Στις 5 Ιουλίου του 2007, ο τότε γερουσιαστής Barack Obama έκανε μία διήμερη επίσκεψη στο Fairfield της Iowa, την πόλη που θεωρείται η «πρωτεύουσα» της «εσωτερικής γαλήνης».
Ο Ομπάμα, ο οποίος έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της πόλης, τοποθέτησε τον εαυτό του "σε ευθυγράμμιση με την περιστροφή της γης", σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Maharishi Mahesh Yogi, (φωτο) των οποίων οι οπαδοί έχουν εγκατασταθεί μαζικά σε αυτή τη μικρή πόλη εδώ και 30 χρόνια.
Οι δάσκαλοι του υπερβατικού διαλογισμού του Maharishi μαζί με τους επισκέπτες "προσκυνητές" από την Ανατολική Ακτή, μαζεύτηκαν, με αρκετά μεγάλη συμμετοχή, στην παραδοσιακή πράσινη πλατεία της πόλης, για να ακούσουν τον γερουσιαστή από το Illinois στην ομιλία του εκείνο το βράδυ του Ιουλίου – ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που μαζεύτηκαν ποτέ στο Fairfield να ακούσουν κάποιον υποψήφιο πρόεδρο, σύμφωνα με τον σερίφη της πόλης.
"Τον είδα και σκέφτηκα: « Θεέ μου, να κάποιος που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια Νέα Εποχή» ", είπε η Nancy Watkins, διεθνής σύμβουλος των σπουδαστών του «Maharishi University of Management», του Πανεπιστημίου που ίδρυσε ο Maharishi,
Οι «διαλογιστές» φώναζαν δυνατά κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ομπάμα, επικροτώντας την έκκληση του γερουσιαστή για μία «εθνική ανανέωση», έννοια πολύ αποδεκτή σε μία πόλη που γύρω από την πλατεία της βρίσκονται καταστήματα με New Age ονόματα όπως "Αποκαλύψεις" και το "Υγιής Έμπνευση."
"Κάπου χάσαμε την ικανότητα να βλέπουμε τον εαυτό μας στον άλλον," είπε ο Obama, σε ένα πλήθος 1.000 ατόμων που έγνεφε συγκαταβατικά. "Ξέρετε, οι άνθρωποι μιλούν πολύ για το ομοσπονδιακό έλλειμμα, αλλά ένα από τα πράγματα που εγώ μιλάω πάντα είναι το... έλλειμμα συμπάθειας», συνέχισε, μέσα σε χειροκροτήματα.
Το Fairfield, που επισκέφτηκε ο Obama, είναι μία πόλη της πολιτείας της Iowa, με πληθυσμό περίπου 10.000, η οποία μεταμορφώθηκε τελείως όταν ο γκουρού Maharishi την επέλεξε για να φτιάξει «πανεπιστήμιο» στον χώρο ενός εγκαταλελειμμένου ιδιωτικού κολεγίου.
Στην πόλη θα βρεις γκαλερί, Ασιατικά εστιατόρια φυσικά «healing salons», το μέρος με την καλύτερη βιολογική πίτσα στην Ανατολική Iowa. Έχει ακόμη ένα αναπτυσσόμενο προάστιο το οποίο ονομάζεται «Maharishi Vedic City», στο οποίο όλα τα κτίρια κοιτάζουν προς την Ανατολή. Στην επίσημη ιστοσελίδα διαβάζουμε " Δημιουργώντας ένα εθνικό κέντρο για τέλεια υγεία και παγκόσμια ειρήνη".
---Ο Maharishi Mahesh Yogi, ο οποίος πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου του 2008, στο σπίτι του, στην Ολλανδία, σε ηλικία περίπου 91 χρονών, ήταν ένας διάσημος γκουρού που έμεινε γνωστός ως ο “γκουρού των Beatles”.
Μετέφερε στην δύση αυτό που ο ίδιος ονόμασε «υπερβατικό διαλογισμό» (Transcendental Meditation), μία ινδουιστική «πρακτική ελέγχου του νου», μία μέθοδο πολύ της μόδας στους χίπις της δεκαετίας του ’60 και του ’ 70.
Ο Yogi είχε υποδεχτεί τους Beatles το 1968, στο Ρίσικες, στην Ινδία, όπου και για ένα διάστημα θα μαθήτευαν δίπλα του, πάνω στην μέθοδό του.
