Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Στα σαγόνια της τράπεζας...


Ήταν 5 Ιουλίου του 1994. Ο εντεκάχρονος Γιώργος Π. έπαιζε μαζί με άλλα παιδιά σε κάποια από τις πολυσύχναστες πλατείες της Νίκαιας. Αψηφώντας τους κινδύνους, αφοσιωμένα στη διασκέδαση, έτρεχαν γύρω γύρω από αμμοχάλικα και τσιμέντα. Δεν πρόσεξαν την μπετόβεργα που εξείχε. «Σιδηρά ράβδος εισήλθε μέσω του οφθαλμικού κόγχου και προκάλεσε πλήρη παράλυση του δεξιού προσωπικού νεύρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα ακοής και κατάποσης, καθώς και αιμάτωμα εγκεφάλου».

Έτσι ξεκινούσε η περιπέτεια της υγείας του Γιώργου και η οδύσσεια της μητέρας του, της Σ.Π., που είχε να μεγαλώσει και τα άλλα της αγόρια, τον Γιάννη, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο. Ένας ατελείωτος μαραθώνιος σε νοσοκομεία, κλινικές, επιτροπές, τράπεζες, ακόμη και αίθουσες δικαστηρίων.

Μέχρι τη Βουλή έφτασε η περίπτωση της εξαμελούς πολύτεκνης οικογένειας από τη Νίκαια, που κινδύνευσε να χάσει το 70 τ.μ. σπίτι τους από δάνειο που δεν είχαν αποπληρώσει. Το θέμα έφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τα υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά και τις αυθαιρεσίες σε βάρος των καταναλωτών από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε ότι η μητέρα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της για χρέος προς την τράπεζα 4.700 ευρώ, αν και η οφειλέτρια έχει ήδη πληρώσει το μισό του δανείου.

Η μητέρα αφηγείται: "Όλα ξεκίνησαν το Μάιο του 2005 όπου πήραμε από την τράπεζα καταναλωτικό δάνειο 6.000 ευρώ για να καλύψουμε έξοδα εγχείρησης για τον Γιώργο. Θα πληρώναμε 136 ευρώ το μήνα. Ο σύζυγός μου ήταν ναυτικός, όλα πήγαιναν κανονικά. Κάποια στιγμή μετά από περίπου ενάμιση χρόνο αδυνατούσαμε να πληρώσουμε τακτικά. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2007 ο δικηγόρος Γ.Γ. μάς ενημέρωσε ότι το χρέος ήταν 4.768 ευρώ και μας ζητούσε να το εξοφλήσουμε για να αποφύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες. Τον Ιανουάριο του 2008 πληρώσαμε στο δικαστικό επιμελητή Θ.Π. 1.800 ευρώ και στις 4 Φεβρουαρίου στον ίδιο επιμελητή, ακόμη 1.000 ευρώ. Ο ίδιος μας είπε ότι θα ανασταλεί ο πλειστηριασμός του σπιτιού. Λογικά το χρέος ήταν 2.000 ευρώ. Αντί αυτών, στις 22 Φεβρουαρίου μας ανακοινώνουν ότι ο δεύτερος πλειστηριασμός θα γίνει στις 14 Μαΐου, την Τετάρτη δηλαδή».

Με τον 25χρονο σήμερα Γιώργο με παράλυση του δεξιού προσωπικού νεύρου και με ανάγκη διά βίου θεραπείας, απονενοημένοι για την έκβαση της υπόθεσης και την επαπειλούμενη κατάσχεση μητέρα και πατέρας κατέφυγαν στην Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπ
ονδίας, Ευάγγελος Κρητικός, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποδυθεί στο δικό του αγώνα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ.

«Είμαστε καταπονημένοι ηθικά και οικονομικά. Εδώ βρήκαμε ένα καταφύγιο για να δούμε τι θα κάνουμε. Ήταν για εμάς οι πρώτες βοήθειες. Ο κ. Κρητικός μας άκουσε, είδε το οφειλόμενο ποσό και μας είπε από την πρώτη στιγμή ότι κάποιο κύκλωμα επιτήδειων πιέζει γιατί θέλει να μας πάρει το σπίτι. Ήταν ξεκάθαρο, φάνηκε ότι ήταν απατεώνες στη μέση, δικαστικοί επιμελητές και δικηγόροι, οι οποίοι έπαιρναν τα χρήματα και δεν τα αφαιρούσαν από το αρχικό ποσό. Ο κ. Κρητικός μας βοήθησε και το πήγαμε το θέμα δικαστικά. Το σπίτι το προσδιορίσαμε στα 120.000 ευρώ αξία, ενώ το κύκλωμα το αξιολογούσε στα 32.000, όταν η αντικειμενική του αξία ήταν 65.000 ευρώ. Την Παρασκευή πήγαμε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά και κάναμε αίτηση ακύρωσης του πλειστηριασμού....».

Χθες ο βουλευτής Δράμας Σταύρος Δαϊλάκης επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Κρητικό και του εξέφρασε την επιθυμία του να καλύψει εκείνος το οφειλόμενο ποσό της οικογένειας. «Τον ευχαριστούμε θερμά», μας λέει η Σ.Π.

«Ελπίζουμε η δική μας περιπέτεια να σημάνει το τέλος σε αυτό το αδυσώπητο κύκλωμα των κερδοσκόπων που λυμαίνονται χωρίς οίκτο συνανθρώπους τους. Σκεφθείτε ότι ούτε όταν τους λέγαμε πως έχουμε άρρωστο παιδί με σωματικά και ψυχολογικά τραύματα βαριά δεν έκαναν πίσω. Μιλάμε για τέτοια αναλγησία».


Διαβάστε το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ του Γιώργου Π. γιου της Σ.Π.




Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Δανειοληπτών, σήμερα, περισσότερα από 400 χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τις δόσεις των δανείων τους, ενώ άλλα 120 χιλιάδες σταμάτησαν ήδη να τις πληρώνουν, με αποτέλεσμα να δανείζονται εκ νέου για να ξεπληρώσουν τις οφειλές και να οδηγούνται σε κατασχέσεις ακινήτων
.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι πέρυσι 3.500 δανειολήπτες έχασαν το ακίνητό τους, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων εμφάνισαν μέσα σ' ένα χρόνο αλματώδη αύξηση, η οποία ξεπέρασε το 133%, καθώς το 2006 οι τράπεζες είχαν βγάλει στο σφυρί μόνο 1.500 ακίνητα.

Από δειγματοληπτική έρευνα της TNS-ICAP το τελευταίο 3μηνο του 2005 σε 6.000 νοικοκυριά προέκυψε ότι:

* Ενα στα δύο νοικοκυριά χρωστούν σε τράπεζες.

* 742.000 οικογένειες δηλώνουν ότι επιβαρύνονται πολύ ή αρκετά για δανειακές τους υποχρεώσεις και 500.000 νοικοκυριά διαθέτουν πάνω από το 50% του μηνιαίου εισοδήματός τους στην εξόφληση των χρεών.

* Ένας στους δέκα καταναλωτές καθυστερούν έως και 3 μήνες να πληρώσουν τις δόσεις.

Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι ελληνικό.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα ( Πρώτη Τηλεοπτική Προβολή: 14 Μαΐου 2008 / 22:00 / ΝΕΤ) «Ο Εφιάλτης των Δανείων», είναι ένα «οικονομικό θρίλερ», ή καλύτερα, μια κοινωνική ταινία τρόμου, περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Μέσα από τις θλιβερές ιστορίες ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους εξαιτίας της άγριας επιδρομής των τραπεζών, αναδεικνύεται η περίφημη «κρίση των στεγαστικών δανείων» στην οποία έχει βυθιστεί η Αμερικανική οικονομία, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποκαλύπτεται η ίδια η λογική της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και οι «κρυφοί μηχανισμοί της».

Με άλλα λόγια, το νέο μοντέλο που βρήκε η αγορά χρήματος για να βγάζει χρήματα από το τίποτα!

Η Αμερικανική οικονομία, περνάει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας της. Τράπεζες καταρρέουν και οικονομικοί κολοσσοί χρεοκοπούν, συμπαρασύροντας στη δίνη όλες τις αγορές του κόσμου. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα. Το ένα στα 538 νοικοκυριά βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν εκατομμύρια Αμερικανοί, πρόκειται να βρεθούν στο δρόμο.

