Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τα «μεσσιανικά συναισθήματα» οδηγούν τον Νετανιάχου και τον Μπαράκ να επιτεθούν στο Ιράν, λέει Ισραηλινός πρώην αρχικατάσκοπος



Reuters / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ένας πρώην Ισραηλινός αρχικατάσκοπος ονομάζει τους ηγέτες της χώρας του ακατάλληλους να αντιμετωπίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λόγω των – όπως ο ίδιος αποκάλεσε - "μεσσιανικών συναισθημάτων" πίσω από τις απειλές τους να ξεκινήσουν έναν προληπτικό πόλεμο κατά του Ιράν.

Και άλλοι ισραηλινοί βετεράνοι έχουν μιλήσει εναντίον του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ πρόσφατα, αλλά η κριτική από τον πρώην επικεφαλής των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών Yuval Diskin, ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό άμυνας», είπε ο Diskin, ο οποίος παραιτήθηκε από επικεφαλής της Σιν Μπετ, πριν από ένα χρόνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε εν μέρει, από ένα ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό, το Σάββατο.

«Πραγματικά δεν έχω εμπιστοσύνη σε μια ηγεσία που παίρνει τις αποφάσεις με βάση τα μεσσιανικά τους συναισθήματα».

Σχ. ΚΟ: Διάβασε και: Εντολή διάσημου Ραβίνου προς Νετανιάχου«Συντομεύστε την έλευση του Μεσσία», όπου σε βίντεο του 1990 φαίνεται ο τωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νεντάναχιου που πηγαίνοντας να ζητήσει την ‘ευλογία’ από τον ραβίνο Menachem Mendel Schneerson, (1902 – 1994), ηγέτη του χασιδικού ιουδαϊκού κινήματος ‘Chabad-Lubavitch’, δέχεται τον έλεγχο γιατί δεν έχουν γίνει πολλά για τον ερχομό του ‘Μεσσία ’. Ο Schneerson είχε υιοθετήσει την ιδέα ότι πρέπει να "επιταχυνθεί η έλευση του Μεσσία".


Οι καταστροφικοί όροι με τους οποίους ο Νετανιάχου και ο Μπαράκ περιγράφουν την προοπτική ενός οπλισμένου με πυρηνικά Ιράν έχουν δημιουργήσει ανησυχία στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, για ένα πιθανό κτύπημα εναντίον ενός προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου που το Ιράν λέει ότι έχει για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την Τεχεράνη με κυρώσεις και διαπραγματεύσεις που πρόκειται να επαναληφθούν τον επόμενο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει απειλήσει με ένα προληπτικό χτύπημα, αν η διπλωματία αποτύχει, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια μπλόφα για να συνεχίσουν να πιέζουν το Ιράν.

Τα σχόλια του Diskin έρχονται μερικές ημέρες μετά από όσα είπε ο επικεφαλής των στρατιωτικών του Ισραήλ, Αντιστράτηγος Benny Gantz, ο οποίος δήλωσε ότι το Ιράν είναι «πολύ λογικό» και είναι απίθανο να κατασκευάσει μια βόμβα μπροστά στην παγκόσμια αντίδραση, προφανώς υπονομεύοντας την υπόθεση για ένα χτύπημα.

Με τη χρήση της γλώσσας θρησκευτικού ζήλου που οι Ισραηλινοί συνήθως συσχετίζουν με ισλαμιστές εχθρούς, ο Diskin εμφανίστηκε ακόμη πιο επικριτικός για τον Νετανιάχου και τον Μπαράκ, οι οποίοι συχνά επεξεργάζονται τη στρατηγική μόνοι τους και η σχέση των οποίων χρονολογείται από την υπηρεσία τους σε μια επίλεκτη μονάδα κομάντο πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Meir Dagan, έχει αντιταχθεί στην ιδέα του κτυπήματος στο Ιράν. "Σκεφθείτε καλά την επόμενη ημέρα", είπε.

Ο Diskin, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή, είπε ότι δεν είναι κατ 'ανάγκην σε αντίθεση με μια επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν προληπτικά, αν και ανέφερε εμπειρογνώμονες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αποτύχει κάνοντας την Τεχεράνη να επιταχύνει την αναζήτησή της για μια βόμβα.

Ωστόσο, όσον αφορά τον πόλεμο, αυτός δεν είναι μια δουλειά για τον Νετανιάχου, πρωθυπουργό με δεύτερη θητεία, ούτε για τον Μπαράκ, τον πιο παρασημοφορημένο στρατιώτη του Ισραήλ, δήλωσε ο Diskin (φωτο).

«Του έχω δει από κοντά», είπε. «Δεν είναι άνθρωποι που εγώ προσωπικά, τουλάχιστον, εμπιστεύονται ότι είναι σε θέση να οδηγήσουν το Ισραήλ σε μια εκδήλωση τέτοιας κλίμακας, και να το απεγκλωβίσουν."

Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Άμυνας δεν είχε γίνει καμία άμεση απάντηση στις παρατηρήσεις του Diskin.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών Εβραίων και άλλων ομάδων, ο Diskin είπε, "Κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια το Ισραήλ έχει γίνει όλο και περισσότερο ρατσιστικό. Όλες οι μελέτες δείχνουν αυτό. Αυτό είναι ρατσισμός προς τους Άραβες και απέναντι στους ξένους, και εμείς επίσης έχουμε γίνει μια πιο εμπόλεμη κοινωνία".

Ο Diskin επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια άλλη πολιτική δολοφονία, όπως αυτή του Γιτζάκ Ράμπιν το 1995 από μια εβραϊκή εξτρεμιστική οργάνωση, θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. "Σήμερα υπάρχουν Εβραίοι εξτρεμιστές, όχι μόνο στα εδάφη μας, αλλά και μέσα από την Πράσινη Γραμμή, δεκάδες από αυτούς οι οποίοι, είναι σε μια κατάσταση στην οποία οι οικισμοί εκκενώθηκαν ... θα ήταν πρόθυμοι να πάρουν τα όπλα εναντίον των Εβραίων αδελφών τους."    

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή