Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΤΣΕΧΙΑ: Αποκαθήλωση αγάλματος σοβιετικού στρατηγού εκνευρίζει την Μόσχα


Οι αρχές της Πράγας κατέβασαν ένα αμφιλεγόμενο άγαλμα της Σοβιετικής περιόδου, παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας, για να στήσουν στην θέση του ένα μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το άγαλμα του σοβιετικού στρατηγού Ivan Konev θα μεταφερθεί στο προγραμματισμένο Μουσείο του 20ού αιώνα στην τσεχική πρωτεύουσα.

Ο Κόνεφ θεωρείται ήρωας στη Ρωσία επειδή απελευθέρωσε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης από τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά πολλοί Τσέχοι τον βλέπουνε ως επιτηρητή της σοβιετικής κυριαρχίας μετά τον πόλεμο.

Οδήγησε τα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού που απελευθέρωσαν την Πράγα το 1945, αλλά ήταν επίσης υπεύθυνος για τη λειτουργία Whirlwind, η οποία συνέθλιψε την αντι-σοβιετική ουγγρική εξέγερση του 1956 (φώτο).

Η Ρώσικη Πρεσβεία στην Πράγα απέστειλε επίσημη διαμαρτυρία στο τσέχικο Υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας ότι "η αποσυναρμολόγηση του αγάλματος δεν θα μείνει χωρίς την κατάλληλη απάντηση της ρωσικής πλευράς".

Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στην τσεχική πρεσβεία στη Μόσχα, ρίχνοντας βόμβες καπνού και απλώνοντας ένα πανό που έγραφε “Stop Fascism” στα κάγκελα.

Η ομάδα που ονομάζεται «Άλλη Ρωσία», η οποία αποτελείται από μέλη του πρώην "Εθνικού Mπολσεβίκικου Kόμματος" που απαγορεύθηκε το 2007, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

"Τα τανκς μας θα μπουν στην Πράγα!" έλεγε το μήνυμα.
Το Τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την οργάνωση πίσω από αυτήν την πράξη «εξτρεμιστική».

Τον περασμένο Αύγουστο, το άγαλμα καλύφθηκε με κόκκινο χρώμα από αγνώστους, οι οποίοι έγραψαν "Όχι στον στρατηγό που έβαψε τα χέρια του με αίμα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!". Το δημαρχείο της πόλης της Πράγας κάλυψε το άγαλμα, αλλά οι διαδηλωτές υπέρ του Konev έριξαν κάτω το κάλυμμα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ του.

Επίσης, το μνημείο είχε γίνει στόχος βανδαλισμών πολλές φορές.

Το άγαλμα του Κόνεφ πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών της "Ημέρας της Νίκης" στις 9 Μαΐου 1980.

ΚΟ / από εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: