Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η δικτατορία του "αντι-ρατσισμού" της FIFA αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για το ποδόσφαιρο από ό, τι ο «ρατσισμός»



Το άρθρο είναι του Καναδού συγγραφέα και δημοσιογράφου Greg Felton & είναι από το 2013 / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Τον Ιούνιο του 2013, το Ισραήλ φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Under-21, και ο μύθος ότι η FIFA πονάει και αγωνίζεται για την καταπολέμηση του «ρατσισμού» απομυθοποιήθηκε. Επιβεβαιώθηκε ότι η μεγάλη ποδοσφαιρική εκστρατεία «κατά του ρατσισμού» είναι ένα επιτηδευμένο, διχαστικό παραμύθι. Ιδού δύο εκ διαμέτρου αντίθετα παραδείγματα «ρατσισμού» και πώς τα χειρίστηκε η FIFA.

Τον Ιούλιο του 2013, η FIFA τήρησε εκκωφαντική σιωπή σχετικά με την πολύχρονη παράνομη κράτηση του Παλαιστίνιου ποδοσφαιριστή Mahmoud Sarsak*. Η FIFA επίσης, απέφυγε να τιμωρήσει την Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για το σκόπιμο βομβαρδισμό ενός παλαιστινιακού γηπέδου ποδοσφαίρου, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα.

Τώρα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ισραήλ δεν φταίει, αλλά αυτό δεν στέκει, δεδομένης της κατηγορηματικής διακήρυξης του υψηλού ηθικού σκοπού της FIFA:

«Η FIFA καταδικάζει σθεναρά όλες τις μορφές ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, και οποιαδήποτε μορφή διάκρισης δεν θα γίνει ανεκτή και θα λάβει μια ισχυρή απάντηση από τις αρμόδιες αρχές της FIFA».

Η υποκρισία της FIFA ήταν εμφανής στα τέλη του Νοεμβρίου του 2013, όταν ο γενικός γραμματέας Jerome Valcke ανακοίνωσε την επίσημη απάντηση στην καταστροφή γηπέδου: "Δώσαμε εντολή για την ανοικοδόμηση των ποδοσφαιρικών υποδομών οι οποίες έχουν καταστραφεί. Θα ξαναχτίσουμε επίσης το γήπεδο στη Γάζα, το οποίο έχει καταστραφεί. Το ποδόσφαιρο ενώνει τους ανθρώπους και θα στηρίξουμε κάθε νέα κατασκευή που είναι αναγκαία όταν οι υποδομές ποδοσφαίρου καταστρέφονται μέσω καταστροφής".

Δείτε τα γενικόλογα, αόριστα, ξύλινα στερεότυπα που περιέχει η ανακοίνωση. Δείτε την άνανδρη χρήση της παθητικής φωνής («έχει καταστραφεί»), που σχεδιάστηκε ειδικά για να μην γίνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Ο Valke (φωτο) δεν είπε αυτό που έπρεπε να πει: «Δώσαμε εντολή για την ανοικοδόμηση του γηπέδου της Γάζας και θα επιβάλλουμε όλα τα έξοδα στο Ισραήλ, το οποίο συμπεριφέρθηκε με ανάλγητη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή. Η αποτυχία να πληρώσει για την ανοικοδόμηση θα οδηγήσει σε αποβολή του Ισραήλ από την UEFA». Για την FIFA, δεν υπάρχει κανείς να κατηγορηθεί για την καταστροφή. «Ήταν μια καταστροφή», σαν να έγινε σεισμός! Κανείς δεν φταίει!

Μιλώντας για ανακατασκευή του σταδίου χωρίς να αναγκαστεί το Ισραήλ να εξιλεωθεί για τη βία του, η FIFA αποδέχεται σιωπηρά αυτό που έγινε στην Παλαιστίνη και είναι ηθικά συνένοχη στη διάπραξη του εβραϊκού ρατσισμού.

Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, η FIFA δεν έκανε πάλι τίποτα όταν Ισραηλινοί οπαδοί εκδήλωσαν απροκάλυπτο ρατσισμό, όταν η ομάδα Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει δύο παίκτες από την Τσετσενία. Όπως ανέφερε η Agence France-Presse: «Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού εκείνη την ημέρα, κάποιοι οπαδοί φώναζαν συνθήματα όπως “κανένας Άραβας δεν θα πατήσει εδώ” και σήκωσαν ένα τεράστιο πανό που έλεγε “Μπεϊτάρ – καθαρή για πάντα”. Καταράστηκαν επίσης τον Ρωσο-ισραηλινό ιδιοκτήτη της ομάδας Arkady Gaydamak, αν και δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ορισμένοι οπαδοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν».

Και ενώ η FIFA δείχνει απροκάλυπτα τέτοια αδράνεια στην μισαλλοδοξία προς τους Άραβες από Ισραηλινούς, αν κάποιος, από την άλλη, καταγγείλει τον ρατσισμό του Ισραήλ ή πει κάτι για το Ισραήλ, η FIFA εξεγείρεται. Παράδειγμα, η Ουγγαρία.

Στις 15 Αυγούστου του 2012, η Ουγγαρία φιλοξένησε το Ισραήλ σε ένα φιλικό αγώνα μεταξύ εθνικών ομάδων, στη διάρκεια του οποίου οι Ούγγροι οπαδοί επέλεξαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και την περιφρόνησή τους στο Ισραήλ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με βάση μια καταγγελία ότι οι οπαδοί φώναζαν «αντισημιτικά» συνθήματα, η FIFA τιμώρησε την ουγγρική εθνική ομάδα, υποχρεώνοντάς την να παίξει στις 22 του Μαρτίου τον αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Ρουμανίας κεκλεισμένων των θυρών.

Η πηγή της προαναφερόμενης καταγγελίας ήταν το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, μια από τις πιο διαβόητες σιωνιστικές οργανώσεις που είναι αφιερωμένη στην προώθηση του Ολοκαυτώματος και της θεωρίας ότι κάθε κριτική στο Ισραήλ ισούται με «αντισημιτισμό».

Η FIFA δεν έκανε τον κόπο να ερευνήσει το περιστατικό και να αξιολογήσει την αξιοπιστία της καταγγελίας και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, προτιμώντας απλώς να ανακυκλώσει ένα γενικό δελτίο τύπου.

Ανεξάρτητα από το τι οι Ούγγροι οπαδοί έκαναν ή δεν έκαναν, η ουγγρική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ζήτησε συγγνώμη και βεβαίωσε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι το ουγγρικό ποδόσφαιρο θα απαλλαγεί από «ακραίες φωνές» το συντομότερο δυνατόν. Σίγουρα αυτή η πράξη της απόλυτης μεταμέλειας θα έπρεπε να ήταν αρκετή για την FIFA, αλλά δεν ήταν. Έτσι, η εθνική ομάδα αναγκάστηκε να παίξει το παιχνίδι της 22ης Μαρτίου κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Szabolcs Szeretö, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας ‘Magyar Nemzet’ (ουγγρικό έθνος) έγραψε ότι η πλειοψηφία των Ούγγρων θεώρησε «επώδυνη, άδικη και υπερβολική την ετυμηγορία της FIFA» που τους τιμώρησε για κάτι που δεν έκαναν ποτέ. Επιπλέον, είπε ότι η ετυμηγορία θα διεγείρει και δεν θα αμβλύνει την αντι-εβραϊκή εχθρότητα.

Ο Szeretö τόνισε επίσης ότι η FIFA δεν επέβαλε αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρουμανίας, όταν οι οπαδοί της φώναζαν αντι-ουγγρικά συνθήματα κατά την διάρκεια ενός αγώνα στο Βουκουρέστι. Επιπλέον, η FIFA δεν έλαβε κανένα μέτρο κατά της Μαλαισίας όταν χιλιάδες οπαδοί της φώναζαν σε αγώνα κατά της Σιγκαπούρης στις 25 Νοεμβρίου 2012, «οι Σιγκαπουριανοί είναι σκυλιά».