Ο Ινδός γκουρού τους έδιωξε, επειδή αθέτησαν την υπόσχεσή τους να αποφύγουν τα ναρκωτικά, σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η αιτία ήταν η -ισχυριζόμενη από την ίδια- σεξουαλική επίθεση που έκανε ο γκουρού στη Mia Farrow.
Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του White Album των Beatles γράφτηκε στη διάρκεια εκείνης της "επίσκεψης".
Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά διάσημο άνθρωπο, που είχε εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς ανά τον κόσμο, με τεράστια περιουσία.
Η αγάπη του για το χρήμα ήταν μάλιστα και -ίσως- η βασικότερη αιτία που τον απομυθοποίησαν οι Beatles (είχε φτάσει να ζητήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 10-15% επί των εσόδων τους, ετησίως, αλλά ο Lennon του το ξέκοψε). Πηγή: http://www.mixtape.gr/t.asp?sec=1&sub=1&uid=1167
Εκείνη η φράση - "η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στον άλλον" - που ακούστηκε από τον Ομπάμα στην πλατεία, ήχησε σαν σειρήνα στα αυτιά του "διαλογιστή" Malloy Ed.
"Έχει μια φυσική ικανότητα να εμπνέει," λέει ο Malloy. "Εντυπωσιάστηκα πολύ με το θέμα να βλέπουμε τον εαυτό μας στους άλλους. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε εδώ. "
Πίσω του, ένας άνδρας που οδηγούσε μία Cadillac του 1963, με κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα και έχοντας γράψει την λέξη "Obamalac" και "Η ώρα είναι τώρα" παρακολουθούσε προσεκτικά όταν μιλούσε ο διαλογιστής.
"Η ώρα είναι τώρα", είπε ο οδηγός καθώς απομακρυνόταν από την πόλη.
-----«Είμαι χριστιανός. Είμαι αφιερωμένος χριστιανός».
Αυτά δήλωσε ή αναγκάστηκε να δηλώσει πολλές φορές προεκλογικά, ο Ομπάμα, καθώς είδε τους παραδοσιακούς ή «συντηρητικούς» χριστιανούς των ΗΠΑ να μην τον εμπιστεύονται και να τον κοιτάνε με «μισό μάτι» μετά την θρησκευτική σύγχυση που τον χαρακτηρίζει (όπως είδαμε στα προηγούμενα άρθρα), αλλά και τις θέσεις του στα θέματα των αμβλώσεων και των ομοφυλόφιλων.
Το βιβλίο «Η πίστη του Barack Obama» (The Faith of Barack Obama) που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο από τις εκδόσεις «Thomas Nelson» γράφτηκε από τον best selling συγγραφέα των «New York Times», Stephen Mansfield.
Στο βιβλίο υπάρχει ένας μικρός πρόλογος στο εσωτερικό του, από τον μαύρο Αρχιεπίσκοπο Desmond Tutu, (φωτο), ο οποίος χαρακτηρίζει το βιβλίο "ευφυές και καλογραμμένο."
Η περιγραφή του εκδότη του βιβλίου έχει ως εξής:
. . . οδηγεί τους αναγνώστες στο εσωτερικό, την καρδιά και την ψυχή του ελπιδοφόρου προέδρου Barack Obama – τον οποίον παρουσιάζει ως άνθρωπο της πίστης, ως άνθρωπο, ως Αμερικάνο και ενδεχομένως ως τον μελλοντικό μας κυβερνήτη.
"Οι ρίζες μου είναι στην χριστιανική παράδοση," λέει ο Ομπάμα.
Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι, "Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο προορισμό και έχω την πεποίθηση (ή πίστη) ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, η πίστη ότι είμαστε συνδεδεμένοι ως άνθρωποι."
Αυτού του είδους την πίστης, περιγάφει το βιβλίο, την είδε αρχικά στην μητέρα του.
"Στο σπίτι μας," εξηγεί, "Η Αγία Γραφή, το Κοράνι, και η (Ινδουιστική) Bhagavad Gita βρισκόντουσαν στο ράφι...
Το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα η μητέρα μου μπορούσε να με πάει σε μια εκκλησία, ακριβώς όπως με πήγαινε σε Βουδιστικό ναό, στον εορτασμό του κινέζικης πρωτοχρονιάς, σε Σιντοϊστικό ιερό και σε αρχαίους Χαβανέζικους χώρους ταφής. " (σ. 55 από το βιβλίο του Mansfield, παραθέτοντας αποσπάσματα από το «Audacity of Hope», του Obama, σ. 203).
