Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Η πόλη του αιώνα που έγινε πόλη-φάντασμα: Τραγικές εικόνες από την αποσύνθεση του βιομηχανικού κόσμου της Αμερικής

Η πόλη που κάποτε ήταν το κέντρο της ακμάζουσας βιομηχανίας του χάλυβα της χώρας και είναι γνωστή ως «η πόλη του αιώνα», η Gary της Ινδιάνα βρίσκεται τώρα έρημη, σαν ένα θλιβερό παράδειγμα της αμερικανικής βιομηχανικής παρακμής.

Ιδρυμένη το 1906 από την Αμερικανική Εταιρία Χάλυβα, η Gary έφτασε στην ακμή της μετά το μεταπολεμικό boom της δεκαετίας του 1950, όταν σχεδόν 200.000 άνθρωποι ζούσαν και εργάζονταν στην πολύβουη πόλη, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το Σικάγο.

Καθώς ο αμερικανικός μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε, ο πληθυσμός της Gary μειώθηκε κατά πάνω από 50 τοις εκατό και κανείς δεν χρησιμοποιεί πλέον τους κάποτε γεμάτους με ζωή σιδηροδρομικούς σταθμούς, εκκλησίες και αίθουσες που σήμερα καταρρέουν.

Τον ‘θάνατο’ αυτό της πόλης κατέγραψε ο φωτογράφος David Tribby σε καταπληκτικές φωτογραφίες.

Ο σταθμός Union Station, Gary της Ινδιάνα, που άνοιξε το 1910 και χτίστηκε για να εξυπηρετήσει την σιδηροδρομική γραμμή Lake Shore and Michigan Southern Railway and Baltimore & Ohio Railroad. Ο σταθμός βρίσκεται άδειος τώρα, έχουν εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, καθώς η πόλη άρχισε να παρακμάζει.  
Η Gary που έχει συχνά αξιολογηθεί σαν μια από τις δέκα πιο επικίνδυνες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποτε βούιζε από όλους εκείνους που έρχονταν για μια θέση εργασίας και μια ευκαιρία. Σήμερα το 22 τοις εκατό των οικογενειών στην άλλοτε μεγάλη πόλη βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας .

Αυτή η σύγχρονη αμερικανική πόλη-φάντασμα ήταν το σπίτι για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της United States Steel Corporation μέχρι που ο οικονομικός ανταγωνισμός από το εξωτερικό ανάγκασε περικοπή θέσεων εργασίας σε ποσοστό μέχρι και 90 τοις εκατό. Καλυμμένη από χιόνι, η Μεθοδιστική Εκκλησία χτίστηκε το 1920 έχοντας μια σύναξη 950 μελών, με χορωδία και ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα στην πολιτεία. Με οικονομική ενίσχυση από την U.S. Steel, η εκκλησία είχε επίσης σχολείο, γυμναστήριο και αμφιθέατρο - με το όνομα Seaman Hall - το όνομα του πάστορα  που βοήθησε να μαζευτούν 1 εκατομμύρια δολάρια για να πληρωθεί η κατασκευή
 Μέχρι το 1970 ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Κυριακάτικη λειτουργία είχε πέσει στους 100 και το 1975 η εκκλησία έκλεισε οριστικά. Το εσωτερικό του Σταθμού.  
Το Στάδιο Gilroy : Φιλοξένησε τους Jackson Five σε μια συναυλία το 1969.

Το σχολικό αμφιθέατρο Memorial Auditorium : Χτισμένο το 1927 από τούβλα, τερακότα και ασβεστόλιθο, το Αμφιθέατρο μπορούσε φιλοξενήσει 5.000 άτομα. Το Gilroy Stadium 10.000 θέσεων στο δυτικό άκρο του Πάρκου Gleason στο Γκάρι της Ιντιάνα που βρίσκεται ερειπωμένο από το 1976, μόλις 20 χρόνια μετά το άνοιγμα.
Από την δεκαετία του 1990 διαδοχικοί δήμαρχοι της Gary έχουν δεσμευτεί να αναζωογονήσουν την πόλη, αλλά τίποτα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Η πρώην Γερουσιαστής Cynthia McKinney, δήλωσε σε συνέντευξή της για την πόλη, ότι «αυτό το είδος της κατάστασης συμβαίνει σε όλη τη χώρα μας».


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο δεν ειναι πολη,ειναι σκηνικο για θριλερ!Παντως με οσα εχουν κανει οι αμερικανοι σε βαρος τοσων λαων,ξεκινωντας απο τους ινδιανους κ φτανοντας στους ιρακινους (κ εχει ακομα μελλον η ιστορια) δεν ειναι για να τους πολυλυπασαι