Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Αν ψάχνατε για κάποιο «σημείο των καιρών», αυτό είναι


Του Rod Dreher (The American Conservative) / ΚΟΟ Rod Dreher, είναι Αμερικάνος συγγραφέας και δημοσιογράφος. Το 2006 μετά από χρόνια στον καθολικισμό, βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος 

«Αν περιμένατε ένα σημάδι σχετικά με το εύρος και τη σοβαρότητα του τι πρέπει να ξαναχτιστεί στην εποχή μας και τι θα συμβεί αν δεν ξαναχτιστεί, αυτό είναι» - James Poulos, ελληνικής καταγωγής συγγραφέας και εκδότης από το Los Angeles.

Δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθεί αυτό που το Παρίσι, η Γαλλία, η Χριστιανοσύνη και μάλιστα όλη η ανθρωπότητα, έχασε σήμερα. Είναι αναντικατάστατο. Για παράδειγμα, κυριολεκτικά δεν μπορούμε να αναδημιουργήσουμε τα παράθυρα, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Δάντη. Δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Όπως ένας φίλος μου είπε: "Μπορείτε να ξαναχτίσετε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Δεν μπορείτε να ανοικοδομήσετε την Παναγία των Παρισίων".

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το σύντομο βίντεο από τον μονόλογο του Άγγλου ιστορικού τέχνης Kenneth Clark καθώς παρουσιάζει την τηλεοπτική σειρά "Πολιτισμός", του 1969. Ο Clark, που στέκεται μπροστά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων ρωτά: «Τι είναι ο πολιτισμός;» και λέει ότι δεν μπορεί να το ορίσει με αφηρημένους όρους, «αλλά νομίζω ότι μπορώ να τον αναγνωρίσω όταν τον βλέπω». Στη συνέχεια γυρίζει στον καθεδρικό ναό και λέει, "Τον βλέπω τώρα":Αυτό που χάσαμε σήμερα είναι μια από τις σπουδαίες μορφές του δυτικού πολιτισμού. Είναι αδύνατο να υπερεκτιμηθεί του τι σημαίνει αυτό. Θα χρειαστεί χρόνος για να το καταλάβουμε. Η Notre Dame de Paris βρίσκεται στην καρδιά της ταυτότητας της Γαλλίας. Όλες οι αποστάσεις στη Γαλλία μετριούνται από το χιλιόμετρο μηδέν, μπροστά από τον καθεδρικό ναό. Αν και οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι!) Γάλλοι έχουν απομακρυνθεί από την πίστη τους, η Notre Dame είναι η συμβολική καρδιά του έθνους. Και τώρα, έχει φύγει, αν και οι πυροσβέστες μπορεί να έχουν σώσει τα οστά της. Χρειάστηκαν 200 χρόνια για να οικοδομηθεί και τώρα έγινε ένα ολοκαύτωμα μέσα σε ένα φρικτό απόγευμα.

Όπως λέει και ο James Poulos παραπάνω, δεν βλέπω αυτό να είναι κάτι άλλο εκτός από ένα σημάδι. Η μόνη εκκλησία σε όλο τον δυτικό πολιτισμό πιο σημαντική από την Notre Dame de Paris είναι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες αναφορές, η πυρκαγιά πιθανότατα ξεκίνησε από ένα ατύχημα στην κατασκευή. Ελπίζω ότι είναι αυτό. Γιατί εάν ήταν τρομοκρατικό κτύπημα, τότε η Γαλλία βρίσκεται σε αδιανόητους σπασμούς βίας. Παρ' όλα αυτά, αν αυτό ήταν ένα ατύχημα, συμβολίζει ακόμα αυτό που εμείς στη Δύση έχουμε επιτρέψει να συμβεί στη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Παρίσι συμβαίνει στον πολιτισμό μας.

Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ζήσουμε την πίστη μας και αδυνατούμε να την μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Συμβαίνει εξ αιτίας της αδιαφορίας και συμβαίνει εξ αιτίας συνειδητής παραίτησης. Συμβαίνει στα σχολεία, στα ειδησεογραφικά γραφεία, στα εμπορικά κέντρα, στα δηλητηριασμένα θεολογικά σεμινάρια και τις σκονισμένες θρησκείες και παντού οι αλήθειες που ενσωματώνει η Notre Dame de Paris γελοιοποιούνται και καταστρέφονται στις καρδιές και τα μυαλά των σύγχρονων ανθρώπων. Η πυρκαγιά που κατέστρεψε τον ιστορικό καθεδρικό ναό του Παρισιού κατέστησε εμφανές αυτό που κάναμε στη Δύση στους εαυτούς μας για πάνω από 200 χρόνια.

Αυτή η καταστροφή στο Παρίσι σήμερα είναι ένα σημάδι για όλους τους Χριστιανούς και ένα σημάδι για όλους τους ανθρώπους στη Δύση, ειδικά εκείνους που περιφρονούν τον πολιτισμό που έκτισε αυτό το μεγάλο ναό στον Θεό του σε ένα νησί στο Σηκουάνα όπου γιορτάζονται θρησκευτικές τελετές από την εποχή της παγανιστικής Ρώμης. Είναι ένα σημάδι του τι χάνουμε και τι δεν θα ξαναβρούμε αν δεν αλλάξουμε πορεία τώρα. Ακολουθούν οι τελευταίες παράγραφοι του βιβλίου μου The Benedict Option, (δες εδώ) για μια παρόμοια καταστροφή στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Άγιος Βενέδικτος:

Οι Βενεδικτίνοι μοναχοί της Norcia της Ιταλίας έχουν γίνει ένα σημάδι στον κόσμο με έναν τρόπο που δεν πρόβλεψα όταν άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο. Τον Αύγουστο του 2016, ένας καταστροφικός σεισμός συγκλόνισε στην περιοχή τους. Όταν ο σεισμός χτύπησε μέσα στη νύχτα, οι μοναχοί είχαν ξυπνήσει για να προσευχηθούν και εγκατέλειψαν το μοναστήρι για την ασφάλεια της υπαίθριας πλατείας.

Ο πατέρας Κασσιανός αργότερα θυμήθηκε ότι ο σεισμός συμβόλιζε την κατάρρευση της χριστιανικής κουλτούρας της Δύσης, αλλά ότι υπήρχε κι ένα δεύτερος, ελπιδοφόρος συμβολισμός εκείνο το βράδυ. "Είναι η συγκέντρωση των ανθρώπων γύρω από το άγαλμα του Αγίου Βενέδικτου στην πλατεία προκειμένου να προσευχηθούν", έγραψε. "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανοικοδομήσουμε".

Οι δονήσεις έκαναν την εκκλησία επικίνδυνη για λατρεία και το μεγαλύτερο μέρος της μονής ακατοίκητο. Οι μοναχοί έφυγαν από την πόλη και μετακόμισαν επάνω στην πλαγιά του βουνού, λίγο έξω από τους τοίχους της Norcia. Έστησαν σκηνές στα ερείπια ενός παλαιότερου μοναστηριού και συνέχισαν τη ζωή της προσευχής τους, διακόπτοντας μόνο για να επισκεφθούν την πόλη για να υπηρετήσουν τους ανθρώπους της εκεί. Όταν τους επισκέφθηκε ένας καρδινάλιος τους είπε ότι η μονή των σκηνών του "θυμίζει τη Βηθλεέμ, όπου όλα άρχισαν". "Είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της Εκκλησίας βρίσκεται στα μοναστήρια", δήλωσε ο καρδινάλιος, "γιατί όπου υπάρχει προσευχή, υπάρχει το μέλλον".