Μετά από αυτήν την πολυθρησκευτική του ανατροφή, ο Obama θα καθίσει για είκοσι χρόνια σε μια εκκλησία, η οποία προωθεί μία πανθεϊστική (ο Θεός βρίσκεται σε όλα), διαθρησκευτική αντίληψη του «Θεού». Στην «Ενωμένη Εκκλησία του Χριστού» (United Church of Christ ή UCC).
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έντυπο της Εκκλησίας United Church News, το 2006, ο Obama δηλώνει ότι οι διδαχές της UCC, της οποίας (Trinity United Church of Christ - Τριαδική Ενωμένη Εκκλησία του Χριστού), ήταν μέλος μέχρι πρόσφατα, αποτελούν «θεμέλιους λίθους» για το πολιτικό του έργο."
Τι ακριβώς είναι αυτές "διδαχές" τις οποίες ενστερνίζεται;
Στην ιστοσελίδα της Τριαδικής Ενωμένης Εκκλησίας, σχετικά με την Γιόγκα, (Yoga page) γίνεται η ακόλουθη δήλωση:
Μέσα στον καθένα μας βρίσκεται ο «σπόρος της θεότητας». Κάθε ψυχή είναι θεϊκή. Προσκυνώ την θεότητα που είναι σε όλους μας!
Αυτές είναι κλασικές διδασκαλίες του Ινδουισμού ο οποίος διδάσκει ότι η «θεότητα» κατοικεί μέσα στον κάθε άνθρωπο.
Αποτελεί επίσης και το μήνυμα του κινήματος της Νέας Εποχής (New Age) – ότι ο κάθε άνθρωπος είναι «θεός»!
Στην αυτοβιογραφία του ίδιου του Obama, «Audacity of Hope» («Τολμώ να ελπίζω»), χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως "προοδευτικό" («ανοιχτόμυαλο» ή «μεταμοντέρνο») και λέει: "Πρέπει να κατανοήσουμε την πίστη σοβαρά και όχι απλά για να μπλοκάρουμε την «θρησκευτική δεξιά», αλλά για να αγκαλιάσουμε όλους τους ανθρώπους της πίστης στο μεγαλύτερο έργο που γίνεται για την ανανέωση της Αμερικής"(σ. 216).
Και προσθέτει:
Εάν ήμασταν κάποτε χριστιανικό έθνος, δεν είμαστε πλέον. Γιατί τώρα επίσης είμαστε ένα εβραϊκό έθνος, ένα μουσουλμανικό έθνος, ένα βουδιστικό έθνος, ένα Ινδουιστικό έθνος και ένα έθνος αυτών που δεν πιστεύουν. (σ. 218)
Ο Obama επιμένει ότι το να βασιστεί η εθνική "πολιτική" στις βιβλικές αλήθειες "θα ήταν κάτι επικίνδυνο" να γίνει (σελ. 220).
Υπάρχει μία φράση μέσα στο βιβλίο του «Τολμώ να Ελπίζω» που συνοψίζει τις θρησκευτικές απόψεις του Barack Obama. Δηλώνει:
Όταν διαβάζω την Βίβλο, το κάνω με την πεποίθηση ότι δεν είναι ένα στατικό (σταθερό) κείμενο, αλλά ένας Ζωντανός Λόγος και ότι θα πρέπει να είμαι συνεχώς ανοικτός σε «νέες αποκαλύψεις». (Σελ. 224)
1 σχόλιο:
Φίλε - επειδή το έχεις ξανακάνει και δεν είπα τίποτα - σε παρακαλώ αν θέλεις, γράψε κάποιο σχόλιο σχετικό με το άρθρο.
Ή ενημέρωσέ μας αν έχεις γράψει εσύ κάποιο άρθρο στο δικό σου μπλογκ, αλλά να έχει πάλι κάποια σχέση.
Το να σε νοιάζει μόνο να στέλνεις συνεχώς τους συνδέσμους των δικών σου αναρτήσεων σημαίνει ότι δεν σε ενδιαφέρει καθόλου τι γράφουμε εδώ μέσα.
Οποτε με αναγκάζεις να διαγράφω τα σχόλιά σου που στην ουσία δεν είναι σχόλια.
Δημοσίευση σχολίου