Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων κατά του ιουδαϊκού εθίμου του βασανισμού και της σφαγής των κοτόπουλωνΦιλοζωικές ομάδες (για την ακρίβεια «για τα δικαιώματα των ζώων») στο Ισραήλ και το Μπρούκλιν προσπαθούν να θέσουν τέρμα σε ένα έθιμο της γιορτής Γιομ Κιπούρ που παρατηρείται κυρίως από τους υπερ-θρησκευόμενους Εβραίους. Σύμφωνα με την πρακτική, την ημέρα πριν από το Γιομ Κιπούρ ένα κοτόπουλο ανεμίζεται πάνω από τα κεφάλια των ‘μετανοούντων’ τρεις φορές, μεταφέροντας συμβολικά τις αμαρτίες από τον άνθρωπο στο κοτόπουλο. Το κοτόπουλο στη συνέχεια σφάζεται και παραδοσιακά δίνεται στους φτωχούς.

Η ομάδα με βάση το Μπρούκλιν, ‘End Chickens as Karparos’, εκτιμά ότι μόνο στο Μπρούκλιν, 50.000 κοτόπουλα συμμετέχουν κάθε χρόνο στην σφαγή και πολλά άλλα πεθαίνουν πριν να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν στο τελετουργικό.

"Τα κοτόπουλα αντιμετωπίζονται άσχημα κατά τις ημέρες που προηγούνται της γιορτής, κατά τη διάρκεια της, και μετά την τελετή kapparot," γράφει η ομάδα σε μια ιστοσελίδα ζητώντας το τέλος της πρακτικής. «Στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και αλλού, όπου το τελετουργικό γίνεται, τα πτηνά στοιβάζονται σε κιβώτια, όπου συνήθως διατηρούνται μέσα στα δικά τους περιττώματα, χωρίς φαγητό, νερό ή καταφύγιο, για έξι ημέρες πριν από την ‘shlug kaparos’ (αιώρησης των κοτόπουλων) που γίνεται την παραμονή του Γιομ Κιπούρ. "

Η ομάδα, μαζί με την ομάδα ‘ Εβραίοι για τα Δικαιώματα των Ζώων’ και ‘Concern for Helping Animals in Israel’, δεν είναι σε αντίθεση με το τελετουργικό kapparot του Yom Kippur, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει χωρίς να προκαλείται πόνος και ταλαιπωρία στα πτηνά, άποψη που συμμερίζεται ένα αυξανόμενος αριθμός Ορθοδόξων ραβίνων τόσο στις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν διαπράξει Aveiros [αμαρτίες] κατά τη διάρκεια του έτους και την παραμονή του Γιομ Κιπούρ παίρνουν ένα κοτόπουλο και το γυρνάνε πάνω από τα κεφάλια τους και τελείωσε. Αυτό είναι ανοησία», λέει ο ραβίνος Avi Zarki στο Kikar Shabbat σε μια συνέντευξη πριν από την έναρξη της γιορτής. Ο Ραβίνος Zarki σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές Halachic παγίδες στην πρακτική και συνιστά στο θρησκευτική ακροατήριό του, ότι "είναι προτιμότερο να δώσουν χρήματα για να εκπληρώσουν την mitzvah."

ΚΟ:
* Σύμφωνα με τον ραβίνο Alfred Koltach, η πρακτική του kapparot πιθανόν ξεκίνησε ανάμεσα στους Ιουδαίους της Βαβυλωνίας. Αναφέρεται στα εβραϊκά γραπτά από τον 9ο αιώνα και ήταν ήδη διαδεδομένη από τον 10ο αιώνα. Αν και κάποιοι ραβίνοι καταδίκασαν τότε, την πρακτική, ο ραβίνος Μωυσής Isserles την ενέκρινε και ως αποτέλεσμα το kaparot έγινε συνήθεια σε ορισμένες εβραϊκές κοινότητες.

** Το Γιόμ-Κιπούρ, η Ημέρα του Εξιλασμού, είναι η ιερότερη ημέρα για τους Ιουδαίους. Προηγείται προσευχή και νηστεία. Απαγορεύεται να δουλεύεις, να φας, να πιεις, να φορέσεις αρώματα, να πλυθείς, να έχεις συζυγικές σχέσεις και να φοράς δερμάτινα παπούτσια. Φέτος εορτάστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οχι δερματινα παπουτσια κατα τον εορτασμο του Γιομ-Κιπουρ!!!

Να υποθεσω οτι μετα το τελετουργικο ψεκαζονται ολοι για κοτοψειρες.

Και μετα σου λεει ζουμε στον 21ο αιωνα.