Πέντε ημέρες αργότερα, περισσότεροι σεισμοί χτύπησαν τη Norcia. Ο σταυρός στην κορυφή της πρόσοψης της βασιλικής έπεσε στο έδαφος. Και τότε, νωρίς το πρωί της Κυριακής, στις 30 Οκτωβρίου, ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε την Ιταλία τα τελευταία τριάντα χρόνια χτύπησε με επίκεντρο την βόρεια πλευρά πόλης. Η βασιλική του 14ου αιώνα του Αγίου Βενέδικτου, πολιούχου της Ευρώπης, έπεσε βίαια στο έδαφος. Μόνο η πρόσοψή του παρέμεινε. Κανένας ναός της Norcia δεν έμεινε όρθιος.
Με τη σκόνη να εξακολουθεί να ανεβαίνει από τα ερείπια ο ιερέας, ο πατέρας Βασίλειος γονάτισε στις πέτρες της πλατείας, κοιτάζοντας την κατεστραμμένη βασιλική και μαζί με καλόγριες και μερικούς ντόπιους ηλικιωμένους, προσευχόταν. Το επόμενο πρωί, καθώς ο ήλιος ανέτειλε πάνω στη Norcia, ο πατέρας Βενέδικτος έστειλε μήνυμα στους φίλους του μοναστηριού σε όλο τον κόσμο. Είπε ότι κανένας ντόπιος δεν είχε χάσει τη ζωή του από το σεισμό, επειδή είχαν λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις από τους πρώτους σεισμούς και έφυγαν από την πόλη. "[Ο Θεός] άφησε να περάσουν δύο μήνες ετοιμάζοντας μας για την πλήρη καταστροφή της εκκλησίας του προστάτη μας, έτσι ώστε όταν αυτή τελικά συνέβη να την ζήσουμε με τρόμο αλλά με ασφάλεια, από την κορυφή της πόλης", γράφει.

Και πρόσθεσε: "Αυτά είναι μυστήρια που θα χρειαστούν χρόνια - όχι ημέρες ή μήνες - για να τα καταλάβουμε".

Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά παρατηρήστε τούτο: η γη σείσθηκε και η βασιλική του Αγίου Βενέδικτου, που είχε παραμείνει σταθερή για πολλούς αιώνες, κατέρρευσε. Επειδή οι μοναχοί κατευθύνθηκαν στους λόφους μετά τον σεισμό του Αυγούστου, επέζησαν. Ο Θεός τους διατήρησε στην ιερή φτώχεια της Βηθλεέμ των σκηνών, όπου συνέχισαν να ζουν με τον αρχαίο τρόπο. Τώρα μπορούν να αρχίσουν να ανοικοδομούν ανάμεσα στα ερείπια, και με το θέλημα του Θεού, μια καινούρια ζωή θα ανθίσει μια μέρα από τα ερείπια.

Οι φλόγες της Notre Dame de Paris είναι μια κλήση προς μετάνοια και μεταστροφή. Όπως κάνουν οι μοναχοί της Norcia από τότε που η εκκλησία τους γνώρισε την καταστροφή, ας κάνουμε όλοι το ίδιο, καθώς θα θρηνούμε την απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς του Χριστιανισμού. Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος φόρος τιμής σε αυτό που αυτός ο ναός σήμαινε σε εκείνους που τον οικοδόμησαν και σε όλους τους πιστούς που προσεύχονταν κάτω από τα θησαυρούς τους όλους αυτούς τους αιώνες από το να επιστρέψουμε εν σάκω και σποδώ, στον Θεό και υψώσουμε ξανά τα καμπαναριά Του στις καρδιές μας και στις οικογένειες και τις κοινότητές μας – όσο υπάρχει ακόμη χρόνος.

Για εσάς στη Δύση που δεν είστε θρησκευόμενοι, ελπίζω ότι θα αναλογιστείτε τι σήμαινε αυτός ο καθεδρικός ναός από καλλιτεχνική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική άποψη και ότι θα σκεφτείτε σοβαρά για αυτό που χάνουμε καθώς απορρίπτουμε συλλογικά την κληρονομιά μας.

Αν περιμένατε κάποιο σημείο των καιρών, αυτό είναι.

