Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Μπορεί μια Συναγωγή να τιμήσει έναν σωματέμπορα;



Μπορεί μια Συναγωγή τιμήσει έναν σωματέμπορα; Ένας αρχιραββίνος λέει ναι, αλλά αρκεί στο δίκτυο της πορνείας να μην εμπλέκονται Εβραίοι!

Το άρθρο προέρχεται από το ‘Failed Messiah’, μια ιστοσελίδα που την χειρίζεται μια ομάδα Εβραίων που με άρθρα εκθέτουν τη ρατσιστική και σοβινιστική φύση του Ιουδαϊσμού (κυρίως του ορθόδοξου). Εξετάζει πτυχές του Ιουδαϊσμού που δεν συζητιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
Κεντρική μορφή του FailedMessiah.com. είναι ο 55χρονος blogger και δημοσιογράφος Shmarya Rosenberg, πρώην Χασιδικός Ιουδαίος της Chabad-Lubavitch, από την Μινεσότα των ΗΠΑ, ο οποίος αφού αποχώρησε από το κίνημα Chabad-Lubavitch, ασκεί έντονη κριτική στον ορθόδοξο Ιουδαϊσμό. Ο Rosenberg σύμφωνα με τους New York Times είναι μισητός σε ορισμένους ορθόδοξους ιουδαϊκούς κύκλους, αλλά θεωρείται «χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο σεβαστούς και πολυμαθείς σχολιαστές της εβραϊκής μπλογκόσφαιρας» σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σε αυτό το άρθρο επισημαίνονται οι δηλώσεις ενός Αρχιραββίνου για το αν ένας προαγωγός μπορεί να τιμηθεί σε μια Συναγωγή με την ανάγνωση της Τορά. Σύμφωνα με το Ταλμούδ και την Τορά, λέει ο Αρχιραβίνος, είναι μια χαρά να τιμηθεί ο Εβραίος με την Aliya (η τιμή να διαβάσει κάποιος από την Τορά στη Συναγωγή) όσο οι πόρνες που του ανήκουν είναι ‘εθνικές’ και όσο δεν συμμετέχουν Εβραίοι σε πράξεις πορνείας. Με άλλα λόγια, είναι μια χαρά για τον έμπορο λευκής σαρκός να μολύνει και να εκμεταλλεύεται γυναίκες και άνδρες, εφόσον δεν είναι Εβραίοι.

Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μια τέτοια διδασκαλία να διδάσκεται επίσημα σε μια χριστιανική εκκλησία;

Παρακάτω το άρθρο από το Failed Messiah: Can A Synagogue Give A Known Pimp An Aliya?

Μπορεί μια συναγωγή δώσει την τιμή της ανάγνωσης της Τορά σε ένα γνωστό νταβατζή; Η ερώτηση τέθηκε από έναν ‘gadol(σεβάσμιο), κορυφαίο Haredi ραβίνο και απαντήθηκε από τον ίδιο. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Η ραβίνος ήταν ο Ben Ish Hai, Rabbi Yosef Haim ben Elijah Haham της Βαγδάτης (1835-1909), ο μεγαλύτερος Σεφαραδίτης Haredi ραβίνος στον κόσμο και πρόεδρος του Av Beit Din, του ραβινικού δικαστηρίου της Βαγδάτης. Η απάντησή του δημοσιεύθηκε σε ένα βιβλίο, το ‘Rav Pe'alim’.

Το ερώτημα και η απάντηση που δημοσιεύτηκε δίπλα, προέρχεται από το Trafficking and Prostitution: Lessons from Jewish Sources, των Naomi Graetz και Julie Cwikel, (‘Trafficking και Πορνεία: Μαθήματα από τις εβραϊκές πηγές), Australian Journal of Jewish Studies 20 [2006]: 25-58

Ερώτηση: Τι συμβαίνει όταν υπάρχει μόνο ένας Cohen στην πόλη και συμβαίνει να είναι παραβάτης του Σαββάτου, μπορεί ο ίδιος να κληθεί στην Τορά; Και τι θα συμβεί αν σε αυτή τη μικρή πόλη υπάρχει μόνο ένας Levi και αυτός είναι προαγωγός, μπορεί ο ίδιος να κληθεί στην Torah για μια Aliya; (σχ. ΚΟ: Cohen και Levi είναι ονόματα που αναφέρονται σε ιερατικές οικογένειες. Μετά την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα και τον τερματισμό των θυσιών, όσοι ανήκουν σε αυτές τις οικογένειες θεωρούνται τιμώμενα πρόσωπα).

Ο R. Joseph χαρακτηρίζει το ερώτημα: δεν διευκρινιζόταν αν αυτός είναι ένας νταβατζής που ασκεί το ‘επάγγελμα’ αποκλειστικά μεταξύ των «goyim» (εθνικών) ή μεταξύ των Εβραίων. «Εγώ θα έλεγα και τις δύο περιπτώσεις». Στην πρώτη περίπτωση, αν η πελατεία αποτελείται από μη-Εβραίους το κατώτατο όριο είναι ότι είναι δυνατό για να τιμηθεί ο νταβατζής. Όμως, στη δεύτερη περίπτωση, (αν συμμετέχουν Εβραίοι) αν φέρνει μια μη εβραία πόρνη σε Εβραίους ή Εβραίες σε μη Εβραίους, δεν μπορεί να κληθεί για την Torah.

Αλλά δεν είναι εύκολο να αρνηθείς σε έναν Levi τις τιμητικές διακρίσεις του και έτσι ο R. Joseph στην τελική απόφαση του γράφει ότι παρά το γεγονός ότι το επάγγελμα του μαστροπού είναι παρακινδυνευμένο, αν απλά ισχυριστεί ότι ασχολείται με την πορνεία με Εβραίους, μπορεί ακόμα να τιμηθεί.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: