Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

"Η ιστορία σας ήταν πάντα έμπνευση για εμάς". Συνέντευξη με το πολωνικό συγκρότημα Irydion

Οι Irydion κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι διόλου γνωστοί στην Ελλάδα. Παρόλο που το όνομά τους είναι ελληνικό. Στην Πολωνία όμως μετά από 18 έτη συνεχούς παρουσίας είναι τόσο γνωστοί ώστε να κλείνουν κάθε χρόνο με μία μουσική συναυλία την πορεία για την Ημέρα της Πολωνίας.
                                    
***********


- Η ονομασία του ονόματος σας είναι ελληνική. Γενικά χρησιμοποιείτε ελληνικές λέξεις και σύμβολα. Πείτε μας λίγα λόγια γι ’αυτές τις επιλογές σας.


- Το όνομα του σχήματος προέρχεται από το παλιό ομώνυμο ρομαντικό δράμα του Ζίγκμουντ Κρασίνσκι. Πρόκειται για την ιστορία ενός Έλληνα, του Ιρυδίωνα, ο οποίος στη μάχη του ενάντια στους Ρωμαίους κατακτητές θυσιάζει τα πάντα και τους πάντες γύρω του. Αυτή είναι η τραγικότητα του ήρωα ο οποίος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Κι εδώ γεννιέται το ερώτημα: ο σκοπός πάντα αγιάζει τα μέσα; Στο δράμα, ο Ιρυδίωνας μάχεται ασταμάτητα, χάνει όλα όσα αγαπάει και στην τελική του μάχη με τη Θεία Πρόνοια, καταλήγει στην Πολωνία όπου μαθαίνει την πραγματική έννοια της λέξης πατριωτισμός. Είναι μια αλληγορική ιστορία μιας εκ των μεγαλύτερων εξεγέρσεων της Πολωνίας, το Νοέμβριο του 1830, ενάντια στη Ρωσία. Εξέγερση η οποία δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία. Γενικά είμαστε γοητευμένοι με την ελληνική τέχνη και πάντα έχουμε μεγάλο σεβασμό απέναντι στα αδέρφια μας στην Ελλάδα και τον πολιτισμό τους. Αυτή είναι η βάση όλου του πολιτισμού μας κι από αυτήν διδασκόμαστε μέχρι και σήμερα. Η ελληνική μυθολογία, η φιλοσοφία και η ιστορία όλης της Ελλάδος είναι για μας μεγάλη έμπνευση και αυτό δεν είναι τυχαίο - κάθε παιδί στην Πολωνία τα διδάσκεται στο σχολείο. Αυτό μας κάνει να λυπούμαστε ακόμα περισσότερο βλέποντας ότι οι Έλληνες έγιναν θύματα των banksters της ΕΕ. Είναι μια προειδοποίηση όμως για μας: αφού ένας υπερήφανος λαός όπως οι Έλληνες στη σημερινή εποχή δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί από την πολιτικο-οικονομική ληστεία των μεγιστάνων της ΕΕ, τότε κάθε Ευρωπαϊκός λαός κινδυνεύει να γίνει μαριονέτα της παγκόσμιας πλουτοκρατίας.

- Πώς και πότε ξεκινήσατε ως σχήμα;

- Κάνοντας πρόσφατα μια ανασκόπηση, ανακαλύψαμε ότι το συγκρότημα μας ενηλικιώθηκε! Πριν 18 χρόνια μαζί με τον Kedzior (τραγουδιστή του σχήματος), αφιερώσαμε αμέτρητες ώρες σε πρόβες και συναυλίες κατά τις οποίες κάναμε ό,τι κάνουμε σε όλη μας την καριέρα: θυμίζουμε στους Πολωνούς ότι είναι Πολωνοί κι έχουν δικαίωμα να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό και να ασκούν αυτό το δικαίωμα. Άσχετα αν παίζουμε όπως παλιά σε κοινό μερικών δεκάδων ανθρώπων ή όπως τώρα σε κοινό εκατό χιλιάδων, το μήνυμα προς τον κόσμο είναι πάντα το ίδιο. 
Η επί 25 χρόνια προπαγάνδα ενάντια στην πολωνικότητα, η οποία έγινε μοχλός για την είσοδό μας στην ΕΕ, έκανε μεγάλη ζημιά. Στην Πολωνία σχεδόν καμία εφημερίδα δεν είναι εξ’ ολοκλήρου πολωνική. Οι μη-πολωνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν μη-πολωνική μουσική. Δεν υπάρχει πια παραδοσιακή πολωνική μουσική - την έκλεισαν στα μουσεία και στα μαγαζάκια των σουβενίρ. Κανείς δεν παίζει παλιά πολωνικά τραγούδια. Γιατί; Μάλλον επειδή είναι ντροπή. Είναι “λαϊκούρα”. Καλύτερα είναι να τραγουδάνε στα αγγλικά. Είναι λιγότερο μπανάλ. Αφού οι δυτικοί τα κάνουν όλα καλύτερα. Από την πλευρά μας διαφωνούμε απόλυτα. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν οι "IRYDION", για να συναντιούνται οι υπερήφανοι για την καταγωγή τους Πολωνοί με τους υπερήφανους για την καταγωγή τους Έλληνες και να συζητούν ως ίσος προς ίσο, για το τι μπορούν να κάνουν μαζί ώστε να σώσουν τα έθνη τους από την κτηνώδη αυτή “ενοποίηση” η οποία ως σκοπό της έχει να δημιουργήσει έναν χειραγωγούμενο πολίτη της ΕΕ χωρίς ταυτότητα. Έναν διεφθαρμένο ηλίθιο που θα δολοφονηθεί τελικά από έναν μουσουλμάνο τρομοκράτη, τα παιδιά του θα γίνουν σκλάβοι του ΔΝΤ και οι νεοφιλελεύθεροι θα χορεύουν πάνω στον τάφο του.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε το είδος της μουσικής σας;

- Κατά τη γνώμη μας παίζουμε παλιό κανονικό ροκ εντ ρολ. Μας αρέσουν τα πατριωτικά τραγούδια. Μας αρέσει αυτός ο πολωνικός συναισθηματισμός που ξυπνάει μετά από μερικά ποτηράκια και μας θυμίζει τα χρόνια της διάλυσης, των πολέμων και του κομμουνισμού. Κάποια τραγούδια όπως ο “Λευκός Σταυρός” και το “Άνθησαν τα λευκά τριαντάφυλλα”, μας τραγουδούσαν οι γονείς μας σαν νανουρίσματα. Οπότε εκτός του ότι με αυτά νανουρίζουμε τώρα εμείς τα δικά μας παιδιά, νοιώθουμε υπερήφανοι όταν έχουμε την ευκαιρία να τα τραγουδήσουμε μπροστά σε εκατό χιλιάδες Πολωνούς, κατά την πορεία της Ανεξαρτησίας στις 11 Νοεμβρίου. Ίσως κι αυτοί με τη σειρά τους να τα τραγουδήσουν στα παιδιά τους.

- Με ποιους άλλους καλλιτέχνες συνεργάζεστε και ποιες οι εντυπώσεις σας από αυτές τις συνεργασίες; 

- Κατά την πορεία της καριέρας μας έχουμε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες με τους οποίους έχουμε και πολύ στενές σχέσεις. Συνήθως συνεργαζόμαστε με τους φίλους και εκπληκτικούς Basti & Ptaku. Πολύ καλή συνεργασία είχαμε με τους Nordica, τελευταία συνεργαζόμαστε με τους Pozytywa. Επίσης πολύ καλές σχέσεις έχουμε με τους Ούγγρους Hungarica. Ποιος στο μέλλον βγάλουμε κοινό άλμπουμ. Εκτός από Πολωνία, συναυλίες δίνουμε και Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Σλοβακία. Παντού έχουμε συναντήσει εκπληκτικούς, ανθρώπους και ομοϊδεάτες μας.

- Χρησιμοποιείτε τη μουσική και κυρίως τους στίχους σας ώστε να περάσετε μηνύματα. Ποια είναι αυτά; Ποια ιδεολογία προσπαθείτε να περάσετε στους νέους;

- Δεν θέλουμε να περνάμε ιδεολογίες. Δεν θέλουμε επιβάλλουμε καμιά γνώμη. Είμαστε εδώ απλά θέτουμε ερωτήματα: Που τελειώνει η αυτοκυριαρχία σου; Είσαι έτοιμος να χάσεις την πολωνικότητά σου για μερικά πακέτα της ΕΕ; Γιατί η δολοφονία των αγέννητων παιδιών ονομάζεται γυναικείο δικαίωμα; Αν όχι χριστιανική πίστη, τότε τι; Πως απαντάς στην απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού; Τι είναι ελευθερία στην εποχή μας; Τι είναι πατριωτισμός; Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία τραγουδάμε. Κι αν οι ακροατές μας εκτός από την απλή ακρόαση προχωρήσουν και σε δράση, τότε το έργο μας έχει ολοκληρωθεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υπάρχουν εκπτώσεις όπου ακροατές μας έκαναν τατουάζ κάποιους στίχους μας. Καμιά φορά αστειευόμαστε και λέμε ότι πρέπει να προσέχουμε τι τραγουδάμε για να έχουν οι άνθρωποι αξιόλογα τατουάζ!

- Τι γνώμη έχετε για την σύγχρονη πολωνική νεολαία; Πώς φαντάζεστε το μέλλον της;

- Νέες εποχές, νέες προκλήσεις. Όλα δείχνουν ότι η 25χρονη προπαγάνδα όπου έπρεπε να ζητάμε γνώμη για όλα, τελείωσε. Έπρεπε να ζητάμε συγγνώμη για το ολοκαύτωμα (sic!), για τις εξεγέρσεις, για οποιαδήποτε μορφή πάλης για ανεξαρτησία. Το κόμμα που ανέβηκε πρόσφατα στην εξουσία, ευτυχώς δείχνει να κάνει κάποιο ξεκαθάρισμα. Αλλά πέρα από τα ξεκαθαρίσματα στα ΜΜΕ, τους συνεταιρισμούς και οι κρατικοί θεσμοί θα καταφέρουν να αλλάξουν και την εθνική συνείδηση; Αυτό δεν το ξέρουμε. Αν η πορεία της Ανεξαρτησίας θα σταματήσει να ονομάζεται πορεία "εξτρεμιστών", αν θα διαλευκανθεί η υπόθεση Σμόλενσκ (σ.σ. το αεροπορικό δυστύχημα όπου σκοτώθηκε ο τότε πρόεδρος της δημοκρατίας καθώς και άλλοι 97 κυβερνητικοί), αν θα σταματήσουν το φιλελεύθερο κύμα που ξεριζώνει παραδοσιακές αξίες όπως η Οικογένεια; Ούτε αυτό το ξέρουμε ακόμα. Όπως επίσης δεν ξέρουμε αν ο καπιταλισμός της Πολωνίας ο οποίος μέχρι τώρα ήταν απλά η βιτρίνα ώστε να ξεζουμίζει η δύση τον πλούτο μας, θα μετατραπεί σε υγιή οικονομία όπου ο Πολωνός θα είναι κύριός της κι όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης μεγιστάνων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η νεολαία της Πολωνίας, όπου η πλειοψηφία της μεγάλωσε με παραδοσιακές αξίες, θα ανακαλύψει ότι της αξίζουν περισσότερα. Έχουν διαδίκτυο, ξέρουν γλώσσες, ταξιδεύουν - δεν θα πρέπει να νοιώθουν μειονεκτικά όπως οι πατεράδες τους, οι οποίοι πάντα ένοιωθαν “οι φτωχοί συγγενείς” της Ευρώπης. Ελπίζουμε να πιστέψουν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την Ευρώπη και χωρίς ντροπή να απαιτούν ισότιμο διάλογο σχετικά με τα πολωνικά συμφέροντα, χωρίς να “χαϊδεύουν” είτε τους Ρώσους είτε τους Γερμανούς και έχοντας ξεπεράσει τα “αντισημιτικά” κόμπλεξ. Με την κατάλληλη παιδεία ελπίζουμε ότι θα καταφέρουν να επιστρέψουν την πολωνικότητα στη χώρα.  

