Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στο Σιδηρούν Παραπέτασμα



Προσέξτε τα "χριστουγεννιάτικα δώρα": Άπαντα Στάλιν, Λένιν, και Ρακόσι (του Εβραίου κομμουνιστή ηγέτη της σταλινικής Ουγγαρίας). Όλα σε πανομοιότυπη κόκκινη βιβλιοδεσία

Οι εορτές των Χριστουγέννων στην Ουγγαρία, κατάφεραν με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν από την καταπίεση του κομμουνισμού, παρ’ όλες τις προσπάθειες των κομμουνιστών να μετατρέψουν την χριστιανική γιορτή σε «Γιορτή του Έλατου» (Fenyounnep) και του «Πατέρα του Χειμώνα» (Telapo, χωρίς καμία αναφορά στον Αγ. Βασίλειο / St. Nikolaus για τους καθολικούς ).

Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1980, η θρησκεία ως τέτοια, κατεστάλη από το κομμουνιστικό καθεστώς και το ίδιο οι θρησκευτικές παραδόσεις και εορτές, καθώς και οι λειτουργίες στην εκκλησία. Τα Χριστούγεννα παρέμειναν ως εορτή, όμως ως  "επαναπροσδιορισμένη" σύμφωνα με το κομμουνιστικό στυλ. Τα Κομμουνιστικά Χριστούγεννα ήταν η εορτή της οικογένειας, ο εορτασμός του ελάτου, οι εύθυμες χειμωνιάτικες δραστηριότητες, και πράσινο, παντού πράσινο. Η οικογένεια ήταν, φυσικά, το κύτταρο της μεγάλης Κομμουνιστικής αδελφότητας. Ιησούς, Βηθλεέμ, τρεις μάγοι, Χριστιανισμός, όλα αυτά δεν αναφέρονταν ως μέρος των Χριστουγέννων.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν διακοσμημένο σύμφωνα με το κομμουνιστικό στυλ και η ουγγρική χριστουγεννιάτικη καραμέλα, το σοκολατένιο φοντάν σοκολάτας szaloncukor δεν θα μπορούσε να λείπει από το δέντρο (αν υπήρχε ένα δέντρο ή αν υπήρχαν Szaloncukor - μερικές φορές δεν υπήρχε τίποτα από τα δύο, λόγω ελλείψεων στην αγορά). Το δέντρο ήταν εορταστικά ντυμένο και υπήρχαν δώρα τοποθετημένα από κάτω του. Μόνο ο Χριστός ήταν χωμένος κάπου βαθιά.

Τι τού'φερα εγώ του μωρού μου; Λένιν!
Οι άνθρωποι στην Ουγγαρία, και γενικά στις κομμουνιστικές χώρες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αποθαρρύνονταν να παρακολουθήσουν τις χριστουγεννιάτικες θρησκευτικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών τα μεσάνυχτα, οι οποίες εξακολουθούσαν να τελούνται σε μικρότερες πόλεις και χωριά, κρυφά και μυστικά. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες που ζουν από την κομμουνιστική εποχή και που θυμούνται ακόμα εκείνες τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Σε γενικές γραμμές, το να πηγαίνει  κάποιος εκκλησία δεν ήταν συμβατό με το να είναι «καλός κομμουνιστής», που κάθε πολίτης έπρεπε να είναι, κάτι που ήταν κανόνας σε κάθε χώρα του ανατολικού μπλοκ που είχε επιβληθεί ο κομμουνισμός. Οι πολίτες ήταν παρακολουθούμενοι από τα όργανα της μυστικής αστυνομίας των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών κυβερνήσεων. Υπήρχαν χιλιάδες «μικροί βοηθοί» που βρίσκονταν χωμένοι σε κάθε κοινότητες και οι οποίοι θα έτρεχαν να αναφέρουν τυχόν «απαράδεκτη» (θρησκευτική) συμπεριφορά. 

Αυτοί οι χαφιέδες του κομμουνιστικού καθεστώτος ήταν συχνά καθημερινοί άνθρωποι, μέρος της κοινότητάς τους, που απλώς απειλούνταν με κάθε είδους ποινή (για τους ίδιους και τις οικογένειές τους), εάν έδειχναν την παραμικρή πρόθεση να απορρίψουν την ιδέα της καταγραφής αναφορών ως κομμουνιστικοί κατάσκοποι. Ήταν σε πολλές περιπτώσεις, ένα μέσο επιβίωσης το να γίνεις ένα κόκκινο τούβλο στο σύστημα της συνεχόμενης, μέρα νύχτα παρακολούθησης. Ο Big Brother ήταν όντως παντού βλέποντάς τα όλα, ακόμα και τις χριστουγεννιάτικες εορτές.

Έτσι, ορισμένες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα ήταν υπό τον έλεγχο και προγραμματισμό της ουγγρικής Αρχής Κρατικής Προστασίας (AVH), δηλαδή της ουγγρικής κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας. Για παράδειγμα, ο Jozsef Mindszenty ο καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας ήταν αιχμάλωτος τα Χριστούγεννα:

«Ήταν μια συμβολική χειρονομία ότι η επιτροπή κρατικής προστασίας [...] προγραμμάτισε τη σύλληψη και φυλάκιση του Jozsef Mindszenty στις 26 Δεκμεβρίου του 1949» (πηγή: Ουγγρική ιστορική πύλη: mult-kor.hu).

Αργότερα, η «δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων» απλώς καταργήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Ράκοσι, αντί των Χριστουγέννων, εορτάζονταν τα «γενέθλια του Στάλιν» ως το κύριο γεγονός του χειμώνα (18 Δεκεμβρίου 1878). Η 24η Δεκεμβρίου ήταν μια γιορτή για το έλατο με πολλές παραστάσεις από τα παιδιά και ενήλικες, αλλά δεν είναι το κύριο γεγονός στο ημερολόγιο της δεκαετίας του 1950. Ο Στάλιν ήταν η μορφή του Μεγάλου Πατέρα και η πηγή παντός αγαθού...

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΡΩΣΤΙΑΑΑΑΑ

Ανώνυμος είπε...


Εύχομαι να μην ζήσουμε ανάλογα φαινόμενα στην Χριστιανική Ορθόδοξη Ελλάδα μας, αν και μετά τον Λένιν τα ηνία παρέλαβε ο Στάλιν με οτι αυτο συνεπάγεται για την λενινιστική περίοδο την οποία διανύουμε.

Μάλλον πρέπει να είμασταν η μοναδική Χριστιανική ορθόδοξη χώρα (Κύπρος = Ελλάδα) παγκόσμια , την εποχή που οι ανατολικές χώρες ηταν κατω απο τον κομμουνιστικό ζυγό.

Παγκόσμια πρωτιά και σε αυτό!
Εάν υπήρχαν και άλλες και μου διαφεύγει δεν πειράζει, ούτως η άλλως ο Χριστός μας δεν ήρθε στην γη για τους πρώτους τη ταξει αλλά για τους τελευταίους.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Στις 22-23 Ιανουαρίου 2013 έλαβε χώρα ένα συνέδριο στο Αριστοτέλειο με τίτλο "Εκκλησία και Αριστερά". Δείτε το πρόγραμμα https://www.pemptousia.gr/2013/01/46317/
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το συνέδριο προωθούσε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και είναι κυβέρνηση σήμερα.
Το πράγμα έδεσε με την επίσκεψη του Alexis στο Άγιον Όρος τον Αύγουστο του 2014, όπου και αγιοποιήθηκε από τα εγχώρια ΜΜΕ για την ευγένειά του (π.χ., δες http://www.protothema.gr/politics/article/401347/tsipras-agio-oros/)

Ανώνυμος είπε...

Καλά Χριστουγεννα ΚΟ με σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.

Δοξαιος είπε...

Πάντως είναι εντυπωσιακή η προβολή του θεσμού της οικογένειας απο τα Σταλινικά καθεστώτα σε αντίθεση με τον πρώιμο μπολσεβικισμό που την αποδομούσε και προωθούσε την ελευθεριότητα των ηθών (όπως και η σχολή φρανκφούρτης).

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά Κ.Ο. με υγεία κι ευτυχία!
Ενα ενδιαφέρον άρθρο απο καθεστωτική σελίδα.
http://provocateur.gr/manners/11361/etsi-mporeis-na-ektheseis-ton-ratsisth-ths-geitonias-soy

Γιάννης είπε...

Αφού τα χριστιανικά έθιμα (δέντρο κλπ) ήταν παγανιστικά που προσαρμόστηκαν αναλόγως κατά την επιβολή του χριστιανισμού, αναμενόμενο είναι να χρησιμοποιηθούν εκ νέου και για άλλα καθεστώτα.