Αφήστε κατά μέρος τις «εθνικές ταυτότητες», λέει ο Τόμας Χάμαρμπεργκ (Thomas Hammarberg), επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι συζητήσεις που γίνονται στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον καθορισμό «εθνικής ταυτότητας» μπορούν να οδηγήσουν μόνο στον αποκλεισμό των μειονοτήτων, που ζουν και εργάζονται σ' αυτές τις χώρες, υποστήριξε, σε δημόσια διακήρυξή του, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σουηδός Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μην είναι απαλλαγμένη από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις και οι μειονότητες εξακολουθούν να αποτελούν στόχο, στα κηρύγματα μίσους, της βίας και των συστηματικών διακρίσεων, κυρίως στην αγορά εργασίας, ο κ. Χάμαρμπεργκ απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να αγκαλιάσουν την πολυπολιτισμικότητα και να αποφύγουν τους στενούς ορισμούς των εθνικών ταυτοτήτων.
«Ολοι ανήκουμε σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες δεν εξαρτώνται μόνον από εθνική καταγωγή, την εθνικότητα ή την πίστη. Η επιβολή μιας δήθεν μοναδικής ταυτότητας δημιουργεί μια βάση για θρησκευτική αντιπαράθεση και όχι μόνο».
Φαίνεται, συμπεραίνει ο κ. Χάμαρμπεργκ, ότι η μισαλλοδοξία έχει εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και οι εξτρεμιστικές ομάδες και τα ακραία κόμματα έχουν γίνει πιο ενεργά και πιο απειλητικά, πετυχαίνοντας να εξασφαλίσουν τη συναίνεση, στις πράξεις τους, των νέων και των άνεργων ανδρών. Ο αντίκτυπος της «παγκοσμιοποίησης» θεωρείται μία εξήγηση γι' αυτά τα προβλήματα, υποστηρίζει ο επίτροπος και σημειώνει ότι η αυξημένη μετανάστευση στο εσωτερικό και μεταξύ των χωρών και η συνεχιζόμενη ηλεκτρονική επανάσταση δημιούργησαν ένα αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Ολο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να αισθάνονται την ανάγκη να καθορίσουν τη δική τους ταυτότητα σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, καταλήγει, σ' αυτό το σημείο, ο επίτροπος.
Ωστόσο, συμπεραίνει ο επίτροπος, παρά τη θλιβερή ιστορία των διακρίσεων και της καταπίεσης των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων, η Ευρώπη έχει μόνον ωφέλειες από το να εξελιχθεί σε μια εγγενώς πλουραλιστική και πολύπλευρη ήπειρο.
Η πολυπολιτισμικότητα είναι μία αξία, που πρέπει να προστατευθεί στην Ευρώπη.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: Ελευθεροτυπία
3 σχόλια:
Ας πει καποιος επιτελους οτι συνηθως αυτοι που νοιωθουν απομωνομενοι ειναι αυτοι που σαν επισκεπτες και φιλοξενουμενοι σε ενα τοπο δεν θελουν να αποκοπουν απο το παρελθον τους
που με τοση ευκολια φευγουν απο τον τοπο τους δεν σεβονται και δεν ενσωματωνονται στο εκαστοτε καθεστως που βρισκουν παρα ζουν σε γκετα με τους κανονες που ζουσαν απο κει που ερχονται
Οχι λοιπον εγω σαν κατοικος αυτης της χωρας απιτω να σεβαστουν και οι μεταναστες αυτο που βρισκουν εδω οπως σεβαστηκα και εγω τους νομους του κρατους που πηγα για σπουδες
Και στο φιναλε αυτοοι ερχονται εδω μονοι τους και ξερουν τι θα βρουν
Μηπως για μας ειναι καλυτερα πολλες φορες εγω αισθανομαι ξενος στη χωρα μου
Και τελος δεν μας εφτανε η Ελληνικη εγκληματικοτητα συμπληρωθηκε και με αλλοδαπους
Τα είπες όλα φίλε Πέτρο. Τα αυτονόητα λέμε και για κάποιους μιλάμε 'κινέζικα'... Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε. Δεν θα μας αποβλακώσουν οι 'μαέστροι'της Νέας Παγκόσμιας Αταξίας...
Βρέ παιδάκι μου,θέλω νά ζήσω στήν χώρα μου ,μέ τούς συμπατριώτες μου ΜΟΝΟΝ,καί δέν θέλω ξένους.Δέν έχω τό δικαίωμα νά ζώ οπως θέλω καί μέ όποιους θέλω στην πατρίδα μου;Θά μάς τρελλάνουν τά σκύβαλα!
Δημοσίευση σχολίου