- Μεγάλη Πολωνία ή Μεγάλη Ευρώπη;

- Η δική μου μάνα πάντα θα είναι πιο κοντά μου απ’ό,τι οι μάνες των άλλων και την χώρα μου πάντα θα αγαπώ περισσότερο από άλλες. Είναι θέμα ταυτότητας. Τόσο απλό και τόσο βασικό. Αλλά η αγάπη μου για τα δικά μου δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι αυτά των άλλων. Ειδικά όταν πρόκειται για Ευρωπαίους με τους οποίους μας συνδέει ένας κοινός πολιτισμός. Είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη χιλιετία όπου η Ευρώπη κινδυνεύει από εξωτερικούς εχθρούς. Κατά τη γνώμη η διάλυση του εσωτερικού της Ευρώπης μπορεί να σταματήσει μόνο αν δημιουργηθούν ισχυρά εθνικά κράτη. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που έκανε η ΕΕ, όπου χειροκροτεί τη διαίρεση μεγάλων κρατών με αποτέλεσμα τη δημιουργία ψευδοκρατών, ειδικά στα σύνορα. Άλλο πρόβλημα είναι η υπεροχή της ΕΕ απέναντι στην Πολωνική νομοθεσία. Αυτές είναι οι κρατικές αξίες που ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν: Δικοί μας νόμοι, σύνορα, νόμισμα, στρατός, δικά μας εθνικά σύμβολα. Η ΕΕ προσπαθεί να τα αντικαταστήσει με δικά της. Πρόσφατα τα κεντρικά της ΕΕ δήλωσαν ενοχλημένα διότι η νέα πρωθυπουργός της Πολωνίας απέσυρε τη σημαία της ΕΕ από το χώρο του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό δείχνει πόσο άπληστοι είναι. Αν προσθέσουμε και τις νεοφιλελεύθερες απόψεις τους εξ’αιτίας των οποίων η Ευρώπη αντιμετωπίζει την έλευση των λαθρομεταναστών και τη διαφθορά, τότε λέμε όχι στην ΕΕ. Ζωή βασισμένη σε οικονομικά πακέτα για τα οποία θα πληρώσουμε ακριβά αργά ή γρήγορα, δεν είναι το όνειρό μας.

- Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου στο τέλος της πορείας της Ανεξαρτησίας, παίζετε στον εξωτερικό χώρο του σταδίου της Βαρσοβίας. Τι σημαίνει για σας αυτή η μέρα;