Στο Κλίβελαντ του Οχάιο η κατάσταση είναι δραματική. Ολόκληρες περιοχές έχουν ερημώσει σαν να πέρασε τυφώνας. Χιλιάδες σπίτια στέκουν άδεια σαν φαντάσματα, κατεστραμμένα από επιτήδειους που ξήλωσαν ότι υπήρχε (ακόμα και τις σωληνώσεις), μόλις οι οικογένειες που ζούσαν εκεί εκδιώχθηκαν.

Ο σερίφης Ντέιβ Ρόου πετάει κάθε μέρα τουλάχιστον 10 οικογένειες στον δρόμο. «Μου έχουν τύχει πολλές περιπτώσεις εξώσεων, που λυπήθηκα τους ανθρώπους», λέει.

«Μου έτυχαν περιπτώσεις εξώσεων άλλων αστυνομικών, έπρεπε να διώξω πυροσβέστες, μου έτυχαν και ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν ήξεραν καθόλου γιατί τους διώχνανε έχοντας πέσει θύματα του ληστρικού δανεισμού. Και πιστέψτε με είναι σκληρό! Αισθάνεσαι άσχημα, αλλά πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου!»

Η κρίση απλώθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Νεβάδα, Καλιφόρνια, Φλόριντα, ενώ δεν άργησε να αγγίξει ακόμη και τη «μητρόπολη του κόσμου», τη Νέα Υόρκη. Ο Ρόν που καθαρίζει σπίτια μετά από φόνους ή αυτοκτονίες τρέχει να προλάβει. «Οι αυτοκτονίες μας έχουν αυξηθεί πολύ», λέει.
Συνήθως βρίσκουμε γράμματα που εξηγούν τους λόγους - οι οποίοι είναι συνήθως οικονομικοί - καθώς και δεκάδες λογαριασμούς που έχουν να πληρωθούν μήνες.» Οι αγοραστές χάνουν τα σπίτια τους καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει. Τους τα παίρνουν οι τράπεζες οι οποίες όμως δεν μπορούν να τα πουλήσουν καθώς η αγορά έχει καταστραφεί.

Ήταν αυτές που έδωσαν δάνεια «με 0% προκαταβολή και 100% χρηματοδότηση», «χωρίς έλεγχο εισοδήματος, χωρίς ενοχλητικά δικαιολογητικά» όπως έλεγαν τα διαφημιστικά τους σποτ με τα οποία βομβάρδιζαν και μάγευαν τον κόσμο. Και ο κόσμος πείστηκε. Άνθρωποι που δεν είχαν εισόδημα, ακόμα και άνεργοι, πίστεψαν στο αμερικάνικο όνειρο...

Την ίδια στιγμή...

Περίπου ένα εκατομμύριο Aυστραλοί δανειολήπτες που έχουν υποθηκεύσει ακίνητα, θα υποστούν μέχρι το Σεπτέμβριο τις συνέπειες της διεθνούς πιστωτικής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων, ενώ άλλοι 80.000 ενδέχεται να χάσουν το σπίτι τους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Αυστραλία που βρίσκεται στο 4.25% -- σχεδόν στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών -- προκαλείται από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στη στέγη ενώ πολλοί φοβούνται περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.


Λέει τίποτα η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ;;;

"Ο πλούσιος εξουσιάζει τους φτωχούς· κι αυτός που δανείζεται, είναι δούλος τού δανειστή".
(Παροιμίαι 22:7)

"ΑΝ δανείσεις χρήματα στον φτωχό γείτονά σου ανάμεσα στον λαό μου, δεν θα του φερθείς ως τοκιστής, δεν θα του επιβάλεις τόκο".

(Έξοδος 22:25)

"ΟΤΑΝ δανείσεις κάτι στον πλησίον σου, δεν θα μπεις μέσα στο σπίτι του για να πάρεις το ενέχυρό του"· (
Δευτερονόμιον 24:10)

Δεν υπάρχουν σχόλια: