Ηλεκτρονικά βραχιόλια, ασπίδα για τη βία κατά των γυναικών
Πηγή: www.kathimerini.gr
Η Γαλλία θα δοκιμάσει τον επόμενο χρόνο το ηλεκτρονικό βραχιόλι για να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία των συντρόφων τους, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.
Η υφυπουργός αρμόδια για οικογενειακές υποθέσεις Ναντίν Μορανό δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Info ότι μέσα στο 2010 σκοπεύει να εισαγάγει πειραματικά τη μέθοδο αυτή σε δύο-τρεις περιφέρειες της Γαλλίας, δεν προσδιόρισε όμως τον αριθμό των ατόμων στα οποία θα εφαρμοσθεί.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού βραχιολιού, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Τα δύο τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι στη Γαλλία υπήρξαν θύματα βίας 675.000 γυναίκες, εκ των οποίων 156 έχασαν τη ζωή τους το 2008 από το χέρι του συζύγου ή συντρόφου τους.
Το μαύρο αυτό βραχιόλι, λίγο μεγαλύτερο από ένα πλαστικό ρολόι, στερεώνεται στον καρπό του επιθετικού άνδρα και είναι συνδεδεμένο με ένα κέντρο ελέγχου μέσω GPS. Η γυναίκα που κινδυνεύει διαθέτει από την πλευρά της ένα μικρό κουτί που αρχίζει να εκπέμπει έναν ήχο, ειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό την αστυνομία.
Η Ισπανία έχει επενδύσει 5 εκατομμύρια ευρώ για να διανείμει σε όλα τα δικαστήρια της χώρας 3.000 ηλεκτρονικά βραχιόλια. Αυτή τη στιγμή φοριούνται ωστόσο μόνο 58 από βίαιους άνδρες ύστερα από δικαστική απόφαση.
Αλλά εκτός από την Γαλλία και η Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προτιμά να περνάει «βραχιόλια» στους «κακούς» αντί για χειροπέδες
Το μέτρο λαμβάνεται για να μειωθεί ο υπερπληθυσμός στις ιταλικές φυλακές.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", ο υπουργός δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο, έχει λάβει το "πράσινο φως" από τον "Καβαλιέρε", για να απελαθούν 3.300 αλλοδαποί κρατούμενοι που πρέπει να εκτίσουν ποινή μικρότερη των δυο ετών, όπως επίσης και για να υιοθετηθεί, σε ευρεία κλίμακα, το "ηλεκτρονικό βραχιόλι: σε αυτή την περίπτωση, οι Ιταλοί κρατούμενοι με ποινές που δεν ξεπερνούν, πάντα, τα δυο χρόνια, (πρόκειται για 4.100 άτομα) θα μπορέσουν να εξέλθουν της φυλακής και να τεθούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, φορώντας το εν λόγω βραχιόλι, που θα είναι διαρκώς συνδεδεμένο με την αστυνομία.
Κάθε απομάκρυνσή τους, από την κατοικία τους , θα "εντοπίζεται" χάρη στην εκπομπή ηλεκτρονικού σήματος από το βραχιόλι και θα σημαίνει αμέσως συναγερμός, στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας.
Αν, τελικά, βρει επιβεβαίωση το δημοσίευμα της εφημερίδας, θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί, σε μεγάλο αριθμό κρατουμένων, η λύση του "ηλεκτρονικού βραχιολιού", καθώς είχε προηγηθεί "πειραματική φάση", το 2004, με 400 φυλακισμένους.
Τα βραχιόλια φαίνεται, τελευταία έχουν γίνει της "μόδας". Φοριούνται πολύ.
Πέρσι ο - τότε - Υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να μελετηθεί η χρήση βραχιολιού εντοπισμού, για τους μικροεγκληματίες, ώστε να μη χρειάζεται ο εγκλεισμός τους στη φυλακή.
Η Βρετανία πάντως έχει κάνει ένα (αναμενόμενο) βήμα παραπάνω, αντικαθιστώντας, στους κρατούμενος, τα βραχιόλια με τα υποδόρια τσιπ.
Το Βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών αλλά και περιορισμού των δαπανών, ερευνά τη χρήση του δορυφόρου και την τεχνολογία ραδιοκύματος για να ελέγχει τους εγκληματίες, οι οποίοι για την ασφάλειά τους, θα αφήνονται «ελεύθεροι», αλλά αντί να έχουν πάνω τους τα γνωστά βραχιόλια που φοριούνται γύρω από τον αστράγαλο, θα τους έχουν εμφυτευθεί μικροσκοπικά τσιπ, κάτω από το δέρμα τους, ώστε να μπορεί το σύστημα να ελέγχει την κυκλοφορία τους μέσα στη χώρα.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων εισαγγελέας της περιφέρειας της California, Michael Untermeyer, αποφάσισε να φοράει για ένα μήνα στο πόδι του την συσκευή GPS και μέσα από τη σελίδα του καθένας να μπορεί να βλέπει που βρίσκεται.
Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι λέει, για να προωθήσει τη θέση του πως η Αμερική θα γλίτωνε εκατομμύρια δολάρια αν για πολλούς από τους κρατούμενους χρησιμοποιούσε ένα τέτοιο σύστημα χωρίς να τους φυλακίζει.
