Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αυτή κι αν είναι σφαλιάρα: Βετεράνος Εβραίος κωμικός: «ο ρατσισμός ενάντια στους μαύρους και τους Εβραίος βρίσκεται μόνο στο μυαλό τους»

Daily Mail / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο βετεράνος Εβραίος κωμικός Jackie Mason έφερε πραγματικό βραχυκύκλωμα στο BBC, όταν στην εκπομπή ‘Desert Island Discs ισχυρίστηκε ότι «οι Εβραίοι και οι μαύροι» δεν είναι πλέον τα θύματα φυλετικών διακρίσεων.

Ο 75χρονος Mason, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της stand-up κωμωδίας στον κόσμο, είπε ότι κάποιες μειονοτικές ομάδες λανθασμένα πιστεύουν ότι εξακολουθούν να διώκονται και αυτό λόγω της δικής τους αδυναμίας να ξεφύγουν από το παρελθόν.

Σε μια εκπομπή για το Radio 4 ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη κωμικός λέει: «Δεν θα έλεγα ότι οι Εβραίοι ή οι μαύροι σήμερα υποφέρουν από ρατσισμό».

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τρομερό μειονέκτημα να είναι κάποιος μαύρος ή Εβραίος σήμερα».

Και πρόσθεσε: «Αλλά επειδή ήταν κάποτε (θύματα) ... ακόμα δεν νιώθουν αρκετά άνετα με τη νέα κατάσταση που βρίσκονται».

«Δεν μπορούν ακόμη να δεχθούν το γεγονός ότι είναι πλήρως αποδεκτοί παντού ... όλα είναι στο μυαλό τους ».

Ο Mason, ο οποίος παίζει αυτή τη στιγμή στο West End του Λονδίνου, είπε ότι αμφιβάλλει ακόμα για το κατά πόσον οι Εβραίοι διώκονταν όταν ξεκίνησε ως κωμικός στις αρχές της δεκαετία του εξήντα.

Είπε ότι οι αναμνήσεις τους από τα δεινά που έζησαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε κρατήσει ζωντανούς τους φόβους τους.

Είπε: «Οι Εβραίοι δεν υπέφεραν πραγματικά πουθενά, αλλά αισθάνονταν έτσι από αυτά που είχαν υποστεί κατά το παρελθόν.

«Ήταν σαν να μην μπορούσαν να πιστέψουν το γεγονός ότι ήταν αποδεκτοί πλέον και ήταν ακόμη νευρικοί για κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια».

Ο Mason, ο οποίος είχε χειροτονηθεί ραβίνος πριν παραιτηθεί για να γίνει κωμικός, είπε ότι πολλές άλλες μειονοτικές ομάδες έχουν φόβους που είναι εξίσου αδικαιολόγητοι.

Λέει ο Mason: «Το ίδιο συμβαίνει με τους μαύρους σήμερα. Εξακολουθούν να μιλούν ότι διώκονται, όταν οι λευκοί ούτε καν αισθάνονται αυτό το πράγμα». Αυτά που είπε ο Mason σόκαραν την Kirsty Young, που ήταν η παρουσιάστρια, η οποία είπε ότι οι μειονοτικές ομάδες είναι αρμόδιες να προσδιορίσουν περιστατικά ρατσισμού.

Αλλά ο κωμικός είπε οι νέοι άνθρωποι σήμερα απλά δεν ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της θρησκείας και της φυλής πια.

Είπε: «Για τους νεότερους ανθρώπους έχει λιγότερη σημασία για το ποια είναι η ταυτότητά τους θέματα που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία τους ή το χρώμα τους.

«Οι λευκοί και οι μαύροι ποτέ δεν θα παντρεύονταν εκείνες τις ημέρες. Εβραίοι και Εθνικοί ποτέ δεν θα παντρεύονταν. Σήμερα, τέτοιοι γάμοι είναι πολύ συχνοί.

Είπε ότι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι παραπονιούνται για ρατσισμό απλώς με τον τρόπο αυτόν καλύπτουν τις δικές τους ανεπάρκειες τους, και ότι η εκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απέδειξε πόσο έχουν προχωρήσει οι εποχές.

Είπε: «Αυτό το βλέπω σε όλες τις μειονότητες. Δεν μπορείς να πάρεις μια θέση εργασίας κάπου. Δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι ο ίδιος είναι ανεπαρκής – και ισχυρίζονται ότι είναι αντισημιτισμός.

«Περισσότερο είναι φαντασία παρά πραγματικότητα. Όλοι φαντάζονται ότι είναι αδύνατο για ένα μαύρο να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είτε είναι Εβραίοι είτε λευκοί είτε μαύροι, ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι ήταν δυνατό για ένα μαύρο να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ο Mason δήλωσε ότι το ξεχωριστό εβραϊκό του χιούμορ αποξενώνει συχνά τα μέλη αυτής της κοινότητας. Είπε: «Πολλοί από τους Εβραίους αισθάνονται αμηχανία όσον αφορά την εβραικότητά τους, γιατί τους θυμίζει τους γονείς και τους παππούδες τους, που ήταν πρόσφυγες και εξαθλιωμένοι. Ήταν πάντα σαν μια αποξενωμένη μειονότητα. Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με αυτό τον τρόπο εξακολουθούν να έχουν μια αίσθηση του «εγώ δεν ανήκω εδώ αν είμαι Εβραίος, άρα θα προτιμούσα να μην το αναφέρεις».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

2 σχόλια:

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

Εβραίος είναι' οτι θέλει λέει

Σωτήρης είπε...

Σ οτι αφορά την Ελλάδα όμως ισχύει κάτι παρόμοιο?
Γιατι ο ρατσισμος και η ξενοφοβια εχει φτασει σε πολυ επικίνδυνο βαθμο...