- Η πορεία της Ανεξαρτησίας είναι ένα εκπληκτικό και άνευ προηγουμένου γεγονός στην Ευρώπη. Κάποτε στην εφηβεία μας θέλοντας να τιμήσουμε την ημέρα, ταξιδεύαμε από το χωριό μας μέχρι την κοντινότερη μεγάλη πόλη το Wroclaw, όπου μαζευόμασταν μερικές δεκάδες στο κέντρο της πόλης, ώσπου να μας στείλει η αστυνομία πίσω στα σπίτια μας. Αργότερα τα μέλη του ONR και του MW (σ.σ. εθνικιστικές οργανώσεις νεολαίας) ξεκίνησαν την προσπάθεια μιας σοβαρής διοργάνωσης στη Βαρσοβία. Δεν ήταν καθόλου εύκολο - μικρή η συμμετοχή, προβοκάτσιες από την αστυνομία, λάσπη από τα ΜΜΕ, επιθέσεις αριστεριστών. Όμως το χρόνιο πείσμα και η μεγάλη ανάγκη για εκδήλωση υπερηφάνειας για την καταγωγή μας, δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην πορεία. Αλλά μην νομίσετε ότι αυτό συνέβη μέσα σε 2 ή 3 χρόνια! Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετίας από πορείες μέσα από τη λάσπη των ΜΜΕ, την αστυνομία η οποία με εντολές της κυβέρνησης προβόκαρε την πορεία και την διέκοπτε και τις κατευθυνόμενες επιθέσεις αριστεριστών εκ Γερμανίας (σ.σ. οι Πολωνοί αριστεριστές είναι ανίσχυροι), προς τους Πολωνούς πατριώτες. Για πολλούς, η πορεία της Ανεξαρτησία σύμβολο αντίστασης του πολίτη και ίσως το 2016 να είναι η χρονιά όπου επιτέλους η πορεία γι’ αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή θα είναι η αυτή που θα παρακολουθήσουν κάποιοι στις τηλεοράσεις τους. Διότι μέχρι τώρα, όσοι συμμετείχαν ήξεραν ότι είναι μια εκπληκτική, ειρηνική και ίσως ιδιαίτερη πορεία, ενώ όσοι την παρακολουθούσαν από την τηλεόραση είχαν την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πορεία επικίνδυνων ακροδεξιών στοιχείων. Παρά τη λάσπη των ΜΜΕ κάθε χρόνο αυξάνονταν η συμμετοχή, άρχισαν να έρχονται ηλικιωμένοι παλιοί πολεμιστές, γυναίκες, παιδιά. Την προηγούμενη χρονιά συμμετείχαν πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι, από χώρα και την Ευρώπη. Κι εμείς είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να παίξουμε για όλους τους ανθρώπους. Πρώτη φορά μας έγινε η πρόταση πριν όταν ήμουν σε ένα νοσοκομείο της Ουγγαρίας μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Μετά από 4 μέρες κι ενώ ήμουν ακόμα με το κολάρο στον αυχένα, δίναμε τον καλύτερο εαυτό μας στη σκηνή στις 11 Νοεμβρίου. Εκεί καταλάβαμε πόσο διψούσε ο κόσμος να ακούσει πολωνικές μελωδίες από Πολωνούς καλλιτέχνες κι όχι ψευτοπαραγωγές στο ραδιόφωνο ούτε στάρλετ από σόου για ταλέντα. Ο κόσμος θέλει να ακούει μουσική για σημαντικά θέματα κι όχι μουσικά χάμπουργκερ από ένα τηλεοπτικό ΜακΝτόνταλντ. Και γι’αυτό υπάρχουμε εμείς...

- Ένα μήνυμα προς την Ελλάδα:

- Να ξέρετε ότι η ιστορία σας ήταν πάντα έμπνευση. Όχι μόνο για τους IRYDION αλλά σχεδόν για κάθε Πολωνό συγγραφέα, ποιητή ή μουσικό. Τα επιτεύγματα των πατέρων σας τα γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά στην Πολωνία. Ήρθε ο καιρός τα δικά μας εγγόνια να μάθουν κάτι από τους γιους των πατέρων σας δηλαδή...από Εσάς! Να θυμάστε ότι δεν μαθαίνετε εσείς την ιστορία των Γερμανών αλλά εκείνοι μαθαίνουν τη δικιά σας. Εσείς δημιουργήσατε την ιστορία του πολιτισμού μας οπότε με κάθε τίμημα: Ποτέ μην εγκαταλείψετε τη σημαία σας! Σας ευχόμαστε καλή τύχη!

Συνέντευξη στην Αγνή Αθανασαράκη για το περιοδικό “PATRIA”, τεύχος 46



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστές ιδέες,χάλια συγκρότημα.Μουσικά μιλώντας θέλουν δουλειά,οι καλές προθέσεις δεν αρκούν στην τέχνη....

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ρε ανώνυμε 26 Απριλίου 2016 - 11:40 π.μ. δεν είπαμε ότι είναι και οι Black Sabbath.Τα παιδιά προσπαθούν και αποτελούν όαση για τη νεολαία της Πολωνίας ,αν καλοσκεφτείς τι ακούν οι δικοί μας νέοι.

Ανώνυμος είπε...

Ένα σχόλιο έχω...
Αν εννοούν αυτά που λένε, τότε πρέπει κάποιος να τους ενημερώσει περί μασωνικών συμβόλων...!
Στη φωτογραφία με το banner πίσω από τα drums,"σκότωσαν" την ελληνική γραφή προκειμένου να προφέρεται σωστά το όνομα του συγκροτήματος.
Επίσης, αυτό το "Ψ" μου θυμίζει επτακάνδυλο και το "Δ" υπερτονισμένο σε σημείο που να μοιάζει πυραμίδα...
Από την άλλη, μήπως είμαι ένας συνωμοσιολόγος...;