ΚΟ / από εδώ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση των εργατών των συνεργείων που έκαναν την ανακαίνιση....
Τυχαίο; δεν νομίζω...
Άραγε τι εθνικότητας είναι οι εργάτες των συνεργείων;
Μπορεί βέβαια η ταυτότητα τους να λέει "γάλλος", αλλά από ποιά χώρα προέρχονται; και κυρίως ποιά είναι η θρησκεία τους;
900 σχεδόν χρόνια δεν έπιασε φωτιά και έπιασε φωτιά μόλις σχόλασε το συνεργείο;;;;

konion είπε...

Μέσα Μαρτίου 2019 κάηκε καὶ ὁ Ἅγιος Σουλπίκιος (Saint Suplice) στὸ Παρίσι.

Ανώνυμος είπε...

Μυστήριο με βίντεο από την Παναγία των Παρισίων - Ο άγνωστος άνδρας που βρίσκεται μέσα την ώρα της φωτιάς:

http://www.enikos.gr/international/640383/mystirio-me-video-apo-tin-panagia-ton-parision-o-agnostos-andras-

* * *

Ο σκληρός πυρήνας του διεθνούς σιωνισμού, κάποια χρόνια τώρα χρησιμοποιεί το κίτρινο χρώμα σε διάφορες καταστάσεις που ελέγχει.
Εάν είστε παρατηρητικοί, μπορείτε να το διαπιστώσετε αυτό και μέσα στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Πριν προλάβουν καν να αρχίσουν οι έρευνες,τα ΜΜΕ της Ευρώπης,έσπευσαν να δηλώσουν ότι "δεν είναι εμπρηστική επίθεση". Μην τυχόν και στραφεί η αγανάκτηση του κόσμου εναντίον των εκατομμυρίων μουσουλμάνων που υπάρχουν στην Ευρώπη.Όλως τυχαίως δηλαδή, έπιασε φωτιά ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός.Δεν έχω ακούσει για τζαμιά και για συναγωγές που πιάνουν φωτιά.Αν γινόταν κάτι τέτοιο,θα είχαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ,δηλώσεις εναντίουν του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας.Τώρα,οι ειδήσεις περιορίζονται στο "φαίνεσθαι" και όχι στο "είναι".Ασχολούνται δηλαδή με την,πράγματι,μεγαλοπρεπή Χριστιανική τέχνη,που στόλιζε τον ναό,και η οποία καταστράφηκε, και όχι με την ουσία,το ότι δηλαδή καταστράφηκε ένας Χριστιανικός ναός.Φυσικά, αυτό δεν είναι τυχαίο.Ούτως ή άλλως,δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος ιστορικός τέχνης,για να αξιολογήσει ως ασύγκριτα ανώτερη,την τέχνη που κοσμεί τους Χριστιανικούς ναούς,σε σχέση με την "τέχνη", που υπάρχει στους ναούς των...άλλων θρησκειών,ούτως ώστε να δώσει τόση έμφαση εκεί.Πού να τολμήσουν να αφήσουν την τέχνη κατά μέρος,και να πουν ,πως η θρησκεία της Ευρώπης ,ατιμάζεται για χάρη των περιούσιων και των αφροασιατών μουσουλμάνων;Χθες δεν βεβηλώθηκε η "τέχνη",στην οποία εστιάζουν σκόπιμα υπέρ του δέοντος,αλλά ένας τόπος λατρείας του Θεού,ζήτημα με το οποίο δεν κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν.Μήπως αυτό το περιστατικό, είναι μία μεταφυσικού τύπου,έκφανση της εκδίκησης τους;Δηλαδή,είχε πει Ο Χριστός για τον ναό των... περιούσιων,πως "δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα". Και πράγματι,λίγες δεκαετίες αργότερα, η προφητεία Του εκπληρώθηκε, αφού τον κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι.2000 έτη μετά,καταστρέφεται ένας Χριστιανικός ναός,ιδιαίτερης σημασίας για όλη την Ευρώπη.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ναός κάηκε, όπως καίγεται όλη η Ευρώπη, υπό την πυρκαγιά της ανομίας όλης αυτής της ανωμαλίας που ζούμε, και που τα τελευταία χρόνια τίνει να εξωβελίσει όλα τα χρηστά ήθη της παλαιάς τάξης των πραγμάτων.
Σήμερα η νέα τάξη, που διαλύει τους δεσμούς με την Αλήθεια, θα έλεγε κανείς πως ήρθε και αυτή η καταστροφή ως φυσική συνέπεια της ψυχικής κατάρρευσης της Ευρώπης.
Δεν υπάρχει τύχη, όλα εκτελούνται σύμφωνα με την κίνηση των πολιτισμών. Ακόμη και το Σύμπαν ακολουθεί τις μαύρες τρύπες, το άλλοθι της άγνοιας, που προήλθε από την παράνοια του κόσμου, να εξουσιαζεται από είδωλα.