Στις ΗΠΑ, επίσης, εκτός από φυλακισμένους που δεν χωράνε πλέον στις φυλακές και βίαιους άνδρες που κυκλοφορούν ελεύθεροι, το ηλεκτρονικό βραχιόλι, το βάζουν και σε μαθητές που τους αρέσει η κοπάνα! Σε πολλά σχολεία, όπως στο Bryan Adams High School του Ανατολικού Dallas του Texas, χρησιμοποιούν συσκευές GPS για να γνωρίζουν τους μαθητές που κάνουν σκασιαρχείο, αντιμετωπίζοντάς τους ως εγκληματίες! Οπότε, όπως γίνεται αντιληπτό, η έννοια του εγκληματία διευρύνεται…
Υπάρχουν επίσης και βραχιολάκια Καναδικής προέλευσης, με τα οποία εφοδιάζονται όλοι οι επιβάτες ενός αεροπορικού ταξιδιού για την προστασία τους από επίδοξους αεροπειρατές. Το βραχιολάκι εκτός ότι θα λειτουργεί σαν εισιτήριο και θα περιέχει και προσωπικά στοιχεία του επιβάτη, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο, αφού από απόσταση θα μπορεί να προκαλεί στον τρομοκράτη ολιγόλεπτο βραχυκύκλωμα στο νευρικό του σύστημα.
Δείτε το βίντεο
Θυμηθείτε επίσης και τα βραχιολάκια με ενσωματωμένο τσιπ RFID, για τους εμβολιασθέντες κατά της γρίπης, σύμφωνα με την πληροφορία του Greg Evensen, πρώην ομοσπονδιακού αστυνομικού.
Εκεί έχουμε πάλι διεύρυνση της έννοιας του «εγκληματία» ή «κακού» ή τέλος πάντων «απείθαρχου» και συνεπώς «επικίνδυνου».
Πάντως ο σκύλος του Πούτιν (που δεν έχει τέτοια προβλήματα) ήδη το φοράει, όχι στο χέρι βέβαια σαν βραχιόλι, αλλά στον λαιμό ως περιλαίμιο.
Για να τον παρακολουθεί το αφεντικό της . Μήπως και χαθεί; Μήπως του τον κλέψουν ; Ή μήπως «πιλοτικά» στα τετράποδα και σειρά μετά έχουν τα δίποδα;
Σύμφωνα με την είδηση λοιπόν, που κυκλοφόρησε πέρσι, η Κόνι, το μαύρο λαμπραντόρ του Ρώσσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ήδη φοράει ένα περιλαίμιο που θα επιτρέπει στο αφεντικό της να παρακολουθεί τις κινήσεις της μέσω δορυφόρου.
Ο Πούτιν μάλιστα, διέκοψε τη συνάντηση των επισήμων οι οποίοι συζητούσαν τα πλεονεκτήματα του Ρωσσικού δορυφορικού συστήματος αναφοράς GLONASS (σ.μ.: αντίστοιχου του Αμερικανικού GPS) για τη χρήση στην παρακαλούθηση βοοειδών και άγριων ζώων.
"Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για το σκύλο μου;" ρώτησε, ο Πούτιν.
Αμέσως το περιλαίμιο, που ζυγίζει 170 γραμμάρια και είναι εξοπλισμένο με πομπούς, φορέθηκε στο σκύλο.
"Φαίνεται λυπημένη" είπε ο Σεργκέι Ιβάνωφ, πρώην Υπουργός Άμυνας και στενός φίλος του Πούτιν, "Η ελεύθερη ζωή της τελείωσε."
"Κουνάει την ουρά της. Αυτό σημαίνει ότι της αρέσει" είπε ο Πούτιν.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει το GLONASS, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε για στρατιωτικούς σκοπούς, διαθέσιμο για χρήση από το ευρύ κοινό. Κάποιες όμως μικροσυσκευές που θα το χρησιμοποιούν, είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά.
Πάντως ήδη το βραχιόλι στο χέρι ή στο πόδι μπορεί κάλλιστα να γίνει και περιλαίμιο ΚΑΙ στα δίποδα! Γιατί δηλαδή να έχουν το προνόμιο αυτό μόνο τα τετράποδα;
Άλλωστε το «ευρύ κοινό» αναφέρεται προφανώς στα δίποδα..
Μάλιστα κύριοι! Μπορεί να φορεθεί και στο λαιμό, σαν κόσμημα! Μια χαρά είναι. Υπάρχει άλλωστε και προηγούμενο! Μόνο που είναι για φυλακισμένους! Και πρόκειται για ταινία «επιστημονικής φαντασίας». Οπότε μην ανησυχείτε. Εμείς ούτε φυλακισμένοι είμαστε, ούτε βίαιοι, ούτε κακοί, ούτε κοπάνα κάνουμε. Και το κυριότερο ζούμε στο παρόν και όχι σε φαντασίες. Και αν ποτέ ξυπνήσουμε και δούμε το περιλαίμιο με το GPS τοποθετημένο γύρω από τον λαιμό μας, για να μας εντοπίζει το «αφεντικό» δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε καθόλου. Απλά θα κουνήσουμε την ουρά μας και θα δείξουμε ότι μας αρέσει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου