Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

“But this time, Lord you gave me a mountain..”



Η τελευταία φωτογραφία του Elvis. 16 Αυγούστου 1977, ώρα 12:28
Στις 21 Μαρτίου 1977 ο Elvis Presley ακυρώνει την συναυλία του στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα και επιστρέφει αεροπορικώς στο Μέμφις. Σύμφωνα με τον προσωπικό του γιατρό, τον ελληνικής καταγωγής δρ Nichopoulos, (του οποίου αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1995) έπασχε από κόπωση και λοίμωξη του εντέρου, με γαστρεντερίτιδα. Ο πρώην πρόεδρος Νίξον τηλεφώνησε στο νοσοκομείο για να ρωτήσει για τον Presley.

Τα προβλήματα του Elvis έχουν ενταθεί. Δύο χρόνια πριν, το 1975 γιόρτασε τα τεσσαρακοστά του γενέθλια. Έχει ήδη χωρίσει από τον Οκτώβριο του 1973, με την Πρισίλα και έχει εισαχθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων οι οποίες ανησυχητικά, γίνονταν όλο και πιο συχνές. Φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν σχετικά με το πρόβλημα με το βάρος του. Δεν ήταν ποτέ αδύνατος αλλά τώρα γινόταν χοντρός και για αυτό έπρεπε συχνά να πέφτει σε εξοντωτικές δίαιτες για να είναι πιο ευπαρουσίαστος στις συναυλίες. Τον Αύγουστο του 1975 εισήχθη στο Baptist Hospital, διακόπτοντας το σόου του στο Las Vegas Hilton. Λίγο αργότερα, ο πατέρας του Vernon υπέστη σοβαρή καρδιακή προσβολή.

Ο Έλβις και ο πατερας του Βέρνον
Την Πρωτοχρονιά του 1976, ο Presley έπαιξε μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό σε όλη του την καριέρα, πάνω από 60.000 άτομα, σε μια συναυλία στο Πόντιακ του Μίσιγκαν. Λίγο αργότερα επένδυσε σε μια νέα εταιρεία, την Presley Center Courts Inc., για την ανάπτυξη του racquet-ball, ενός αθλήματος που τον ενδιέφερε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που επέτρεψε το όνομά του να χρησιμοποιηθεί για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα. Αργότερα την ίδια χρονιά έφυγε από την εταιρεία, η οποία άλλαξε όνομα, αλλά στις αρχές του 1977 μηνύθηκε για 150.000 δολάρια από πρώην συνεργάτες των επιχειρήσεων του. Κατά τη διάρκεια του 1976 οι σωματοφύλακές του Red West, Sonny West και Dave Holder απολύθηκαν από τον Vernon. Ο προσωπικός γραμματέας του Presley, ο Becky Yancey υποστήριξε ότι η αιτία ήταν ο υποτιθέμενος απρόσεκτος χειρισμός των φαν του Presley, που οδήγησε σε αμηχανία και δαπανηρές δίκες. Προς το τέλος του 1976, Elvis συνάντησε την ελκυστική 21χρονη Ginger Alden, η οποία έγινε η σύντροφός του μέχρι το τέλος.

Ο Elvis  και η Ginger Alden
Δύο μήνες μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Μπατόν Ρουζ (1977), ο πατέρας του Elvis, Βέρνον και η δεύτερη σύζυγός του Dee, χωρίζουν.

Παρά αυτά τα προβλήματα, μια μεγαλειώδης τηλεοπτική εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε από το CBS τον Ιούνιο του 1977. Ο Elvis είχε προγραμματίσει να εκδώσει ένα άλμπουμ για να συμπέσει με την προβολή της παράστασης, μετά την περιοδεία που έληξε στις 26 Ιουνίου στην Ινδιανάπολη. Η συναυλία στο Market Square Arena της στην Ινδιανάπολης, στις 26 Ιουνίου 1977, μπροστά σε ένα πλήθος 18.000 ατόμων (μπορείτε να την ακούσετε εδώ), έμελε να είναι η τελευταία του.

Οι συναυλίες που έγιναν στην Omaha της Νεμπράσκα στις 19 Ιουνίου και στην Rapid City της Νότιας Ντακότα στις 21 Ιουνίου 1977 κινηματογραφήθηκαν και αποτέλεσαν το υλικό του ‘Elvis In Concert’ που μετέδωσε το CBS στις 3 Οκτωβρίου 1977. Λιγότερο από δύο μήνες πριν, στις 16 Αυγούστου του 1977, η αυλαία είχε πέσει για τον μεγαλύτερο τραγουδιστή που πέρασε ποτέ από αυτόν τον κόσμο.

Μια συναυλία που δεν έγινε ποτέ. 21 Αυγούστου 1977 στο Hartford του Connecticut
Το 8ο στη σειρά τραγούδι από το άλμπουμ ‘Elvis In Concert’ είναι το "You Gave Me a Mountain".

Ο Elvis με την Βίβλο στη σκηνή!
Το "You Gave Me a Mountain" είναι ένα υπέροχο τραγούδι που έγραψε ένας τραγουδιστής της country, ονόματι Marty Robbins, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Το τραγούδι αφηγείται την περιπετειώδη ζωή ενός ανθρώπου που από μικρός γνώρισε δοκιμασίες, (θάνατος της μάνας του, απόρριψη από τον πατέρα του, φυλακή, φτώχεια) που μπόρεσε να ξεπεράσει. Τώρα όμως τον άφησε η γυναίκα του και πήρε μαζί της το παιδί του και αυτό είναι ένα «βουνό» που δεν μπορεί πλέον να ανεβεί. Ο τρόπος που το τραγούδησε ο Elvis είναι συγκλονιστικός και σαφώς απείρως ανώτερος από εκείνο του Robbins, αλλά και του Frankie Laine που το είπε το 1969. Ο Elvis ξεκίνησε να το τραγουδάει το 1972, (συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου 1972 στο Las Vegas, σε μια κάπως πιο «ήπια» έκδοση από τις επόμενες), το τραγούδησε το 1973 στη Χονολουλού στη μεγαλειώδη συναυλία “Aloha from Hawaii” που μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου σε 1 δισεκατομμύριο κόσμου και συνέχισε να το τραγουδάει στις συναυλίες του μέχρι το τέλος. Πάντοτε το τραγουδούσε με πάθος, χωρίς να κάνει το παραμικρό λάθος και πολλοί υπέθεσαν ότι το τραγούδι αυτό τον εξέφραζε, ειδικά μετά το διαζύγιο με την Πρισίλα. Κάποτε μάλιστα ο Elvis αναγκάστηκε να δηλώσει στο κοινό ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτόν και την Πρισίλα. Παρόλα αυτά σε μία συναυλία, τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Elvis ένα μέρος του τραγουδιού δεν το τραγουδάει, αλλά στην ουσία το αφηγείται και υψώνει απότομα την φωνή του όταν λέει “She took my reason for living!” (Η γυναίκα μου, μου πήρε τον λόγο για να ζω!»). Λίγο πριν, στο ίδιο σόου, ενώ τραγουδούσε το 'It's Midnight', ο Elvis ακούγεται να λέει, "listen Cilla" («άκου Σίλα!»). Η Σίλα (χαϊδευτικό της Πρισίλα) ήταν παρούσα στο σόου μαζί με την τετράχρονη Λίζα Μαρί...


Lyrics:
Born in the heat of the desert
My mother died giving me life
Deprived of the love of a father
Blamed for the loss of his wife
You know lord Ive been in a prison
For something that I never done
Its been one hill after another
Ive climbed them all one by one

But this time, lord you gave me a mountain
A mountain you know I may never climb
It isn't just a hill any longer
You gave me a mountain this time

My woman got tired of heartaches
Tired of the grief and the strife
So tired of working for nothing
Just tired of being my wife
She took my one ray of sunshine
She took my pride and my joy
She took my reason for living
She took my small baby boy

But this time, lord you gave me a mountain
A mountain you know I may never climb
It isn't just a hill any longer
You gave me a mountain this time

Διάβασε:

 26 Ιανουαρίου 1972 - Las Vegas

9 Απριλίου 1972 - Hampton Roads,Virginia

14 Ιανουαρίου 1973 - Aloha from Hawaii

2 Σεπτεμβρίου 1974 - Las Vegas

14 Οκτωβρίου 1976 - The Chicago Stadium

1977 - The Final Courtin…
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Κόκκινε Ουρανέ μας συγκίνησες πάλι.Όντως ο κορυφαίος τραγουδιστής που πέρασε ποτέ.Η ζωή του ήταν μία ζώσα τραγωδία και αυτή την τραγικότητα την εξέπεμπαν οι μοναδικές ερμηνείες του καθώς σου έδιναν την αίσθηση ενός επαναλαμβανόμενου ρέκβιεμ.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Aπο αυτη την τελευταια συναυλια που αναφερεσαι, μοναδικη ειναι η ερμηνια του Ηοw Great Thru Art. Δεν νομιζω ο Ελβις να ειχε τραγουδησει ποτε καλυτερα και πιο παθιασμενο αυτο το κομματι