Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Για τον Σταυρό και την Ελευθερία!



Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς (Николај Велимировић), Επισκόπου Αχρίδος: 

Αδερφοί μου, o Θεός μας είναι Θεός των ελεύθερων ανθρώπων και όχι των δούλων. Ο Χριστός κατέβηκε στη γη όχι για να στρατολογήσει με τη βία τους ανθρώπους, αλλά για να συγκεντρώσει εθελοντές στη στρατιά Του. Όποιος ήθελε, ήθελε.. Όποιος δεν ήθελε, δεν ήταν υποχρεωμένος. Μόνο που εκείνος που δεν θέλει να γίνει εθελοντής του Χριστού, γίνεται νεοσύλλεκτος του σατανά, είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει, επειδή ο Χριστός είπε: Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου. Αρχηγός όλων εκείνων, που είναι εναντίον του Χριστού, είναι εκείνος ο σκοτεινός στρατηγός του Άδη, ο σατανάς.

Ο λαός μας εθελοντικά ακολούθησε τον Χριστό, με ελεύθερη βούληση και όχι με τη βία, επειδή δεν βαπτίστηκε μία μέρα με την εντολή ή με το νόμο κάποιου, αλλά σιγά - σιγά βαπτιζόταν επί αιώνες. Ο σέρβικος λαός πολέμησε για την ελευθερία και για τον Τίμιο Σταυρό. Από παλιά το σύνθημα του λαού μας, ήταν: Πίστη και ελευθερία. Όταν λοιπόν λέμε πώς πολεμήσαμε για την πίστη, σημαίνει πως πολεμήσαμε για την πίστη του Χριστού, για την ορθόδοξη πίστη. Όταν λέμε πως πολεμήσαμε για την ελευθερία, σημαίνει πως θελήσαμε την ελευθερία σύμφωνα με τα λόγια του απόστολου Παύλου: «Έχει καταβληθεί το αντίτιμο για την απελευθέρωσή σας. Είστε αγορασμένοι από τον Χριστό με τίμημα μεγάλο. Γι’ αυτό μην υποδουλώνεστε στους ανθρώπους» (Κορ. Α' 7, 23).

Σύμφωνα με την παράδοσή μας καλό είναι πάντα να σεβόμαστε την πίστη του λαού μας. Όταν αγωνιζόμασταν για τον Σταυρό και περιμέναμε την ελευθερία από το Θεό, σαν δώρο για τον αγώνα μας, ήρθε η ανάσταση. Ο δύσκολος αγώνας μας για τον σταυρό στον καιρό της δουλείας έλαμπε σαν ήλιος και όταν ήρθε η ελευθερία, μας χάρισε τη ζεστασιά που εκπέμπουν οι ακτίνες του ηλίου. Τότε καταλάβαμε πως ο Θεός μας ελέησε και ο Σταυρός του Χριστού νίκησε τους εχθρούς μας. Η ελευθερία ήρθε σαν δώρο Θεού.

Και αν πάλι το ποτήρι αναποδογυρίσει και ο Σταυρός σκοτεινιάσει, αν πάλι χαθεί η ελευθερία, τότε θα καταλάβουμε πως ο Θεός μας τιμωρεί για τις αμαρτίες μας, αφήνοντας τους ξένους τυράννους να μας κυβερνούν. Λίγοι λαοί στον κόσμο είναι πιστοί όσο ό λαός μας. Λίγοι λαοί στον κόσμο, όπως ο λαός μας, ερμηνεύουν τόσο απλά το καλό και το κακό που τους συμβαίνει και έχουν ένα θετικό και ξεκάθαρο σύνθημα στους αγώνες τους: Για τον Σταυρό και για την χρυσή Ελευθερία.

Η πορεία του λαού μας είναι γνωστή από την ιστορία μας. Ξεχάσαμε τον Σταυρό και μολύναμε την ελευθερία μας, καταλήξαμε στο μαστίγιο των άθεων. Αναστενάζαμε για ελευθερία, όπως οι μελλοθάνατοι. Παλέψαμε για την ελευθερία με το σπαθί. Πάνω στους τάφους των αδερφών μας προσευχηθήκαμε με δάκρυα για αυτήν. Δυστυχώς, όταν ήρθε η ελευθερία δεν την προσέξαμε ούτε μία ημέρα σαν κάτι ιερό. Από το ξημέρωμα της πρώτης ελεύθερης μέρας αρχίσαμε να παίζουμε μαζί της. Τον καιρό της ελευθερίας φροντίσαμε μόνο το σώμα και πικράναμε την ψυχή μας. Υπηρετήσαμε μόνο τον εαυτό μας, και όχι τον Θεό.

Κύριε, Ιησού, Χριστέ, Μακρόθυμε, αμαρτήσαμε. Πεθάναμε για το Σταυρό και στη συνέχεια καταπατήσαμε το Σταυρό. Υποφέραμε για την ελευθερία και στην συνέχεια απαξιώσαμε την ελευθερία. Ελέησέ μας, λόγω της ομολογίας μας και της μετάνοιας μας. Αν υπάρχει κάτι καλό σε μας, στους αμαρτωλούς Σέρβους, είναι πως για κάθε μας δυσκολία δεν κατηγορούμε τους άλλους, αλλά τον εαυτό μας. Αυτό δεν το κάνουν οι άθεοι και οι αιρετικοί. Αυτό το κάνουν μόνο οι αληθινοί ορθόδοξοι χριστιανοί. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο, για αυτό το λόγο, ελέησέ μας και σώσε μας, Κύριε. Αμήν.

Από το βιβλίο «Μέσα από το Παράθυρο της Φυλακής - Μηνύματα στο λαό», εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη», Θεσσαλονίκη 2012. Διάβασε εδώ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμήν.

Γιωργος είπε...

Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου.ΛΑΘΟΣ
Ο λογος του θεου ειναι :οποιος δεν ειναι εναντιον μας ειναι μαζι μας....
δινει τη δυνατοτητα μιας 2ης γνωμης,ή μιας παραλληλης γνωμης

Christos Dromeas είπε...

Χριστός Ανέστη. Άλλη μία ωραία ανάρτηση από τον ΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το σχόλιο του
Γιώργου.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ...

Θοδωρής είπε...

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΒ-30 <> μετάφραση (όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου. Καλό είναι να είμαστε προσεκτικότεροι για να μην εκτιθέμεθα!!! Οι Άγιοι ξέρουν την Αγία Γραφή απέξω!!! Δεν κάνουν τέτοια λάθη.

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη.
Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Θοδωρής είπε...

Επανέρχομαι και πάλι, γιατί βλέπω ότι από το σχόλιό μου λείπει (δεν ξέρω γιατί) το χωρίο από το κατά Ματθαίον ΙΒ-30 (ὁ μή ών μετ᾿ἐμοῠ κατ᾿ἐμοῠ ἐστι)δηλαδή, όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου. Μελέτησε καλά την Αγία γραφή γιατί εκτίθεσαι φίλε Γιώργο!!! Κατά τα άλλα, είναι δείγμα πνευματικής ανωριμότητας να νομίζει κάποιος ότι ένας Άγιος δεν ξέρει η δεν ερμηνεύει καλά την Αγία Γραφή, και ότι αυτός την γνωρίζει και την ερμηνεύει καλύτερα!!! Αυτό είναι σκέτη παραφροσύνη!!! Η Αγία γραφή είναι Θεόπνευστη και για να την ερμηνεύσει κάποιος πρέπει να εμφορείται υπό του Αγίου Πνεύματος. Και αυτοί είναι μόνο οι Άγιοι!!! ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ!

Unknown είπε...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά αδερφέ.
Ο Θεός να σε έχει καλά να συνεχίζεις το έργο που επιτελείς.
Χίλια εύγε!