Μαρίνος Ριτσούδης

Ανώνυμος είπε...

https://m.facebook.com/EuropaInvicta1/photos/a.896975083846937/1026719317539179/?type=3&source=48&__tn__=EH-R

Κοιτάξτε εδώ χαρά από τους μουσουλμάνους...Η σελίδα Europa Invicta το ανέδειξε το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Από καθαρή περιέργεια,έψαξα για τον αρθρογράφο του εν λόγω άρθρου.Το φαντάστηκα ότι τα γράφει πολύ ωραία για να είναι αληθινά. Οι απόψεις του για τον Ιουδαϊσμό, γράφει η wiki,έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό των Εβραίων,αφού υποστηρίζει ότι "Οι Χριστιανοί,έχουμε πολλά να μάθουμε από τους Εβραίους".Παράλληλα, είναι φανατικός υποστηρικτής της συμμαχίας Η.Π.Α-Ισραήλ,ενώ έχει δηλώσει ότι "οι αντισημίτες,είναι οι πιο αχρείοι από τους ανθρώπους"!
Αυτά τα ωραία.Η Ορθοδοξία τον μάρανε.Ας διαβάσει προσεκτικότερα το κατά Ιωάννην και τον Χρυσόστομο.

Στυλιανός είπε...

Βασικά μιλάμε για μια συναγωγή αιρετικών και όχι εκκλησία. Αυτοί που έχουν κατακάψει όλον τον κόσμο. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να τους λυπηθώ. Όσο αυτά που παθαίνουν είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας. Σε κανα 10αριά χρόνια θα τα πάθουμε και εμείς εδώ, αφού έχουμε πέσει στην αίρεση του Οικουμενισμού εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο θεός μαρκοθυμεί αλλά εώς σημείου, μετά έρχεται πυρ και θείο όπως τα Σόδομα και Γόμορρα.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπεις το δέντρο, και χάνεις το δάσος.Δεν είναι εχθρός ο Καθολικισμός,αφού έχει πολλά παραδοσιακά ευρωπαϊκά στοιχεία, όπως και η Ορθοδοξία,αλλά κάποιοι Πάπες,οι οποίοι υπήρξαν αντίχριστοι και γελοίοι,όπως ο σημερινός. Υπήρξαν και πάπες σωστοί,όπως αντίστοιχα,ο σημερινός πατριάρχης,Βαρθολομαίος,είναι στην ουσία,υβριστής του Χριστιανισμού.Δεν είναι όλα,άσπρο-μαύρο.Να κατευθύνεις τα βέλη σου,στον Προτεσταντισμό,που είναι καλυμμένος "Χριστιανισμός",αλλά στη φύση του,Ιουδαϊσμός, στον ισλαμισμό και στον Ιουδαϊσμό, τους φυσικούς εχθρούς δηλαδή,του Χριστιανισμού και της Ευρώπης.Αλήθεια,πώς γίνεται να μην λυπάσαι που κάηκε ένας τόπος λατρείας, και μάλιστα μνημειώδης,του Θεού μας;