Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η Stevie Nicks (των Fleetwood Mac) έγραψε το τραγούδι “Sara για το μωρό που απέβαλε



Η Stevie Nicks τελικά επιβεβαίωσε τις μακροχρόνιες εικασίες ότι έγραψε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της, εν μέρει για το παιδί που συνέλαβε με τον Don Henley των Eagles και στη συνέχεια απέβαλε.

Ο Henley, είπε πάνω από 20 χρόνια πριν, ότι ο τραγούδι των Fleetwood MacSara”, που έφτασε στο νούμερο 7 στα charts του Billboard το 1979, ήταν για το μωρό που δεν είδαν ποτέ.

«Πιστεύω ότι, από όσο ξέρω, η Nicks έμεινε έγκυος από μένα. Και ονόμασε το παιδί Sara, και έκανε έκτρωση - και στη συνέχεια έγραψε το τραγούδι με το ίδιο όνομα για το πνεύμα του νεκρού μωρού», είπε στο περιοδικό GQ το 1991. «Έχτιζα το σπίτι μου εκείνη την εποχή, και υπάρχει ένας στίχος στο τραγούδι που λέει, «Και όταν χτίσεις το σπίτι σου, τηλεφώνησέ μου».

Σε ειδική συνέντευξη για το περιοδικό Billboard την Παρασκευή, η Nicks είπε ότι το μωρό της, ενέπνευσε πολλούς από τους στίχους του τραγουδιού.

«Αν είχα παντρευτεί τον Don και κράταγα το μωρό, και αν κορίτσι, θα το είχα ονομάσει Σάρα», είπε. Αλλά η Nicks δήλωσε πως το τραγούδι - το οποίο αρχικά ήταν διάρκειας 16 λεπτών και περιλάμβανε εννέα στίχους που κόπηκαν από το άλμπουμ – αναφέρονταν επίσης στη σύζυγό του Mick Fleetwood, την Sara, και σε άλλες πτυχές της αποσύνθεσης των σχέσεων του συγκροτήματος.

Η αποκάλυψη αυτή ρίχνει φως στους στίχους του τραγουδιού:

    Wait a minute, baby
    Stay with me awhile
    Said you'd give me light
    But you never told me about the fire...
  
    Περιμένετε ένα λεπτό, μωρό
    Μείνε μαζί μου για λίγο
    Είπες ότι θα μου δώσεις φως
    Αλλά ποτέ δεν μου είπες για τη φωτιά ...

    Sara, you're the poet in my heart
    Never change, never stop
    And now it's gone
    They say it doesn't matter what for
    When you build your house, call me…

     Σάρα, είσαι ο ποιητής στην καρδιά μου
     Ποτέ μην αλλάξεις, ποτέ μην σταματήσεις
     Και τώρα έφυγε
     Λένε ότι δεν έχει σημασία γιατί
     Όταν χτίσεις το σπίτι σου, να μου τηλεφωνήσεις ...

    All I ever wanted was to know
    That you were dreaming
    There's a heartbeat
    No, it never really died
    You never really died

     Το μόνο που ήθελα ήταν να γνωρίζω
     Ότι ονειρευόσουν
     Υπάρχει ένας κτύπος της καρδιάς
     Όχι, ποτέ δεν πέθανε πραγματικά
     Ποτέ δεν πέθανες πραγματικά.


Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, είπε, «η Σάρα ήταν το αγαπημένο μου τραγούδι, για αυτό το είδος τραγουδιού. Η Sara ήταν και είναι η αγάπη της ζωής μου».

Η διετής σχέση της Nicks και του Henley υπήρξε καμία μυστική, και η επακόλουθη έκτρωση δεν έγινε γνωστή. Σύμφωνα με τον βιογράφο των Eagles, Marc Eliot, η Nicks «ήταν βαθύτατα αναστατωμένη για την γρήγορη και εύκολη συγκατάθεσή του στην απόφασή της. Η Nicks το θεώρησε ως έναν τρόπο με τον οποίον ο Henley της έλεγε ότι δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε σοβαρή μακροπρόθεσμη δέσμευση».

Αλλά η Nicks ποτέ δεν είχε αναγνωρίσει ότι το τραγούδι ήταν αφιερωμένο στο παιδί της, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Το μόνο που είχε πει σε μια δήλωση το 1979 ήταν «Αν ποτέ αποκτήσω ένα μικρό κορίτσι, θα το ονομάσω Sara. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όνομα για μένα».

Αλλά η Nicks ποτέ δεν έκανε παιδιά, κάτι για το οποίο κατηγορούσε τον εθισμό της στην κοκαΐνη.

Η Sara πάντα επισκίαζε την ζωή της. Όταν μπήκε στην κλινική αποτοξίνωσης Betty Ford Center στο 1986 – και οι γιατροί της είπαν ότι είχε έρθει επικίνδυνα κοντά σε μια εγκεφαλική αιμορραγία - χρησιμοποίησε το όνομα "Sara Anderson" και μίλησε για την εμπειρία της στο τραγούδι “Welcome to the Room...Sara” για το τελευταίο άλμπουμ των Fleetwood Mac, “Tango in the Night” το 1987.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

konion είπε...

Ὅταν δὲν ὑπάρχουν ὅρια...