. Τα μάτια τους γέμισαν δάκρυα για την καλή καρδιά του Bill Yopp και την πράξη του. Πολλοί από τους άνδρες αυτούς είχαν λίγα ή τίποτα. Ο Bill κλήθηκε να έρθει στο παρεκκλήσι του οίκου και να πει λίγα λόγια.

Ο παλιός του κύριος, ο Thomas Yopp, ήταν κοντά στο θάνατο. Αργότερα, ο Bill κλήθηκε να μιλήσει στην κηδεία του. Ο Bill μίλησε για την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του Thomas Yopp.

Στον Bill Yopp δόθηκε αργότερα ένα μετάλλιο εκτίμησης για την υποστήριξή του στους παλιούς στρατιώτες και αργότερα ψηφίστηκε ως μέλος του Οίκου του Συνομόσπονδου Στρατιώτη.

Πέθανε στις 3 Ιουνίου, 1936. Λέγεται ότι ήθελαν να τον προόριζαν για τάφο άπορου, αλλά οι παλιοί στρατιώτες έκαναν μεγάλη φασαρία ώστε να ταφεί μαζί τους στο συνομόσπονδο νεκροταφείο στην Marietta της Γεωργίας.
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή για την αγάπη, τη συγχώρεση, τους παλιούς φίλους, την οικογένεια και το παιδί που έγινε ο Σωτήρας του κόσμου. Καλά Χριστούγεννα!

Η πηγή των πληροφοριών αυτής της ιστορίας προήλθε από ένα βιβλίο, με τίτλο: “Bill Yopp "Ten Cent Bill" A NARRATIVE of a SLAVE!” Αυτό το βιβλίο γράφτηκε το 1969 από τον Charles W. Hampton.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έμεινα άφωνος! Δεν γνώριζα για τον Yopp πριν αναγνώσω το άρθρο! Πωλείται το βιβλίο στο Amazon ή κάπου αλλού;
Καλά Χριστούγεννα, φίλε ΚΟ. Καλά Χριστούγεννα σε όλους.
Confederate soldier.