Η περίπτωση της Ουγγαρίας δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Παρόμοια δυσανάλογη αντίδραση υπήρξε με οπαδούς της ιταλικής Λάτσιο που τόλμησαν να σηκώσουν πανό που έγραφε "ελεύθερη Παλαιστίνη" κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την εβραϊκής ιδιοκτησίας αγγλική Τότεναμ, στις 22 Νοεμβρίου του 2012.

Ο κυματισμός των εθνικών σημαιών του Ιράν και της Παλαιστίνης θεωρήθηκαν πράξεις "ρατσισμού", από την FIFA, καθώς θεωρήθηκαν ως επιθέσεις κατά του Ισραήλ, και έτσι η "παραβατική" χώρα υπέστη σοβαρές κυρώσεις. Θα τολμούσε η FIFA να τιμωρήσει την ισραηλινή ποδοσφαιρική ομοσπονδία το ίδιο, αν ένας Εβραίος (σε ευρωπαϊκό γήπεδο) κυμάτιζε μια ισραηλινή σημαία κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με μια ομάδα από μια μουσουλμανική χώρα;

* Ο γεννημένος το 1987 Mahmoud Sarsak (Μαχμούντ Σαρσάκ) είναι Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής ο οποίος ήταν μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης. Το 2012, ο Sarsak έκανε τρεις μήνες απεργία πείνας, καθώς είχε οδηγηθεί στην φυλακή στο Ισραήλ χωρίς δίκη ή κατηγορίες. Το Ισραήλ τον είχε κατηγορήσει ότι είναι ενεργός στην ισλαμική Τζιχάντ, μια κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνήθηκε. Αφέθηκε ελεύθερος στις 10 Ιουλίου 2012.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταγγείλει ότι το Ισραήλ έχει επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία των ποδοσφαιριστών τους μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης από τους Ισραηλινούς Δυτικής Όχθης. Ακόμη έχει καταγγείλει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που βάζουν οι Ισραηλινοί στην εισαγωγή αθλητικού υλικού και στις επισκέψεις από ξένες ομάδες.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τζιμπρίλ Ρατζούμ κάλεσε τη ΦΙΦΑ να τιμωρήσει το Ισραήλ, όταν στρατιώτες του μπήκαν στα γραφεία της ομοσπονδίας. Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν τη ρατσιστική συμπεριφορά κατά Αράβων ποδοσφαιριστών, που έχουν πολλές ισραηλινές ομάδες στο δυναμικό τους, αλλά και το γεγονός ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς συμμετέχουν πέντε ομάδες από τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης στο πρωτάθλημά του.

Μετά το Μουντιάλ του 2014 στην Βραζιλία, η FIFA απείλησε ότι θα τιμωρήσει την αλγερινή ποδοσφαιρική ομοσπονδία γιατί οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αλγερίας ήθελαν να δώσουν το πριμ τους (6,2 εκατομμύρια ευρώ από το μπόνους προκρίσεων) στους Παλαιστίνιους. Η δικαιολογία της FIFA ήταν ότι «δεν επιτρέπει τη σύνδεση οποιουδήποτε είδους πολιτικού μηνύματος με το ποδόσφαιρο».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός φανατίζεται με τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Νομίζω ο λόγος που το ποδόσφαιρο προσελκύει τόσο πολλούς φανατικούς οπαδούς είναι τελικώς μια αρχέγονη ανάγκη του ατόμου να ανήκει σε μια πολεμική ομάδα για την ασφάλειά του απέναντι στους εχθρούς.
Αυτήν την ανάγκη τη συντηρούν επιμελώς οι εταιρείες των ποδοσφαιρικών ομάδων γιατί τα συμφέροντά τους επεκτείνονται πολύ πιο πέρα από τα όρια του αθλητισμού. Για παράδειγμα, σε παλιότερα άρθρα του ο Κ.Ο. αναφέρει τη σταδιακή εισαγωγή ξένων παικτών (δηλαδή, αλλοφύλων και αλλοθρήσκων) στις ομάδες. Μάλιστα όλοι θυμόμαστε πριν από δεκατίες τους "ομογενείς" που έπαιζαν στις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Το ίδιο έχει γίνει και στις ευρωπαϊκές ομάδες που αντικαθίστανται σταδιακά από ξένους.
Ποιά είναι όμως η σχέση της εισαγωγής των ξένων παικτών με την κοινωνική μηχανική; Νομίζω φαίνεται ξεκάθαρα και από το παρόν άρθρο του Κ.Ο. Θεμελιώδης πολιτική της ΦΙΦΑ αλλά και όλων των μελών της είναι ο "αντιρατσισμός".
Το θέμα έχει βαθύτερη εξήγηση. Ο γηγενής οπαδός δένεται συναισθηματικά με τον ξένο καλό παίκτη, τον θαυμάζει, ζει στο μυαλό του τις χαρές και τις λύπες της νίκης και της ήττας, τον θεωρεί τελικώς δικό του άνθρωπο, σύμμαχο, στο αρχέγονο πρότυπο των πολεμικών ομάδων που ανέφερα.
Μετά από αυτό, είναι δύσκολο το άτομο να ξεχωρίσει έννοιες Έθνους, Θρησκείας, Φυλής, κλπ. Και με την ανοχή που έχουν γενικά οι Ευρωπαίοι, από πολιτισμικής πλευράς, αποδέχονται και τα εκατομμύρια των λαθροεποίκων πολύ πιο εύκολα!
Με δυό λόγια, το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού και αυτοί που το χορηγούν ξέρουν καλά τι κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Στο παρόν ιστολόγιο έχει γίνει λόγος και για τα ΜΜΕ και τις εταιρείες και τους μετόχους που υπάρχουν πίσω από αυτές, καθώς και την προπαγάνδα με την οποία μας βομβαρδίζουν. Ποιό ρόλο παίζουν στον επενδυτικό κόσμο οι ποδοσφαιρικές ομάδες;
Μπορούμε να πάρουμε ως αντικείμενο έρευνας οποιαδήποτε επιχειρηματική οικογένεια στην Ελλάδα. Θα δούμε λοιπόν ότι το χαρτοφυλάκιό των εταιρειών της περιλαμβάνει πολύ συχνά και μια ομάδα.
Και δεν έχει σημασία ποιές είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των μεγαλομετόχων. Μπορεί να είναι "αριστεροί", πρώην μέλη της κυβέρνησης του βουνού, κεντρώοι ή καπιταλιστές. Στο τέλος καταλήγουν να αγοράσουν ή να συμμετέχουν με κεφάλαια σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν είναι περίεργο;
Εκ πρώτης όψεως το ενδιαφέρον τους μπορεί να εστιάζεται απλά στα κέρδη από τις πωλήσεις ή και στις υπόγειες διαδρομές της βιομηχανίας των στοιχημάτων. Αλλά νομίζω ότι αποκομίζουν πολύ περισσότερα από τον έμμεσο έλεγχο του νου σε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού που είναι καταναλωτές και ψηφοφόροι. Η πολιτική ισχύς των μεγαλομετόχων αυξάνεται και μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις και να επιδιώξουν οφέλη και για τις άλλες εταιρείες που διαθέτουν, π.χ., τις κατασκευαστικές τους σε αρμονία με τα ΜΜΕ.
Υπ' όψιν ότι κάθε ποδοσφαιρική ομάδα φροντίζει να δημιουργήσει και ένα γερό τμήμα οπαδών. Λυπηρό για μια κοινωνία οι νέοι (αλλά και οι μεγάλοι - ξέρετε ποιοί είστε) να αναλώνουν τη ζωή τους ως δούλοι των παθών τους...

Ανώνυμος είπε...

Μην γραφεις Παλαιστινιος (Φιλισταιος). Αραβες ειναι, δεν υπαρχουν Παλεστινιοι... Ελεοσ πια με την προβοκατσια ων αραβων.